Skocz do zawartości


Uwaga, ta strona używa Cookies
Stosujemy je, aby ułatwić Tobie korzystanie z naszego serwisu. Pamiętaj, że w każdej chwili możesz zmienić ustawienia dotyczące Cookies w ustawieniach swojej przeglądarki internetowej.
Dowiedz się więcej    
Akceptuję
Zdjęcie

Problem z pamięcią RAM

ram pamięć problem hyperx predator

  • Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
5 odpowiedzi w tym temacie

#1 ArAx3

ArAx3
  • Nowicjusz

  • 2 postów

Napisano 25 lipiec 2019 - 12:20

Cześć wszystkim. Przychodzę z małym problemem odnośnie mojego komputera.

Problem polega na tym, że gdy włącze w biosie profil XPM komputer daje 3 sygnały krótkie podczas uruchomienia po czym resetuje się i dopiero wtedy mogę uruchomić komputer.

Dodam, że gdy włączę profil XMP zapisze zmiany w biosie pierwsze restart jest wszystko ok. Pamięci to Hyperx Predator rgb 8gb 2933Mhz. Wiem, że były problemy z pamięciami na Chipsecie B450 z ryzenami, może ram jest uszkodzony ?  cały sprzęt ma około 3 miesięcy specyfikacje podaję poniżej.

 

Płyta główna : Gigabyte B450 Aorus Elite

 

CPU : AMD Ryzen 5 2600

 

Ram : Hyperx Predator 8gb 2933

 

Karta graficzna : Geforce GTX 1060 Gigabyte 8Gb OC

 

Zasilacz : SilentiumPC Vero L2 600W

 

Wersja biosu F32

 

Z góry dziękuję za pomoc Pozdrawiam.


  • 0

#2 pendzel_3

pendzel_3
  • Zapaleniec

  • 1486 postów

Napisano 25 lipiec 2019 - 12:34

Bios nie jest co prawda najnowszy ale wg. mnie wgranie najnowszego i tak na nie wiele się zda - można spróbować. Rób to wg. instrukcji producenta.

 

Trzeba próbować ustabilizować te pamięci ręcznie...  bo jak widać XMP nie chce wstać.


  • 0

#3 jarrino

jarrino
  • Maniak

  • 10310 postów
  • Miejscowość:Warszawa

Napisano 25 lipiec 2019 - 13:03

http://www.gigabyte....v_10#support-dl - sprawdź jaki masz bios i jeśli poniżej 40 to aktualizuj, tylko najpierw dokładnie przeczytaj uwagi producenta...


  • 0

i5 9600K; EVGA Z370 ;32Gb Hyperx 2666 ; MSI 1070 ;Thermaltake Smart SE 630W


#4 ArAx3

ArAx3
  • Autor tematu
  • Nowicjusz

  • 2 postów

Napisano 25 lipiec 2019 - 14:55

Nowszy bios tj. F40 jest pod Ryzeny 3 generacji z tego co wyczytałem, nie zaszkodzi spróbować. Jak ręcznie ustawić pamięci ?


  • 0

#5 jarrino

jarrino
  • Maniak

  • 10310 postów
  • Miejscowość:Warszawa

Napisano 25 lipiec 2019 - 16:37

"1. If you are using Q-Flash Utility to update BIOS, make sure you have updated BIOS to F32 before F40

2. Before update BIOS to F40, you have to install EC FW Update Tool (B19.0517.1 or later version) to avoid 4DIMM DDR compatibility on 3rd Gen AMD Ryzen™ CPU."

Tylko najpierw poczytaj dokładnie co i jak trzeba zrobić...


  • 0

i5 9600K; EVGA Z370 ;32Gb Hyperx 2666 ; MSI 1070 ;Thermaltake Smart SE 630W


#6 slo1q

slo1q
  • Ultimate Grammar Nazi

  • 785 postów
  • Miejscowość:Tarnów

Napisano 25 lipiec 2019 - 19:24

Wiele osób miało / ma podobny problem.

 

Przede wszystkim zweryfikuj, czy pamięć jest prawidłowo wpięta, czyli w gniazda 1 i 3 LUB 2 i 4.

Chipset nie ma nic do gadania w przypadku pamięci, bo kontroler jest w procesorze.


  • 0

SPC Alea S35W, Xilence Performance A+ 530W, ASRock B450M Pro4, Ryzen 1600x @4GHz, SPC Spartan 3 Pro push-pull, GTX 1070 MSI Gaming Z, G.Skill Aegis DDR4 2x8 GB 3000MHz CL 16, GoodRam C40 120 GB, WD EZEX 1TB, Xonar DX






Również z jednym lub większą ilością słów kluczowych: ram, pamięć, problem, hyperx, predator

Użytkownicy przeglądający ten temat: 1

0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych