Skocz do zawartości


Uwaga, ta strona używa Cookies
Stosujemy je, aby ułatwić Tobie korzystanie z naszego serwisu. Pamiętaj, że w każdej chwili możesz zmienić ustawienia dotyczące Cookies w ustawieniach swojej przeglądarki internetowej.
Dowiedz się więcej    
Akceptuję
Zdjęcie

Zmiana p-state vs Cool&Quiet

Ryzen AMD OC

  • Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
3 odpowiedzi w tym temacie

#1 Fenio

Fenio
  • ∞∞∞∞∞∞∞

  • 3324 postów

Napisano 04 styczeń 2020 - 15:49

Witam.

 

Ryzen 5 2600 i Gigabyte B450M DS3H z najnowszym biosem.

Problem polega na tym, że każda zmiana stanu P-State 0 przekłada się na wyłączenie zbijania taktowania i napięcia przy bezczynności. C&Q w biosie na enabled. Po przestawieniu P-State 0 na AUTO wszystko wraca do normy i C&Q działa.

Pytanie czy to blokada C&Q zaszyta w biosie który zawsze wyłączy C&Q przy zmianie P-State czy też jest jakiś sposób obejście tego problemu ?

 

Z poziomu Ryzen Master działa C&Q przy zmienionym P-State ale czy jest możliwość trwałego zapisania ustawień OC w Ryzen Master tak aby OC było aktywne po restarcie systemu ?


  • 0

Ekspert działu: Kącik retro komputerów    /     Pełne zestawienie ekspertów

Spoiler

#2 Navier

Navier
  • Bywalec

  • 120 postów

Napisano 09 styczeń 2020 - 10:20

A to nie jest tak, że jak ustawisz pstate0, to jest on jedynym stanem procesora przy cstate0? Skonfiguruj pstate1, pstate2 i IMO powinno zadziałać.
  • 0

ASRock X570 Taichi, R9 3900X, 4x8GB Patriot Viper Steel 4400cl19 @3600 14-14-14-28 CR1, Red Devil 5700XT, Samsung 970 EVO Plus 500GB+250GB, Corsair CX750M, Fractal Design Define R6 TG Blackout, Arctic Liquid Freezer II 360, 4xArctic P14 PWM PST 140mm, AOC AGON AG352UCG6, Focusrite Scarlett 2i2, Logitech G603, Apple Magic Keyboard, Manjaro Linux


#3 Fenio

Fenio
  • Autor tematu
  • ∞∞∞∞∞∞∞

  • 3324 postów

Napisano 09 styczeń 2020 - 19:25

Ustawienie ręczne pstate 1 i 2 nic nie zmienia.


  • 1

Ekspert działu: Kącik retro komputerów    /     Pełne zestawienie ekspertów

Spoiler

#4 Navier

Navier
  • Bywalec

  • 120 postów

Napisano 11 styczeń 2020 - 11:49

U mnie w biosie jest tak, że domyślnie mam Pstate0 na Auto, reszty nie widzę, jak wybiorę Manual to dopiero pojawiają się następne Pstates. Nie zmieniałem tych ustawień więc nie wiem czy u mnie zadziała. Próbowałem w systemie zmieniać (cpupower), ale po konfiguracji procek nie boostował powyżej 3.8GHz, nawet na jednym jajku. Zostawiłem kontrolę uefi/kernelowi i wróciło do normy.

Użytkownik Navier edytował ten post 11 styczeń 2020 - 11:49

  • 0

ASRock X570 Taichi, R9 3900X, 4x8GB Patriot Viper Steel 4400cl19 @3600 14-14-14-28 CR1, Red Devil 5700XT, Samsung 970 EVO Plus 500GB+250GB, Corsair CX750M, Fractal Design Define R6 TG Blackout, Arctic Liquid Freezer II 360, 4xArctic P14 PWM PST 140mm, AOC AGON AG352UCG6, Focusrite Scarlett 2i2, Logitech G603, Apple Magic Keyboard, Manjaro Linux






Również z jednym lub większą ilością słów kluczowych: Ryzen, AMD, OC

Użytkownicy przeglądający ten temat: 0

0 użytkowników, 0 gości, 0 anonimowych