Skocz do zawartości


Uwaga, ta strona używa Cookies
Stosujemy je, aby ułatwić Tobie korzystanie z naszego serwisu. Pamiętaj, że w każdej chwili możesz zmienić ustawienia dotyczące Cookies w ustawieniach swojej przeglądarki internetowej.
Dowiedz się więcej    
Akceptuję
Zdjęcie

Nagłe grzanie laptopa


  • Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
4 odpowiedzi w tym temacie

#1 PiRazyDrzwi

PiRazyDrzwi
  • Dyskutant

  • 229 postów
  • Miejscowość:Chrząszczyrzewoszyce powiat Łękołowy

Napisano 24 lipiec 2019 - 12:38

Jestem w posiadaniu lapka MSI GV62 7RE z i5-7300HQ i GTX1050Ti. Ostatnio pojawił się w nim dość niespodziewanie problem z temperaturami. Dwa dni temu odpaliłem rano kompa i po dłuższej grze zwróciłem uwagę, że palmrest jest bardzo ciepły. HWiNFO "wydmuchał" max 97 stopni. Poprzedniego dnia problemów nie było, a kontroluję je dość często że względu na to, że jest lato. Szybka kontrola ujawniła, że CPU nie zbija zegarów i nawet na pulpicie trzyma 3,4 GHz. Podejrzenie padło na ustawienie minimalnego stanu procesora, co było strzałem w dziesiątkę. Zmieniłem ustawienie z powrotem na 5%, zegary już normalnie schodzą. Co ciekawe, ustawienie to zmieniłem na 5% od razu po formacie, robionym nieco ponad miesiąc temu. Coś musiało je przestawić. Podejrzewam aktualizację windy, która, o ile mnie pamięć nie myli, zainstalowała się dokładnie w przededniu wystąpienia problemu. Niemniej, problem pozostał. Na przeglądarce łapek trzyma nawet 55-60 stopni, i to z włączonym Cooler boostem, gdzie wcześniej miał niewiele ponad 50 bez dopalania. Problem jest największy przy grach. W FS19 miałem ok 80 stopni z włączonym Cooler boostem. Teraz dobija do 97. Chłodzenie było czyszczone przy okazji formata. Wentylatory chodzą normalnie. Pastę wykluczam, bo problem pojawił się nagle, nie stopniowo. Chłodzenie wieje gorącym powietrzem, więc problem z radiatorami to też raczej nie to. Pomysły? Z góry dzięki.
  • 0

#2 pendzel_3

pendzel_3
  • Zapaleniec

  • 1190 postów

Napisano 24 lipiec 2019 - 13:01

Podejrzewam aktualizację windy, która, o ile mnie pamięć nie myli, zainstalowała się dokładnie w przededniu wystąpienia problemu. Niemniej, problem pozostał.

 

tak... gdzieś to już słyszałem, ciekawe co intel przemycił tym razem.

 

dobra nvm, zrób pełne logi np. Afterburnerem czyli  pulpit>gra>pulpit  i wrzuć plik z logami.

 

ew. pulpit> CPU stress test >pulpit.


  • 0

#3 PiRazyDrzwi

PiRazyDrzwi
  • Autor tematu
  • Dyskutant

  • 229 postów
  • Miejscowość:Chrząszczyrzewoszyce powiat Łękołowy

Napisano 24 lipiec 2019 - 13:08

Kurde, aktualnie jestem na wakacjach, a laptopa z przyczyn losowych nie wziąłem (zapomniałem spakować xD). Za parę dni ogarnę. A aktualizację windy już mi parę razy plany zasilania czy ustawienia przełączania grafiki resetowały, więc się nawet nie zdziwiłem.
  • 0

#4 pendzel_3

pendzel_3
  • Zapaleniec

  • 1190 postów

Napisano 24 lipiec 2019 - 13:44

a laptopa z przyczyn losowych nie wziąłem (zapomniałem spakować xD)

 

to dobrze, wypoczniesz.... jak wrócisz to podrzuć logi będzie można powiedzieć coś więcej. 


  • 0

#5 PiRazyDrzwi

PiRazyDrzwi
  • Autor tematu
  • Dyskutant

  • 229 postów
  • Miejscowość:Chrząszczyrzewoszyce powiat Łękołowy

Napisano 29 lipiec 2019 - 14:28

Ok, problem został rozwiązany we własnym zakresie :) Okazał się dużo bardziej prozaiczny. Otóż podczas sprzątania biurka wieczorem, położyłem uruchomiony komputer "z boku" i wentylatory musiały zaciągnąć jakiś syf przez otwory na spodzie obudowy. Laptopa wyłączyłem, zaś śmieci w chłodzeniu ujawniły się rano. Same wentylatory były czyste, ale radiatory były czymś zawalone. Po ich przeczyszczeniu odkurzaczem temperatury spadły do normy (jak na taką pogodę). Temat można zamknąć.


  • 0




Użytkownicy przeglądający ten temat: 1

0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych