Skocz do zawartości


Uwaga, ta strona używa Cookies
Stosujemy je, aby ułatwić Tobie korzystanie z naszego serwisu. Pamiętaj, że w każdej chwili możesz zmienić ustawienia dotyczące Cookies w ustawieniach swojej przeglądarki internetowej.
Dowiedz się więcej    
Akceptuję
Zdjęcie

Komputer stacjonarny - Kopie prądem i zawiesza sie


  • Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
8 odpowiedzi w tym temacie

#1 tysonpp

tysonpp
  • Nowicjusz

  • 2 postów

Napisano 08 październik 2019 - 07:18

Witam, podczas uzytkowania komputera gdy go dotknąlem poraził mnie prąd i komputer zawiesił sie, komputer chodził dalej. Po zresetowaniu komputer działał normalnie. Przeczytałem, że problemem może być brak bolca w gniazdku i faktycznie, po przełączeniu w gniazdko z bolcem problem zniknął. I teraz moje pytanie czy może być coś zepsute w komputerze teraz przez takie coś, mimo że działa wszystko poprawnie?


  • 0

#2 Lord_Krecitsqa

Lord_Krecitsqa
  • Maniak

  • 2032 postów
  • Miejscowość:Bielsko-Biała

Napisano 08 październik 2019 - 07:46

Tym razem miałeś szczęście :D
  • 2
i7-4790k 4400mhz MSI_z97g5; 16gb_tridentX-2400 ASUS STRIX 1080ti 11gb M2_Samsung_961+SSD,Phantex_350x,Raijintek<p>https://www.3dmark.com/3dm/25780419https://www.3dmark.com/3dm/34157590<p><p>https://www.3dmark.com/3dm/36269596

#3 DcX82

DcX82
  • Gaduła

  • 403 postów

Napisano 08 październik 2019 - 07:55

Jak działa poprawnie to nic się nie stało. Obudowa kopała, bo nie było uziemienia i ładunek się zbierał. Każdy sprzęt wymaga uziemienia, właśnie po to żeby takie rzeczy się nie działy.


Użytkownik DcX82 edytował ten post 08 październik 2019 - 08:08

  • 1

#4 tysonpp

tysonpp
  • Autor tematu
  • Nowicjusz

  • 2 postów

Napisano 08 październik 2019 - 08:02

Mimo, że się zawiesił wtedy? I dzięki za odpowiedź :)


  • 0

#5 pendzel_3

pendzel_3
  • Maniak

  • 3042 postów

Napisano 08 październik 2019 - 08:07

sorki za offtop ale przypomniałeś mi film w którym chłopaka pokopał komputer podczas burzy i stał się geniuszem, niestety nie pamiętam tytułu - sprawdź może stałeś się chodzącą Wikipedią. :rotfl:


Mimo, że się zawiesił wtedy? I dzięki za odpowiedź :)

 

mimo... jak widać.  ;)


Użytkownik pendzel_3 edytował ten post 08 październik 2019 - 08:09

  • 1

Ryzen 7 1700@3,9GHz 1,34V ** Fortis 3 HE1425 v2 ** MSI B450-a pro ** Crucial ballistix sport LT@3533 c15 ** Zotac gtx 1070 amp! **

Vero M2 600W ** NVMe XPG SX8200 Pro  + HDD 1TB ** SPX M40 pure black/6x 1200 sigma pro**


#6 DcX82

DcX82
  • Gaduła

  • 403 postów

Napisano 08 październik 2019 - 08:07

Nastąpiło przepięcie i ogółnie to zjawisko nie jest bezpieczne dla sprzętu, ale skoro piszesz, że wszystko działa to poprostu pilnuj, żeby się nie powtórzyło, bo jak kolega @up napisał - miałeś szczęście.


  • 1

#7 pendzel_3

pendzel_3
  • Maniak

  • 3042 postów

Napisano 08 październik 2019 - 08:08

@up mam... łapcie ale klasyka kina akcji  :P '69

 

https://en.wikipedia...re_Tennis_Shoes


  • 0

Ryzen 7 1700@3,9GHz 1,34V ** Fortis 3 HE1425 v2 ** MSI B450-a pro ** Crucial ballistix sport LT@3533 c15 ** Zotac gtx 1070 amp! **

Vero M2 600W ** NVMe XPG SX8200 Pro  + HDD 1TB ** SPX M40 pure black/6x 1200 sigma pro**


#8 DcX82

DcX82
  • Gaduła

  • 403 postów

Napisano 08 październik 2019 - 08:13

@up

Chyba spróbuję, może się uda?  :D


  • 0

#9 elvismt

elvismt
  • ...

  • 1303 postów
  • Miejscowość:Warszawa

Napisano 08 październik 2019 - 08:24

sorki za offtop ale przypomniałeś mi film w którym chłopaka pokopał komputer podczas burzy i stał się geniuszem, niestety nie pamiętam tytułu
szkoda że ja się nie stałem... a tyle razy już mnie prąd kopnął 
  • 0

PC - I7 3770 MSI Z77A-G43, Macho rev.B 32GB DDR3 1600MHz, MSI GeForce GTX1070, EVGA Supernova 750W, SSD 512GB Kingstone, HDD1 3TB Hitachi HDD2 WD black 1TB, HDD3 WD red 6TB, System:   MacOS High Sierra / Win 10 Pro Notebook - MacBook Pro 2015 16GB/256GB i7 Catalina

 

 





Użytkownicy przeglądający ten temat: 0

0 użytkowników, 0 gości, 0 anonimowych