Skocz do zawartości


Uwaga, ta strona używa Cookies
Stosujemy je, aby ułatwić Tobie korzystanie z naszego serwisu. Pamiętaj, że w każdej chwili możesz zmienić ustawienia dotyczące Cookies w ustawieniach swojej przeglądarki internetowej.
Dowiedz się więcej    
Akceptuję
Zdjęcie

FX-Audio DAC-X6,"trzeszczące" kolumny


  • Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
12 odpowiedzi w tym temacie

#1 sting3572

sting3572
  • Gaduła

  • 445 postów

Napisano 16 styczeń 2020 - 18:41

Witam wszystkich,mój problem to w/w DAC,po podłączeniu do laptopa HP Pavilion zaczynają "trzeszczeć" kolumny,wystarczy że podłącze do usb i natychmiast zaczynają się trzaski,mimo tego że kolumny nie są podpięte pod DACA tylko pod gniazdo słuchawkowe w laptopie,podpięcie kolumn pod DACA niczego nie zmienia,może będzie jaśniej:

 

kolumny podpięte pod gniazdo słuchawkowe w laptopie(jack 3.5mm)=>wpinam kartę(usb)=trzaski(karta podłączona pod zasilanie i włączona)=podpinam kolumny do karty=trzaski.

 

To samo się dzieje gdy najpierw podłącze kartę a potem kolumny,pod kartę lub gniazdo w laptopie,zmiana gniazd usb nic nie daje tak samo jak zmiana kabla zasilającego(z uziemieniem lub bez),bez podłączonej karty kolumny działają poprawnie.

Głośniki to Modecom MC-MSF15.


  • 0

i5 6600k 3.5GHz-Phanteks PH-TC14PE_BK-Asus Z170 PRO GAMING-G.Skill Ripjaws 4 DDR4 2x4 GB-GTX 970 Gigabyte G1- Plextor M5 Pro 120GB-WD Blue 1TB-Super Flower Ledex Platinium 550w-Fractal Design Define R5.


#2 cooger

cooger
  • Too old to die young.

  • 8376 postów
  • 3DMark 06:666

Napisano 16 styczeń 2020 - 18:53

Pewnie sieje usb po obciążeniu. Ewentualnie sprawdź x6 z innym zasilaczem, może jest uszkodzony.
  • 0

Ekspert działu: Routery i sprzęt sieciowy / Kącik retro komputerów/ Głośniki, słuchawki i urządzenia audio/ Pełne zestawienie Ekspertów

Zanim wyślesz mi PW z linkiem do Twojego postu zastanów się czy naprawdę go nie widziałem.

Za hajper777: "Nie jestem jakimś mega hejterem żeby jarać sie barwą dzwieku do 100% wydajności"

Poszukuję: Abit BH6, TH7, KG7; Asus: A7M. Masz niepotrzebny stary sprzęt komputerowy (min.13 lat)? Napisz PW.


#3 sting3572

sting3572
  • Autor tematu
  • Gaduła

  • 445 postów

Napisano 16 styczeń 2020 - 19:13

 Ba,ale skąd taki zasilacz?,to może być to bo już same dotknięcie gniazda powoduje jednostajne trzeszczenie.


  • 0

i5 6600k 3.5GHz-Phanteks PH-TC14PE_BK-Asus Z170 PRO GAMING-G.Skill Ripjaws 4 DDR4 2x4 GB-GTX 970 Gigabyte G1- Plextor M5 Pro 120GB-WD Blue 1TB-Super Flower Ledex Platinium 550w-Fractal Design Define R5.


#4 cooger

cooger
  • Too old to die young.

  • 8376 postów
  • 3DMark 06:666

Napisano 16 styczeń 2020 - 19:49

A to nowy X6 czy używany? Jak nowy to zwróć i kup z innego źródła :)


  • 0

Ekspert działu: Routery i sprzęt sieciowy / Kącik retro komputerów/ Głośniki, słuchawki i urządzenia audio/ Pełne zestawienie Ekspertów

Zanim wyślesz mi PW z linkiem do Twojego postu zastanów się czy naprawdę go nie widziałem.

Za hajper777: "Nie jestem jakimś mega hejterem żeby jarać sie barwą dzwieku do 100% wydajności"

Poszukuję: Abit BH6, TH7, KG7; Asus: A7M. Masz niepotrzebny stary sprzęt komputerowy (min.13 lat)? Napisz PW.


