Skocz do zawartości


Uwaga, ta strona używa Cookies
Stosujemy je, aby ułatwić Tobie korzystanie z naszego serwisu. Pamiętaj, że w każdej chwili możesz zmienić ustawienia dotyczące Cookies w ustawieniach swojej przeglądarki internetowej.
Dowiedz się więcej    
Akceptuję
Zdjęcie

Zmiana p-state vs Cool&Quiet

Ryzen AMD OC

  • Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
3 odpowiedzi w tym temacie

#1 Fenio

Fenio
  • ∞∞∞∞∞∞∞

  • 3313 postów

Napisano 04 styczeń 2020 - 15:49

Witam.

 

Ryzen 5 2600 i Gigabyte B450M DS3H z najnowszym biosem.

Problem polega na tym, że każda zmiana stanu P-State 0 przekłada się na wyłączenie zbijania taktowania i napięcia przy bezczynności. C&Q w biosie na enabled. Po przestawieniu P-State 0 na AUTO wszystko wraca do normy i C&Q działa.

Pytanie czy to blokada C&Q zaszyta w biosie który zawsze wyłączy C&Q przy zmianie P-State czy też jest jakiś sposób obejście tego problemu ?

 

Z poziomu Ryzen Master działa C&Q przy zmienionym P-State ale czy jest możliwość trwałego zapisania ustawień OC w Ryzen Master tak aby OC było aktywne po restarcie systemu ?


  • 0

Ekspert działu: Kącik retro komputerów    /     Pełne zestawienie ekspertów

Spoiler

#2 Navier

Navier
  • Amator

  • 57 postów

Napisano 09 styczeń 2020 - 10:20

A to nie jest tak, że jak ustawisz pstate0, to jest on jedynym stanem procesora przy cstate0? Skonfiguruj pstate1, pstate2 i IMO powinno zadziałać.
  • 0

ASRock X570 Taichi, R9 3900X, 4x8GB HyperX Predator 3200CL16@3600CL16, Sapphire Vega64 MSI 2070Super Gaming X Trio, Samsung 970 EVO Plus 500GB+250GB, Corsair CX750M, Fractal Design Define R6 TG Blackout, Arctic Liquid Freezer II 360, Viewsonic VX3211-2K, Focusrite Scarlett 2i2, Logitech G603, Apple Magic Keyboard, Manjaro Linux


#3 Fenio

Fenio
  • Autor tematu
  • ∞∞∞∞∞∞∞

  • 3313 postów

Napisano 09 styczeń 2020 - 19:25

Ustawienie ręczne pstate 1 i 2 nic nie zmienia.


  • 1

Ekspert działu: Kącik retro komputerów    /     Pełne zestawienie ekspertów

Spoiler

#4 Navier

Navier
  • Amator

  • 57 postów

Napisano 11 styczeń 2020 - 11:49

U mnie w biosie jest tak, że domyślnie mam Pstate0 na Auto, reszty nie widzę, jak wybiorę Manual to dopiero pojawiają się następne Pstates. Nie zmieniałem tych ustawień więc nie wiem czy u mnie zadziała. Próbowałem w systemie zmieniać (cpupower), ale po konfiguracji procek nie boostował powyżej 3.8GHz, nawet na jednym jajku. Zostawiłem kontrolę uefi/kernelowi i wróciło do normy.

Użytkownik Navier edytował ten post 11 styczeń 2020 - 11:49

  • 0

ASRock X570 Taichi, R9 3900X, 4x8GB HyperX Predator 3200CL16@3600CL16, Sapphire Vega64 MSI 2070Super Gaming X Trio, Samsung 970 EVO Plus 500GB+250GB, Corsair CX750M, Fractal Design Define R6 TG Blackout, Arctic Liquid Freezer II 360, Viewsonic VX3211-2K, Focusrite Scarlett 2i2, Logitech G603, Apple Magic Keyboard, Manjaro Linux






Również z jednym lub większą ilością słów kluczowych: Ryzen, AMD, OC

Użytkownicy przeglądający ten temat: 2

0 użytkowników, 2 gości, 0 anonimowych