Skocz do zawartości


Uwaga, ta strona używa Cookies
Stosujemy je, aby ułatwić Tobie korzystanie z naszego serwisu. Pamiętaj, że w każdej chwili możesz zmienić ustawienia dotyczące Cookies w ustawieniach swojej przeglądarki internetowej.
Dowiedz się więcej    
Akceptuję
Zdjęcie

Problem z zainstalowaniem systemu

M.2 Dysk System Windows

  • Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
4 odpowiedzi w tym temacie

#1 kamil330i

kamil330i
  • Nie mam za dużo postów bo jadę na luzie.

  • 437 postów
  • Miejscowość:Warszawa

Napisano 25 luty 2020 - 14:41

Witam,
Mam taki problem chciałem przyspieszyć komputer i kupiłem dysk m.2 z kontrolerem ASUS żeby postawić na nim system dużo się na męczyłem w biosie żeby system go wykrywał w końcu gdy się udało to niestety mam komunikat że system nie może się zainstalować na tym dysku sprawdź ustawienie w biosie i nie wiem czy to by była wina mojej płyty głównej ma już swoje lata płyta ASUS ROG maximus VI extreme czy ja nie wiem co zrobić

Z góry dziękuję za pomoc
  • 0

#2 ProXimo

ProXimo
  • Miłośnik

  • 1431 postów
  • Miejscowość:Rybnik

Napisano 25 luty 2020 - 15:00

Witaj,

 

Na początek podaj dokładnie model dysku jaki kupiłeś (m.2) oraz dokładny model płyty głównej (podałeś nazwę ale bez nazwy chipsetu/podstawki pod CPU - prawdopodobnie Z87 ?)

 

Jeśli ustawiłeś w biosie wszystko tak że dysk jest już wykrywany, i nadałeś mu priorytet a instalacja nadal nie chce się uruchomić z doświadczenia zalecam odpięcie wszystkich innych dysków SATA, instalację systemu na dysku SSD (m.2) i późniejsze podpięcie reszty dysków.

 

PS. Temat chyba trafił do złego działu, wydaje mi się że powinien trafić do dysków twardych


Użytkownik ProXimo edytował ten post 25 luty 2020 - 15:01

  • 0

||  7700K  || 1070 ftw || 2x8 GB 3000 cl15 || plextor M8PeGN 512GB || be quiet! Dark Rock 3 || Pomogłem ? daj +

 


#3 wodego

wodego
  • Pasjonat

  • 982 postów

Napisano 25 luty 2020 - 15:02

Dawno temu stosowałem taką metodę:

https://www.win-raid...-UEFI-BIOS.html


  • 0

#4 kamil330i

kamil330i
  • Autor tematu
  • Nie mam za dużo postów bo jadę na luzie.

  • 437 postów
  • Miejscowość:Warszawa

Napisano 25 luty 2020 - 16:00

Witaj,

Na początek podaj dokładnie model dysku jaki kupiłeś (m.2) oraz dokładny model płyty głównej (podałeś nazwę ale bez nazwy chipsetu/podstawki pod CPU - prawdopodobnie Z87 ?)

Jeśli ustawiłeś w biosie wszystko tak że dysk jest już wykrywany, i nadałeś mu priorytet a instalacja nadal nie chce się uruchomić z doświadczenia zalecam odpięcie wszystkich innych dysków SATA, instalację systemu na dysku SSD (m.2) i późniejsze podpięcie reszty dysków.

PS. Temat chyba trafił do złego działu, wydaje mi się że powinien trafić do dysków twardych


Chipset Z87 wszystkie dyski są odpiete na ten czas zaraz zobaczę to co kolega wyżej wstawił. I przepraszam za nie ta kategorie ale na telefonie wrzucałem posta i mogłem źle kliknąć
Kontroler: Asus hyper m.2 x16 card v2
Dysk:Samsung 970 pro

Użytkownik kamil330i edytował ten post 25 luty 2020 - 16:05

  • 0

#5 chrisplbw

chrisplbw
  • Nałogowiec

  • 1742 postów

Napisano 25 luty 2020 - 16:52

Zamiast grzebać w BIOS, najpierw sprawdź to:

1. W BIOS sprawdź czy dysk (i może ten kontroler) są ustawione jako AHCI (zamiast IDE)

2. Zgraj sterowniki 970/kontrolera na płytę/pendrive z Windows,

3. W trakcie instalacji Windows jak trzeba wybrać dysk do instalacji kliknij na dole "Załaduj sterownik" (próbujesz dla dyski/kontrolera)

 

Powinno ruszyć.


Użytkownik chrisplbw edytował ten post 25 luty 2020 - 16:53

  • 0

AMD FX8350 4.0GHz@4.7GHz, Gigabyte GA990FXA-UD5, Gigabyte Aorus RX580 8GB, Kingston HyperX Beast 1888 2x4 GB, Fortis 3 (Enermax TB Silence UCTB12P x2)+Kryonaut, Corsair RM550x 550W 80+Gold, Armis AR7X TG RGB,  WD Blue 1TB, Lepa by Enermax BQL.Quiet PWM Bluex2. Motospeed V30, P10 Lite






Również z jednym lub większą ilością słów kluczowych: M.2, Dysk, System, Windows

Użytkownicy przeglądający ten temat: 0

0 użytkowników, 0 gości, 0 anonimowych