Skocz do zawartości


Uwaga, ta strona używa Cookies
Stosujemy je, aby ułatwić Tobie korzystanie z naszego serwisu. Pamiętaj, że w każdej chwili możesz zmienić ustawienia dotyczące Cookies w ustawieniach swojej przeglądarki internetowej.
Dowiedz się więcej    
Akceptuję
Zdjęcie

Komputer się wyłącza - tak po prostu


  • Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
3 odpowiedzi w tym temacie

#1 Azurusek

Azurusek
  • Nowicjusz

  • 8 postów

Napisano 24 sierpień 2019 - 02:05

Witam mam problem, wymieniłem płytę główną na Aorus Z390 Master, jednak problem jest taki że komputer wyłącza się sam z siebie. Nie ma żadnego komunikatu, tak jakby ktoś wyciągnął kabel z zasilania. Podczas włączania i wyłączania komputera mam takie charakterystyczne pyknięcie na zasilaczu i tutj też to występuje. Zasilacz w normie - mierzone napięcie. Kable od front panelu odpowiednio połączone. Testy power supply mogą chodzić godzinami na CPU 100% i GPU 100%. Powoli kończą mi się już pomysły. Zauważyłem że przycisk uruchamiania na obudowie świeci się o połowę słabiej aniżeli wcześniej. Możecie mi jakoś pomóc?

Intel Core I7 8700K
Aorus Z390 Master
Ballistix 2666
RTX 2080 Super od MSI
Adata 8200SX Pro 1TB
BeQuiet Straight Power 10 800W
Silent Base 800
  • 0

#2 jarrino

jarrino
  • Maniak

  • 10323 postów
  • Miejscowość:Warszawa

Napisano 24 sierpień 2019 - 08:20

Po wymianie płyty stawiałeś system na nowo ?


  • 0

i5 9600K; EVGA Z370 ;32Gb Hyperx 2666 ; MSI 1070 ;Thermaltake Smart SE 630W


#3 kokosnh

kokosnh
  • Maniak

  • 11221 postów
  • 3DMark 06:24404

Napisano 24 sierpień 2019 - 14:07

że tak powiem, mam jeden PC co się właśnie identycznie zachowuje od kilku miesięcy, na zupełnie innych podzespołach, zasilacz to SeaSonic Focus Plus Gold 650W (SSR-650FX), objawy identyczne, nagle się wyłącza sam z siebie (nie restartuje), zwykle przy odpalonej przeglądarce, eksploratorze, czy office. Jakby ktoś kabel wyciągnął, żadnych błędów, napięcia zasilacza ok, testy power supply, jak i 3D-mark-i mogą chodzić ile chcą i nic się nie dzieje. Żadnych zewnętrznych źródeł napięcia. Też mam problem z diagnozą...
Dziś go pewnie całego rozłożę i przepatrzę wszystko, za śladami iskrzenia, jak i posprawdzam kondensatory, elementy sekcji zasilania i resztę elementów SMD.
Pisze tylko dlatego, żeby mi w powiadamiania wyskakiwały, jak ktoś podrzuci pomysł, co może powodować takie zachowanie.


  • 0

Spoiler

#4 Azurusek

Azurusek
  • Autor tematu
  • Nowicjusz

  • 8 postów

Napisano 24 sierpień 2019 - 14:47

że tak powiem, mam jeden PC co się właśnie identycznie zachowuje od kilku miesięcy, na zupełnie innych podzespołach, zasilacz to SeaSonic Focus Plus Gold 650W (SSR-650FX), objawy identyczne, nagle się wyłącza sam z siebie (nie restartuje), zwykle przy odpalonej przeglądarce, eksploratorze, czy office. Jakby ktoś kabel wyciągnął, żadnych błędów, napięcia zasilacza ok, testy power supply, jak i 3D-mark-i mogą chodzić ile chcą i nic się nie dzieje. Żadnych zewnętrznych źródeł napięcia. Też mam problem z diagnozą...
Dziś go pewnie całego rozłożę i przepatrzę wszystko, za śladami iskrzenia, jak i posprawdzam kondensatory, elementy sekcji zasilania i resztę elementów SMD.
Pisze tylko dlatego, żeby mi w powiadamiania wyskakiwały, jak ktoś podrzuci pomysł, co może powodować takie zachowanie.

Chyba znalazłem przyczynę. Wstawiam linka na YouTube, może też masz taki problem. https://youtu.be/Q6wrlQY17zA
  • 0




Użytkownicy przeglądający ten temat: 1

0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych