Skocz do zawartości


Uwaga, ta strona używa Cookies
Stosujemy je, aby ułatwić Tobie korzystanie z naszego serwisu. Pamiętaj, że w każdej chwili możesz zmienić ustawienia dotyczące Cookies w ustawieniach swojej przeglądarki internetowej.
Dowiedz się więcej    
Akceptuję
Zdjęcie

Problem z nowszymi grami na Gigabyte GTX 1070 Rock

Wiedźmin 3 nie włącza się tomb raider wbudowany benchmark

  • Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
19 odpowiedzi w tym temacie

#1 sta141619

sta141619
  • Nowicjusz

  • 7 postów

Napisano 09 luty 2020 - 11:02

Szanowni forumowicze.
Dostałem sprezentowaną kartę Gigabyte GTX 1070 G1 Rock. Niestety jest problem, ponieważ nie odpala wybranych gier. Oto przykłady:
- w Shadow of Tomb Raider nie rusza wbudowany Benchmark,
- Rise of Tomb Raider jak wyżej,
- Wiedźmin 3 odpala, jednak w momencie poruszania postać gra zacina, czarny ekran i wywala do pulpitu

Wot, Statki, Metro 2033, Tomb Raider z 2013 działają bez zarzutu.

Zainstalowałem najnowsze sterowniki, przeleciałem karte OCCT, Fur Mark oraz 3D Mark. Karta skwierczy aż miło, jednak mimo wygrzewania jest ok.

System Windows 7 64bit, Zasilacz Thermaltake 530W Bronze. 16 GB DDR3. Przesiadłem się z GTX 1060 3GB.

 

Aha: w Rise of Tomb Raider benchmark siada dopiero od momentu gdy widok obraca się na stok, na którym jest zamieć. Ogólnie mam wrażenie, że gry się sypią przy efektach typu rozmycie w ruchu lub coś podobnego.

1.5 godzinna sesja w WoT i żadnych problemów.


Zainstalowałem starszą wersje sterowników, dostępną na stronie Gigabyte, poprawiło się o tyle że Wiedźmin 3 nie wyłącza się od razu, tylko po kilku minutach gry.

Pytanie dla innych użytkowników, czy to problem sprzętowy czy jakieś jaja z oprogramowaniem? Dziękuję wszystkim za próby rozwiązania problemu.
 

P. S. Czy wyłączony plik stronicowania może mieć na to wpływ? Czy do GTX 1060 16 GB ram było wystarczające a do obsługi GTX 1070 system potrzebuje więcej?


Użytkownik sta141619 edytował ten post 09 luty 2020 - 11:04

  • 0

#2 Krishnamishna

Krishnamishna
  • Gaduła

  • 259 postów

Napisano 09 luty 2020 - 11:22

Ja myślę że to zasilacz. Wysłane z mojego VOG-L29 przy użyciu Tapatalka
  • 0

#3 janek20

janek20
  • Zapaleniec

  • 1230 postów

Napisano 09 luty 2020 - 11:31

Raczej problem stera.Odinstaluj ddu i daj nieco starszy tj 39xx


  • 0

#4 lucas-7

lucas-7
  • Gaduła

  • 266 postów
  • Miejscowość:Tomaszów Mazowiecki

Napisano 09 luty 2020 - 11:36

Jak wygląda kwestia temperatur? Sterowniki instalowane na czysto? Dla mnie o ile nie zainstalowałeś totalnie przez przypadek sterowników do innej karty to problem leży w karcie. Ewentualnie zasilacz. Stary jest? Wysłane z mojego SM-G965F przy użyciu Tapatalka
  • 0

#5 olo163

olo163
  • Maniak

  • 3750 postów
  • Miejscowość:Toruń

Napisano 09 luty 2020 - 15:50

Podaj specyfikację całą - jaka płyta, procesor, ram w ilu kościach.

Jak odinstalowałeś stare sterowniki? Używałeś jakiegoś cleanera - może coś się gryzie?


  • 0

Intel Xeon E3-1246v3 3.5-3.9 GHz / SilentiunPC Fera 2 HE1224 / AsRock H81M / 2x Kingston HyperX Blu 4GB DDR3 1600MHz / Sapphire RX 570 Pulse 4 GB GDDR5 1284/1750 MHz / Adata SP 920 256GB + Seagate 1TB, SATAIII, 7200RPM 64MB + Samsung HD502HJ 500GB 7200RPM SATAII 16MB / BQ DarkPower Pro P7 550W / iTEK SYLENT 07

 


#6 sta141619

sta141619
  • Autor tematu
  • Nowicjusz

  • 7 postów

Napisano 09 luty 2020 - 19:56

Podaj specyfikację całą - jaka płyta, procesor, ram w ilu kościach.

Jak odinstalowałeś stare sterowniki? Używałeś jakiegoś cleanera - może coś się gryzie?

Specyfikacja:

- FX 6300, + Spartan Fera 3,

- 2 x DDR3 8 GB 1600 Mhz,

- MSI 970A-G46,

- Thermaltake Smart SE 530W bronze.

