Skocz do zawartości


Uwaga, ta strona używa Cookies
Stosujemy je, aby ułatwić Tobie korzystanie z naszego serwisu. Pamiętaj, że w każdej chwili możesz zmienić ustawienia dotyczące Cookies w ustawieniach swojej przeglądarki internetowej.
Dowiedz się więcej    
Akceptuję
Zdjęcie

Ryzen 2600x tylko 6 wątków

procesor płyta główna

  • Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
11 odpowiedzi w tym temacie

#1 jareksen25

jareksen25
  • Nowicjusz

  • 5 postów

Napisano 18 grudzień 2019 - 09:26

Witam, zakupiłem ostatnio zestaw 

 

ryzen 2600x

płyta główna ASRock Fatal1ty B450 Gaming K4

Patriot 16GB 3000MHz Viper 4 CL16 (2x8GB)

 

pamięci działają na profilu xmp 3000mhz

 

problem w tym że cpuz, menedżer zadań pokazuje mi iż ryzen 2600x  posiada 6 rdzeni oraz tylko 6 wątków, gdzie powinien ich posiadać 12.  bios płyty głównej najnowszy, nie mam pojęcia co mogę zrobić aby to naprawić 

 


  • 0

#2 gepardmak

gepardmak
  • Maniak

  • 4209 postów

Napisano 18 grudzień 2019 - 09:32

Wpisz w Wyszukaj lub Uruchom polecenie msconfig i tam wybierz Rozruch-Opcje zaawansowane-zaznacz Liczba procesorów i z rozwijane listy wybierz 12. Potem uruchom pc ponownie jak jest zalecane. 


  • 0

#3 jareksen25

jareksen25
  • Autor tematu
  • Nowicjusz

  • 5 postów

Napisano 18 grudzień 2019 - 09:36

Wpisz w Wyszukaj lub Uruchom polecenie msconfig i tam wybierz Rozruch-Opcje zaawansowane-zaznacz Liczba procesorów i z rozwijane listy wybierz 12. Potem uruchom pc ponownie jak jest zalecane. 

 Robiłem już tak, w rozwiniętej liście mam już wybrane 6, i jest to maksymalna liczba tam.


  • 0

#4 gepardmak

gepardmak
  • Maniak

  • 4209 postów

Napisano 18 grudzień 2019 - 09:47

To masz kolego coś z bios. Zrób ClearCMOS. 


  • 0

#5 chrisplbw

chrisplbw
  • Nałogowiec

  • 1745 postów

Napisano 18 grudzień 2019 - 09:54

bios płyty głównej najnowszy,

Czyli 3.50 ???

 

to teraz pytanie: Czy wgrywając nowy BIOS zastosowałeś się do instrukcji przy nim zawartych?  - te uwagi w kolorze żółtym

 

https://www.asrock.c...dex.pl.asp#BIOS


Użytkownik chrisplbw edytował ten post 18 grudzień 2019 - 09:54

  • 0

AMD FX8350 4.0GHz@4.7GHz, Gigabyte GA990FXA-UD5, Gigabyte Aorus RX580 8GB, Kingston HyperX Beast 1888 2x4 GB, Fortis 3 (Enermax TB Silence UCTB12P x2)+Kryonaut, Corsair RM550x 550W 80+Gold, Armis AR7X TG RGB,  WD Blue 1TB, Lepa by Enermax BQL.Quiet PWM Bluex2. Motospeed V30, P10 Lite


#6 jareksen25

jareksen25
  • Autor tematu
  • Nowicjusz

  • 5 postów

Napisano 18 grudzień 2019 - 16:59

Czyli 3.50 ???

 

to teraz pytanie: Czy wgrywając nowy BIOS zastosowałeś się do instrukcji przy nim zawartych?  - te uwagi w kolorze żółtym

 

https://www.asrock.c...dex.pl.asp#BIOS

 

bios zaktualizowali mi przed wysłaniem, nie rozumiem uwagi w kolorze żółtym, czy to oznacza że z ryzenem 2600x nie powinno się go wgrywać?


  • 0

#7 chrisplbw

chrisplbw
  • Nałogowiec

  • 1745 postów

Napisano 18 grudzień 2019 - 19:03

Ściągnij, zainstaluj Ryzen Master i zobacz czy on też pokazuje jeśli to samo spróbuj w prawym górnym rogu kliknąć w Reset.


  • 0

AMD FX8350 4.0GHz@4.7GHz, Gigabyte GA990FXA-UD5, Gigabyte Aorus RX580 8GB, Kingston HyperX Beast 1888 2x4 GB, Fortis 3 (Enermax TB Silence UCTB12P x2)+Kryonaut, Corsair RM550x 550W 80+Gold, Armis AR7X TG RGB,  WD Blue 1TB, Lepa by Enermax BQL.Quiet PWM Bluex2. Motospeed V30, P10 Lite


#8 Fenio

Fenio
  • ∞∞∞∞∞∞∞

  • 3318 postów

Napisano 18 grudzień 2019 - 20:31

SMT włączone ?

Przechwytywanie.jpg


  • 0

Ekspert działu: Kącik retro komputerów    /     Pełne zestawienie ekspertów

Spoiler

#9 jareksen25

jareksen25
  • Autor tematu
  • Nowicjusz

  • 5 postów

Napisano 19 grudzień 2019 - 12:53

SMT włączone ?

Przechwytywanie.jpg

włączone


Zrobiłem resetcmos , wgrałem tą samą wersje biosu jeszcze raz, przełożyłem ramy na inne gniazda. Nie wiem co, ale coś pomogło tak więc dziękuję z całego serca każdemu który próbował pomóc, wesołych świąt :)


  • 0

#10 KamellotK1

KamellotK1
  • Pasjonat

  • 916 postów

Napisano 19 grudzień 2019 - 13:48

 

 

przełożyłem ramy na inne gniazda

 

I obstawiam, że to pomogło. Magia Ryzenów 2gen i ich kontrolera pamięci nigdy nie przestanie mnie zadziwiać ;) Ewentualnie płyta miała focha.


Użytkownik KamellotK1 edytował ten post 19 grudzień 2019 - 13:49

  • 0

CPU: AMD Ryzen 3700X + Noctua NH-U12S chromax.black  |  MOBO: Asus ROG Strix X570-E Gaming  |  RAM: Corsair Vengeance RGB PRO 2x8GB 3200MHz CL16  |  GPU: Gigabyte RTX 2070 Super Windforce 3X 8G  |  m.2 ADATA XPG SX8200 PRO 256GB  |  

PSU: XFX XTR 650W  |  NZXT H500i + 4xCorsair AF 120mm QE


#11 levusek1992

levusek1992
  • IT

  • 148 postów
  • Miejscowość:Gdynia

Napisano 19 grudzień 2019 - 14:07

W sumie to nigdy nie zwracałem uwagi ile wątków chodzi. Cenna uwaga na przyszłość :) 


  • 0

CPU :Ryzen 3 1200 @3.8 GHz||SPC Spartan 3 Pro||MOBO:MSI B350 PC MATE||RAM:CorsairV LPX 3066 MHz||
GPU: RX570 Gaming||PSU:Chieftec 400W||HDD:Seagate 1TB || SSD:ADATA 128 GB


#12 gepardmak

gepardmak
  • Maniak

  • 4209 postów

Napisano 19 grudzień 2019 - 14:45

Ciekawa usterka. Jeszcze jedna uwaga ode mnie. Ramy masz ustawione w profilu 1 na 2400 MHz a masz przecież Vipery 3000 MHz. Spróbuj wybrać inny profil chyba że nie jest takowy dostępny. 


  • 0





Również z jednym lub większą ilością słów kluczowych: procesor, płyta główna

Użytkownicy przeglądający ten temat: 1

0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych