Skocz do zawartości


Uwaga, ta strona używa Cookies
Stosujemy je, aby ułatwić Tobie korzystanie z naszego serwisu. Pamiętaj, że w każdej chwili możesz zmienić ustawienia dotyczące Cookies w ustawieniach swojej przeglądarki internetowej.
Dowiedz się więcej    
Akceptuję
Zdjęcie

Modernizacja komputera Msi h81m-e33 + i3 4170 + 2x4gb 1600 mhz + gf 750ti dysk ssd


  • Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
34 odpowiedzi w tym temacie

#21 maniak165

maniak165
  • Autor tematu
  • Amator

  • 55 postów

Napisano 27 sierpień 2019 - 08:08

Jaki zasilacz proponujesz ? Czy moje problemy mogą z tego wynikać ? Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk
  • 0

#22 Artok

Artok
  • Głos Rozsądku

  • 1643 postów

Napisano 27 sierpień 2019 - 09:05

Zanim ruszysz na zakupy zrób sobie bootowalny pendrive z Linuxem np. Ubuntu. Odpalasz go bez instalacji i sprawdzasz, ile Linux wykryje dostępnej pamięci RAM

Poradnik jak to zrobić: https://tutorials.ub...ck-on-windows#1
  • 0

AMD Ryzen 5 3600 @4.525Ghz Gigabyte Vega 56 Gaming OC Crucial 16GB 3800MHz CL16 MSI B450 Gaming Plus MAX SilentiumPC Signum SG7V EVO TG Thermaltake SMART RGB 700W


#23 maniak165

maniak165
  • Autor tematu
  • Amator

  • 55 postów

Napisano 27 sierpień 2019 - 10:41

Kupiłem już neotec 600 w dalej w systemie komunikat Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk
  • 0

#24 pendzel_3

pendzel_3
  • Maniak

  • 3005 postów

Napisano 27 sierpień 2019 - 10:46

Kupiłem już neotec 600 w dalej w systemie komunikat

 

Maniek bez urazy ale czytaj ze zrozumieniem co Ci ktoś napisał zamiast wywalać niepotrzebnie kasę w błoto - wyjmowałeś ten procesor sprawdzałeś te piny pod lupą? ogarnij się chłopie. @Artok, też dobrze Ci podpowiada z tym linuxem ale najpierw sprawdź procesor.


  • 0

Ryzen 7 1700@3,9GHz 1,34V ** Fortis 3 HE1425 v2 ** MSI B450-a pro ** Crucial ballistix sport LT@3533 c15 ** Zotac gtx 1070 amp! **

Vero M2 600W ** NVMe XPG SX8200 Pro  + HDD 1TB ** SPX M40 pure black/6x 1200 sigma pro**


#25 maniak165

maniak165
  • Autor tematu
  • Amator

  • 55 postów

Napisano 27 sierpień 2019 - 12:33

Tak procesor sprawdzałem wszystko wporzadku. Kupiłem bo chce mieć pewność ze to nie 100% zasilacz. Odpalam linuxa zaraz wrzucę info Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk
Na ubuntu pokazało coś takiego screen poniżej. f8e6e70e749a453a61b91198b0b70da4.jpg Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk
  • 0

#26 pendzel_3

pendzel_3
  • Maniak

  • 3005 postów

Napisano 27 sierpień 2019 - 12:37

Ram jest obsadzony zgodnie z instrukcją płyty? zrób foto.


  • 0

Ryzen 7 1700@3,9GHz 1,34V ** Fortis 3 HE1425 v2 ** MSI B450-a pro ** Crucial ballistix sport LT@3533 c15 ** Zotac gtx 1070 amp! **

Vero M2 600W ** NVMe XPG SX8200 Pro  + HDD 1TB ** SPX M40 pure black/6x 1200 sigma pro**


#27 maniak165

maniak165
  • Autor tematu
  • Amator

  • 55 postów

Napisano 27 sierpień 2019 - 12:40

Akurat z domu wyszedłem. Mam tylko takie zdjęcie. Próbowałem 1-3 2-4 zamienić kolejność itp Próbowałem tez osobno wykrywa oby dwie b60f8665d02405fcdcfa2f514d7505ee.jpg Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk
  • 0

#28 pendzel_3

pendzel_3
  • Maniak

  • 3005 postów

Napisano 27 sierpień 2019 - 13:11

ram obsadzony prawidłowo, nie będę twierdził że mam rację na 200% ale wg mnie to nie problem systemu tylko problem sprzętowy.

i będę się upierał przy tym nieszczęsnym procesorze - jeśli pod  jakiś pin podleciał jakikolwiek paproch, albo jest choćby lekko podgięty to może być to dokładnie to. Masz sprężone powietrze? sprawdź jeszcze raz dokładnie wydmuchaj socket, spójrz pod światło czy wszystkie linie pinów są proste.

 

masz kogoś z AM4 żeby sprawdzić to CPU?


Jak nie to daj na sprawdzenie do jakiegokolwiek serwisu. Tylko opisz problem a nie że włożą odpalą chodzi? chodzi!.


  • 0

Ryzen 7 1700@3,9GHz 1,34V ** Fortis 3 HE1425 v2 ** MSI B450-a pro ** Crucial ballistix sport LT@3533 c15 ** Zotac gtx 1070 amp! **

Vero M2 600W ** NVMe XPG SX8200 Pro  + HDD 1TB ** SPX M40 pure black/6x 1200 sigma pro**


#29 maniak165

maniak165
  • Autor tematu
  • Amator

  • 55 postów

Napisano 27 sierpień 2019 - 13:20

Niestety nie mam. Dzisiaj sprawdze jeszcze raz procesor jak nie to oddaje komputer tam gdzie kupiłem części. Próbowałem zagrać w pubg ciagle mam crashe. Spróbowałem odpalić 3dmark aby sprawdzić czy te crashy występują przy stresie. Zdziwiłem się bo test przeszło cały wynik 5200+ Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk
  • 0

#30 pendzel_3

pendzel_3
  • Maniak

  • 3005 postów

Napisano 27 sierpień 2019 - 13:28

tak jak mówię usiądź na spokojnie i pooglądaj każdy pin z osobna tak samo sam Socket pod dobrym światłem czy cokolwiek tam nie podeszło.

To rzadko się zdarza ale jest jeszcze możliwość że po prostu procesor jest wadliwy, no i ofc daj znać po wszystkim co było przyczyną.


  • 0

Ryzen 7 1700@3,9GHz 1,34V ** Fortis 3 HE1425 v2 ** MSI B450-a pro ** Crucial ballistix sport LT@3533 c15 ** Zotac gtx 1070 amp! **

Vero M2 600W ** NVMe XPG SX8200 Pro  + HDD 1TB ** SPX M40 pure black/6x 1200 sigma pro**


#31 uberas

uberas
  • Pasjonat

  • 816 postów
  • Miejscowość:Leicester

Napisano 27 sierpień 2019 - 15:15

Niestety nie mam. Dzisiaj sprawdze jeszcze raz procesor jak nie to oddaje komputer tam gdzie kupiłem części. Próbowałem zagrać w pubg ciagle mam crashe. Spróbowałem odpalić 3dmark aby sprawdzić czy te crashy występują przy stresie. Zdziwiłem się bo test przeszło cały wynik 5200+Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk

Włóż jedna kość w slot 1,2,3,4 i odpal prime95 na blendzie na ok 1h potem druga kość w 1,2,3,4 zrób to samo - w taki sposób sprawdzisz czy sloty są sprawne i twoje kości. Jeżeli nie wykryjesz uszkodzenia ramu lub slotu - kontroler w procesorze i może być to wada fabryczna lub skrzywiony pin, pył w sockecie
  • 0
AMD Ryzen 5 3600 + Arctic Freezer 34 Duo | MSI B450 Tomahawk MAX@7C02v37 | Patriot Viper 4 2x8GB 3400cl16@3800cl16-19-22-38-62-CR1 | Czekanie ™ 3070/3060/5700xt | Sabrent Rocket NVMe PCIe 3.0 1TB | EVGA GQ 750W | NZXT H500 + 3x Arctic P12 PWM PST + Noctua NF-F12 Chromax Black

#32 maniak165

maniak165
  • Autor tematu
  • Amator

  • 55 postów

Napisano 27 sierpień 2019 - 19:30

Wyczyściłem procesor nie ma nic w miejscu mocowania procesora. Wszystkie piny idealnie proste. Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk
Zrobiłem jeszcze reinstall Systemu nic to nie dało. Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk
Zrobiłem jeszcze reinstall systemu niestety dalej to samo. Jutro zawiozę komputer do serwisu Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk

Wyczyściłem procesor nie ma nic w miejscu mocowania procesora. Wszystkie piny idealnie proste. Wysłane z iPhone zaZrobiłem jeszcze reinstall systemu niestety dalej to samo. Jutro zawiozę komputer do serwisu Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk

Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk
  • 0

#33 pendzel_3

pendzel_3
  • Maniak

  • 3005 postów

Napisano 27 sierpień 2019 - 21:09

ok daj znać, w pierwszej kolejności CPU do sprawdzenia.


  • 0

Ryzen 7 1700@3,9GHz 1,34V ** Fortis 3 HE1425 v2 ** MSI B450-a pro ** Crucial ballistix sport LT@3533 c15 ** Zotac gtx 1070 amp! **

Vero M2 600W ** NVMe XPG SX8200 Pro  + HDD 1TB ** SPX M40 pure black/6x 1200 sigma pro**


#34 maniak165

maniak165
  • Autor tematu
  • Amator

  • 55 postów

Napisano 05 wrzesień 2019 - 16:25

Witam, Okazało się ze jest złe wpięty kabel z dysku ssd ponieważ miałem go wpięty w szare wejście na płycie nie czarne wszystko śmiga
  • 0

#35 pendzel_3

pendzel_3
  • Maniak

  • 3005 postów

Napisano 05 wrzesień 2019 - 23:03

Chcesz powiedzieć że miałeś wpięty dysk ssd w "szare" gniazdo sata3 i przez to CPU nie mógł korzystać z jednej kości ram?

 

To co będzie w przypadku kiedy będziesz chciał zamontować nvme? dalej uważam że to problem z prockiem,/ socketem - brak pełnej przepustowości - albo zwyczajny zbieg okoliczności i któryś pin złapał połączenie, ale na bank nie było powodem to że miałeś ssd nie w tym porcie.


  • 0

Ryzen 7 1700@3,9GHz 1,34V ** Fortis 3 HE1425 v2 ** MSI B450-a pro ** Crucial ballistix sport LT@3533 c15 ** Zotac gtx 1070 amp! **

Vero M2 600W ** NVMe XPG SX8200 Pro  + HDD 1TB ** SPX M40 pure black/6x 1200 sigma pro**





Użytkownicy przeglądający ten temat: 0

0 użytkowników, 0 gości, 0 anonimowych