 

Temperatury jakie osiąga pod czas grania to max 61 stopni, pod czas wygrzewania OCCT max to było 71.

 

Sterowniki odinstalowywałem DDU.


  • 0

#7 janek20

janek20
  • Zapaleniec

  • 1230 postów

Napisano 09 luty 2020 - 20:02

No to masz w occt test CPU GPU i psu to sprawdź co wywali. Jakie karta ma zegary w gpuz
  • 0

#8 Rebelmind

Rebelmind
  • Szpieg Armii Czerwonej

  • 7063 postów
  • Miejscowość:Geteborg

Napisano 09 luty 2020 - 20:19

- Thermaltake Smart SE 530W bronze.
 


Hehe, "legenda" :D Ten zasilacz NIE MA certyfikatu 80+ Bronze, chociaż sklepy błędnie podają inaczej. Pod dużym obciążeniem nie trzyma napięć (szczególnie na linii 12V), czego ładnie jesteś świadkiem właśnie w W3.

Jeżeli masz możliwość pożycz od kogoś inny zasilacz na chwilę i zacznij sprawdzanie stabilności od tego.
  • 0

| R5 3600x | Asus Prime X570-P | 2x8 GB 3800 cl16 | Intel 600p 512GB | GTX 1080 LC | Win 10 |


#9 sta141619

sta141619
  • Autor tematu
  • Nowicjusz

  • 7 postów

Napisano 09 luty 2020 - 20:36

Wróciłem do GTX 1060 3 GB i dalej występuje ten problem, mimo tego że przed wymianą karty działał bez problemu.


  • 0

#10 Krishnamishna

Krishnamishna
  • Gaduła

  • 259 postów

Napisano 09 luty 2020 - 21:58

Zasilacz umiera!!!!! Nie słuchaj o sterach i ddu. Zasilacz do wymiany! Wysłane z mojego VOG-L29 przy użyciu Tapatalka
  • 1

#11 olo163

olo163
  • Maniak

  • 3750 postów
  • Miejscowość:Toruń

Napisano 09 luty 2020 - 21:58

Zasilacz dostał po tyłku 


  • 0

Intel Xeon E3-1246v3 3.5-3.9 GHz / SilentiunPC Fera 2 HE1224 / AsRock H81M / 2x Kingston HyperX Blu 4GB DDR3 1600MHz / Sapphire RX 570 Pulse 4 GB GDDR5 1284/1750 MHz / Adata SP 920 256GB + Seagate 1TB, SATAIII, 7200RPM 64MB + Samsung HD502HJ 500GB 7200RPM SATAII 16MB / BQ DarkPower Pro P7 550W / iTEK SYLENT 07

 


#12 sta141619

sta141619
  • Autor tematu
  • Nowicjusz

  • 7 postów

Napisano 09 luty 2020 - 22:49

Więc tak, co zrobiłem:

- wróciłem do GTX 1060, były problemy z grami,

- wróciłem do oryginalnego sterownika z płyty dołączonej do 1060,

efekt: Rise of Tomb odpalił mi benchamrk, i poszedł bez problemu, Shadow ruszał na średnich, na maksymalnych się wyłączał, ale przechodzi na średnich. Wiedźmin 3 chodził w miarę stabilnie.

- włożyłem z powrotem GTX 1070,

- pozwoliłem by windows sam znalazł dwa potrzebne sterowniki,

efekt: Rise i Shadow poszły odpowiednio na max oraz na średnich. Wiedźmina 3 nie mam już dziś czasu testować.

Nie wiem czy to kwestia sterownika, czy zasilacza, ale wcześniejszych wersjach nie włączały się w ogóle, natomiast na tym sterowniki z płyty działają obie karty. Dam znać jutro co z Wiedźminem.


  • 0

#13 lucas-7

lucas-7
  • Gaduła

  • 266 postów
  • Miejscowość:Tomaszów Mazowiecki

Napisano 09 luty 2020 - 22:51

Wywal zasilacz bo ewidentnie jego czas się kończy Wysłane z mojego SM-G965F przy użyciu Tapatalka
  • 0

#14 Rebelmind

Rebelmind
  • Szpieg Armii Czerwonej

  • 7063 postów
  • Miejscowość:Geteborg

Napisano 09 luty 2020 - 23:06

Bardzo możliwe, że jest jeszcze jakiś syf ze sterami ALE nie oznacza to, że powinieneś nie pomyśleć o zmianie zasilacza. Mając 1060 3GB to była inna rozmowa, ale 1070 trochę potrafi już pociągnąć papu - a szkoda żeby nowa karta padła.
  • 0

| R5 3600x | Asus Prime X570-P | 2x8 GB 3800 cl16 | Intel 600p 512GB | GTX 1080 LC | Win 10 |


#15 sta141619

sta141619
  • Autor tematu
  • Nowicjusz

  • 7 postów

Napisano 10 luty 2020 - 07:04

Zasilacz w takim razie idzie do wymiany, jakie modele polecacie?

Wymienię go dopiero po następnym 10.

 

Przeszperałem net w poszukiwaniu tematów o zasilaniu GTX 1070 i znalazłem kilka urządzeń, m. in. to:

https://www.x-kom.pl...lus-bronze.html

 

lub:

 

Antec VPF550 550W
Fractal Design Integra M 550W


Użytkownik sta141619 edytował ten post 10 luty 2020 - 07:30

  • 0

#16 sznib

sznib
  • buzujolidrinker

  • 1180 postów

Napisano 10 luty 2020 - 08:55

l

Przeszperałem net w poszukiwaniu tematów o zasilaniu GTX 1070 i znalazłem kilka urządzeń, m. in. to: https://www.x-kom.pl...lus-bronze.html

 

Tańszy i lepszy:

 

https://www.x-kom.pl...0-plus-gold.htm


  • 0

Ryzen 3600*Asus Crosshair VI Hero*16GB Crucial Ballistix AT 3200*Asus RTX 2060Super Dual*SSD!1: Toshiba Q Pro 256GB, SSD2: Intel 520 120GB, SSD3: Adata DP910 1TB, HDD:  Seagate Iron Wolf 3TB*BeQuiet Straight Power 10 500W*Antec Solo II*Philips 328P*Logitech K270*Logitech G900*


#17 JorgesLSM

JorgesLSM
  • Bywalec

  • 115 postów

Napisano 10 luty 2020 - 09:06

Sorry, że nie w temacie ale bez sensu zakładać nowy, czy faktycznie zasilacze Thermaltake z linii Smart SE są takie tragiczne? Pytam bo sam nie zamierzałem w sumie wymieniać PSU a niedługo zapewne będę polował na nowe I9 po premierze, które mogą mieć całkiem niezłe zapotrzebowanie na prąd a oczywiście nie chciałbym pozbyć się "przypadkiem" jakiegoś komponentu z stosunkowo nowego PC. 

Opinie generalnie nie są najgorsze w internecie, testów fakt faktem żadnych nie widziałem przed zakupem raczej kierowałem się stosunkiem cena/jakość. 


  • 0

Intel Core i7-6700K OC (4.7 Ghz) | Asus Z170 PRO GAMING | Patriot Viper 4 DDR4 16GB 3200MHz CL16 | Thermaltake 730W Smart SE | Patriot 120GB 2,5'' SATA SSD Blast | Plextor 512GB 2,5" SATA SSD M8VC |Seagate 1TB 7200obr. 64MB | NZXT Kraken x62 v2 | Fractal Design Meshify S2 TG | ASUS Radeon RX 5700 XT ROG Strix Gaming OC | 


#18 Rebelmind

Rebelmind
  • Szpieg Armii Czerwonej

  • 7063 postów
  • Miejscowość:Geteborg

Napisano 10 luty 2020 - 09:32

@up no to zobacz sam:

https://ithardware.p...bry-436-14.html



Seasonic Focus Gold 450W/550W wystarczy.
  • 0

| R5 3600x | Asus Prime X570-P | 2x8 GB 3800 cl16 | Intel 600p 512GB | GTX 1080 LC | Win 10 |


#19 jakub1t

jakub1t
  • Maniak

  • 2924 postów
  • 3DMark 06:?

Napisano 10 luty 2020 - 10:06

Tak z ciekawości ile fps wyciąga Wot na Twoim kompie i na jakich detalach. Kiedyś miałem fx6300 i kiepsko sobie radził. Wtedy wot używał tylko jednego rdzenia. Ciekawe jak jest teraz z 1060 lub 1070?
  • 0

MSI P55a-GD65 , Xeon  X3440 , Scythe Mugen 2 rev2 , 12gb Kingston HyperX 1600 cl9 . MSI RX470 gamingx 4gb , Kingston V300 120gb , WD GREEN 1TB , Pentagram 620w , HP x23LED , Sony str-db780qs , Mordaunt-Short 912 , Sub STX 190A , Brainwavz  HM5 .


#20 sta141619

sta141619
  • Autor tematu
  • Nowicjusz

  • 7 postów

Napisano 10 luty 2020 - 12:11

Tak z ciekawości ile fps wyciąga Wot na Twoim kompie i na jakich detalach. Kiedyś miałem fx6300 i kiepsko sobie radził. Wtedy wot używał tylko jednego rdzenia. Ciekawe jak jest teraz z 1060 lub 1070?

Stałe 60 fps na pełnych detalach. World of Woarships również.

 

WoT po któreś tam aktualizacji ogarnia chyba do 4 rdzeni. Ale kiedy w 2015 składałem tego kompa na tym procku i na 750Ti to też chodził w 60 klatek na pełnych, nigdy nie miałem problemów z wydajnością na tej konfiguracji.


Użytkownik sta141619 edytował ten post 10 luty 2020 - 12:16

  • 0





Również z jednym lub większą ilością słów kluczowych: Wiedźmin 3, nie włącza się, tomb raider, wbudowany benchmark

Użytkownicy przeglądający ten temat: 1

0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych