Skocz do zawartości


Uwaga, ta strona używa Cookies
Stosujemy je, aby ułatwić Tobie korzystanie z naszego serwisu. Pamiętaj, że w każdej chwili możesz zmienić ustawienia dotyczące Cookies w ustawieniach swojej przeglądarki internetowej.
Dowiedz się więcej    
Akceptuję
Zdjęcie

Freezy i ścinki w grach


  • Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
40 odpowiedzi w tym temacie

#21 Dervi

Dervi
  • Autor tematu
  • Nowicjusz

  • 16 postów

Napisano 04 sierpień 2019 - 23:08

Ale to się dzieje w grach typu RUST, GTA 5, Just Cause 3 :/ myśle to nie jest związane z zgodnością... chyba musze wywalic komputer przez okno i wrocic do starego gdzie minecraft chodzi mi w 60 fps... już wole mieć 20 fps niż 60 i ścine co 2 sekundy. Śmieszne jest to że kolega z prawie takimi samymi podzespolami ale z gtx 1050 2GB nie ma takiego czegoś..

 

 

//edit: przeczytałem że HDD może nie nadążać za ładowaniem tekstur, rozwiazaniem jest przerzucenie sie na SSD, jak myślicie, kupno SSD pomoże? może poprostu HDD nie wyrabia z ładowaniem tekstur, bo jak widze to tak jest 


Użytkownik Dervi edytował ten post 04 sierpień 2019 - 23:16

  • 0

#22 zbiku90

zbiku90
  • Entuzjasta

  • 513 postów

Napisano 05 sierpień 2019 - 07:59

Ale gta v i just cause 3 to nie są stare gry. Na przykładzie MOH:airborne mogę potwierdzić bo po którejś aktualizacji win10 stał się niegrywalny i go nie dokończyłem ale to gra z 2008 roku chyba. Pobierz userbechmark, odpal go w międzyczasie nie używając komputera i wklej tu wyniki. Jeśli to coś sprzętowego to może podsunie rozwiązanie.

Użytkownik zbiku90 edytował ten post 05 sierpień 2019 - 08:16

  • 0

i7 2600K @ 4,7GHz 1,35V ** MSI P67A-C45 (B3) ** Crucial Ballistix 16GB DDR3 1866Mhz CL10 ** MSI GTX 970 Gaming @ 1450/7500 MHz ** Seasonic G-550 ** SSD SP S55 120GB + HDD 2 x 500GB ** Cooler Master HAF 912 Plus ** Zalman CNPS10x Performa ** Samsung S23C650 ** Windows 10


#23 Dervi

Dervi
  • Autor tematu
  • Nowicjusz

  • 16 postów

Napisano 05 sierpień 2019 - 10:20

Ale gta v i just cause 3 to nie są stare gry. Na przykładzie MOH:airborne mogę potwierdzić bo po którejś aktualizacji win10 stał się niegrywalny i go nie dokończyłem ale to gra z 2008 roku chyba. Pobierz userbechmark, odpal go w międzyczasie nie używając komputera i wklej tu wyniki. Jeśli to coś sprzętowego to może podsunie rozwiązanie.

ok tak zrobie, moge miec poprostu wlaczona przegladarke ? bo to chyba nie problem

 

cos takiego?

 

UserBenchmarks: Game 60%, Desk 59%, Work 38%
CPU: Intel Core i5-8400 - 80.3%
GPU: Nvidia GTX 1060-3GB - 64.6%
HDD: Toshiba P300 1TB - 82.8%
RAM: Crucial BLS4G4D26BFSB.8FBD2 2x4GB - 82.8%
MBD: Asrock B360M Pro4

Użytkownik Dervi edytował ten post 05 sierpień 2019 - 10:38

  • 0

#24 dragzor

dragzor
  • Entuzjasta

  • 728 postów

Napisano 05 sierpień 2019 - 11:23

Coś jest nie tak z dyskiem lub win10(aktualizację są)?

 

Sprawdź pod kątem błędów dysk - PowerShell(administrator)-najłatwiej dojść tam przez PPM na ikonce menu start.

 

Tam wpisujesz chkdsk /r C: po restarcie systemu, przed logowaniem windowsa będzie testować/naprawiać dysk - może to zająć np 2-4h zależy ile masz zajętych GB na dysku.

 

Po tym dopiero aktualizuj win10.


