Czyli model niższa od tej co podałem. Ta z kolej obcina sloty PCIe, ale chyba to akurat przeżyję. Szczerze mówiąc wolałbym chyba żeby było 8 sata i niech sobie 4 obcina, 4 mi wystarczą, a takich płyt niewiele. 
Jeden PCie zostaje nawet po obsadzeniu dwóch nvme. Mam zapakowany grabber HDMI i nie ma z nim żadnego problemu. Trzeba tylko dokładnie przeczytać instrukcję.
Widzę masz na niej topowego ryśka, wszystko ok, nie grzeje się zbyt mocno?
Miałem 2700X wcześniej, teraz 3900X. Żadnych problemów z RAMem, VRM, temperaturami.
Myślisz, że da rade pociągnąć przyszłą generację, czy raczej i tak będzie zmiana?
Zobaczymy, myślę że nie będzie problemów, biosy są wydawane dość szybko, Niemcy mają jakiegoś "insidera" w Asusie i bety często wyciekają więc support jakby co jest.
Czy przed nowym ryzenem 3xxx potrzebna jest aktualizacja BIOS-u, sklepy to ogarniają, czy trzeba samemu?
Koleś z konkurencyjnego forum kupował koło dwóch tygodni temu i był bios 5216, zgodny z Zen2 i naklejka Ryzen 3000 ready.
Masz na niej 2 evo plus m.2? Właśnie taki konfig chciałbym u siebie, jeden mniejszy na OS, a drugi pod gierki mmo, te wymagają szybkich dysków. Oba chodzą z pełną prędkością? Gdzieś czytałem, że chipset x470 tylko jeden slot NVMe potrafi obsłużyć z pełną prędkością, nawet na szybkiego znalazłem:
"Advantage of x570 are only PCIe 4 and with it faster NVMe SSDs in both M.2 slots running at NVMe speed while x470 can only do NVMe in one slot. Also possibly being only ones to work with next gen, Ryzen 4000. That part is not clear yet."
Pierwszy M.2 (ten z radiatorem) działa z pełną szybkością (3.5GB/s seq read), drugi to pcie gen3 x2 (x470 to tylko pcie gen3 i nie ma za dużo linii do podziału między promontory, a M.2). Żadna płyta przed X570 nie ma 2x pcie gen3 x4 (mają albo Gen2 x4 - wooolne i zazwyczaj obcina SATA, albo gen3 x2 jak Asus), bo zabrakłoby linii dla chipsetu. W x570 można "wyciąć" więcej linii gen3 z gen4.
Ale... drugi M.2 ma i tak ponad 2GB/s seq read, o ile pamiętam - różnicy nie widać bez użycia jakiegoś benchmarka. U mnie pierwszy Szajsung jest na Linuksa, drugi (mniejszy) na Windowsa (chętnie bym się go pozbył ale oprogramowanie Lattice, Xilinx i Altera niestety jest tylko na Windows, albo dobrze działa tylko na Windows, i nawet dla uruchomienia dwa razy do roku muszę ten dysk trzymać). Dane mam na 860EVO (SATA) i nie widzę spowolnień.
<p>ASRock X570 Taichi, R9 3900X, 4x8GB HyperX Predator 3200CL16@3600CL16, Sapphire Vega64, Samsung 970 EVO Plus 500GB+250GB, Corsair CX750M, Fractal Design Define R6 TG Blackout, Arctic Liquid Freezer II 360, Viewsonic VX3211-2K, Focusrite Scarlett 2i2, Logitech G603, Apple Magic Keyboard, Manjaro Linux