Skocz do zawartości


Uwaga, ta strona używa Cookies
Stosujemy je, aby ułatwić Tobie korzystanie z naszego serwisu. Pamiętaj, że w każdej chwili możesz zmienić ustawienia dotyczące Cookies w ustawieniach swojej przeglądarki internetowej.
Dowiedz się więcej    
Akceptuję
Zdjęcie

Problem z odinstalowaniem sterowników SATA III

#windows10 #ssd #asrock

  • Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
8 odpowiedzi w tym temacie

#1 Jędruś

Jędruś
  • Nowicjusz

  • 19 postów

Napisano 25 listopad 2019 - 17:38

Omyłko na swoją mobo : ASRock 770Extreme 3 zainstalowałem przestarzałe sterowniki do wbudowanego kontrolera SATA III  - Marvell SE9123 )z ich działu download ASROCK co spowodowało, że Windows 10 padł i nie chce się uruchomić nawet w trybie awaryjne. Zainstalowałem więc Windowsa na drugim dysku i z jego poziomu próbuje się dostać do tych wadliwych sterowników. W Program Files znalazłem katalog Marvell lecz niestety odinstalowanie sterowników ich unistalatorem  w ten sposób jest nieskuteczne, bo program nie kończy skutecznie pracy lecz po kilku sekundach się wyłącza. 

 

Jest możliwość skutecznego usunięcia tych sterów tak aby nie blokowały rozruchu mojego starego Windowsa? 


  • 0

#2 chrisplbw

chrisplbw
  • Nałogowiec

  • 1657 postów

Napisano 25 listopad 2019 - 18:51

Spróbuj podłączyć stary dysk pod zwykłe SATA i wyłączyć Marvel w BIOS
Ew. zrób sobie pendrive czy CD z jakimś WinPE np. Hirens Boot i z tego poziomu usuń sterowniki w Menadżerze urządzeń.

 

Jest problem z tymi sterownikami pod W10, możesz próbować ściągać różne wersje, ale to co napisałem wyżej wydaje się najrozsądniejszym wyjściem.


Użytkownik chrisplbw edytował ten post 25 listopad 2019 - 19:11

  • 1

AMD FX8350 4.0GHz@4.7GHz, Gigabyte GA990FXA-UD5, Gigabyte G1 RX470 4GB, Kingston HyperX Beast 1888 2x4 GB, Scythe Mugen 2 rev. B (Enermax TB Silence UCTB12P x2)+Gelid Extreme, Corsair RM550x 550W 80+Gold, Zalman Z11 Plus,  WD Blue 1TB, Lepa by Enermax BQL.Quiet PWM Bluex2. Motospeed V30, P10 Lite


#3 Jędruś

Jędruś
  • Autor tematu
  • Nowicjusz

  • 19 postów

Napisano 29 listopad 2019 - 18:12

Spróbuj podłączyć stary dysk pod zwykłe SATA i wyłączyć Marvel w BIOS
Ew. zrób sobie pendrive czy CD z jakimś WinPE np. Hirens Boot i z tego poziomu usuń sterowniki w Menadżerze urządzeń.

 

Jest problem z tymi sterownikami pod W10, możesz próbować ściągać różne wersje, ale to co napisałem wyżej wydaje się najrozsądniejszym wyjściem.

Nie ma niestety jego w menagerze urządzeń. Ale znajduje się w rejstrze lecz nie da się usunąć ręcznie wszystkich jego części. Jakaś rada? Istnieje jakieś narzędzie do usuniecia tego sterownika?

 

EDIT: Udało mi się go namierzyć programem SMart Driver Backup lecz ten program chyba nie ma opcji usuwania tego sterownika.


Użytkownik Jędruś edytował ten post 29 listopad 2019 - 18:25

  • 0

#4 chrisplbw

chrisplbw
  • Nałogowiec

  • 1657 postów

Napisano 29 listopad 2019 - 19:30

.

Udało mi się go namierzyć programem SMart Driver Backup lecz ten program chyba nie ma opcji usuwania tego sterownika

 

Program jest do robienia kopii zapasowej sterowników

 

U mnie został katalog Marvell w C:\Program Files(x86) spróbuj po prostu go usunąć.

 

Czyli dysk przepięty w normalny port sata dalej nie działa?


  • 0

AMD FX8350 4.0GHz@4.7GHz, Gigabyte GA990FXA-UD5, Gigabyte G1 RX470 4GB, Kingston HyperX Beast 1888 2x4 GB, Scythe Mugen 2 rev. B (Enermax TB Silence UCTB12P x2)+Gelid Extreme, Corsair RM550x 550W 80+Gold, Zalman Z11 Plus,  WD Blue 1TB, Lepa by Enermax BQL.Quiet PWM Bluex2. Motospeed V30, P10 Lite


#5 Jędruś

Jędruś
  • Autor tematu
  • Nowicjusz

  • 19 postów

Napisano 29 listopad 2019 - 19:33

.

 

 

Program jest do robienia kopii zapasowej sterowników

 

U mnie został katalog Marvell w C:\Program Files(x86) spróbuj po prostu go usunąć.

 

Czyli dysk przepięty w normalny port sata dalej nie działa?

Zrobiłem tak i nie pomogło bo sterownik jest dalej wykrywany w ten sposob. Zle mnie zrozumialeś - ja nie przepinałem dysku HDD nigdzie tylko dokupiłem nowy SSD i podłączyłem pod SATA III na mobo. Dysk SSD juz dawno odłączony. Na Hirens Boot jest jakiś program którym go usune ?


  • 0

#6 chrisplbw

chrisplbw
  • Nałogowiec

  • 1657 postów

Napisano 29 listopad 2019 - 20:48

Najwidoczniej się rozmijamy.

 

1.

 

Spróbuj podłączyć stary dysk pod zwykłe SATA i wyłączyć Marvel w BIOS

Miałeś wejść do BIOS/Peripherals i dać Disabled na wszystko co nazywa się eSATA, GSATA lub SATAIII

Przepiąć kabel sata z białego gniazda SATA3 do jednego z 4 niebieskich SATA II (np. sata 2_1)

 

2.

 

zainstalowałem przestarzałe sterowniki do wbudowanego kontrolera SATA III - Marvell SE9123 )z ich działu download ASROCK co spowodowało, że Windows 10 padł i nie chce się uruchomić nawet w trybie awaryjne.

Do tego miał być Hirens, byś mógł z "wirtualnego" Windows dostać się do starego na HDD i z niego usunąć stery Marvell

 

3.

 

tylko dokupiłem nowy SSD i podłączyłem pod SATA III na mobo

I tu zrobiłeś błąd, bo nowo postawiony system na SSD wykrył aktywny kontroler Marvela, którego nie wyłączyłeś w BIOS. (patrz 1)

 

Po 1. system ze starego HDD powinien się normalnie uruchomić    2. to opcja awaryjna.


Użytkownik chrisplbw edytował ten post 29 listopad 2019 - 20:50

  • 1

AMD FX8350 4.0GHz@4.7GHz, Gigabyte GA990FXA-UD5, Gigabyte G1 RX470 4GB, Kingston HyperX Beast 1888 2x4 GB, Scythe Mugen 2 rev. B (Enermax TB Silence UCTB12P x2)+Gelid Extreme, Corsair RM550x 550W 80+Gold, Zalman Z11 Plus,  WD Blue 1TB, Lepa by Enermax BQL.Quiet PWM Bluex2. Motospeed V30, P10 Lite


#7 Jędruś

Jędruś
  • Autor tematu
  • Nowicjusz

  • 19 postów

Napisano 01 grudzień 2019 - 19:27

1. Tak też zrobiłem.

2. Tak też zrobilem.

3. Ten sterownik jest problemem który blokuje uruchomienie Windowsa ze sytarych dysków. I jego chce usunać i myślę że wszystko będzie śmigać. Tylko nie wiem jak mam się do niego dobrać. Mimo wyłączonego kontrolera SATA III w BIOSIE dalej jest wykrywany w sterownikach.

 

Najwidoczniej się rozmijamy.

 

1.

 

Miałeś wejść do BIOS/Peripherals i dać Disabled na wszystko co nazywa się eSATA, GSATA lub SATAIII

Przepiąć kabel sata z białego gniazda SATA3 do jednego z 4 niebieskich SATA II (np. sata 2_1)

 

2.

 

Do tego miał być Hirens, byś mógł z "wirtualnego" Windows dostać się do starego na HDD i z niego usunąć stery Marvell

 

3.

 

I tu zrobiłeś błąd, bo nowo postawiony system na SSD wykrył aktywny kontroler Marvela, którego nie wyłączyłeś w BIOS. (patrz 1)

 

Po 1. system ze starego HDD powinien się normalnie uruchomić    2. to opcja awaryjna.

 

1. Tak też zrobiłem.

2. Tak też zrobilem.

3. Ten sterownik jest problemem który blokuje uruchomienie Windowsa ze sytarych dysków. I jego chce usunać i myślę że wszystko będzie śmigać. Tylko nie wiem jak mam się do niego dobrać. Mimo wyłączonego kontrolera SATA III w BIOSIE dalej jest wykrywany w sterownikach.

 

1. Tak też zrobiłem.

2. Tak też zrobilem.

3. Ten sterownik jest problemem który blokuje uruchomienie Windowsa ze sytarych dysków. I jego chce usunać i myślę że wszystko będzie śmigać. Tylko nie wiem jak mam się do niego dobrać. Mimo wyłączonego kontrolera SATA III w BIOSIE dalej jest wykrywany w sterownikach.

 


  • 0

#8 chrisplbw

chrisplbw
  • Nałogowiec

  • 1657 postów

Napisano 01 grudzień 2019 - 20:15

Uruchom Hirens z CD/pendrive tylko z podpiętym HDD do SATA2 - uruchamianie może chwilę potrwać (nawet 10min).

 

Potem na dysku C daj wyszukiwanie plików z nazwą mv91, mvs91, mvnodrv.inf

 

Teoretycznie powinny być w C:\Windows\System lub System32 i System32\drivers


  • 1

AMD FX8350 4.0GHz@4.7GHz, Gigabyte GA990FXA-UD5, Gigabyte G1 RX470 4GB, Kingston HyperX Beast 1888 2x4 GB, Scythe Mugen 2 rev. B (Enermax TB Silence UCTB12P x2)+Gelid Extreme, Corsair RM550x 550W 80+Gold, Zalman Z11 Plus,  WD Blue 1TB, Lepa by Enermax BQL.Quiet PWM Bluex2. Motospeed V30, P10 Lite


#9 Jędruś

Jędruś
  • Autor tematu
  • Nowicjusz

  • 19 postów

Napisano 01 grudzień 2019 - 21:25

Uruchom Hirens z CD/pendrive tylko z podpiętym HDD do SATA2 - uruchamianie może chwilę potrwać (nawet 10min).

 

Potem na dysku C daj wyszukiwanie plików z nazwą mv91, mvs91, mvnodrv.inf

 

Teoretycznie powinny być w C:\Windows\System lub System32 i System32\drivers

Dzięki mordeczko, działa ! 


  • 0




Użytkownicy przeglądający ten temat: 2

0 użytkowników, 2 gości, 0 anonimowych