#5 sting3572

sting3572
  • Autor tematu
  • Gaduła

  • 445 postów

Napisano 16 styczeń 2020 - 20:01

 Nie jest nowy,przedtem był podłączony do stacjonarnego i konsoli i nie było żadnych problemów(kolumny te same),teraz wymieniłem na laptopa i kiszka,chciałem podpiąć dt 770 pro i pewnie będę musiał poszukać nowego żródła :cenzura:

Zapomniałem dodać,po podłączeniu kolumn(tył) i słuchawek(przód) trzaski są tylko w kolumnach,w słuchawkach cichutko,czyli,kolumny trzeszczą,przełączam na słuchawki(kolumny zasilanie off)-cisza,żadnych trzasków  :co:


Użytkownik sting3572 edytował ten post 16 styczeń 2020 - 20:16

  • 0

i5 6600k 3.5GHz-Phanteks PH-TC14PE_BK-Asus Z170 PRO GAMING-G.Skill Ripjaws 4 DDR4 2x4 GB-GTX 970 Gigabyte G1- Plextor M5 Pro 120GB-WD Blue 1TB-Super Flower Ledex Platinium 550w-Fractal Design Define R5.


#6 cooger

cooger
  • Too old to die young.

  • 8376 postów
  • 3DMark 06:666

Napisano 16 styczeń 2020 - 20:12

Zasilacz zasadniczo dowolny byleby zgodny parametrami. Po odłączeniu zasilacza sieciowego od lapa też sieje?


  • 0

Ekspert działu: Routery i sprzęt sieciowy / Kącik retro komputerów/ Głośniki, słuchawki i urządzenia audio/ Pełne zestawienie Ekspertów

Zanim wyślesz mi PW z linkiem do Twojego postu zastanów się czy naprawdę go nie widziałem.

Za hajper777: "Nie jestem jakimś mega hejterem żeby jarać sie barwą dzwieku do 100% wydajności"

Poszukuję: Abit BH6, TH7, KG7; Asus: A7M. Masz niepotrzebny stary sprzęt komputerowy (min.13 lat)? Napisz PW.


#7 kombajn

kombajn
  • Maniak

  • 2137 postów
  • Miejscowość:Nowy Sącz

Napisano 16 styczeń 2020 - 20:49

Trochę się zdziwiłem czytając opis problemu. A trzaski pojawiają się również gdy głośniki nie są podpięte do źrudła dźwięku ale włączone do prądu? Czy po podpięciu słuchawek do DAC-X6 w słuchawkach słychać trzaski? Jeśli nie można założyć że dac pracuje normalnie.

Sprawdziłem opinie na temat głośników i znalazłem taki tekst:

"mankamentem małym jest to, że są dosyć podatne na obecność telefonu komórkowego. Słychać dość głośne zakłócenia, gdy telefon leży blisko, a co dopiero podczas rozmowy".

DAC-X6 ma metalową obudowę która powinna ekranować  promieniowanie elektromagnetyczne no ale jeśli głośniki i tak to zbierają noto to jest masakra ale widać że komuś innemu zbierały sygnał telefonu. Trzaski w badziewnym słabo ekranowanym sprzęcie gdy komórka dzwoni (i nadajnik pracuje z pełną mocą) to zjawisko z którym się już nie raz spotkalem, ale żeby głośniki trzeszczały gdy uruchomi się DAC albo trzyma niedaleko nich komórkę w stanie uśpienia to już normalne nie jest.


Użytkownik kombajn edytował ten post 16 styczeń 2020 - 20:55

  • 0

#8 cooger

cooger
  • Too old to die young.

  • 8376 postów
  • 3DMark 06:666

Napisano 16 styczeń 2020 - 20:53

Może tak być być ze kolumny mają lipna sekcje zasilania.
  • 0

Ekspert działu: Routery i sprzęt sieciowy / Kącik retro komputerów/ Głośniki, słuchawki i urządzenia audio/ Pełne zestawienie Ekspertów

Zanim wyślesz mi PW z linkiem do Twojego postu zastanów się czy naprawdę go nie widziałem.

Za hajper777: "Nie jestem jakimś mega hejterem żeby jarać sie barwą dzwieku do 100% wydajności"

Poszukuję: Abit BH6, TH7, KG7; Asus: A7M. Masz niepotrzebny stary sprzęt komputerowy (min.13 lat)? Napisz PW.


#9 sting3572

sting3572
  • Autor tematu
  • Gaduła

  • 445 postów

Napisano 16 styczeń 2020 - 20:55

Zasilacz zasadniczo dowolny byleby zgodny parametrami. Po odłączeniu zasilacza sieciowego od lapa też sieje?

Po odłączeniu zasilacza nie brzęczy,bo bardziej jest to brzęczenie,karta jest wpięta za pomocą usb do laptopa,zasilanie odłączone i brzęczenia nie ma,jak tylko włożę końcówkę zasilacza zaczyna brzęczeć.

 

Trochę się zdziwiłem czytając opis problemu. A trzaski pojawiają się również gdy głośniki nie są podpięte? Sprawdziłem opinie na temat głośników i znalazłem taki tekst:

"mankamentem małym jest to, że są dosyć podatne na obecność telefonu komórkowego. Słychać dość głośne zakłócenia, gdy telefon leży blisko, a co dopiero podczas rozmowy".

DAC-X6 ma metalową obudowę która powinna ekranować  promieniowanie elektromagnetyczne no ale jeśli głośniki i tak to zbierają noto to jest masakra ale widać że komuś innemu zbierały sygnał telefonu. Trzaski w badziewnym słabo ekranowanym sprzęcie gdy komórka dzwoni (i nadajnik pracuje z pełną mocą) to zjawisko z którym się już nie raz spotkalem, ale żeby głośniki trzeszczały gdy uruchomi się DAC albo trzyma niedaleko nich komórkę w stanie uśpienia to już normalne nie jest.

Tzn jak nie podpięte?,jak wyłączę zasilanie kolumn to nie brzęczą.

Wcześniej miałem fiio e17 alpen i nie było żadnych problemów z kolumnami i w zasadzie nadal nie ma dopóki nie podepnę x6.


Użytkownik sting3572 edytował ten post 16 styczeń 2020 - 21:06

  • 0

i5 6600k 3.5GHz-Phanteks PH-TC14PE_BK-Asus Z170 PRO GAMING-G.Skill Ripjaws 4 DDR4 2x4 GB-GTX 970 Gigabyte G1- Plextor M5 Pro 120GB-WD Blue 1TB-Super Flower Ledex Platinium 550w-Fractal Design Define R5.


#10 kombajn

kombajn
  • Maniak

  • 2137 postów
  • Miejscowość:Nowy Sącz

Napisano 17 styczeń 2020 - 08:55

Nie podpięte w sensie kabel sygnałowy nie jest wpięty ani do laptopa ani do DAC a kolumny są włączone. A próbowałeś podpiąć kolumny i dac pod inny komputer? To by pokazało w którym miejscu leży problem. 


  • 0

#11 sting3572

sting3572
  • Autor tematu
  • Gaduła

  • 445 postów

Napisano 17 styczeń 2020 - 18:42

Nie podpięte w sensie kabel sygnałowy nie jest wpięty ani do laptopa ani do DAC a kolumny są włączone.

Wtedy wszystko jest w porządku.

 

 

A próbowałeś podpiąć kolumny i dac pod inny komputer? To by pokazało w którym miejscu leży problem. 

Wcześniej cały zestaw był podpięty pod stacjonarny i ps4 i było wszystko w porządku.

Istnieje możliwość że zasilacz jest uwalony? 

Własnie podpiąłem pod inny laptop i ten sam problem :sciana:  


Pytanie,jeśli zasilacz mam 12V i 1A to mogę użyć 12V i 4A?gościu w sklepie twierdzi że bez problemu :co: ,na forach zagranicznych znalazłem dwa takie przypadki jak mój i pomogła wymiana zasilacza bo dołączony to podobno straszny szrot.


Użytkownik sting3572 edytował ten post 17 styczeń 2020 - 12:51

  • 0

i5 6600k 3.5GHz-Phanteks PH-TC14PE_BK-Asus Z170 PRO GAMING-G.Skill Ripjaws 4 DDR4 2x4 GB-GTX 970 Gigabyte G1- Plextor M5 Pro 120GB-WD Blue 1TB-Super Flower Ledex Platinium 550w-Fractal Design Define R5.


#12 cooger

cooger
  • Too old to die young.

  • 8376 postów
  • 3DMark 06:666

Napisano 17 styczeń 2020 - 19:42

Możesz użyć, chociaż nie trzeba tak mocnego. Nie ma sensu przepłacać.
  • 0

Ekspert działu: Routery i sprzęt sieciowy / Kącik retro komputerów/ Głośniki, słuchawki i urządzenia audio/ Pełne zestawienie Ekspertów

Zanim wyślesz mi PW z linkiem do Twojego postu zastanów się czy naprawdę go nie widziałem.

Za hajper777: "Nie jestem jakimś mega hejterem żeby jarać sie barwą dzwieku do 100% wydajności"

Poszukuję: Abit BH6, TH7, KG7; Asus: A7M. Masz niepotrzebny stary sprzęt komputerowy (min.13 lat)? Napisz PW.


#13 sting3572

sting3572
  • Autor tematu
  • Gaduła

  • 445 postów

Napisano 17 styczeń 2020 - 20:20

Tylko 3 zł różnicy,dzięki wszystkim za pomoc,na razie nie oznaczam jako rozwiązany,wymienię zasilacz i zobaczę co się będzie działo.


  • 0

i5 6600k 3.5GHz-Phanteks PH-TC14PE_BK-Asus Z170 PRO GAMING-G.Skill Ripjaws 4 DDR4 2x4 GB-GTX 970 Gigabyte G1- Plextor M5 Pro 120GB-WD Blue 1TB-Super Flower Ledex Platinium 550w-Fractal Design Define R5.





Użytkownicy przeglądający ten temat: 0

0 użytkowników, 0 gości, 0 anonimowych