  • 0

Ryzen 3700X-X370 Gaming Pro-2x8GB 3200 cl15 TridentZ@3800cl16-EVGA 1080Ti SC-EVGA G2 650W-BQ DR3-Phanteks P300-ASUS MG279Q

 

Ryzen 1700-Prime X370-Pro-2x8GB 3200 cl14 FlareX-Gaming G1 1060 6GB-Focus+ 750W-Fortis 3-TV

Intel 4670k-H97 Fatality-2x8GB 1866 cl9 Sniper-RX 580-Thermaltake SmartSE850W-SCASR1000-SPC Aquarius M60W-LG 27IPS


#25 Dervi

Dervi
  • Autor tematu
  • Nowicjusz

  • 16 postów

Napisano 05 sierpień 2019 - 18:14

Coś jest nie tak z dyskiem lub win10(aktualizację są)?

 

Sprawdź pod kątem błędów dysk - PowerShell(administrator)-najłatwiej dojść tam przez PPM na ikonce menu start.

 

Tam wpisujesz chkdsk /r C: po restarcie systemu, przed logowaniem windowsa będzie testować/naprawiać dysk - może to zająć np 2-4h zależy ile masz zajętych GB na dysku.

 

Po tym dopiero aktualizuj win10.

Okej zrobie tak, tylko troszke się pogubiłem. Mam zresetować komputer i dopiero wtedy wpisać to chkdsk /r C: ?

 

nieważne xDD


Eh dopiero 11 % od godziny
Okej juz mam 100 %

Zrobiło się 


jak cos to nic to nie dalo, dalej lagi, gta 5 trzymam na dysku D


Nie wiem może mam dać screena z HWInfo jak gram w gta 5?

 

sprawdzilem ten benchmark:

 

UserBenchmarks: Game 60%, Desk 58%, Work 39%
CPU: Intel Core i5-8400 - 78.7%
GPU: Nvidia GTX 1060-3GB - 64.3%
HDD: Toshiba P300 1TB - 89.8%
RAM: Crucial BLS4G4D26BFSB.8FBD2 2x4GB - 78.4%
MBD: Asrock B360M Pro4

Sory ale mam pytanie bo na forum pisze że lepiej przelaczyc dysk z IDE na AHCI bo to moze powodowac stuttering xD nie wiem czy to cos da jestem zielony


Prosze bardzo jeszcze screeny dam z HWiNFO podczas stutteringu.

 

https://imgur.com/a/kIgQBAw


Użytkownik Dervi edytował ten post 05 sierpień 2019 - 12:23

  • 0

#26 Lord_Krecitsqa

Lord_Krecitsqa
  • Nałogowiec

  • 1658 postów
  • Miejscowość:Bielsko-Biała

Napisano 05 sierpień 2019 - 18:37

Ile masz wirtualnej pamięci w tym momencie?
  • 0
i7-4790k 4400mhz MSI_z97g5; 16gb_tridentX-2400 ASUS STRIX 1080ti 11gb M2_Samsung_961+SSD,Phantex_350x,Raijintek<p>https://www.3dmark.com/3dm/25780419https://www.3dmark.com/3dm/34157590<p><p>https://www.3dmark.com/3dm/36269596

#27 zbiku90

zbiku90
  • Entuzjasta

  • 513 postów

Napisano 05 sierpień 2019 - 18:59

@Dervi jak benchmark Ci się skończy to otwiera Ci stronę www z wynikami. Po prostu podaj link do niej tutaj


  • 0

i7 2600K @ 4,7GHz 1,35V ** MSI P67A-C45 (B3) ** Crucial Ballistix 16GB DDR3 1866Mhz CL10 ** MSI GTX 970 Gaming @ 1450/7500 MHz ** Seasonic G-550 ** SSD SP S55 120GB + HDD 2 x 500GB ** Cooler Master HAF 912 Plus ** Zalman CNPS10x Performa ** Samsung S23C650 ** Windows 10


#28 lonialomax

lonialomax
  • Maniak

  • 3956 postów

Napisano 05 sierpień 2019 - 19:01

Maksymalne użycie pamięci wirtualnej jest na poziomie 85% a minimum dostępne jest 2651 MB. Mało pamięci RAM której maksymalne użycie to prawie 90% i cały czas dochodzi 100% użycia dysku.

lepiej przelaczyc dysk z IDE na AHCI
Na tym sprzęcie i Windows 10 raczej nie było możliwości aby system zainstalował się w trybie IDE. Włącz CrystalDiskInfo będziesz miał opis jaki jest tryb transferu i przy okazji sprawdzisz SMART dysku.
  • 0

Mobo:  Z370 Aorus Gaming 7 - CPU: i5 9600k@4.8GHz - RAM:16GB  G Skill SniperX F4-3600 C19-8GSXKB - Grafika: GTX 1070 Extreme - Zasilacz: Corsair RM550x - Obudowa Zalman Z3 Plus


#29 Lord_Krecitsqa

Lord_Krecitsqa
  • Nałogowiec

  • 1658 postów
  • Miejscowość:Bielsko-Biała

Napisano 05 sierpień 2019 - 19:04

Maksymalne użycie pamięci wirtualnej jest na poziomie 85% a minimum dostępne jest 2651 MB. Mało pamięci RAM której maksymalne użycie to prawie 90% i cały czas dochodzi 100% użycia dysku. Na tym sprzęcie i Windows 10 raczej nie było możliwości aby system zainstalował się w trybie IDE. Włącz CrystalDiskInfo będziesz miał opis jaki jest tryb transferu i przy okazji sprawdzisz SMART dysku.


2651 to zapewne ustawienia systemu.
Ustaw na sztywno 9000mb i zrób restart.
Mała ilość pamięci nie zrekompensuje mocny sprzęt ani pamięć wirtualna choć można próbować.
  • 0
i7-4790k 4400mhz MSI_z97g5; 16gb_tridentX-2400 ASUS STRIX 1080ti 11gb M2_Samsung_961+SSD,Phantex_350x,Raijintek<p>https://www.3dmark.com/3dm/25780419https://www.3dmark.com/3dm/34157590<p><p>https://www.3dmark.com/3dm/36269596

#30 Dervi

Dervi
  • Autor tematu
  • Nowicjusz

  • 16 postów

Napisano 05 sierpień 2019 - 21:39

https://imgur.com/a/Vyn4Dzv


  • 0

#31 MariuszB35PL

MariuszB35PL
  • Zapaleniec

  • 1413 postów

Napisano 06 sierpień 2019 - 11:07

A może masz za wysokie detale do Vram karty graficznej ona ma tylko 3 GB więc takie GTA 5 szybko ta pamięć zapycha. Obniżona detale do medium i wtedy sprawdź jak będzie.
  • 0

#32 zbiku90

zbiku90
  • Entuzjasta

  • 513 postów

Napisano 06 sierpień 2019 - 11:27

Tak jak Mariusz pisze, zużycie VRAM dochodzi do 99% (https://imgur.com/a/kIgQBAw 1.screen) i pewnie to powoduje spadki fps. Nie trzeba obniżać wszystkich ustawień, na początek proponuje obciąć tekstury i zasięg widoczności. W GTA w ustawieniach wyświetla chyba przewidywane zużycie VRAM, trzeba zjechać poniżej 3GB i potestować.


  • 0

i7 2600K @ 4,7GHz 1,35V ** MSI P67A-C45 (B3) ** Crucial Ballistix 16GB DDR3 1866Mhz CL10 ** MSI GTX 970 Gaming @ 1450/7500 MHz ** Seasonic G-550 ** SSD SP S55 120GB + HDD 2 x 500GB ** Cooler Master HAF 912 Plus ** Zalman CNPS10x Performa ** Samsung S23C650 ** Windows 10


#33 Dervi

Dervi
  • Autor tematu
  • Nowicjusz

  • 16 postów

Napisano 06 sierpień 2019 - 17:14

Szkoda :/ bo klega ma gtx 1050 2gb i tak nie ma :| no cóż, może nowa karte graficzna kupie ? może ją sprzedam :?


szkoda że w just cause 3 też tak się dzieje, myślałem że moja karta graficzna nie będzie miała problemu z grami jak ją kupywałem 2-3 lata temu... :<


Szkoda :/ bo klega ma gtx 1050 2gb i tak nie ma :| no cóż, może nowa karte graficzna kupie ? może ją sprzedam :?


szkoda że w just cause 3 też tak się dzieje, myślałem że moja karta graficzna nie będzie miała problemu z grami jak ją kupywałem 2-3 lata temu... :<

ale dziwne jest to że wiedźminie 3 tak nie mam


Zmienilem tekstury na srednie i zroznicowanie pieszych, gra chodzi lepiej. Czyli winowajca jest karta graficzna ? Mam sprzedac ja i kupic nowa ? nie wiem, doradzcie


może pozbieram na gtx 1660


 trzeba zjechać poniżej 3GB i potestować.

ja mam rozdane 2711 około więc :/ 


A po drugie dziwne, bo moj kolega ma gtx 1050 2gb ustawienia na fantastic w rust i nie ma scinek, a ja jak wlaczam to po dolaczeniu na serwer mam straszny stuttering. 


2651 to zapewne ustawienia systemu.
Ustaw na sztywno 9000mb i zrób restart.
Mała ilość pamięci nie zrekompensuje mocny sprzęt ani pamięć wirtualna choć można próbować.


Czyli co mam zrobic
  • 0

#34 zbiku90

zbiku90
  • Entuzjasta

  • 513 postów

Napisano 06 sierpień 2019 - 17:34

Start -> Informacje o systemie -> Zaawansowane ustawienia systemu -> Zaawansowane -> Wydajność -> Zaawansowane -> Pamięć wirtualna Zmień...

Tam wybierasz swój najszybszy dysk (przeważnie C) i rozmiar niestandardowy np min: 16000 max: 16000

Spróbować można ale wątpię żeby to rozwiązało problem

moj kolega ma gtx 1050 2gb ustawienia na fantastic w rust i nie ma scinek, a ja jak wlaczam to po dolaczeniu na serwer mam straszny stuttering

Chyba nie było jeszcze o tym mowy ale łącze internetowe jest ok? Ping niski i stabilny bez utraty pakietów? Bo jak masz LTE i kompa podpiętego przez Wifi to Ci żaden sprzęt nie pomoże


  • 1

i7 2600K @ 4,7GHz 1,35V ** MSI P67A-C45 (B3) ** Crucial Ballistix 16GB DDR3 1866Mhz CL10 ** MSI GTX 970 Gaming @ 1450/7500 MHz ** Seasonic G-550 ** SSD SP S55 120GB + HDD 2 x 500GB ** Cooler Master HAF 912 Plus ** Zalman CNPS10x Performa ** Samsung S23C650 ** Windows 10


#35 Lord_Krecitsqa

Lord_Krecitsqa
  • Nałogowiec

  • 1658 postów
  • Miejscowość:Bielsko-Biała

Napisano 06 sierpień 2019 - 18:15

@zbiku90 ja mam LTE z bardzo niskim ping i ogarnia bez przycięć.
Ale to też by trzeba było sprawdzić.
  • 0
i7-4790k 4400mhz MSI_z97g5; 16gb_tridentX-2400 ASUS STRIX 1080ti 11gb M2_Samsung_961+SSD,Phantex_350x,Raijintek<p>https://www.3dmark.com/3dm/25780419https://www.3dmark.com/3dm/34157590<p><p>https://www.3dmark.com/3dm/36269596

#36 Dervi

Dervi
  • Autor tematu
  • Nowicjusz

  • 16 postów

Napisano 07 sierpień 2019 - 11:06

Nie mam przez wifi podpiete


Nie mam przez wifi podpiete

mam dac 16000?


Nie mam przez wifi podpiete


mam dac 16000?

czekaj nie widze tego zaawansowane ustawienia systemu


A co to mi da ? to 9000 mb bo nie wiem 


Nie mam przez wifi podpiete


mam dac 16000?


czekaj nie widze tego zaawansowane ustawienia systemu


A co to mi da ? to 9000 mb bo nie wiem 

jak  cos to zmienilem na 9000


To nic nie daje :|


Nie mam przez wifi podpiete


mam dac 16000?


czekaj nie widze tego zaawansowane ustawienia systemu


A co to mi da ? to 9000 mb bo nie wiem 


jak  cos to zmienilem na 9000


To nic nie daje :|

Mam polowe v ram uzytego ze pasek jest na zielono i dale jest scina ale co 5 sekund lub 10 nie wiem xD


Oczywiscie na nie ktorych serwerach, a na online to w nie ktorych momentach. W Rust nadal tak samo


  • 0

#37 dragzor

dragzor
  • Entuzjasta

  • 728 postów

Napisano 07 sierpień 2019 - 11:47

Weź może po prostu odpal MSI afterburner, i HWinfo. W Hwinfo dołącz do RTSS takie rzeczy jak Użycie dysku i inne wcześniej wymieniane sprawy. Daj odświeżanie czytników do 100ms. I sprawdź, ew nagraj co się dokładnie dzieje podczas tych ścinek. Jeśli dysk peakuje 100% akurat przy ścinkach.

Możesz też sprawdzić jak użycie dysku wygląda w monitorze zasobów(przez menedżer zadań), co i jaka aplikacja/usługa kombinuje


  • 0

Ryzen 3700X-X370 Gaming Pro-2x8GB 3200 cl15 TridentZ@3800cl16-EVGA 1080Ti SC-EVGA G2 650W-BQ DR3-Phanteks P300-ASUS MG279Q

 

Ryzen 1700-Prime X370-Pro-2x8GB 3200 cl14 FlareX-Gaming G1 1060 6GB-Focus+ 750W-Fortis 3-TV

Intel 4670k-H97 Fatality-2x8GB 1866 cl9 Sniper-RX 580-Thermaltake SmartSE850W-SCASR1000-SPC Aquarius M60W-LG 27IPS


#38 Dervi

Dervi
  • Autor tematu
  • Nowicjusz

  • 16 postów

Napisano 08 sierpień 2019 - 16:26

Okej tak zrobie


A dasz poradnik jak to zrobic? mniejwiecej


Użytkownik Dervi edytował ten post 08 sierpień 2019 - 16:27

  • 0

#39 dragzor

dragzor
  • Entuzjasta

  • 728 postów

Napisano 08 sierpień 2019 - 16:56

Kiedy masz afterburnera+rtss w tle, w HWInfo(sensors) klikasz na interesującą Cie linijkę. np: Toshiba Read/Write/Total activity, klikasz prawym myszki >>> OSD (RTSS) settings... >>> zaznaczasz Show value in OSD. W tym menu od razu możesz to samo zrobić z innymi danymi.


Użytkownik dragzor edytował ten post 08 sierpień 2019 - 16:56

  • 0

Ryzen 3700X-X370 Gaming Pro-2x8GB 3200 cl15 TridentZ@3800cl16-EVGA 1080Ti SC-EVGA G2 650W-BQ DR3-Phanteks P300-ASUS MG279Q

 

Ryzen 1700-Prime X370-Pro-2x8GB 3200 cl14 FlareX-Gaming G1 1060 6GB-Focus+ 750W-Fortis 3-TV

Intel 4670k-H97 Fatality-2x8GB 1866 cl9 Sniper-RX 580-Thermaltake SmartSE850W-SCASR1000-SPC Aquarius M60W-LG 27IPS


#40 Lord_Krecitsqa

Lord_Krecitsqa
  • Nałogowiec

  • 1658 postów
  • Miejscowość:Bielsko-Biała

Napisano 10 sierpień 2019 - 06:29

Nie mam możliwości :/ 
Może ktoś pomóc? // btw planuje zaniedlugo zakupic dysk SSD 512 gb może to coś pomoże :/


Kolego i to będzie powodem ścinek.
Brak szybkiego SSD.

Ja w swoim komputerze pozbyłem się już kilka lat temu HDD.
Też miałem z tym problem.
Po przejściu na SSD, obecnie M2 nie mam tego typu problemów.

Poleciałem za daleko bo kupiłem najszybszy i najdroższy na rynku, tylko po to żeby pozbyć się ścinek.

Na 1000% to wina wolnego dysku.
Jako że lata miałem otwartą budę i dysk blisko ucha, co ścinka słyszałem cyknięcie dysku :)
Dlatego wymyśliłem że to jest przyczyną.

Na szczęście obecnie są dostępne w normalnych piniondzach szybkie dyski.

Jakieś dwa miesiące temu faworytem jakości do ceny był dysk ADATA 1tb.

Na bardzo wymagające gry w zupełności wystarczy.
Wymagające to te w których dynamicznie zmienia się scena.

Taki ASSASIN ODYSEY nie potrzebuje szybkiego dostępu do danych, GTA,BF1,BF5,ARMA już tak.
  • 0
i7-4790k 4400mhz MSI_z97g5; 16gb_tridentX-2400 ASUS STRIX 1080ti 11gb M2_Samsung_961+SSD,Phantex_350x,Raijintek<p>https://www.3dmark.com/3dm/25780419https://www.3dmark.com/3dm/34157590<p><p>https://www.3dmark.com/3dm/36269596




Użytkownicy przeglądający ten temat: 2

0 użytkowników, 2 gości, 0 anonimowych