Skocz do zawartości


Uwaga, ta strona używa Cookies
Stosujemy je, aby ułatwić Tobie korzystanie z naszego serwisu. Pamiętaj, że w każdej chwili możesz zmienić ustawienia dotyczące Cookies w ustawieniach swojej przeglądarki internetowej.
Dowiedz się więcej    
Akceptuję
Zdjęcie

Problem z bootowaniem systemu toshiba satellite l850-1n3.

laptop bios boot usb problem toshiba

  • Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
4 odpowiedzi w tym temacie

#1 MrErbeen

MrErbeen
  • Nowicjusz

  • 17 postów

Napisano 15 wrzesień 2019 - 16:37

Witam. Potrzebuję szybkiej pomocy bo hardware to szambo :(

Chciałem pyknąć format laptopa toshiba satellite l850-1n3.

Wcześniej był tam win 8, obecnie win 7 a chciałem wgrać win 8.1 Zrobiłem bootowalnego pena usb. 

 

Wsadzam pendrive w port usb i próbuję wejść w bios ale kolejna jakaś dziwna usterka i bios mi wchodzi tylko gdy wcześniej zresetuję bios odcinając lapka od zasilacza i po wyjęciu baterii wciskam power button przez minutę. Ale głównym problemem jest to, że po ustawieniu boot priority na usb (gdzie w biosie pokazuje usb ale nie wyświetla się informacja o pendrivie pic rel) system dalej startuje swój system zamiast system z instalatorem z pendriva. Korzystam z rufusa.

 

Próbowałem zrobic bootowalny pendrive jeszcze raz i dodać opcję "dodaj łatkę dla starych biosów" ale nadal ten sam efekt. Ma ktoś jakiś pomysł co mogę zrobić aby się normalnie bootowało?

 

https://zapodaj.net/...c4a5da.jpg.html

 

Z góry ślicznie dziękuję i pozdrawiam


  • 0

#2 jarrino

jarrino
  • Maniak

  • 10387 postów
  • Miejscowość:Warszawa

Napisano 15 wrzesień 2019 - 17:50

https://www.driversc...l850-1n3/109015 - tu są sterowniki pod system, a jak masz ustawione w biosie "legacy" czy "uefi" ?


  • 0

i5 9600K; EVGA Z370 ;32Gb Hyperx 2666 ; MSI 1070 ;Thermaltake Smart SE 630W


#3 MrErbeen

MrErbeen
  • Autor tematu
  • Nowicjusz

  • 17 postów

Napisano 15 wrzesień 2019 - 17:56

https://www.driversc...l850-1n3/109015 - tu są sterowniki pod system, a jak masz ustawione w biosie "legacy" czy "uefi" ?

Boot mode mam UEFI BOOT ustawione


  • 0

#4 zbiku90

zbiku90
  • Pasjonat

  • 774 postów

Napisano 16 wrzesień 2019 - 06:24

I w rufusie ustawiłeś też na GPT pod UEFI? Bo standardowo jest chyba MBR


  • 0

i7 2600K @ 4,7GHz 1,35V ** MSI P67A-C45 (B3) ** Crucial Ballistix 16GB DDR3 1866Mhz CL10 ** Sapphire RX 580 Nitro+ 8GB ** Seasonic G-550 ** SSD SP S55 120GB + HDD 2 x 500GB ** Cooler Master HAF 912 Plus ** Zalman CNPS10x Performa ** Samsung S23C650


#5 Aximus

Aximus
  • Gaduła

  • 410 postów
  • GG:247055

Napisano 26 wrzesień 2019 - 16:27

Wygląda jakbyś zrobił pendrive w legacy a BIOS jest uefi LUB moze być włączony secure boot w biosie.

Pobierz media creation toola, zrób obraz z Windows 10 a nie ten przeżytek :D
Sprawdź w BIOS czy secure boot jest enabled, musi być wyłączony. Wsadź pendrivea, odpal, powinno działać.
A, żeby wejść w BIOS bez problemu to po prostu wyłącz system trzymając shift. Wtedy odpal laptopa i klikaj F2 lub f12 boot menu (jeśli jest włączone).
  • 0





Również z jednym lub większą ilością słów kluczowych: laptop, bios, boot, usb, problem, toshiba

Użytkownicy przeglądający ten temat: 0

0 użytkowników, 0 gości, 0 anonimowych