Skocz do zawartości


Uwaga, ta strona używa Cookies
Stosujemy je, aby ułatwić Tobie korzystanie z naszego serwisu. Pamiętaj, że w każdej chwili możesz zmienić ustawienia dotyczące Cookies w ustawieniach swojej przeglądarki internetowej.
Dowiedz się więcej    
Akceptuję
Zdjęcie

padł ??? ssd mx200

mx200 ssd

  • Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
11 odpowiedzi w tym temacie

#1 armi3

armi3
  • Gaduła

  • 346 postów

Napisano 02 luty 2020 - 17:39

witam

 

dysk kilka m-cy leżał w szufladzie

dziś stwierdziłem, ze włożę go do nowego kompa - z tym, że najpierw chciałem zgrać z niego rzeczy

podłączyłem go przez kieszeń do laptopa - miałem mega wolny transfer podczas zgrywania - po zgraniu kilku MB nagle dysk przestał być widoczny w systemie

nie widać go ani przez kabel sata ani przez zewnętrzną kieszeń

 

wdpvdp3w56yc.jpg

 


  • 0

Spoiler

#2 krzyhox

krzyhox
  • I'm a mysterious person

  • 2779 postów

Napisano 02 luty 2020 - 18:48

A co pokazuje ten program:

https://osdn.net/pro..._0KureiKei.exe/


  • 0

Cpu:Ryzen 3600 Cłodzenie:SilentiumPC Navis pro 240,Gpu:Sapphire Radeon RX 5700 XT NITRO+

Mobo:MSI B450-Tomahawk Ram:ADATA XPG SPECTRIX 16gb 3200 MHz Psu:SilentiumPC Vero L1 600W Dysk:Plextor 256GB M.2 PCIe NVMe M9PeG,Obudowa:Fractal Design Define R5

Lenovo B50-80

 


#3 armi3

armi3
  • Autor tematu
  • Gaduła

  • 346 postów

Napisano 02 luty 2020 - 19:29

dobra ...

w zarządzaniu komputerem => zarządzanie dyskami 

jak widać na zdjęciu dysk był jako niezainicjowany

zainicjiwałem go jako bodaj 'mbr'

następnie sformatowalem

straciłem niestety wszystkie dane - szkoda mi zdjęć przede wszystkim

soft Cruciala storage executive widzi stan dysku jako 'dobry'

przełożyłem dysk do nowego kompa - bez problemu zainstalowałem nowy system

 

48l2npfze16n.jpg


  • 0

Spoiler

#4 wodego

wodego
  • Pasjonat

  • 982 postów

Napisano 02 luty 2020 - 19:50

dysk kilka m-cy leżał w szufladzie

W internetach można przeczytać, że dyski z szuflady mogą utracić część danych już po kilku tygodniach. Szczególnie te tanie modele.


  • 0

#5 pawluto

pawluto
  • Gaduła

  • 308 postów

Napisano 02 luty 2020 - 20:00

Format to nie koniecznie utrata zdjęć - jeśli zrobiłeś szybki format to 'wycięło' tylko nagłówki - same zdjęcia były do odzyskania.

Jak zrobiłeś pełny format to koniec.

To tak na przyszłość...:)


  • 0

#6 Yahoo.K

Yahoo.K
  • Pasjonat

  • 860 postów

Napisano 02 luty 2020 - 20:03

Mam dwa dyski ssd zewnętrzne w obudowach i są bardzo rzadko używane i nic nie tracą danych.


  • 0

#7 armi3

armi3
  • Autor tematu
  • Gaduła

  • 346 postów

Napisano 02 luty 2020 - 20:32

Format to nie koniecznie utrata zdjęć - jeśli zrobiłeś szybki format to 'wycięło' tylko nagłówki - same zdjęcia były do odzyskania.

Jak zrobiłeś pełny format to koniec.

To tak na przyszłość... :)

 

jakiś szybki sposób by to sprawdzić ??? :)

wcześniej były 2 partycje

jak zrobiłem to co opisałem powyżej to utworzyło mi nową partycję i ją sformatowałem - chyba 'szybki' format


Użytkownik armi3 edytował ten post 02 luty 2020 - 20:33

  • 0

Spoiler

#8 kokosnh

kokosnh
  • Maniak

  • 11841 postów
  • 3DMark 06:24404

Napisano 02 luty 2020 - 21:08

puść minitool partition recovery i zobacz czy znajdzie jakieś partycje. 

 

Możesz też wcześniej przejechać Easeus data recovery free i zobaczyć czy są tam jakieś pliki. 

 

Nie nagrywaj tam żadnych plików, jeśli zrobiłeś tylko szybki format, to dane nadal tam są (to co zostało), ale musisz się śpieszyć, bo TRIM może zacząć działać, jeśli SSD jest włączony... 


ogólnie SSD potrzebują zasilania, bo jak nie będą go mieć, to dane mogą zacząć uciekać po kilku miesiącach. ważna jest tez temperatura, dla SSD, trzymanego bez prądu, lepiej aby był w zimnym i suchym pomieszczeniu, im zimniej, tym lepiej dla danych (kilka worków + ryż + lodówka), ale trzeba ostrożnie się obchodzić, zaraz po wyjęciu, aby się nic nie skropliło na PCB i nie doszło do zwarcia. 


  • 1

Spoiler

#9 wodego

wodego
  • Pasjonat

  • 982 postów

Napisano 02 luty 2020 - 22:09

Mam dwa dyski ssd zewnętrzne w obudowach i są bardzo rzadko używane i nic nie tracą danych.

Bo to nie jest norma. Ktoś gdzieś pisał, że trzymał kilka lat w szufladzie i nie było problemów, a innym po paru miesiącach coś zniknęło.


  • 0

#10 kokosnh

kokosnh
  • Maniak

  • 11841 postów
  • 3DMark 06:24404

Napisano 02 luty 2020 - 22:32

głównym czynnikiem jest rodzaj technologii MLC, TLC i QLC (są też różnice względem producenta, litografii itp) i później temperatura w jakiej były trzymane kostki NAND + czas. 

 

Im zimniej tym lepiej dla danych, jeśli były w słońcu, to już po kilku, kilkunastu tygodniach mogą być problemy (zależy od typu kostek i mocy algorytmów korekcji błędów w konkretnym SSD).


  • 0

Spoiler

#11 armi3

armi3
  • Autor tematu
  • Gaduła

  • 346 postów

Napisano 02 luty 2020 - 23:49

puść minitool partition recovery i zobacz czy znajdzie jakieś partycje.
 

 

60GB odzyskanych

musze je teraz na spokojnie ogarnąć - dzięki bardzo 


  • 0

Spoiler

#12 kokosnh

kokosnh
  • Maniak

  • 11841 postów
  • 3DMark 06:24404

Napisano 02 luty 2020 - 23:57

Jeśli dane są całe, to pewnie nie leżenie, a błąd I/O podczas kopiowania i MBR poszedł. Prawdopodobnie nie miało to nic wspólnego z leżeniem w szufladzie.
  • 0





Użytkownicy przeglądający ten temat: 0

0 użytkowników, 0 gości, 0 anonimowych