Skocz do zawartości


Uwaga, ta strona używa Cookies
Stosujemy je, aby ułatwić Tobie korzystanie z naszego serwisu. Pamiętaj, że w każdej chwili możesz zmienić ustawienia dotyczące Cookies w ustawieniach swojej przeglądarki internetowej.
Dowiedz się więcej    
Akceptuję
Zdjęcie

Problem po przywróceniu systemu...Bios widzi SSD, ale WIN10 ma z tym problem


  • Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
4 odpowiedzi w tym temacie

#1 Gregu82

Gregu82
  • Gregu82

  • 131 postów
  • 3DMark 06:35183

Napisano 09 grudzień 2019 - 15:08

Witam, wszystko zaczęło się dzisiaj, włączyłem nowego CODMW, zainstalowany na SSD, pograłem jedna gre, wyszedłem do lobby i się zaczęło... nie potrafiło mi znaleźć gry, ale pisało że znalazło.... więc chciałem wyłączyć grę, ale z tym już był problem....Normalnie się nie dało, jedynie poprzez wciśnięcie X w okienku z grą.... po tym system miał taklą zamułę że nic się nie chciało otworzyć, program HWinfo64 miał taka zmułe że się nie otworzył....CTRL + ALT + DEL nie działało..... więc postanowiłem wcisnąć reset na obudowie..... po czym system się już nie odpalił....a dokładniej zatrzymało się na oknie biosu..... więc ponownie reset wcisnąłem i teraz doś że się zatrzymało to jeszcze był komunikat "Przygotowywanie automatycznej naprawy"....i nic.... więc zacząłem czytać google..... i doszedłem do tego że musiałem przywrócić system do 7 grudnia 2019 i  wyłaczyć w rejestrze Automatyczna naprawe itp... to mi sie udało, ale teraz za każdym razem po restarcie, system ładuje się ok 4 min...ale przed załadowaniem Windowsa, widzę jakieś info że system sprawdza dysk K..... no ale jak juz skończ sprawdzać, to win się uruchamia, Ale...... Dysk K (SSD500GB) nie pokazuje swej zawartości..... tzn. widać że jest dysk K, ale pusty.... i tak za każdym razem po restarcie....

 

Co mogło pójść nie tak? Lub co jest przyczyną? i jak mam to naprawić?


  • 0

CPU: Intel Core i7-4790KCOOLINGNoctua NH-D15 chromax.black GPU: MSI GeForce GTX 1080 Ti GAMING X 11gb - RAM: 16 GB [Kingston HyperX FURY 2x8GB 1600MHz DDR3]MOBO: MSI Z97 MPOWERPSU: Corsair HX750iHDD: Western Digital Green 2TBHDD: Western Digital Green 1TBSSD: Samsung 840 EVO SSD: Samsung 850 EVO - SSD: Crucial MX500 - MONITORAcer KG251QDbmiipx - MONITOR: LG 24MP58KEYBOARD: Corsair K70MOUSELogitech G502 - HEADSET: Kingston HyperX Cloud IICASES: Corsair Obsidian 750D


#2 kokosnh

kokosnh
  • Maniak

  • 11733 postów
  • 3DMark 06:24404

Napisano 09 grudzień 2019 - 21:46

daj screena z SMART obu tych dysków z CDI, prawdopodobnie  dysk K ma jakieś problemy. pamiętaj też, że system może sprawdzać, ale nie naprawiać... 


  • 0

Spoiler

#3 Gregu82

Gregu82
  • Autor tematu
  • Gregu82

  • 131 postów
  • 3DMark 06:35183

Napisano 10 grudzień 2019 - 14:52

Witam, a więc sprawa się rypła.... udało mi się uruchomić komputer i zauważyłęm że partycja dysku ssd z grami, zostala zamieniona na RAW.... (nie mam pojęcia dlaczego)

 

WIęc zrestartowałem komputer żeby podpiąć ten dysk do innego komputera, i okazało się że system plików jest normalny NTFS, na jednym SSD jak i innym SSD....

Więc podpiąłem spowrotem SSD z WIndowsem do mojego kompa, i system nie chce ruszyć..... kółeczko się kręci na tapecie Biosa.... Przełanczałem juz na inne wejscia sata itp, i nic to nie dało.... Nawet wymieniłem baterie na płycie.... i nadal nic..... domyślam się że może bios coś chamuje, ale z tego co widze to driver jest najnowszy, tj z 2016 roku.

 

CZy komus przychodzi coś na myśl?


  • 0

CPU: Intel Core i7-4790KCOOLINGNoctua NH-D15 chromax.black GPU: MSI GeForce GTX 1080 Ti GAMING X 11gb - RAM: 16 GB [Kingston HyperX FURY 2x8GB 1600MHz DDR3]MOBO: MSI Z97 MPOWERPSU: Corsair HX750iHDD: Western Digital Green 2TBHDD: Western Digital Green 1TBSSD: Samsung 840 EVO SSD: Samsung 850 EVO - SSD: Crucial MX500 - MONITORAcer KG251QDbmiipx - MONITOR: LG 24MP58KEYBOARD: Corsair K70MOUSELogitech G502 - HEADSET: Kingston HyperX Cloud IICASES: Corsair Obsidian 750D


#4 kokosnh

kokosnh
  • Maniak

  • 11733 postów
  • 3DMark 06:24404

Napisano 10 grudzień 2019 - 20:25

Przebuduj MBR-a czy tam GPT, zależnie co masz minitool-em i odpal z cmd chkdsk z odpowiednimi parametrami, żeby sobie naprawił spójność systemu plików. Co z smart?
  • 0

#5 Gregu82

Gregu82
  • Autor tematu
  • Gregu82

  • 131 postów
  • 3DMark 06:35183

Napisano 10 grudzień 2019 - 21:08

 Niestety, nie szło uruchomić niczego, poza bootowalnym pakietem instalacyjnym W10... i niestety tylko reinstall mnie uratował.... Plus jest tylko jeden.... zrobiłem reinstall systemu po prawie 6 latach.... to jest rekord.... ponieważ przed W7 reinstall robiłem przynajmniej 3-5 razy do roku.


  • 0

CPU: Intel Core i7-4790KCOOLINGNoctua NH-D15 chromax.black GPU: MSI GeForce GTX 1080 Ti GAMING X 11gb - RAM: 16 GB [Kingston HyperX FURY 2x8GB 1600MHz DDR3]MOBO: MSI Z97 MPOWERPSU: Corsair HX750iHDD: Western Digital Green 2TBHDD: Western Digital Green 1TBSSD: Samsung 840 EVO SSD: Samsung 850 EVO - SSD: Crucial MX500 - MONITORAcer KG251QDbmiipx - MONITOR: LG 24MP58KEYBOARD: Corsair K70MOUSELogitech G502 - HEADSET: Kingston HyperX Cloud IICASES: Corsair Obsidian 750D





Użytkownicy przeglądający ten temat: 0

0 użytkowników, 0 gości, 0 anonimowych