Skocz do zawartości


Uwaga, ta strona używa Cookies
Stosujemy je, aby ułatwić Tobie korzystanie z naszego serwisu. Pamiętaj, że w każdej chwili możesz zmienić ustawienia dotyczące Cookies w ustawieniach swojej przeglądarki internetowej.
Dowiedz się więcej    
Akceptuję
Zdjęcie

Wolny i zacinający się ssd adata su650

ssd adata

  • Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
5 odpowiedzi w tym temacie

#1 Neoprene

Neoprene
  • Amator

  • 74 postów

Napisano 05 marzec 2020 - 16:34

 Cześć

Od kilku miesięcy, posiadam ssd Adata SU650. Od początku są z nim problemy. Komputer losowo może się włączać od 5 do 40 sekund. Czasami pojawiają się zacięcia np podczas włączania się programów, albo przy włączeniu się pulpitu muszę poczekać, aż system się "rozgrzeje", bo mogę załapać ścinkę jak coś włączę. Stan dysku trochę się polepszył gdy podmieniłem kable sata które łączyły HDD i SSD. Mimo to wyniki testu są słabe. Używam programu SSD benchmark, (Nie wiem czemu język zmienił się na Niemiecki, ale nie mogę go zmienić). Temperatura dysku to około 40stopni. Działa na AHCI.

 

Specyfikacja kompa:

Karta: GTX 1050TI

Specyfikacje: I5 3470

Ram: 2x8 1600mhz G.skill Aegis

Płyta: MS 7797

 

Tutaj zdjęcie testu:

https://ctrlv.cz/bB4w

Cześć

Od kilku miesięcy, posiadam ssd Adata SU650. Od początku są z nim problemy. Komputer losowo może się włączać od 5 do 40 sekund. Czasami pojawiają się zacięcia np podczas włączania się programów, albo przy włączeniu się pulpitu muszę poczekać, aż system się "rozgrzeje", bo mogę załapać ścinkę jak coś włączę. Stan dysku trochę się polepszył gdy podmieniłem kable sata które łączyły HDD i SSD. Mimo to wyniki testu są słabe. Używam programu SSD benchmark, (Nie wiem czemu język zmienił się na Niemiecki, ale nie mogę go zmienić). Temperatura dysku to około 40stopni. Działa na AHCI.

 

Specyfikacja kompa:

Karta: GTX 1050TI

Specyfikacje: I5 3470

Ram: 2x8 1600mhz G.skill Aegis

Płyta: MS 7797


Użytkownik Neoprene edytował ten post 05 marzec 2020 - 16:35

  • 0

#2 sebki1

sebki1
  • Maniak

  • 2184 postów
  • Miejscowość:Mysłowice
  • 3DMark 06:13100

Napisano 05 marzec 2020 - 17:28

Wyglada jakby dysk SSD byl podpiety pod SATA 2 zamiast SATA 3.


Na plycie glownej masz 1 port SATA 3 i 3 porty SATA 2.Podlacz do tego pierwszego.


Użytkownik sebki1 edytował ten post 05 marzec 2020 - 17:30

  • 0

CPU: INTEL CORE 2 QUAD Q6600 2.4 GHZ +  SILENTIUM SPARTAN 3 LT HE1012: MOBO: GIGABYTE GA-P31-ES3G IP31 S775 BOX RAM: GOODRAM 2GB DDR-2 800 + 2GB DDR-2 800 SSD: SAMSUNG 850 PRO 256 GB HDD: SAMSUNG HD502HI 500 GB 16 MB SATA-2, TOSHIBA HDWD120 2 TB: ASUS BW-16D1HT SATA BOX:

GPU: MSI GTX 750 Ti 2 GB OS: WINDOWS 7 PRO 64 BIT: PSU: XFX CORE 550w: FEVER AC09A-BK/BK ACHILLES PPFC400 LCD: ACER PREDATOR 24" XB240H


#3 Neoprene

Neoprene
  • Autor tematu
  • Amator

  • 74 postów

Napisano 05 marzec 2020 - 17:47

Zrobiłem to. 3 porty sata II były oznaczone na pomarańczowy a sata 3 na biało (tak myślę). Podłączyłem tak, ale mimo to ścinki są nadal. Sprawdzę zaraz ssd benchmark


  • 0

#4 sebki1

sebki1
  • Maniak

  • 2184 postów
  • Miejscowość:Mysłowice
  • 3DMark 06:13100

Napisano 05 marzec 2020 - 17:58

Mozesz wkleic jeszcze stan parametrow SMART tego SSD najlepiej z programu CrystalDiskInfo albo HDTune.


  • 0

CPU: INTEL CORE 2 QUAD Q6600 2.4 GHZ +  SILENTIUM SPARTAN 3 LT HE1012: MOBO: GIGABYTE GA-P31-ES3G IP31 S775 BOX RAM: GOODRAM 2GB DDR-2 800 + 2GB DDR-2 800 SSD: SAMSUNG 850 PRO 256 GB HDD: SAMSUNG HD502HI 500 GB 16 MB SATA-2, TOSHIBA HDWD120 2 TB: ASUS BW-16D1HT SATA BOX:

GPU: MSI GTX 750 Ti 2 GB OS: WINDOWS 7 PRO 64 BIT: PSU: XFX CORE 550w: FEVER AC09A-BK/BK ACHILLES PPFC400 LCD: ACER PREDATOR 24" XB240H


#5 Neoprene

Neoprene
  • Autor tematu
  • Amator

  • 74 postów

Napisano 05 marzec 2020 - 18:11

SSD Bechmark

https://ctrlv.cz/klFd

Smart:

https://ctrlv.cz/VrMf


Zapisy i wczytywanie są o niebo lepsze, system się szybciej wczytuje, i w ogóle, ale jednak ścinki lekkie są nadal.


Nawiasem mówiąc zapomniałem że mam problemy z hdd, niedługo będę go wymieniał


  • 0

#6 sebki1

sebki1
  • Maniak

  • 2184 postów
  • Miejscowość:Mysłowice
  • 3DMark 06:13100

Napisano 05 marzec 2020 - 18:15

Sprobuj odpiac ten drugi dysk HDD i zobacz czy cos sie poprawilo bo pewnie ma jakies bledy (stan jest zaznaczony na zółto).

Jakby przez przypadek po odpieciu tego HDD komputer nie chcial sie uruchomic podepnij go z powrotem.


Użytkownik sebki1 edytował ten post 05 marzec 2020 - 19:03

  • 0

CPU: INTEL CORE 2 QUAD Q6600 2.4 GHZ +  SILENTIUM SPARTAN 3 LT HE1012: MOBO: GIGABYTE GA-P31-ES3G IP31 S775 BOX RAM: GOODRAM 2GB DDR-2 800 + 2GB DDR-2 800 SSD: SAMSUNG 850 PRO 256 GB HDD: SAMSUNG HD502HI 500 GB 16 MB SATA-2, TOSHIBA HDWD120 2 TB: ASUS BW-16D1HT SATA BOX:

GPU: MSI GTX 750 Ti 2 GB OS: WINDOWS 7 PRO 64 BIT: PSU: XFX CORE 550w: FEVER AC09A-BK/BK ACHILLES PPFC400 LCD: ACER PREDATOR 24" XB240H






Również z jednym lub większą ilością słów kluczowych: ssd, adata

Użytkownicy przeglądający ten temat: 1

0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych