Skocz do zawartości


Uwaga, ta strona używa Cookies
Stosujemy je, aby ułatwić Tobie korzystanie z naszego serwisu. Pamiętaj, że w każdej chwili możesz zmienić ustawienia dotyczące Cookies w ustawieniach swojej przeglądarki internetowej.
Dowiedz się więcej    
Akceptuję
Zdjęcie

Przesiadka z 5960x na z390 czy x570 ?


  • Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
82 odpowiedzi w tym temacie

#41 kamyk155

kamyk155
  • Autor tematu
  • Pasjonat

  • 955 postów

Napisano 16 grudzień 2019 - 20:05

Samsung 950 pro jest oczywiście aktywny i GPT.

Dzisiaj z rana podwyższyłem napięcie na RAM z 1,36V na 1,37V oraz przetestowałem najnowszym memtestem86 z USB. Przeszedł za pierwszym razem 90% i niestety musiałem go zastopować, a po kilku godzinach odpaliłem raz jeszcze i przeleciał pełne 100% i zero błędów ramu. Niby wina ramu odpada.

Aktualnie testuje włączanie i wyłączanie kompa oraz ponowne uruchamianie. Jak na razie cisza.

Dzisiaj nawet pokatowałem system najnowszym prime95 z avx-ami. Nadal stabilnie.

 

 

Sprawa która najbardziej rzuca się mi teraz w oczy po włączeniu tego legacy.

Tak jak pisałem wcześniej nigdzie dysku nie widział - ani w slocie ani na liście.

Teraz mam je jakby dwa na liście.

Na początku, gdy ssd nie był widoczny w biosie, na liście botowania była tylko taka wzmianka:

- windows boot option #1 - windows boot manager

Teraz po włączeniu legacy i gdy dysk jest wszędzie widoczny jest tak na liście:

- windows boot option #1 - windows boot manager (Samsung 950 pro 512GB)

- windows boot option #2 - Samsung 950 pro 512gb

 

Wcześniej jakby nie widział dysku tylko sam boot plik i nie szedł dalej, bo nie było przekierowania na dysk ?


Użytkownik kamyk155 edytował ten post 16 grudzień 2019 - 20:15

  • 0

1. Core i9 9900KS - MSI Z390 Godlike - 4x8GB DDR4 4000MHz 19-19-19 MHz Patriot Viper Steel - MSI RTX 2080ti Gaming X Trio - 1x Samsung 950 PRO M.2 512GB (system) - 1x XPG 8200Pro M.2 1TB (gry) - 1x WD Green 6TB (magazyn) - 1x GOODRAM Iridium PRO 240GB (net) - obudowa Lian-Li D888WX 8Pack + chłodzenie wodne CPU - zasilacz Super Flower Leadex Platinum 1000W

2. Clevo P170EM - i7 3940xm - 2x8GB DDR3 1600MHz Kingston - GTX970m 6GB - Samsung 850 Pro 256GB (system) - Samsung 850 EVO 500GB (gry) - Hitachi 1TB (magazyn)

3. Intel NUC7i5BNH - Core i5 7260U - 2x4GB DDR4 2133MHz HyperX Impact - Samsung SM951 256GB AHCI


#42 lonialomax

lonialomax
  • Maniak

  • 4202 postów

Napisano 16 grudzień 2019 - 21:05

windows boot option #1 - windows boot manager (Samsung 950 pro 512GB) - windows boot option #2 - Samsung 950 pro 512gb
I to jest poprawne, ale powinno też tak być z włączoną opcją Enables UEFI option ROM only. Ustawienie Legacy służy do obsługi MBR. Możliwe , że jest jakiś problem w zapisie partycji rozruchu systemu więc możesz wykonać naprawę bootloadera
  • 0

Mobo:  Z370 Aorus Gaming 7 - CPU: i5 9600k@4.8GHz - RAM:16GB  G Skill SniperX F4-3600 C19-8GSXKB - Grafika: GTX 1070 Extreme - Zasilacz: Corsair RM550x - Obudowa Zalman Z3 Plus


#43 kamyk155

kamyk155
  • Autor tematu
  • Pasjonat

  • 955 postów

Napisano 22 grudzień 2019 - 18:45

Jak na razie od wczoraj bez problemu z loaderem. Dziesiątki razy uruchamiany, oraz uruchamiany ponownie i cisza. Elegancko w kilka sekund się uruchamia. Naprawy nie robię, bo zeskanowałem system i loader nie zawiera błędów.

Wydaje mi się że od czasu ustawienia LEGACY i pełnego rozpoznawania dysku jest dobrze.

PS. w necie całe masy o AORUS i niewidocznych samsungach 950 Pro w biosach na różnych chipsetach.


Nadal wszystko śmiga jak należy. Chyba problem rozwiązany. I ze stabilności i z bootowaniem.


