Skocz do zawartości


Uwaga, ta strona używa Cookies
Stosujemy je, aby ułatwić Tobie korzystanie z naszego serwisu. Pamiętaj, że w każdej chwili możesz zmienić ustawienia dotyczące Cookies w ustawieniach swojej przeglądarki internetowej.
Dowiedz się więcej    
Akceptuję
Zdjęcie

Nietypowy problem

karta graficzam zasilacz płyta główna

  • Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
2 odpowiedzi w tym temacie

#1 erni228

erni228
  • Amator

  • 45 postów

Napisano 27 październik 2019 - 22:59

Witam mam problem z diagnostyką problemu.

Posiadam komputer złożony z  i5 4670,gtx 770,płyty głównej Gigabyte B85M-D2V,ram 8gb HyperX ddr3 oraz zasilacza OCZ ZS 550W.

Problem rozpoczął się od włączenia forzy horizon 4.Na start przywitały mnie artefakty.Nie było to pierwsze włączenie gry.Wcześniej komp sprawował się bezproblemowo.Postanowiłem zresetować komputer lecz niestety już nie wstał.Dochodziło tylko do ciągłego resetowania.Pierwsza myśl system padł lecz miałem pod ręką drugi dysk z Windowsem i tam również problem występował.Postanowiłem więc wypiąć kartę graficzną  i ponownie spróbować uruchomić kompa na integrze.Wszystko przebiegło pomyślnie,komputer normalnie się uruchomił więc uznałem,że grafa padła i na tym skończyłem moje poszukiwanie problemu.Nie wymieniałem grafiki,ponieważ od dawna już praktycznie komputer stoi nieużywany w celach gamingowych, jedynie filmy,internet lecz pewnego dnia postanowiłem zagrać sobie w poczciwego countera strike 1.6. Wszystko było w porządku i postanowiłem sprawdzić czy integra da radę z CS GO.Niestety od razu po włączenie CS-a powitały mnie artefakty.Są one od samego początku już w menu.Obraz miga czarne kreski i tego typu sprawy.Zaczynam się  zastanawiać czy winowajcą nie jest zasilacz,ponieważ na mniej wymagających grach problem nie występuje a gdy  komputer potrzebuję więcej mocy to zaczynają się artefakty. W ramach testu sprawdziłem kompa OCCT.Nie zresetował się lecz procek i integra mocno się grzały.Niestety nie mam miernika,żeby sprawdzić napięcie zasilacza.Dodam,że jest to najstarsza część zestawu kupiona we wrześniu 2012 roku.Może zle oceniłem sytuacją stawiając na padniętą kartę graficzną.Macie może jakieś pomysły ? :)


  • 0

#2 zbiku90

zbiku90
  • Pasjonat

  • 855 postów

Napisano 28 październik 2019 - 10:12

Poza podmianą zasilacza można też profilaktycznie sprawdzić ram, artefakty mogą być jego winą.


  • 0

i7 2600K @ 4,7GHz 1,35V ** MSI P67A-C45 (B3) ** Crucial Ballistix 16GB DDR3 1866Mhz CL10 ** Sapphire RX 580 Nitro+ 8GB ** Seasonic G-550 ** SSD SP S55 120GB + HDD 2 x 500GB ** Cooler Master HAF 912 Plus ** Zalman CNPS10x Performa ** Samsung S23C650


#3 erni228

erni228
  • Autor tematu
  • Amator

  • 45 postów

Napisano 28 październik 2019 - 16:59

Sprawdziłem kości ram,ponieważ mam 2x4 Gb to po 1 kości uruchamiałem i na każdej konfiguracji były artefakty.Przy wpięciu grafiki na ssd komputer nie odpala się.Ciekawi mnie jedynie fakt,że po wymianie ssd na hdd i wpięciu grafiki komputer się uruchamia lecz mimo zmiany w biosie na gtx to komp startuje na integrze.OCCT wykrył niby gtx 770 lecz wszędzie indziej pokazuje intel graphics.Niestety nie mam zbytnio jak sprawdzić czegoś więcej bo komp na hdd odpala się jakieś 10 minut a chodzi tragicznie.Obstawiam zasilacz lecz dziwi mnie odpalenie systemu na hdd a na ssd nie.Ssd działa bezproblemowo po wypięciu gtx-a.Jestem za kupieniem nowego zasilacza ale niestety nie posiadam innego w celu sprawdzenia. 


  • 0





Również z jednym lub większą ilością słów kluczowych: karta graficzam, zasilacz, płyta główna

Użytkownicy przeglądający ten temat: 2

0 użytkowników, 2 gości, 0 anonimowych