Skocz do zawartości


Uwaga, ta strona używa Cookies
Stosujemy je, aby ułatwić Tobie korzystanie z naszego serwisu. Pamiętaj, że w każdej chwili możesz zmienić ustawienia dotyczące Cookies w ustawieniach swojej przeglądarki internetowej.
Dowiedz się więcej    
Akceptuję
Zdjęcie

Wymiana zasilacza, awaria dysków

Zasilacz dyski ssd hdd

  • Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
10 odpowiedzi w tym temacie

#1 Kazmiro

Kazmiro
  • Nowicjusz

  • 5 postów

Napisano 01 kwiecień 2020 - 17:35

ASUS M5A78L-M LX3
COUGAR GX-F650W
AMD FX8350
8GB DDR3 1600mhz
GTX 1070TI

Witam wszystkich, więc do rzeczy, po wymianie zasilacza z Silencium (dokładniej nazwy nie pamietam) na zasilacz wyżej podany COUGAR GX-F650W przestały działać dyski, w BIOS w sekcji wyboru rozruchu, nie widać ani jednego (jeden SSD z system, drugi HDD na pierdoły). Próbowałem już zmieniać kable ATA oraz testowałem na 3 różnych kablach power SATA, nie mam już pojęcia co może być przyczyną, niespodziewanej awarii.

Pozdrawiam.
  • 0

#2 sebki1

sebki1
  • Maniak

  • 2182 postów
  • Miejscowość:Mysłowice
  • 3DMark 06:13100

Napisano 01 kwiecień 2020 - 17:58

Probowales z powrotem podpiac ten stary zasilacz Silentium ? moze ten nowy ma jakas usterke ?


Użytkownik sebki1 edytował ten post 01 kwiecień 2020 - 17:58

  • 0

CPU: INTEL CORE 2 QUAD Q6600 2.4 GHZ +  SILENTIUM SPARTAN 3 LT HE1012: MOBO: GIGABYTE GA-P31-ES3G IP31 S775 BOX RAM: GOODRAM 2GB DDR-2 800 + 2GB DDR-2 800 SSD: SAMSUNG 850 PRO 256 GB HDD: SAMSUNG HD502HI 500 GB 16 MB SATA-2, TOSHIBA HDWD120 2 TB: ASUS BW-16D1HT SATA BOX:

GPU: MSI GTX 750 Ti 2 GB OS: WINDOWS 7 PRO 64 BIT: PSU: XFX CORE 550w: FEVER AC09A-BK/BK ACHILLES PPFC400 LCD: ACER PREDATOR 24" XB240H


#3 Kazmiro

Kazmiro
  • Autor tematu
  • Nowicjusz

  • 5 postów

Napisano 01 kwiecień 2020 - 19:00

Właśnie on uległ awarii, mógłbym podłączyć taki co ma 300W tylko czy on uruchomi ten komputer?
Aha, druga sprawa, obok tego złącza power sata, mam podłączone złącze od molexa od chłodzenia, które działa normalnie.

Użytkownik Kazmiro edytował ten post 01 kwiecień 2020 - 18:55

  • 0

#4 lonialomax

lonialomax
  • Maniak

  • 4520 postów

Napisano 01 kwiecień 2020 - 19:04

Zamień podłączenie sata z molex i sprawdź


  • 0

Mobo:  Z370 Aorus Gaming 7 - CPU: i5 9600k@ 4.9 GHz - RAM:16GB  G Skill SniperX F4-3600 C19-8GSXKB@ 3800MHz - Grafika: GTX 1070 Extreme - Zasilacz: Corsair RM550x - Obudowa Zalman Z3 Plus


#5 sebki1

sebki1
  • Maniak

  • 2182 postów
  • Miejscowość:Mysłowice
  • 3DMark 06:13100

Napisano 01 kwiecień 2020 - 19:04

Moglbys podlaczyc ten zasilacz 300W ale musialbys odlaczyc karte graficzna - masz tam chyba zintegrowana grafike na plycie glownej ? 

Jest jeszcze opcja ze w czasie awarii pierwszego zasilacza uszkodzily sie dyski.


  • 0

CPU: INTEL CORE 2 QUAD Q6600 2.4 GHZ +  SILENTIUM SPARTAN 3 LT HE1012: MOBO: GIGABYTE GA-P31-ES3G IP31 S775 BOX RAM: GOODRAM 2GB DDR-2 800 + 2GB DDR-2 800 SSD: SAMSUNG 850 PRO 256 GB HDD: SAMSUNG HD502HI 500 GB 16 MB SATA-2, TOSHIBA HDWD120 2 TB: ASUS BW-16D1HT SATA BOX:

GPU: MSI GTX 750 Ti 2 GB OS: WINDOWS 7 PRO 64 BIT: PSU: XFX CORE 550w: FEVER AC09A-BK/BK ACHILLES PPFC400 LCD: ACER PREDATOR 24" XB240H


#6 Kazmiro

Kazmiro
  • Autor tematu
  • Nowicjusz

  • 5 postów

Napisano 01 kwiecień 2020 - 19:17

Tak chyba jest zintegrowana karta, ale nie mam takiego wejścia niestety w monitorze, dyski może mógłby mi kolega sprawdzić, zapytam.
Podłączyłem pod działające gniazdo, gdzie jest to złącze molex, brak reakcji, więc raczej to nie zasilacz.
  • 0

#7 sebki1

sebki1
  • Maniak

  • 2182 postów
  • Miejscowość:Mysłowice
  • 3DMark 06:13100

Napisano 01 kwiecień 2020 - 19:18

A wogole podczas wlaczenia komputera ten drugi HDD wydaje z siebie jakies dzwieki, startuje wogole ?


  • 0

CPU: INTEL CORE 2 QUAD Q6600 2.4 GHZ +  SILENTIUM SPARTAN 3 LT HE1012: MOBO: GIGABYTE GA-P31-ES3G IP31 S775 BOX RAM: GOODRAM 2GB DDR-2 800 + 2GB DDR-2 800 SSD: SAMSUNG 850 PRO 256 GB HDD: SAMSUNG HD502HI 500 GB 16 MB SATA-2, TOSHIBA HDWD120 2 TB: ASUS BW-16D1HT SATA BOX:

GPU: MSI GTX 750 Ti 2 GB OS: WINDOWS 7 PRO 64 BIT: PSU: XFX CORE 550w: FEVER AC09A-BK/BK ACHILLES PPFC400 LCD: ACER PREDATOR 24" XB240H


#8 lonialomax

lonialomax
  • Maniak

  • 4520 postów

Napisano 01 kwiecień 2020 - 19:21

Silentium  uległ awarii nagle podczas pracy PC? jeżeli tak to może uszkodził elektronikę dysków.


  • 0

Mobo:  Z370 Aorus Gaming 7 - CPU: i5 9600k@ 4.9 GHz - RAM:16GB  G Skill SniperX F4-3600 C19-8GSXKB@ 3800MHz - Grafika: GTX 1070 Extreme - Zasilacz: Corsair RM550x - Obudowa Zalman Z3 Plus


#9 Kazmiro

Kazmiro
  • Autor tematu
  • Nowicjusz

  • 5 postów

Napisano 01 kwiecień 2020 - 19:31

Nigdy nie zwracałem uwagi jak on chodzi i czy go słychać, ale teraz nic nie słychać, żadnych dźwięków od niego..

Dodam jeszcze że przy tej awarii, to było tak że wyciągałem wtyczkę z zasilania bo trochę sprzątałem, a później zasilacz się nie uruchomił, więc nie wiem czy mógłby uszkodzić dyski.. ogólnie tamten zasilacz daje prąd do płyty (swieci się zielona dioda), sam w sobie też ma moc, ale nie reaguje na przycisk power (awaryjnie też nie wstaje).
  • 0

#10 sebki1

sebki1
  • Maniak

  • 2182 postów
  • Miejscowość:Mysłowice
  • 3DMark 06:13100

Napisano 01 kwiecień 2020 - 19:41

Zanies dyski do kolegi i bedziesz wiedzial czy sa dobre czy uszkodzone.

Ogolnie to kazdy dysk HDD przy starcie wydaje jakies dzwieki - SSD sie tego nie tyczy bo nie posiada czesci mechanicznych.

Jeszcze pytanie czy przy uruchomieniu komputera dioda na obudowie od pracy dysku swieci sie wogole ?


  • 0

CPU: INTEL CORE 2 QUAD Q6600 2.4 GHZ +  SILENTIUM SPARTAN 3 LT HE1012: MOBO: GIGABYTE GA-P31-ES3G IP31 S775 BOX RAM: GOODRAM 2GB DDR-2 800 + 2GB DDR-2 800 SSD: SAMSUNG 850 PRO 256 GB HDD: SAMSUNG HD502HI 500 GB 16 MB SATA-2, TOSHIBA HDWD120 2 TB: ASUS BW-16D1HT SATA BOX:

GPU: MSI GTX 750 Ti 2 GB OS: WINDOWS 7 PRO 64 BIT: PSU: XFX CORE 550w: FEVER AC09A-BK/BK ACHILLES PPFC400 LCD: ACER PREDATOR 24" XB240H


#11 Kazmiro

Kazmiro
  • Autor tematu
  • Nowicjusz

  • 5 postów

Napisano 03 kwiecień 2020 - 18:31

Tak, już się z nim umówiłem, jutro będę wiedzieć czy dyski są sprawne, więc dam znać.
Co do diód, świeci się obok włącznika, świeci się także pod przyciskiem power, nie swieci się tylko obok resetu, ale to może dlatego że jest podłączone pod kontroler od wentylatorków, chyba ta dioda odpowiada za pracowanie dysku?
Przypomniało mi się że ta dioda wczoraj świeciła się ciągle, nawet jak była podłączona pod ten kontroler, dziś nawet nie mruga..
Edit.
Czy jeśli jeden z portów SATA jest uszkodzony, moze to powodować nieczytanie dysków?
  • 0





Również z jednym lub większą ilością słów kluczowych: Zasilacz, dyski, ssd, hdd

Użytkownicy przeglądający ten temat: 1

0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych