Skocz do zawartości


Uwaga, ta strona używa Cookies
Stosujemy je, aby ułatwić Tobie korzystanie z naszego serwisu. Pamiętaj, że w każdej chwili możesz zmienić ustawienia dotyczące Cookies w ustawieniach swojej przeglądarki internetowej.
Dowiedz się więcej    
Akceptuję
Zdjęcie

Uruchamianie systemu po nieokreślonym czasie


  • Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
9 odpowiedzi w tym temacie

#1 Modryyy

Modryyy
  • Nowicjusz

  • 17 postów

Napisano 12 grudzień 2019 - 22:24

Ostatnio mojemu koledze coś takiego się dzieje, że czasami pare razy podrząd wywala kompa, a czasami po 30-40 min.

Jakieś podejrzenia co to może być?

Sprzęt to nówka prawie:
Ryzen 3600
GPU MSI Radeon RX 5700 GAMING X 8GB
Płyta MSI B450-A PRO MAX
RAM Patriot Viper 8GB DDR4 (wsadzona jedna, bo druga na memtest wywaliła sporo błędów, że przerwało test. Druga przeszła test o wiele krócej bez errorów)
zasilacz: zasilacz silentiumpc vero m2 bronze 600

wstawiam minidump https://megawrzuta.p...aebf751a98.html,
Dodaje, scr z whocrashed.bh6vah4uve58.png

klwpr76862jm.png


Użytkownik Modryyy edytował ten post 12 grudzień 2019 - 22:25

  • 0

#2 chrisplbw

chrisplbw
  • Nałogowiec

  • 1682 postów

Napisano 13 grudzień 2019 - 08:17

Jeśli Windows i sterowniki są aktualne, to na początek proponuję zaktualizować BIOS.


  • 0

AMD FX8350 4.0GHz@4.7GHz, Gigabyte GA990FXA-UD5, Gigabyte Aorus RX580 8GB, Kingston HyperX Beast 1888 2x4 GB, Scythe Mugen 2 rev. B (Enermax TB Silence UCTB12P x2)+Gelid Extreme, Corsair RM550x 550W 80+Gold, Zalman Z11 Plus,  WD Blue 1TB, Lepa by Enermax BQL.Quiet PWM Bluex2. Motospeed V30, P10 Lite


#3 andrei

andrei
  • Dyskutant

  • 174 postów

Napisano 13 grudzień 2019 - 10:44

Odinstaluj sterowniki od karty graficznej przez DDU, a potem zainstaluj najnowsze.


  • 0

#4 weed_

weed_
  • Amator

  • 27 postów

Napisano 13 grudzień 2019 - 23:54

Masz coś źle OC w bios - na początek sprawdź sobie domyśle (, optymalne - ale automatyczne ustawienia bios) i jak to zadziała to uznaj za bazę do ewentualnego OC czy optymalizacji ustawień.

Jak nie to format na default BIOS-owym.
 


  • 0

FX8370 @ 4900Mhz / Kingston Beast 4x 4GB DDR3 @ 1600Mhz / MoBo Gigabyte GA-990FXA-UD3 / EVGA GeForce GTX 980 FTW ACX 2.0
 


#5 gepardmak

gepardmak
  • Maniak

  • 4064 postów

Napisano 14 grudzień 2019 - 08:56

Poszukaj trochę są na forum podobne wątki do Twojego może podsuną Ci rozwiązanie. Przede wszystkim X.M.P w bios musi być bezwzględnie włączone wszystkie Twoje błędy nadal odnoszą się do pamięci ram. 

 

Wątki.

http://forum.benchma...nowym-systemie/

http://forum.benchma...u-minutach-gry/


Użytkownik gepardmak edytował ten post 14 grudzień 2019 - 08:59

  • 0

#6 Modryyy

Modryyy
  • Autor tematu
  • Nowicjusz

  • 17 postów

Napisano 14 grudzień 2019 - 21:59

po wymienieniu ramu.

 

dłużej sie trzyma systemu i juz sie tak nie resetuje, ale przy graniu w takie apexa to czasami sie wylacza

http://wrzucplik.pl/...460---vj2x.html


  • 0

#7 MariuszB35PL

MariuszB35PL
  • Nałogowiec

  • 1524 postów

Napisano 14 grudzień 2019 - 22:09

Moze używa msi afterburner, jeśli tak to czym prędzej odinstalować. Gryzie sie z Rx 5700/xt
  • 1

#8 Modryyy

Modryyy
  • Autor tematu
  • Nowicjusz

  • 17 postów

Napisano 14 grudzień 2019 - 22:18

właśnie nie używa. a jest jakis alternatywny program?

https://prnt.sc/qawl3c
tutaj o zegarze ryzena.

pokazuje zegar 4149 a nie byl podkrecany

jeszcze zasilacz zaczął buczeć tak lekko

niżej filmik do ogłosów

https://youtu.be/_fQfSuzI15M

 

Jeszcze tutaj na czerwono jest. 

 

87ff26a6f09bd.jpg


Użytkownik Modryyy edytował ten post 14 grudzień 2019 - 23:39

  • 0

#9 MariuszB35PL

MariuszB35PL
  • Nałogowiec

  • 1524 postów

Napisano 15 grudzień 2019 - 01:49

No to może ten program powoduje to, też usuńcie go. W sterowniku adrenaline jest program do monitoringu systemu ile pobiera ile fps itd z tego niech korzysta.
  • 0

#10 gepardmak

gepardmak
  • Maniak

  • 4064 postów

Napisano 15 grudzień 2019 - 15:00

Pierwsza sprawa jeśli robiłeś aktualizacje bios, to przywróć ustawienia fabryczne i ponownie załaduj profil pamięci X.M.P. Druga rzecz to zrób memtest(włączone X.M.P). Jeśli ram okaże się sprawny to problem leży w czymś innym i może coś dzieje się z zasilaczem lub to jeszcze coś innego. Ustaw w bios offset dokładnie tak jak kolega z podobnego wątku i pogmeraj w programamie Wattman może to pomoże.


  • 0




Użytkownicy przeglądający ten temat: 0

0 użytkowników, 0 gości, 0 anonimowych