Skocz do zawartości


Uwaga, ta strona używa Cookies
Stosujemy je, aby ułatwić Tobie korzystanie z naszego serwisu. Pamiętaj, że w każdej chwili możesz zmienić ustawienia dotyczące Cookies w ustawieniach swojej przeglądarki internetowej.
Dowiedz się więcej    
Akceptuję
Zdjęcie

Artefakty i inne zjawiska

rx480

  • Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
3 odpowiedzi w tym temacie

#1 madagascar3

madagascar3
  • Bywalec

  • 75 postów

Napisano 16 wrzesień 2019 - 20:04

Witam,
Od kilku dni mam problem z kartą graficzną. Czasami podczas grania w gry pojawia się czarny ekran następnie śnieżenie (jak w starych telewizorach podczas braku sygnału) a słuchawkach wydobywa się dziwny dźwięk. Problem występuje w nowszych grach (War Thunder),bardzo "starych" (Cultures 2) jak i podczas oglądania filmów na YouTube - trudno uchwycić ten moment więc nie mam go nagranego ale dzisiaj pojawiło się kolejne zjawisko:

https://gfycat.com/d...igowingedparrot

To zjawisko (nie wiem jak to inaczej nazwać) występuje tylko w grze, na pulpicie wszystko w porządku. Migający ekran nie jest spowodowany aparatem.

 

Sterowniki zmieniane na najnowsze jak i trochę starsze i zero efektu.

Karta nie była podkręcana, na GPU miała zmniejszone napięcie o 50mV. Przywracanie ustawień nie pomogło.

Karta graficzna: ASUS Radeon Dual RX 480 8GB
CPU: AMD Ryzen 5 1600

RAM: Corsair 8GB 3000MHz

Płyta główna: ASUS PRIME B350-PLUS

Zasilacz: Corsair VS550

 

Karta graficzna jest jeszcze na gwarancji ale te dziwne zjawiska nie pojawiają się za każdym razem więc nie wiem jak to dobrze udokumentować żeby karta nie została odesłana z powrotem z informacją że jest sprawna - ktoś zgłaszał podobne problemy z pozytywnym skutkiem?

 

EDIT:

 

 

Czasami podczas grania w gry pojawia się czarny ekran następnie śnieżenie (jak w starych telewizorach podczas braku sygnału) a słuchawkach wydobywa się dziwny dźwięk.

 

Zauważyłem, że podczas przewijania na YouTube również pojawia się ten sam dziwny dźwięk w słuchawkach.
 


Użytkownik madagascar3 edytował ten post 16 wrzesień 2019 - 20:18

  • 0

#2 jarrino

jarrino
  • Maniak

  • 10607 postów
  • Miejscowość:Warszawa

Napisano 16 wrzesień 2019 - 20:10

Masz możliwość próby na innym przewodzie?


  • 1

i5 9600K; EVGA Z370 ;32Gb Hyperx 2666 ; MSI 1070 ;Thermaltake Smart SE 630W


#3 AdineX2

AdineX2
  • Gaduła

  • 491 postów

Napisano 16 wrzesień 2019 - 20:45

Masz możliwość próby na innym przewodzie?

Właśnie, może coś z portem nie tak w karcie lub monitorze.
Jeżeli okaże się, że port w karcie nie działa poprawnie można śmiało zanieść na reklamację
  • 0

#4 madagascar3

madagascar3
  • Autor tematu
  • Bywalec

  • 75 postów

Napisano 18 wrzesień 2019 - 21:27

Okej dzięki za pomoc :D

Kabel wymieniony i zmieniłem port w karcie i na razie wszytko okej


  • 0





Również z jednym lub większą ilością słów kluczowych: rx480

Użytkownicy przeglądający ten temat: 1

0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych