Od kilku lat korzystam z:
Słuchawki: Sennheiser HD 201
Dźwięk: integra w ASRock Fatal1ty Z270 Gaming K6
Rozmyślam nad wymianą słuchawek od razu z porządną kartą dźwiękową na PCI-E. Interesuje mnie poprawa doznań dźwiękowych wyłącznie pod kątem gier, tak więc nie bierzmy pod uwagę filmów i muzyki. Gram głównie w FPS-y, wszelkie odmiany RPG, sporadycznie sandboxy. Tylko singleplayer. Najwięcej czasu spędziłem przy:
- Wiedźmin 3
- Kingdom Come Deliverance
- XCOM 2
- GTA 5
- Subnautica
Wiem, że HD 201 to nic nadzwyczajnego, ale nie mam też porównania do innych. Do tej pory najlepsze wrażenia dźwiękowe na tych słuchawkach zrobił na mnie XCOM 2.
Na pewno w słuchawkach przydałby się mocniejszy bas. Oczywiście konstrukcja zamknięta i bez mikrofonu. Mogą być modowalne, ale nie muszą - nie jestem audofilem - muszę się jeszcze sporo nauczyć. W HD 201 strasznie mnie drażni kabel, który jest zbyt cienki i za mało sztywny - przez to ma tendencję do zwijania się zaraz za miejscem, gdzie jest rozwidlenie dwóch żył...
W przyszłości będę chciał uderzyć w jakiś zestaw głośników 5.1, więc fajnie jakby nie było potem konieczności wymiany karty dźwiękowej na inną. Karta musi mieć oficjalne wsparcie dla Windows 10 - nie chcę w przyszłości problemów ze sterownikami itp.
Na wstępie myślałem o Creative SB Audigy RX i słuchawkach w cenie ~300 zł.
Czy taki balans cenowy ma sens? Kupić mogę teraz lub ewentualnie poczekać kilka tygodni, jeśli ma się pojawić coś ciekawego na rynku.