Skocz do zawartości


Uwaga, ta strona używa Cookies
Stosujemy je, aby ułatwić Tobie korzystanie z naszego serwisu. Pamiętaj, że w każdej chwili możesz zmienić ustawienia dotyczące Cookies w ustawieniach swojej przeglądarki internetowej.
Dowiedz się więcej    
Akceptuję
Zdjęcie

Wyłączający się tv philipsa


  • Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
5 odpowiedzi w tym temacie

#1 miedzianek

miedzianek
  • Dyskutant

  • 163 postów
  • Miejscowość:Białystok
  • 3DMark 06:22945

Napisano 20 październik 2019 - 14:38

Witam

 

Posiadam TV Philips 37PFL4606H/58

 

Mam z nim od około tygodnia-dwóch problem. Mianowicie w pewnym momencie się wyłączył, ale tak, że nawet dioda czerwona się nie świeciła(normalnie off z pilota=dioda standby się świeci). Trwa to do dzisiaj, losowe momenty(czasem pół godziny, czasem minuta). Po wypięciu kabla zasilającego i podpięciu ponownie działa od ręki-nawet sam się włącza.

 

Testowane na każdym złączu, w idlu(bez wyświetlania jakiegokolwiek obrazu), z wpiętymi i odpiętymi wszystkimi wtyczkami(oprócz zasilającej).

 

Buczy z tyłu-nie wiem czy zaczął czy tak zawsze było, ale może to być kwestia, że jak podpinam kabel to słyszę, że buczy, od przodu nic nie słyszę.

 

Szkoda mi pozbywać się 'dobrego' TV(przeżył ze mną trochę lat, ale wiadomo-działa, 0 bad/hot pixeli i jakichkolwiek problemów do dzisiaj)

 

Rozebrałem, przedmuchałem sprężonym z kurzu(i tak bardzo mało go tam było), nie widać nic nadpalonego/nadtopionego, kondensatory nie spuchnięte, wszystkie kable całe.

 

Ktoś zna może rozwiązanie problemu? Tylko nie pokroju KUP NOWY TV bo jak nic z naprawy tego nie wyjdzie to kupię. Wolałbym do użytku doprowadzić, to bym choremu ojcu chociaż oddał, troszkę przykuty do łóżka, a 24 cale to słabo jak na TV z 5 metrów.

 

Tak, wiem, mógłbym oddać do elektryka-ale ostatnio jeden tv(właśnie ten 24") już oddany był, i wyszło, że od ojca wziął tyle, co wart nowy, tak ojciec się zna na tym...

 

Z góry dzięki za pomoc :)


  • 0

#2 AudiAWX

AudiAWX
  • Krzysztof

  • 705 postów
  • Miejscowość:Podlaskie

Napisano 20 październik 2019 - 14:53

Mi wygląda na uszkodzony przekaźnik, może zimny lut. Coś w tym styludfba2e154b837b89c267e4749e75f6b4.jpg
Trzeba by jego nóżki polutowac od nowa lub wymienić, do 30 zł max w elektronicznym.

Użytkownik AudiAWX edytował ten post 20 październik 2019 - 14:52

  • 0

#3 miedzianek

miedzianek
  • Autor tematu
  • Dyskutant

  • 163 postów
  • Miejscowość:Białystok
  • 3DMark 06:22945

Napisano 21 październik 2019 - 14:38

A gdzie ten przekaźnik jest?


  • 0

#4 gepardmak

gepardmak
  • Maniak

  • 3946 postów

Napisano 21 październik 2019 - 15:09

Uszkodzeniu mógł ulec zasilacz(zwykle osobna płytka) albo układ flash na płycie głównej. 


  • 0

#5 miedzianek

miedzianek
  • Autor tematu
  • Dyskutant

  • 163 postów
  • Miejscowość:Białystok
  • 3DMark 06:22945

Napisano 22 październik 2019 - 14:38

oddałem do gościa co się tym zajmuje. Powiedział, że będzie raczej groszowa sprawa i że to najprawdopodobniej coś na płycie głównej(robił już kilka tych modeli innych rozmiarowo)


Poszła płyta główna, 300zł, zostawiam i na złom sprzedaję, można zamknąć, dziękuję za pomoc :)


  • 0

#6 gepardmak

gepardmak
  • Maniak

  • 3946 postów

Napisano 22 październik 2019 - 15:21

Cała płyta raczej nie padła ma sporo zabezpieczeń i trudno ją uszkodzić. Padł flash ale nikt nie naprawia tego modelu tak jak samsunga czy lg. 


  • 0




Użytkownicy przeglądający ten temat: 0

0 użytkowników, 0 gości, 0 anonimowych