Skocz do zawartości


Uwaga, ta strona używa Cookies
Stosujemy je, aby ułatwić Tobie korzystanie z naszego serwisu. Pamiętaj, że w każdej chwili możesz zmienić ustawienia dotyczące Cookies w ustawieniach swojej przeglądarki internetowej.
Dowiedz się więcej    
Akceptuję
Zdjęcie

Intel core i5 4460 - nie działa jeden rdzeń


  • Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
16 odpowiedzi w tym temacie

#1 qihakoge

qihakoge
  • Nowicjusz

  • 1 postów

Napisano 20 marzec 2020 - 04:36

Witam, jak w tytule tematu nie działa jeden z rdzeni procesora. Widoczne jest to w programie Everest.

 

Rozumiem że się nie włącza gdy pozostałe trzy mają pracę rzędu 6% ale gdy go obciążam odpalając coś np Fivem'a żeby pograć GTA RP pozostałe rdzenie pracują na 70% i więcej a ten jeden dalej ani drgnie (również program Everest). Czuć także spadek wydajności komputera.

 

Jak sobie z tym poradzić ?

 

 

 

Specyfikacja komputera:

Dysk Seagate barracuda 1 TB 3,5 SATA 3 
Pamięć geil ddr3 8GB 1600mhz cl11
Procesor Intel core i5 4460 3,2 ghz 6MB
Zasilacz Corsair vs series 450w 
Silentiumpc brutus S30 pure black
Płyta główna Asrock b85m pro3 dualddr3-1600, matx

Gigabyte GeForce GTX 1650 SUPER WINDFORCE OC 2X 4GB.

 


  • 0

#2 sebki1

sebki1
  • Maniak

  • 2088 postów
  • Miejscowość:Mysłowice
  • 3DMark 06:13100

Napisano 20 marzec 2020 - 07:20

Sprawdzales innymi programami ? np .HWMonitor albo MSI Afterburner ?


W biosie sprawdzales czy masz wszystkie rdzenie wlaczone ?


  • 0

CPU: INTEL CORE 2 QUAD Q6600 2.4 GHZ +  SILENTIUM SPARTAN 3 LT HE1012: MOBO: GIGABYTE GA-P31-ES3G IP31 S775 BOX RAM: GOODRAM 2GB DDR-2 800 + 2GB DDR-2 800 SSD: SAMSUNG 850 PRO 256 GB HDD: SAMSUNG HD502HI 500 GB 16 MB SATA-2, TOSHIBA HDWD120 2 TB: ASUS BW-16D1HT SATA BOX:

GPU: MSI GTX 750 Ti 2 GB OS: WINDOWS 7 PRO 64 BIT: PSU: XFX CORE 550w: FEVER AC09A-BK/BK ACHILLES PPFC400 LCD: ACER PREDATOR 24" XB240H


#3 jakub1t

jakub1t
  • Maniak

  • 2484 postów
  • 3DMark 06:?

Napisano 20 marzec 2020 - 08:44

Nieraz czwarty rdzeń nazywa się trzeci , a pierwszy jest wtedy zerowy . Zobacz czy dobrze odczytujesz . No i jak kolega wyżej sprawdź bios .
  • 0

MSI P55a-GD65 , Xeon  X3440 , Scythe Mugen 2 rev2 , 12gb Kingston HyperX 1600 cl9 . MSI RX470 gamingx 4gb , Kingston V300 120gb , WD GREEN 1TB , Pentagram 620w , HP x23LED , Sony str-db780qs , Mordaunt-Short 912 , Sub STX 190A , Brainwavz  HM5 .


#4 worm

worm
  • π

  • 11069 postów

Napisano 20 marzec 2020 - 10:53

Widoczne jest to w programie Everest.

Możesz wrzucić screena?


  • 0

Moderator / Ekspert działów: Kącik retro komputerów / Pełne zestawienie Ekspertów


#5 mtbshadow

mtbshadow
  • Nowicjusz

  • 5 postów

Napisano 23 marzec 2020 - 12:24

Witam, nie wiem za bardzo o co chodzi ale jestem autorem tego wątku na innym forum.

Nie wiem kim jest użytkownik "qiuhakoge". Jedno jest pewne, to nie ja.

 

Ale skoro znalazłem swój post tutaj i nawet znaleźli się chętni do pomocy to zarejestrowałem konto i będę się udzielał :)

 

Załączam screeny:

 

70c97a7422a4.jpg

 

 

 

 

 

7bf9818ca6a8.jpg

 

Co do BIOSu to zaznaczyłem All Cores na karcie do OC procesora, bo ma tylko częściowy mnożnik ten Haswell Refresh ale nie zauważyłem zmian...

 


  • 0

#6 jakub1t

jakub1t
  • Maniak

  • 2484 postów
  • 3DMark 06:?

Napisano 23 marzec 2020 - 12:59

To może na początek obciąż procesor , bo tu to on jest praktycznie nie używany . , Z programu informacyjnego wygląda że wszystkie 4 działają , ale tam też procesor jest tylko w trybie spoczynku .
  • 0

MSI P55a-GD65 , Xeon  X3440 , Scythe Mugen 2 rev2 , 12gb Kingston HyperX 1600 cl9 . MSI RX470 gamingx 4gb , Kingston V300 120gb , WD GREEN 1TB , Pentagram 620w , HP x23LED , Sony str-db780qs , Mordaunt-Short 912 , Sub STX 190A , Brainwavz  HM5 .


#7 wodego

wodego
  • Pasjonat

  • 982 postów

Napisano 23 marzec 2020 - 13:48

Użyj programu OCCT.


  • 0

#8 mtbshadow

mtbshadow
  • Nowicjusz

  • 5 postów

Napisano 23 marzec 2020 - 14:23

Zrobiłem test OCCT, wklejam screena.

 

Da się coś z tego wyczytać czy za krótko robiłem test ?

 

309df1e40982.png


  • 0

#9 CrisPell

CrisPell
  • Nałogowy gracz, fanatyk gadżetów

  • 2077 postów
  • 3DMark 06:33476

Napisano 23 marzec 2020 - 14:36

No według tego co wrzucasz wszystko wygląda normalnie.


Użytkownik CrisPell edytował ten post 23 marzec 2020 - 14:38

  • 0

PC: AMD Ryzen R5 2600 4.1GHz 1.3V /\ SPC Fortis 3 /\ MSI B450 Tomahawk /\ 16GB G.SKILL Aegis 3000MHz CL16 /\ Palit RTX 2060 GamingProOC 6GB  /\ IRDM Pro GEN2 240GB+ 2x 1TB /\ Seasonic Focus 550W /\ SPC Gladius GD8 TG ARGB /\ IIyama x2483hsu-b1 "24" /\ Win10 Pro
Laptop: Lenovo Y580 i7 3630QM /\ GTX660M 1Ghz 2GB /\ 8GB 1600Mhz /\ GoodRAM IRDM Pro GEN2 240GB + 500GB HDD /\ Win10 Pro
Mobilne: Xiaomi Mi 9T 6/128 Black Snapdragon 730, Konsola: PS3 Super Slim CECH4004A 320GB
Muzyczny sprzęt: Asus Xonar DGX + HyperX Cloud Core, Diora WS354+Imago Acoustic ima 383 70W+Logitech Bluetooth


#10 worm

worm
  • π

  • 11069 postów

Napisano 23 marzec 2020 - 14:56

Dokładnie, widać pracujące wszystkie 4 rdzenie.


  • 0

Moderator / Ekspert działów: Kącik retro komputerów / Pełne zestawienie Ekspertów


#11 mtbshadow

mtbshadow
  • Nowicjusz

  • 5 postów

Napisano 23 marzec 2020 - 15:12

Dzięki za pomoc, usiłowałem go podkręcić bo ma częściowo odblokowany mnożnik ale nic się nie zmieniło.

 

Podobno nie tylko ja tak mam z tym haswellem że nie zapisuje ustawień...


  • 0

#12 jakub1t

jakub1t
  • Maniak

  • 2484 postów
  • 3DMark 06:?

Napisano 23 marzec 2020 - 15:25

Jak jego nie da się podkręcić .
  • 0

MSI P55a-GD65 , Xeon  X3440 , Scythe Mugen 2 rev2 , 12gb Kingston HyperX 1600 cl9 . MSI RX470 gamingx 4gb , Kingston V300 120gb , WD GREEN 1TB , Pentagram 620w , HP x23LED , Sony str-db780qs , Mordaunt-Short 912 , Sub STX 190A , Brainwavz  HM5 .


#13 mtbshadow

mtbshadow
  • Nowicjusz

  • 5 postów

Napisano 23 marzec 2020 - 15:36

Tzn widziałem artykuł i komentarze gdzieś że można taktowanie dać na sztywno 3400 na wszystkich rdzeniach dlatego tylko częściowo odblokowany mnożnik...Nie wiem ile w tym prawdy ale ludzie pisali że im się udawało ale dużej części nie pykło też....


  • 0

#14 wodego

wodego
  • Pasjonat

  • 982 postów

Napisano 23 marzec 2020 - 15:37

bo ma częściowo odblokowany mnożnik

Nie ma czegoś  takiego.


  • 0

#15 Artok

Artok
  • Głos Rozsądku

  • 945 postów

Napisano 23 marzec 2020 - 17:38

A jednak czytając PC Laba można dojść do innych wniosków
https://pclab.pl/art58641-5.html


  • 0

AMD Ryzen 5 2600 @4.15Ghz Gigabyte Vega 56 Gaming OC G.Skill Aegis 16GB 3200MHz CL14 Gigabyte B450 Aorus M Natec Titan 660 Thermaltake SMART RGB 700W


#16 mtbshadow

mtbshadow
  • Nowicjusz

  • 5 postów

Napisano 23 marzec 2020 - 17:48

Chyba nawet ten artykuł czytałem, ale nie wiem ile w tym prawdy. 


  • 0

#17 jakub1t

jakub1t
  • Maniak

  • 2484 postów
  • 3DMark 06:?

Napisano 23 marzec 2020 - 18:18

W sumie miałem ze 4 lata temu i5 4440s na płycie asusa h81 i rzeczywiście mogłem ustawić żeby proc pracował z wyższymi zegarami , ale nie sprawdzałem jak to do końca działa . Zbyt długo tego sprzętu nie miałem . Ale tak czy inaczej to kosmetyczna wartość . 


  • 0

MSI P55a-GD65 , Xeon  X3440 , Scythe Mugen 2 rev2 , 12gb Kingston HyperX 1600 cl9 . MSI RX470 gamingx 4gb , Kingston V300 120gb , WD GREEN 1TB , Pentagram 620w , HP x23LED , Sony str-db780qs , Mordaunt-Short 912 , Sub STX 190A , Brainwavz  HM5 .





Użytkownicy przeglądający ten temat: 2

0 użytkowników, 2 gości, 0 anonimowych