Jak na razie trochę przetestowałem syntetyki. Małe porównanie do 9900ks do 5960x:

 

3DMark 2011 P - 37507 (32576)

3DMark 2011 X - 17148 (16479)

 

3DMark F - 28672 (23900)

3DMark X - 16722 (15849)

3DMark U - 8701 (8479)

Timespy - 14225 (13467)

Timespy X -6630 (6140)

 

CpuZ- 580/6076 (444/4467)

 

Cinebench 11.5 - 23,81 (17,10)

Cinebench 15 - 215/2146 (159/1579)

 

Pierwsze wyniki to 9900KS na stock 5GHz, a w nawiasach 5960x na 4GHz.

W grach platforma o wiele lepiej trzyma 100fps w rozdziałce 3440x1440 (refresh rate 100Hz i Gsync ON).

Start systemu - prędkość kosmiczna w porównaniu do X99 - kilkanaście sekund w porównaniu do kilkudziesięciu.

Pobór prądu niższy średnio o około 100W. 


Zabawa trwa dalej, ale już tylko ta pozytywna.

Drugi dzień i nadal obniżam napięcia. Już jest stabilny na 1,25V. VCCIO i agent na 1,25V także. Ram na 1,36V.

Dzisiaj zakupiłem RDR2 i grałem ze 2h bez problemów ze stabilnością. Wcześniej wszelkie testery także stabilne.


Kolejna zabawa w testy stabilności - tym razem pamięci ram

Z 4000MHz 19-19-19 dałem je na 18-18-18 1,38V i wszystko przeszło.

Teraz pojechałem z nimi na 17-17-17 1,39V i testuję dalej.


Nadal w dół z napięciem.

Jestem pozytywnie zaskoczony.

Vcore 1,235V i jak na razie w testach stabilny. Jeszcze gry.


  • 0

1. Core i9 9900KS - MSI Z390 Godlike - 4x8GB DDR4 4000MHz 19-19-19 MHz Patriot Viper Steel - MSI RTX 2080ti Gaming X Trio - 1x Samsung 950 PRO M.2 512GB (system) - 1x XPG 8200Pro M.2 1TB (gry) - 1x WD Green 6TB (magazyn) - 1x GOODRAM Iridium PRO 240GB (net) - obudowa Lian-Li D888WX 8Pack + chłodzenie wodne CPU - zasilacz Super Flower Leadex Platinum 1000W

2. Clevo P170EM - i7 3940xm - 2x8GB DDR3 1600MHz Kingston - GTX970m 6GB - Samsung 850 Pro 256GB (system) - Samsung 850 EVO 500GB (gry) - Hitachi 1TB (magazyn)

3. Intel NUC7i5BNH - Core i5 7260U - 2x4GB DDR4 2133MHz HyperX Impact - Samsung SM951 256GB AHCI


#44 r1023

r1023
  • Pasjonat

  • 835 postów

Napisano 25 grudzień 2019 - 10:21

zobacz jak będzie w Apex Legend to jedyna gra/aplikacja która zmusiła mnie do podbicia napięcia o 0.10V


  • 0

i7 9700K @5.0 / NOCTUA NH-D15S / MSI MPG Z390 GAMING EDGE AC / MSI RTX 2080 GAMING X TRIO / 2x8 GB RAM  3200Mhz / ASUS ROG SWIFT PG279Q / 2x SSD SAMSUNG 120/500 GB / NVME SAMSUNG EVO 1TB / FRACTAL DEFINE R5 / SEASONIC  FOCUS PLUS PLATINIUM /

 

i7 8700 / ASRock Z370 PRO4  / MSI 2080 DUKE / PALIT 2080TI / 2x16 GB RAM 3200Mhz / LG 34UC88 4K / 2x NVME SAMSUNG EVO 1TB / itp itd

 


#45 kamyk155

kamyk155
  • Autor tematu
  • Pasjonat

  • 955 postów

Napisano 26 grudzień 2019 - 10:39

Jak na razie skończyła się sielanka.

Kilka razy wywaliło mnie dzisiaj z BFV do pulpitu.

Z tego co wyczytałem najnowszy battlefield wykorzystuje AVX i faktycznie coś w tym jest, bo robi większe temperatury niż inne gry.

Jak na razie nie wiem czy to proc czy pamięci. Ktoś na forum asusa pisał że takie pulpity to ram.

Aktualnie testuje tylko BFV - wszytko inne było stabilne z wiele niższymi napięciami.

Podbiłem pamięci na 1,41V CL17. Procka dałem na 1,26V, a VCCIO i Agenta na 1,27V.


Zainstalowałem tego Apexa i kicha niesamowita (gra). Pograłem z godzinkę i podziękowałem.

Nawet nie mam serca testować w czymś takim. Z wyżej podanymi ustawieniami napięć grałem bez problemów.


  • 0

1. Core i9 9900KS - MSI Z390 Godlike - 4x8GB DDR4 4000MHz 19-19-19 MHz Patriot Viper Steel - MSI RTX 2080ti Gaming X Trio - 1x Samsung 950 PRO M.2 512GB (system) - 1x XPG 8200Pro M.2 1TB (gry) - 1x WD Green 6TB (magazyn) - 1x GOODRAM Iridium PRO 240GB (net) - obudowa Lian-Li D888WX 8Pack + chłodzenie wodne CPU - zasilacz Super Flower Leadex Platinum 1000W

2. Clevo P170EM - i7 3940xm - 2x8GB DDR3 1600MHz Kingston - GTX970m 6GB - Samsung 850 Pro 256GB (system) - Samsung 850 EVO 500GB (gry) - Hitachi 1TB (magazyn)

3. Intel NUC7i5BNH - Core i5 7260U - 2x4GB DDR4 2133MHz HyperX Impact - Samsung SM951 256GB AHCI


#46 r1023

r1023
  • Pasjonat

  • 835 postów

Napisano 26 grudzień 2019 - 10:43

Apex fakt bez szału, tak samo zresztą jak BFV ale też korzysta z AVX i u mnie było na odwrót BFV stabilnie a Apex na pulpit.


  • 0

i7 9700K @5.0 / NOCTUA NH-D15S / MSI MPG Z390 GAMING EDGE AC / MSI RTX 2080 GAMING X TRIO / 2x8 GB RAM  3200Mhz / ASUS ROG SWIFT PG279Q / 2x SSD SAMSUNG 120/500 GB / NVME SAMSUNG EVO 1TB / FRACTAL DEFINE R5 / SEASONIC  FOCUS PLUS PLATINIUM /

 

i7 8700 / ASRock Z370 PRO4  / MSI 2080 DUKE / PALIT 2080TI / 2x16 GB RAM 3200Mhz / LG 34UC88 4K / 2x NVME SAMSUNG EVO 1TB / itp itd

 


#47 kamyk155

kamyk155
  • Autor tematu
  • Pasjonat

  • 955 postów

Napisano 26 grudzień 2019 - 20:49

Apex chyba nie działa z AVX bo miałem około 10*C mniej niż w BFV.

Dziwna sprawa zostaje jednak z RDR2, bo miałem raz BSOD i po szybkim zebraniu dump nawet nie widziałem kodu.

Bsodviewer twierdzi że to kernel power 41.

Komp szybko się zrestartował i dał 4 krótki sygnały z beepera. Po chwili poszedł dalej bez problemu.

Niby 4 krótkie to zegar systemowy - chyba ram. Dlatego dałem wszystko wyżej napięciami.


Skalę tragizmu który się dzisiaj dział z moim kompem nie sposób opisać.

Zaczyna się walka o żywotność, a nie zacieszanie z coraz mniejszych temperatur i fajnego podkręcania ramu.

 

A więc tak.....ponieważ kilka razy wywaliło mnie z BFV i wyczytałem, że używa on w jakimś tam stopniu instrukcji AVX zacząłem lekko voltować w górę. RDR2 także zaliczył chyba ze dwa bsody - niestety te szybki z restartem i nic nie wyczytałem.... 

Już niby fajnie było z napięciem 1,25-1,26V na procku i nie za ciepło, gdyby nie znowu freez w jednej z wypalarek.

No to lekko w górę z cpu i na wszelki obniżanie pamięci. No to BSOD.

Znowu BSOD za szybki do przeczytaniu i komp automatycznie się restartuje.

Przestawiłem więc w systemie, aby nie restartował się po awarii - i co - po kolejnym BSOD system.....i tak ma to gdzieś i nie dałem rady odczytać jaki kod lub plik. W windowsie sprawdziłem info o krytyku - power kernel 41 (niewłaściwe wyłącznie kompa).

W katalogu windowsa brak minidumpa z informacją o awarii do odczytu. Katalog jest pusty.

Czysto teoretycznie wszytko z pamięciami jest ok. Kilka godzin testów w kilku programach i zero błędów nawet na 4000MHz 18-18-18-39-2T. Na 4000MHz 19-19-19-39-2T z niższymi napięciami też przechodzi testy pamięciowe.

No to zacząłem zabawę z CPU. Doszedłem do 1,28V i Prime95 morduje go AVX do nawet 95*C i albo BSOD albo 1-2 wątki pokazują błąd obliczenia. 1,3V także dramat - po kilkunastu sekundach już 95*C+.

Wgrałem nowy bios 11c - nadal zero poprawy. 

Mam coraz bardziej dość tej walki ze stabilnością i temperaturami.

 

Czy ktoś wie jak wygląda sprawa reklamacji procka bezpośrednio u intela ?

Mają to zgłoszenie RMA na stronie. A może coś jest nie tak z tym syfiastym prockiem ?

To chyba nie jest do końca normalne, aby dawał takie napięcia na stocku i robił takie cyrki temperaturowe na chłodzeniu wodnym - a co by było jak bym miał jakieś średnie chłodzenie powietrzem......


  • 0

1. Core i9 9900KS - MSI Z390 Godlike - 4x8GB DDR4 4000MHz 19-19-19 MHz Patriot Viper Steel - MSI RTX 2080ti Gaming X Trio - 1x Samsung 950 PRO M.2 512GB (system) - 1x XPG 8200Pro M.2 1TB (gry) - 1x WD Green 6TB (magazyn) - 1x GOODRAM Iridium PRO 240GB (net) - obudowa Lian-Li D888WX 8Pack + chłodzenie wodne CPU - zasilacz Super Flower Leadex Platinum 1000W

2. Clevo P170EM - i7 3940xm - 2x8GB DDR3 1600MHz Kingston - GTX970m 6GB - Samsung 850 Pro 256GB (system) - Samsung 850 EVO 500GB (gry) - Hitachi 1TB (magazyn)

3. Intel NUC7i5BNH - Core i5 7260U - 2x4GB DDR4 2133MHz HyperX Impact - Samsung SM951 256GB AHCI


#48 kosiarz66

kosiarz66
  • Dyskutant

  • 221 postów
  • GG:8150607
  • Miejscowość:Słupsk

Napisano 28 grudzień 2019 - 05:13

Apex chyba nie działa z AVX bo miałem około 10*C mniej niż w BFV.
Dziwna sprawa zostaje jednak z RDR2, bo miałem raz BSOD i po szybkim zebraniu dump nawet nie widziałem kodu.
Bsodviewer twierdzi że to kernel power 41.
Komp szybko się zrestartował i dał 4 krótki sygnały z beepera. Po chwili poszedł dalej bez problemu.
Niby 4 krótkie to zegar systemowy - chyba ram. Dlatego dałem wszystko wyżej napięciami.

Skalę tragizmu który się dzisiaj dział z moim kompem nie sposób opisać.
Zaczyna się walka o żywotność, a nie zacieszanie z coraz mniejszych temperatur i fajnego podkręcania ramu.

A więc tak.....ponieważ kilka razy wywaliło mnie z BFV i wyczytałem, że używa on w jakimś tam stopniu instrukcji AVX zacząłem lekko voltować w górę. RDR2 także zaliczył chyba ze dwa bsody - niestety te szybki z restartem i nic nie wyczytałem....
Już niby fajnie było z napięciem 1,25-1,26V na procku i nie za ciepło, gdyby nie znowu freez w jednej z wypalarek.
No to lekko w górę z cpu i na wszelki obniżanie pamięci. No to BSOD.
Znowu BSOD za szybki do przeczytaniu i komp automatycznie się restartuje.
Przestawiłem więc w systemie, aby nie restartował się po awarii - i co - po kolejnym BSOD system.....i tak ma to gdzieś i nie dałem rady odczytać jaki kod lub plik. W windowsie sprawdziłem info o krytyku - power kernel 41 (niewłaściwe wyłącznie kompa).
W katalogu windowsa brak minidumpa z informacją o awarii do odczytu. Katalog jest pusty.
Czysto teoretycznie wszytko z pamięciami jest ok. Kilka godzin testów w kilku programach i zero błędów nawet na 4000MHz 18-18-18-39-2T. Na 4000MHz 19-19-19-39-2T z niższymi napięciami też przechodzi testy pamięciowe.
No to zacząłem zabawę z CPU. Doszedłem do 1,28V i Prime95 morduje go AVX do nawet 95*C i albo BSOD albo 1-2 wątki pokazują błąd obliczenia. 1,3V także dramat - po kilkunastu sekundach już 95*C+.
Wgrałem nowy bios 11c - nadal zero poprawy.
Mam coraz bardziej dość tej walki ze stabilnością i temperaturami.

Czy ktoś wie jak wygląda sprawa reklamacji procka bezpośrednio u intela ?
Mają to zgłoszenie RMA na stronie. A może coś jest nie tak z tym syfiastym prockiem ?
To chyba nie jest do końca normalne, aby dawał takie napięcia na stocku i robił takie cyrki temperaturowe na chłodzeniu wodnym - a co by było jak bym miał jakieś średnie chłodzenie powietrzem......

Możesz albo dać na gwarę ze sklepu(w którym zakupiłeś) lub wysłać rma bezpośrednio do intela.

Ciekawy przypadek.Dlatego pisałem wcześniej trzeba było siedzieć na ocnietym 5960x a wybraleś kupiasty CPU z lipnym nadal lutem.

To się teraz baw.Sam miałem podobną sztukę a nawet 3szt tyle że 9900k,wszystkie podobne cyrki odstawialy nawet na lc z 480mm.
  • 0

CPU i7-4790k @4,7 a na nim Prolimatech Black Genesis - Triple AL Vortex Red Edition, MOBO Asus MAXIMUS VII FORMULA Z97, GPU Asus ROG Matrix GTX 780Ti sli RAM G.Skill DDR3 16GB (2x8GB) TridentX 2133MHz CL9, HDD Seagate Constellation ES.3TB,SSD Samsung 840 EVO 500GB,PSU Thermaltake Toughpower XT new 1475W 80+ gold, LCD Asus PB278Q stary config kompa posiadam wiele sprzetu z lga 1555 z i7 3770k i lga 1150 te cześci powyzej a teraz z170 i skylak i7 6700k 4.7ghz

 


#49 kamyk155

kamyk155
  • Autor tematu
  • Pasjonat

  • 955 postów

Napisano 28 grudzień 2019 - 12:03

Wszystko wskazuje na to że dostałem maksymalnie wyżyłowany procek.

Praktycznie wszystko jest stabilne przy ok 1,25V-1,28V i dosyć rozsądne temperaturowo (okolice 70-80*C).

Jak tylko załaduje AVX - brak stabilności i chyba tylko ciekły azot potrafi gnoja schłodzić.

Najnowszy beta bios 11c także jako default pokazuje, że procek ma 1,32-33V stock.

Co gorsza - po włączeniu XMP procek sam sobie chce dać 1,4V jako stock.....tak samo jak agenta i vccio.

Intel forum twierdzi że to wina płyty, na forum płyty, że to słaby proc.


  • 0

1. Core i9 9900KS - MSI Z390 Godlike - 4x8GB DDR4 4000MHz 19-19-19 MHz Patriot Viper Steel - MSI RTX 2080ti Gaming X Trio - 1x Samsung 950 PRO M.2 512GB (system) - 1x XPG 8200Pro M.2 1TB (gry) - 1x WD Green 6TB (magazyn) - 1x GOODRAM Iridium PRO 240GB (net) - obudowa Lian-Li D888WX 8Pack + chłodzenie wodne CPU - zasilacz Super Flower Leadex Platinum 1000W

2. Clevo P170EM - i7 3940xm - 2x8GB DDR3 1600MHz Kingston - GTX970m 6GB - Samsung 850 Pro 256GB (system) - Samsung 850 EVO 500GB (gry) - Hitachi 1TB (magazyn)

3. Intel NUC7i5BNH - Core i5 7260U - 2x4GB DDR4 2133MHz HyperX Impact - Samsung SM951 256GB AHCI


#50 r1023

r1023
  • Pasjonat

  • 835 postów

Napisano 28 grudzień 2019 - 16:58

daj avx offset -1 albo -2


  • 0

i7 9700K @5.0 / NOCTUA NH-D15S / MSI MPG Z390 GAMING EDGE AC / MSI RTX 2080 GAMING X TRIO / 2x8 GB RAM  3200Mhz / ASUS ROG SWIFT PG279Q / 2x SSD SAMSUNG 120/500 GB / NVME SAMSUNG EVO 1TB / FRACTAL DEFINE R5 / SEASONIC  FOCUS PLUS PLATINIUM /

 

i7 8700 / ASRock Z370 PRO4  / MSI 2080 DUKE / PALIT 2080TI / 2x16 GB RAM 3200Mhz / LG 34UC88 4K / 2x NVME SAMSUNG EVO 1TB / itp itd

 


#51 kamyk155

kamyk155
  • Autor tematu
  • Pasjonat

  • 955 postów

Napisano 28 grudzień 2019 - 20:31

Jak na razie morduję się i wysyłam maile i zakładam tematy na forach gdzie mogę.

Piszę do sklepów, intela, aorusa.

Intel i Aorus przerzucają się winą. To nie my, to płyta - to nie płyta, to żyła proc.

Czekam na info od sklepu.

 

Tak czy siak nie mogę tego tak zostawić, bo proc nie jest w 100% stabilny.

Albo przez za niskie ustawione ręcznie napięcie, albo przez żar piekielny na stockowym napięciu.

Dzisiaj raz jeszcze zmontowałem wszystko, zamontowałem blok raz jeszcze i nic.

Aktualnie na procku, gdy to piszę, mam poniżej 30*C na rdzeniach. W grach do 75*C.

Z AVX......nawet nie próbuję bo albo BSOD, albo żar piekielny.

Offsetu nie będę dawać - on ma działać na tyle co producent obiecał.


  • 0

1. Core i9 9900KS - MSI Z390 Godlike - 4x8GB DDR4 4000MHz 19-19-19 MHz Patriot Viper Steel - MSI RTX 2080ti Gaming X Trio - 1x Samsung 950 PRO M.2 512GB (system) - 1x XPG 8200Pro M.2 1TB (gry) - 1x WD Green 6TB (magazyn) - 1x GOODRAM Iridium PRO 240GB (net) - obudowa Lian-Li D888WX 8Pack + chłodzenie wodne CPU - zasilacz Super Flower Leadex Platinum 1000W

2. Clevo P170EM - i7 3940xm - 2x8GB DDR3 1600MHz Kingston - GTX970m 6GB - Samsung 850 Pro 256GB (system) - Samsung 850 EVO 500GB (gry) - Hitachi 1TB (magazyn)

3. Intel NUC7i5BNH - Core i5 7260U - 2x4GB DDR4 2133MHz HyperX Impact - Samsung SM951 256GB AHCI


#52 mutissj

mutissj
  • MuTi

  • 2905 postów
  • Miejscowość:Zgorzelec
  • 3DMark 06:39,500

Napisano 29 grudzień 2019 - 15:29

@UP

 

A nie mówiłem, 9900KS to taka papka marketingowa z tym 5,0GHz, bo jego AVX'owe 5,0GHz musisz sobie ręcznie ustawić,

 

U mnie na starszej płycie Z370 działa to jeszcze w inny sposób, gdzieś od 30-40% obciążenia, nawet bez AVX już sobie zrzuca zegary.


  • 0

Spoiler

#53 kamyk155

kamyk155
  • Autor tematu
  • Pasjonat

  • 955 postów

Napisano 29 grudzień 2019 - 19:00

Z tego co widziałem na Twoim filmiku to i tak masz boską temperaturę na procku.

U mnie niby stabilny aktualnie na 1,26V bez AVX, to robi w zależności od gry około 70-75*C na rdzeniach.

To nie jest normalne.

Jak się wkurzę to go odeślę do intela i albo niech dają nowy proc z normalnymi parametrami, a jak nie, to się wkurzę jeszcze bardziej i wymienię go na KF.

Czekam na odpowiedzi na maile ze sklepów i zobaczymy co wyjdzie.


PS bym zapomniał spytać - jakie miałeś napięcie w biosie na default ?

I czy napięcia na VID-ach rdzeni także masz z kosmosu ? U mnie nieważne jakie jest Vcore to VIDy na rdzeniach widuję do 1,55V !!!


  • 0

1. Core i9 9900KS - MSI Z390 Godlike - 4x8GB DDR4 4000MHz 19-19-19 MHz Patriot Viper Steel - MSI RTX 2080ti Gaming X Trio - 1x Samsung 950 PRO M.2 512GB (system) - 1x XPG 8200Pro M.2 1TB (gry) - 1x WD Green 6TB (magazyn) - 1x GOODRAM Iridium PRO 240GB (net) - obudowa Lian-Li D888WX 8Pack + chłodzenie wodne CPU - zasilacz Super Flower Leadex Platinum 1000W

2. Clevo P170EM - i7 3940xm - 2x8GB DDR3 1600MHz Kingston - GTX970m 6GB - Samsung 850 Pro 256GB (system) - Samsung 850 EVO 500GB (gry) - Hitachi 1TB (magazyn)

3. Intel NUC7i5BNH - Core i5 7260U - 2x4GB DDR4 2133MHz HyperX Impact - Samsung SM951 256GB AHCI


#54 mutissj

mutissj
  • MuTi

  • 2905 postów
  • Miejscowość:Zgorzelec
  • 3DMark 06:39,500

Napisano 30 grudzień 2019 - 01:52

To mnie pocieszyłeś z tymi temperaturami, pod obciążeniem w System Stability Test -  AIDA64 nie które rdzenie dobijają do ~91'C, nie zbyt z tego jestem zadowolony przy użyciu monoblocku.

 

cPM43RR.png

 

U mnie również na default-owych ustawieniach napięcia skakały do chorych wartości 1,5v coś tam, dopiero po ręcznych ustawieniach: 5,00 GHz @ AVX 4,90 GHz @ 1,35v z power limitami na max, napięcia z odczytów są normalne.

 

 


Użytkownik mutissj edytował ten post 30 grudzień 2019 - 02:16

  • 0

Spoiler

#55 kamyk155

kamyk155
  • Autor tematu
  • Pasjonat

  • 955 postów

Napisano 30 grudzień 2019 - 11:56

Ale jakie miałeś default Vcore w biosie ?

 

A to moje odczyty - zaznaczione napięcia ustawione ręcznie w 2 czujnikach (Vcore) oraz VIDs poszczególnych rdzeni - tutaj akurat tylko z windowsa i chwili z World of Warships oraz Diablo 3.

Uruchomiłem także po kilka minut każdego wypalacza (nawet AVX na około 2-3min).

4CW2Aq5.jpg

 

VIDy potrafią zrobić bez problemów 1,55V i to chyba nie jest normalne mimo, że na forum Aorusa nie kazano mi na nie zwracać uwagi. Kazano mi monitorować VRVOUT bo to niby regulatory i Vdrop, a tam spokojnie.

 

PS te kosmiczne VIDy pojawiają się najczęściej nie gdy jest max obciążenie procesora tylko dajmy na to w średnich sytuacjach lub w idle. Teraz jak siedzę i to piszę to windows zrzuca nieustannie takty od 800MHz do 5GHz i VIDy skaczą najbardziej od 0,7-1,45V.

Obciążenie maksymalne stabilizuje je w okolicy 1,2-1,35V.


A o to bios na domyślnych ustawieniach:

Ładnie dorzuciłem czerwoną strzałkę do malutkiedo napięcia na "dzień dobry".

FxFj8R0.jpg


  • 0

1. Core i9 9900KS - MSI Z390 Godlike - 4x8GB DDR4 4000MHz 19-19-19 MHz Patriot Viper Steel - MSI RTX 2080ti Gaming X Trio - 1x Samsung 950 PRO M.2 512GB (system) - 1x XPG 8200Pro M.2 1TB (gry) - 1x WD Green 6TB (magazyn) - 1x GOODRAM Iridium PRO 240GB (net) - obudowa Lian-Li D888WX 8Pack + chłodzenie wodne CPU - zasilacz Super Flower Leadex Platinum 1000W

2. Clevo P170EM - i7 3940xm - 2x8GB DDR3 1600MHz Kingston - GTX970m 6GB - Samsung 850 Pro 256GB (system) - Samsung 850 EVO 500GB (gry) - Hitachi 1TB (magazyn)

3. Intel NUC7i5BNH - Core i5 7260U - 2x4GB DDR4 2133MHz HyperX Impact - Samsung SM951 256GB AHCI


#56 mutissj

mutissj
  • MuTi

  • 2905 postów
  • Miejscowość:Zgorzelec
  • 3DMark 06:39,500

Napisano 30 grudzień 2019 - 19:21

Tu masz odczyt napięć default w biosie
 
vJQZECd.jpg
aYuuf8K.jpg
 
tutaj testy z AIDA64 i AC: Origins
 

 
 
widać VIDy z kosmosu 1,520v, VCore prawie dobija do 1,40v
 
i co ciekawe proc na stocku pod AIDĄ64 sobie zrzucił taktowanie do 4,30GHz xD to jest jakaś farsa te ustawienia fabryczne  :rotfl:

Użytkownik mutissj edytował ten post 30 grudzień 2019 - 19:24

  • 0

Spoiler

#57 kamyk155

kamyk155
  • Autor tematu
  • Pasjonat

  • 955 postów

Napisano 30 grudzień 2019 - 19:50

Vcore 1,120V, a nie kutfa u mnie 1,332V............a w stresie 1,38V na auto.

Może zrzuca przez sekcję płyty ? Z370 to chyba jest z opisu ?

 

Zgłosiłem już reklamację procka i odsyłam go w czwartek.

Zgłosiłem też reklamację grafiki i odsyłam też w czwartek.

Została płyta od niemców - tu czekam już 2gi dzień na odpowiedź......tu będę rozmawiał o wymianę na inną firmę Z390 jak da radę, a jak nie to się wkurzę i sprzedam ją w pi......du.

 

Wszystko się po prostu sypie na łeb na szyję.

 

Grafa sypała się od nowości - skoki fanów na max i spowrotem na normalne i tak w koło (znany temat z forum msi).

Od czasy wymiany monitora karta bardziej ciężko pracuje i robi to wentylami wyjątkowo często.


  • 0

1. Core i9 9900KS - MSI Z390 Godlike - 4x8GB DDR4 4000MHz 19-19-19 MHz Patriot Viper Steel - MSI RTX 2080ti Gaming X Trio - 1x Samsung 950 PRO M.2 512GB (system) - 1x XPG 8200Pro M.2 1TB (gry) - 1x WD Green 6TB (magazyn) - 1x GOODRAM Iridium PRO 240GB (net) - obudowa Lian-Li D888WX 8Pack + chłodzenie wodne CPU - zasilacz Super Flower Leadex Platinum 1000W

2. Clevo P170EM - i7 3940xm - 2x8GB DDR3 1600MHz Kingston - GTX970m 6GB - Samsung 850 Pro 256GB (system) - Samsung 850 EVO 500GB (gry) - Hitachi 1TB (magazyn)

3. Intel NUC7i5BNH - Core i5 7260U - 2x4GB DDR4 2133MHz HyperX Impact - Samsung SM951 256GB AHCI


#58 mutissj

mutissj
  • MuTi

  • 2905 postów
  • Miejscowość:Zgorzelec
  • 3DMark 06:39,500

Napisano 30 grudzień 2019 - 20:43

Tutaj masz zestawienie sekcji:

 

 

jak widać nasze płyty są w czołówce najlepszych płyt pod coffe lake, twój AORUS Master jest w stanie zasilić procka do ~250W, więc na co chcesz wymienić? bo wyboru jeszcze lepszego nie wiele ci zostało:

 

Jest ryzyko że wymiana płyty może Ci nic nie dać, zależy to pewnie od sztuki procesora i podobnie może być z reklamacją procka do intela, albo go sprawdzą albo nie sprawdzą i odeślą inną sztukę

 

 

Również pisałem do Supportu ASRocka, niczego konkretnego się nie dowiedziałem po za tym że nie mogę ustawić na sztywno AVX tzw. "0" bo zablokowali to dla bezpieczeństwa, najmniej mogę ustawić "-1" dla AVX. Polecali mi ustawić procka na 5,1GHz, wtedy AVX będzie robił 5,0GHz, niestety jest to dosyć trudne, nie pomagają nawet napięcia 1,40v dla Vcore, aktualnie nie jestem wstanie tego cepa ustabilizować, ponieważ nie chce mi się przy tym za bardzo siedzieć, dlatego używam paremetrów 5,0GHz + AVX 4,9GHz @ 1,35v i jest 100% stabilny. Generalnie jestem nieco zawiedziony marnego wsparcia producentów płyt głównych i marketingu Intela "Special Edition 5GHz".

 

 

 

  • Grafa się sypała? mówisz o MSI RTX2080Ti Gaming X Trio, według recenzji średnio udany model, pomimo potężnego chłodzenia potrafi się mocno zagrzać - wszystko wyszło w termo-wizji, i jeszcze dali gorsze pamięci od microna.

 

  • Dodam też że miałem okazję przetestować MSI RTX2080Ti Lighting Z, naprawdę świetna karta, cicha, w testach termowizji na całym pcb miała b. dobre temperatury, i oczywiście dostała lepsze pamiątki od samsunga.

 


  • 0

Spoiler

#59 kamyk155

kamyk155
  • Autor tematu
  • Pasjonat

  • 955 postów

Napisano 30 grudzień 2019 - 21:18

Master 250W powiadasz......

To teraz słuchaj.....proc na 1,25V - test z AVX i pokazywał mi 261W na cpu.....

To teraz dajmy mu jego "firmowe" 1,33V ze skokiem do 1,4V i włączmy AVX.

 

Na forum intela gościu także ma to samo na aorus masterze. Też 1,4V i 265W z AVX.

Krótka odpowiedź panicza z intela - "jest już jeden taki temat z tą samą płytą więc pytajcie o to aorusa" - koniec rozmowy.

 

Forum aorusa - "nie przejmuj się napięciami VID tylko patrz na Vcore i VROUT".

I co z tego skoro cały świat wie o tym, że VID to napięcie na pojedyńcze rdzenie w procku. Max mordercze dla procka niby jest 1,52V (na całość) a ja robię 1,55V na pojedyńczych rdzeniach. To nie jest kuuuu...... normalne i pocieszanie mnie przez nich niczego tu nie zmieni.

Ignoruj 1,55V - pewnie ..... na 14 nanometrach ignoruj. Zdechnie prędzej czy później albo się zajedzie i będzie niestabilny.

 

PS co do wkurzenia na płytę - biorę pod uwagę tlko MSI Godlike. 

Jest jeszcze możliwość zamiany procka na KF.

 

Co do grafy - fakty grzeje się bardziej niż myślałem, pamięci mam samsunga, a temat wygląda tak:

https://forum-en.msi...?topic=315467.0

U faceta szleje jeden wentyl, u mnie już skaczą obydwa.

MSI się wypina - RMA na nową i tak w koło. Ktoś się wkońcu wkurzył i napisał, że problem rozwiązał - przesiadł się na EVGA i ich zjechał, że nigdy więcej i nikomu nigdy nie zasugeruje nawet MSI przez głupi serwis. Tematy zamykają jeden po drugim.


  • 0

1. Core i9 9900KS - MSI Z390 Godlike - 4x8GB DDR4 4000MHz 19-19-19 MHz Patriot Viper Steel - MSI RTX 2080ti Gaming X Trio - 1x Samsung 950 PRO M.2 512GB (system) - 1x XPG 8200Pro M.2 1TB (gry) - 1x WD Green 6TB (magazyn) - 1x GOODRAM Iridium PRO 240GB (net) - obudowa Lian-Li D888WX 8Pack + chłodzenie wodne CPU - zasilacz Super Flower Leadex Platinum 1000W

2. Clevo P170EM - i7 3940xm - 2x8GB DDR3 1600MHz Kingston - GTX970m 6GB - Samsung 850 Pro 256GB (system) - Samsung 850 EVO 500GB (gry) - Hitachi 1TB (magazyn)

3. Intel NUC7i5BNH - Core i5 7260U - 2x4GB DDR4 2133MHz HyperX Impact - Samsung SM951 256GB AHCI


#60 mutissj

mutissj
  • MuTi

  • 2905 postów
  • Miejscowość:Zgorzelec
  • 3DMark 06:39,500

Napisano 30 grudzień 2019 - 23:11

Oni dobrze wiedzą co wypuścili zarówno producent intel jak i producenci płyt głównych, przypomina mi to poprzednią akcję promocyjną dla Core i7-8086K Anniversary Edition, ludzie się napalili, potem wyszła na jaw informacja że ten boost 5,0GHz jest przeznaczony dla jednego rdzenia.

 

Równie dobrze może to być zły odczyt z tych VID, wcześniej na płycie ASRock Z370 Taichi miałem i7-8700K z pełnym 5,0GHz i:

 

  • przy starym biosie 1.30 VIDy skakały do ~1,47v
  • przy nowym biosie 4.20 VIDy skakały do ~1,30v

 

Jak ci się proc całkiem zdegraduję od zbyt wysokiego napięcie, zawsze możesz na gwarancję wysłać, najlepiej jak kupiłeś proc na morele gdyż tam dawali 3-letnią GW, zamiast normalnie 1 rok :P Także nie ma co się tym zbytnio przejmować, polecam też popytać się  na grupie FB Extreme Hardware - Bastion Pasjonatów PC.

 

 

 

(grafa) MSI tak ma jak wentyle padają, obrażają się na reklamację na ich cudowne, solidne i nie zawodne TorXy 3.0, zobacz ten temat: https://forum.pclab....ńcem-gwarancji/

 

ja generalnie nie mam z tym problemów, grafa zalana cieczą, kupuje jakie chce wentyle na chłodnice :]


Użytkownik mutissj edytował ten post 30 grudzień 2019 - 23:12

  • 0

Spoiler




Użytkownicy przeglądający ten temat: 0

0 użytkowników, 0 gości, 0 anonimowych