Skocz do zawartości


Uwaga, ta strona używa Cookies
Stosujemy je, aby ułatwić Tobie korzystanie z naszego serwisu. Pamiętaj, że w każdej chwili możesz zmienić ustawienia dotyczące Cookies w ustawieniach swojej przeglądarki internetowej.
Dowiedz się więcej    
Akceptuję
Zdjęcie

Wysokie taktowania i temperatury w spoczynku

cpu gpu clock temperatura mhz rpm procesor karta graficzna

  • Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
5 odpowiedzi w tym temacie

#1 wojak1321

wojak1321
  • Nowicjusz

  • 18 postów

Napisano 08 wrzesień 2019 - 16:59

Siemka

 

Taktowanie procesora w spoczynku mimo ustawionego trybu "adaptiv mode" w biosie wynosi stale 4800MHz, wentylatory- około 2400 RPM, temperatura- 50 stopni, z kartą graficzną jest podobnie, clock jakby na stałe był ustawiony na 1037MHz, temp.- 53 stopnie. Kilka dni temu wszystko chodziło super, temperatura procesora wynosiła około 30 stopni, karty graficznej nie więcej niż 35, w biosie chyba wszystko ustawione dobrze. Wydaje mi się, że problem pojawił się po aktualizacji sterowników karty graficznej, lecz pomimo powrotu do wersji starczej problem nie ustępuje. Sprawdzałem w menedżerze zadań i nie zauważyłem niepożądanych aplikacji działających w tle.

 

PC:

 

Z390 Pro Carbon AC

1070 Strix OC 

i5 9600k

Corsair Vengeance 16GB 3000Mhz CL15

NZXT Kraken x62

 

BIOS:

XMP- On

OC Explore Mode- Expert

CPU Offset- Auto

CPU Ratio- 48 (4800MHz)

CPU Ratio Mode- Dynamic Mode

Ring Ratio- 45 (4500MHz)

EIST- Enabled

Enhanced Turbo- Auto

CPU Core Voltage Mode- Adaptive Mode

CPU Core Voltage- 1.30V

CPU SA Voltage- Auto

CPU IO Voltage- Auto

CPU Loadline Calibration Control- Mode 3

Intel C-State- Disabled

 

zdjęcie z monitoringu: 

 

https://zapodaj.net/...ff721f.jpg.html


Użytkownik wojak1321 edytował ten post 08 wrzesień 2019 - 17:07

  • 0

#2 jarrino

jarrino
  • Maniak

  • 10323 postów
  • Miejscowość:Warszawa

Napisano 08 wrzesień 2019 - 18:55

A co się dzieje po ustawieniu biosu na "default", czyli domyślne ? Sprawdzałeś jakimś np. malwerbyte czy innym programem? Jak instalowałeś starsze sterowniki, czy  użyłeś do odinstalowania programu DDU ?


  • 0

i5 9600K; EVGA Z370 ;32Gb Hyperx 2666 ; MSI 1070 ;Thermaltake Smart SE 630W


#3 wojak1321

wojak1321
  • Autor tematu
  • Nowicjusz

  • 18 postów

Napisano 08 wrzesień 2019 - 20:49

A co się dzieje po ustawieniu biosu na "default", czyli domyślne ? Sprawdzałeś jakimś np. malwerbyte czy innym programem? Jak instalowałeś starsze sterowniki, czy  użyłeś do odinstalowania programu DDU ?

Przeskanowałem avastem, malwerbyte, defenderem. Tak, odinstalowałem w trybie awaryjnym za pomocą DDU, ale na ustawieniach default w biosie jeszcze nie próbowałem  :/  za chwile sprawdzę i dam znać czy coś zmieniło się. 


Przeskanowałem avastem, malwerbyte, defenderem. Tak, odinstalowałem w trybie awaryjnym za pomocą DDU, ale na ustawieniach default w biosie jeszcze nie próbowałem  :/  za chwile sprawdzę i dam znać czy coś zmieniło się. 

Na Default jest to samo  :cry:  nie wiem co dzieje się.. 

 

https://zapodaj.net/...22c005.jpg.html


-Wyniki skanowania-
Typ skanowania: Pełne skanowanie
Skan zapoczątkowany przez: Ręcznie
Wynik: Ukończono
Obiekty przeskanowane: 291187
Wykryte zagrożenia: 190
Zagrożenia poddane kwarantannie: 0
Czas, który upłynął: 2 min, 51 s
 
wszystkie wykryte zagrożenie odnoszą się tylko do przeglądarki chrome:
 
 
"Adware.SearchEngineHijack, C:\Users\A.Wojaczek\AppData\Local\Google\Chrome\User Data\Default\Extensions\ggnceihnaabghbfmifjmofepelnahpjb\3.0.38.4_0"
 
Jednak po przeniesieniu do kwarantanny i usunięciu nic nie pomaga. 

  • 0

#4 tomyx1307

tomyx1307
  • Nowicjusz

  • 22 postów

Napisano 08 wrzesień 2019 - 22:02

Z odłączonym netem to samo? 


  • 0

#5 jarrino

jarrino
  • Maniak

  • 10323 postów
  • Miejscowość:Warszawa

Napisano 08 wrzesień 2019 - 22:50

Wyczyść z gogle chrome rejestr jako administrator i usuń wszystkie pliki z tą nazwą z komputera. Samo odinstalowanie jakimś programem, nie zrobi tego...


  • 0

i5 9600K; EVGA Z370 ;32Gb Hyperx 2666 ; MSI 1070 ;Thermaltake Smart SE 630W


#6 wojak1321

wojak1321
  • Autor tematu
  • Nowicjusz

  • 18 postów

Napisano 10 wrzesień 2019 - 09:04

Z odłączonym netem to samo? 

Tak, to samo 


Wyczyść z gogle chrome rejestr jako administrator i usuń wszystkie pliki z tą nazwą z komputera. Samo odinstalowanie jakimś programem, nie zrobi tego...

Rejestr wyczyszczony, dzisiaj nagle procek zaczął zrzucać taktowania, ale karta graficzna jakby była na "fixed" ustawiana. A co najlepsze programy zaczęły wyłączać się, komp łapie ścinki, a czasami nawet bluescreeny wywala. Robię kopię zapasową i instaluje od nowa Win10. Dzięki za zainteresowanie :D 


  • 0





Również z jednym lub większą ilością słów kluczowych: cpu, gpu, clock, temperatura, mhz, rpm, procesor, karta graficzna

Użytkownicy przeglądający ten temat: 1

0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych