Skocz do zawartości


Uwaga, ta strona używa Cookies
Stosujemy je, aby ułatwić Tobie korzystanie z naszego serwisu. Pamiętaj, że w każdej chwili możesz zmienić ustawienia dotyczące Cookies w ustawieniach swojej przeglądarki internetowej.
Dowiedz się więcej    
Akceptuję
Zdjęcie

Dziwne skoki FPS


  • Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
5 odpowiedzi w tym temacie

#1 asus570zd

asus570zd
  • Bywalec

  • 94 postów

Napisano 15 październik 2019 - 23:45

Witam. Laptop to Asus x570zd W skrócie Procesor AMD® Ryzen 5 2500U 2,0 - 3,6 GHz. Pamięć 8 GB RAM 2400Mhz Dysk 512 GB SSD. Grafika nVidia® Geforce GTX1050. System operacyjny Windows 10. Rozchodzi się o Fortnite. Temat był wałkowany nie raz u innych ale z innymi sprzętami. Mam taka dziwną sytuację. Czy ustawie minimalne ustawienia czy maksymalne nie ma prawie różnicy w FPS. Ale chodzi mi o jedną sprawę. Gdy ustawiam detale na WYSOKIE, to FPS mam od 80 do 20. Podczas gry tak właśnie skaczą FPS, ale chodzi o sytuację gdy nagle spadków nie ma i nagle FPS stabilizują się na poziomie 80-70-65 I nie ma zacięć. Efekt jest taki, jakby laptop nagle dostał jakiegoś trybu TURBO i wszystko przyspiesza. Nie zawsze tak ale dość często. Od razu widać różnice. Pomożecie rozwiązać tą zagadkę? Wysłane z mojego SM-G950F przy użyciu Tapatalka
  • 0

#2 asus570zd

asus570zd
  • Autor tematu
  • Bywalec

  • 94 postów

Napisano 08 listopad 2019 - 14:44

Problem przez chwilę się sam rozwiązał i problem że spadkami nie występował. Teraz znowu się coś podziało. Wywala sterowniki od grafiki bo one kompletnie nic nie pomagają A wręcz nawet pogarszają. Wysłane z mojego SM-G950F przy użyciu Tapatalka
  • 0

#3 zbiku90

zbiku90
  • Pasjonat

  • 855 postów

Napisano 09 listopad 2019 - 10:57

Wywala sterowniki od grafiki bo one kompletnie nic nie pomagają A wręcz nawet pogarszają

Możesz rozwinąć?

Pamięć 8 GB RAM 2400Mhz

W jednej kości czy w dwóch? 


  • 0

i7 2600K @ 4,7GHz 1,35V ** MSI P67A-C45 (B3) ** Crucial Ballistix 16GB DDR3 1866Mhz CL10 ** Sapphire RX 580 Nitro+ 8GB ** Seasonic G-550 ** SSD SP S55 120GB + HDD 2 x 500GB ** Cooler Master HAF 912 Plus ** Zalman CNPS10x Performa ** Samsung S23C650


#4 asus570zd

asus570zd
  • Autor tematu
  • Bywalec

  • 94 postów

Napisano 09 listopad 2019 - 11:22

Literówka. Wywaliłem sterowniki od grafiki. Zostawiłem tylko od Radeona. 8gb mam w jednej kości. To jest dziwne. Gra działa płynnie na 60fps na ustawieniach EPICKICH, a po chwili skaczą od 60 do 35, 45, 20. W dodatku zauważyłem takie coś, że jak wchodzę do gry i postać stoi to klatki mam normalne, ruszę myszą i nagle ścinki do 4fps. Dzisiaj zrobię chyba reset sytemu bo już laptop ma 6miesiecy, więc to najwyższa pora. Wysłane z mojego SM-G950F przy użyciu Tapatalka
  • 0

#5 zbiku90

zbiku90
  • Pasjonat

  • 855 postów

Napisano 09 listopad 2019 - 13:03

Zostawiłem tylko od Radeona. 8gb mam w jednej kości

Vega 8 to układ zintegrowany, korzysta z ramu a ten jest tylko w jednej kości. Dołożenie drugiej podwoiłoby przepustowość pamięci co przełożyłoby się na większą wydajność. Ale to szczegół bo masz tam gtx 1050 który powinien być o wiele szybszy ale...

Wywala sterowniki od grafiki bo one kompletnie nic nie pomagają A wręcz nawet pogarszają

No właśnie powinno być na odwrót. Proponuję na początek usunąć pozostałości po sterach Nvidii przez DDU i zainstalować sterownik na czysto, najnowszy ze strony nvidii albo automatycznie z windows update. Gtx 1050 musi być szybszy od tej zintegrowanej Vegi, coś jest nie tak w tej chwili. Temperatury trzeba sprawdzić, może coś się przegrzewa


  • 0

i7 2600K @ 4,7GHz 1,35V ** MSI P67A-C45 (B3) ** Crucial Ballistix 16GB DDR3 1866Mhz CL10 ** Sapphire RX 580 Nitro+ 8GB ** Seasonic G-550 ** SSD SP S55 120GB + HDD 2 x 500GB ** Cooler Master HAF 912 Plus ** Zalman CNPS10x Performa ** Samsung S23C650


#6 asus570zd

asus570zd
  • Autor tematu
  • Bywalec

  • 94 postów

Napisano 09 listopad 2019 - 13:22

Temperatury mam maksymalnie na 84⁰. Sterowniki były już instalowane na różne sposoby, na czysto też. Zostało mi chyba postawienie systemu na nowo i instalacja gry na czysto. Wysłane z mojego SM-G950F przy użyciu Tapatalka
  • 0




Użytkownicy przeglądający ten temat: 1

0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych