Skocz do zawartości


Uwaga, ta strona używa Cookies
Stosujemy je, aby ułatwić Tobie korzystanie z naszego serwisu. Pamiętaj, że w każdej chwili możesz zmienić ustawienia dotyczące Cookies w ustawieniach swojej przeglądarki internetowej.
Dowiedz się więcej    
Akceptuję
Zdjęcie

GTX 1060 6gb wentylatory nie działają.


  • Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
10 odpowiedzi w tym temacie

#1 Vegeta1725

Vegeta1725
  • Nowicjusz

  • 5 postów

Napisano 25 październik 2019 - 17:51

specyfikacje ktore moga sie przyczynic:

płyta główna: asrock b450 4pro

procek: amd ryzen 5 1600 six-core

ram: 16gb

 

Witam, problem wyglada tak ze wczesniej jak uzywalem kompa do gier typu RUST, CS itp to wszystko fajnie smigalo, temperatura GPU wynosila okolo 60 stopni. Nagle zaczelo mi MEGA scinac gre wiec patrze na temperature GPU  a tam 90 stopni wiec wylaczylem, po glebszym zbadaniu sprawy doszedlem do wniosku ze wentylatory nie dzialaja. Wyjolem ja aby sprawdzic co moze byc nie tak lecz wszystko wygladalo ok. Sprawdzalem tez msi afterburner aby zmieniac % szybkosci obrotow wentylatorow lecz nic to nie dalo. (Problem nastapil nagle)


  • 0

#2 KamellotK1

KamellotK1
  • Pasjonat

  • 785 postów

Napisano 25 październik 2019 - 17:56

Nie podałeś modelu tego GTX'a a to mogłoby coś więcej powiedzieć nam. Spróbuję zgadnąć, że to MSI bo coś ostatnio wysyp problemów z wentylatorami u nich z serii 9xx i 1xxx.

 

Tak na prędce - spróbuj przeinstalować sterowniki do karty graficznej. Odinstaluj wszystkie programy, które mogłyby wpłynąć na prędkość obrotową wentylatorów(np. MSI Afterbuner). Sprawdź czy problem nadal występuje. Pobierz sobie jakieś HWInfo czy HWMonitor, żeby tam kontrolować temperatury i RPM wentylatorów karty.


Użytkownik KamellotK1 edytował ten post 25 październik 2019 - 17:57

  • 0

CPU: AMD Ryzen 3700X + Noctua NH-U12S chromax.black  |  MOBO: Asus ROG Strix X570-E Gaming  |  RAM: Corsair Vengeance RGB PRO 2x8GB 3200MHz CL16  |  GPU: Gigabyte RTX 2070 Super Windforce 3X 8G  |  m.2 ADATA XPG SX8200 PRO 256GB  |  

PSU: XFX XTR 650W  |  NZXT H500i + 4xCorsair AF 120mm QE


#3 Vegeta1725

Vegeta1725
  • Autor tematu
  • Nowicjusz

  • 5 postów

Napisano 25 październik 2019 - 18:36

https://imgur.com/a/LCQp7IX HWinfo

https://imgur.com/a/a4ubelU hwmonitor

https://imgur.com/a/evIxr4j hwmonitor

odinstalowalem tego typu programy lecz nic nie dalo.

karta graficzna dokladniej mowiac NVIDIA GeForce GTX 1060 6GB

podsumowanie systemu: https://imgur.com/a/9NhJKRB


  • 0

#4 KamellotK1

KamellotK1
  • Pasjonat

  • 785 postów

Napisano 25 październik 2019 - 18:53

Okej, na HWMonitor jest info, że wentylatory kręcą się tylko odczyty są kosmiczne i nierealne tak samo jak pozostałe parametry).

 

Czy jak widzisz taki RPM dodatni to wentylatory na karcie fizycznie się kręcą czy nie?

No i w dalszym ciągu nie mamy modelu karty. Bo jeśli to nVidia to czy w takim razie masz referenta? Zrób zdjęcie karty i wrzuć tutaj, tylko poświeć tam jakąś latarką żeby było widać ją.


Użytkownik KamellotK1 edytował ten post 25 październik 2019 - 18:55

  • 0

CPU: AMD Ryzen 3700X + Noctua NH-U12S chromax.black  |  MOBO: Asus ROG Strix X570-E Gaming  |  RAM: Corsair Vengeance RGB PRO 2x8GB 3200MHz CL16  |  GPU: Gigabyte RTX 2070 Super Windforce 3X 8G  |  m.2 ADATA XPG SX8200 PRO 256GB  |  

PSU: XFX XTR 650W  |  NZXT H500i + 4xCorsair AF 120mm QE


#5 Vegeta1725

Vegeta1725
  • Autor tematu
  • Nowicjusz

  • 5 postów

Napisano 25 październik 2019 - 19:12

https://imgur.com/a/5geMadD

https://imgur.com/a/MIKHd1U

https://imgur.com/a/WXnntbf

https://imgur.com/a/7rOz2vv

wentylatory raz na jakis dluzszy czas ruszą na ułamek sekundy ale to wszystko, najwyzej doszlo mi do 85-90 stopni ale wentylatory nie reagowaly.


  • 0

#6 KamellotK1

KamellotK1
  • Pasjonat

  • 785 postów

Napisano 25 październik 2019 - 19:37

Ustaw w MSI Afterburner stałą wartość FANów na np. 60% i spróbuj wprawić w ruch wentylatory, gdy nie kręcą się i daj znać czy wchodzą w ruch czy w ogóle nie reagują. Zapisz koniecznie profil. Jak to nie pomoże, to na bank zepsuły się wentylatory bądź coś na karcie co nimi steruje.


Użytkownik KamellotK1 edytował ten post 25 październik 2019 - 19:39

  • 0

CPU: AMD Ryzen 3700X + Noctua NH-U12S chromax.black  |  MOBO: Asus ROG Strix X570-E Gaming  |  RAM: Corsair Vengeance RGB PRO 2x8GB 3200MHz CL16  |  GPU: Gigabyte RTX 2070 Super Windforce 3X 8G  |  m.2 ADATA XPG SX8200 PRO 256GB  |  

PSU: XFX XTR 650W  |  NZXT H500i + 4xCorsair AF 120mm QE


#7 Vegeta1725

Vegeta1725
  • Autor tematu
  • Nowicjusz

  • 5 postów

Napisano 25 październik 2019 - 20:09

problem rozwiazany. wziolem pompke i zaczolem dmuchac w wentylatory tak dlugo az same wprawily sie w ruch. glupie ale dziala. dzieki za probe pomocy. mowie serio.


  • 0

#8 KamellotK1

KamellotK1
  • Pasjonat

  • 785 postów

Napisano 25 październik 2019 - 20:11

Nie ma sprawy, akurat przy serii 9xx i 1xxx czasem właśnie to pomaga.

 

Tylko kontroluj czy nie zatrzymują się przypadkiem jak zejdą poniżej 60C bo wtedy mogą nie zaskoczyć przy obciążeniu, co nie rozwiązałoby Twojego problemu.


Użytkownik KamellotK1 edytował ten post 25 październik 2019 - 20:11

  • 0

CPU: AMD Ryzen 3700X + Noctua NH-U12S chromax.black  |  MOBO: Asus ROG Strix X570-E Gaming  |  RAM: Corsair Vengeance RGB PRO 2x8GB 3200MHz CL16  |  GPU: Gigabyte RTX 2070 Super Windforce 3X 8G  |  m.2 ADATA XPG SX8200 PRO 256GB  |  

PSU: XFX XTR 650W  |  NZXT H500i + 4xCorsair AF 120mm QE


#9 Vegeta1725

Vegeta1725
  • Autor tematu
  • Nowicjusz

  • 5 postów

Napisano 26 październik 2019 - 11:27

wentylatory działały lecz gdy wyłączyłem komputer to następnego dnia powtórka z rozrywki ;/


  • 0

#10 KamellotK1

KamellotK1
  • Pasjonat

  • 785 postów

Napisano 26 październik 2019 - 21:10

Odpisałem na Twoją wiadomość na PW, ale może ktoś Ci coś jeszcze doradzi lepiej w temacie więc wkleje to co napisałem:
 

 

 

Hej, no tak wlasnie pisalem, ze jesli tak sie bedzie dzialo to znaczy, ze wentylatory są uwalone niestety.

To jest przypadłość wielu tańszych wersji (choć nie tylko) GTX'ów serii 9xx i 1xxx. Jeśli masz gwarancję, wysyłaj czym prędzej. Jeśli nie, możesz pomyśleć o wymianie wentylatorów na własną rękę bądź zlecić to w serwisie.

  • 0

CPU: AMD Ryzen 3700X + Noctua NH-U12S chromax.black  |  MOBO: Asus ROG Strix X570-E Gaming  |  RAM: Corsair Vengeance RGB PRO 2x8GB 3200MHz CL16  |  GPU: Gigabyte RTX 2070 Super Windforce 3X 8G  |  m.2 ADATA XPG SX8200 PRO 256GB  |  

PSU: XFX XTR 650W  |  NZXT H500i + 4xCorsair AF 120mm QE


#11 były69

były69
  • Gaduła

  • 493 postów

Napisano 27 październik 2019 - 08:52

problem rozwiazany. wziolem pompke i zaczolem dmuchac w wentylatory tak dlugo az same wprawily sie w ruch. glupie ale dziala. dzieki za probe pomocy. mowie serio.

 

 

wentylatory działały lecz gdy wyłączyłem komputer to następnego dnia powtórka z rozrywki ;/

 

Nic nie zrobisz,karta nadaje się do reklamacji.GTX1060 szczególne Gigabyte i Msi miały najwięcej tego typu problemy z wentylatorami,wentylatory są dobre - dostają za niskie napięcie na rozruch i dlatego kręcą się jak się im pomoże.

Jak nie masz gwarancji to wyślij karte gościowi

https://www.youtube....ylmh-xJusPi8IKQ

będzie to ingerencja prawdopodobnie w płytę.


Użytkownik były69 edytował ten post 27 październik 2019 - 08:55

  • 0
Spoiler




Użytkownicy przeglądający ten temat: 0

0 użytkowników, 0 gości, 0 anonimowych