Skocz do zawartości


Uwaga, ta strona używa Cookies
Stosujemy je, aby ułatwić Tobie korzystanie z naszego serwisu. Pamiętaj, że w każdej chwili możesz zmienić ustawienia dotyczące Cookies w ustawieniach swojej przeglądarki internetowej.
Dowiedz się więcej    
Akceptuję
Zdjęcie

Freezy i ścinki w grach


  • Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
41 odpowiedzi w tym temacie

#1 Dervi

Dervi
  • Nowicjusz

  • 17 postów

Napisano 19 lipiec 2019 - 16:35

Cześć, od jakiegoś czasu borykam się z problemem freezami i ścinkami w grach. Zaczęło się od momentu gdy zacząłem grać w GTA V. Gdy gram mam freeza co 5-10 sekund. W JUST CAUSE 3 to już totalna klapa, szczelam to ścinki co pół sekundy. Grając w wiedźmina 3 nie zdarzały mi się takie rzeczy, jednak zauważyłem że tekstury wolniej się ładują i też zaczyna ścinać, z czasem w większości gier tak się stało. Niestety nie wiem co mam zrobić, jestem zielony w te tematy :<

 

Moja specyfikacje:

 

GTX 1060 3GB Zotac

 

I5 8400

 

Dysk 1TB Toshiba

 

2x4GB 2666MHZ

 

Zasilacz 500w be quiet

 

Płyta główna ASRock H110M DVS R3.0

 

Komputer ma około 2 lata

 

Bardzo proszę o pomoc co może być przyczyną usterki 


Użytkownik Dervi edytował ten post 19 lipiec 2019 - 16:35

  • 0

#2 lonialomax

lonialomax
  • Maniak

  • 3956 postów

Napisano 19 lipiec 2019 - 17:19

Włącz HWiNFO zakładka Sensors, zminimalizuj i włącz najbardziej problematyczną grę.Pograj z 15 min. potem wrzuć screena z odczytu HWiNFO.


  • 0

Mobo:  Z370 Aorus Gaming 7 - CPU: i5 9600k@4.8GHz - RAM:16GB  G Skill SniperX F4-3600 C19-8GSXKB - Grafika: GTX 1070 Extreme - Zasilacz: Corsair RM550x - Obudowa Zalman Z3 Plus


#3 Dervi

Dervi
  • Autor tematu
  • Nowicjusz

  • 17 postów

Napisano 21 lipiec 2019 - 12:09

Włącz HWiNFO zakładka Sensors, zminimalizuj i włącz najbardziej problematyczną grę.Pograj z 15 min. potem wrzuć screena z odczytu HWiNFO.

Zrobie zaraz screena, narazie nie mam możliwości.


Włącz HWiNFO zakładka Sensors, zminimalizuj i włącz najbardziej problematyczną grę.Pograj z 15 min. potem wrzuć screena z odczytu HWiNFO.

Boże ściny co 2 sekundy budynki ledwo się ładują, tekstury po 5 sekundach metr ode mnie

https://imgur.com/a/C0W4EEZ


Zrobie zaraz screena, narazie nie mam możliwości.


Boże ściny co 2 sekundy budynki ledwo się ładują, tekstury po 5 sekundach metr ode mnie

https://imgur.com/a/C0W4EEZ

Naprawdę przydałaby mi się pomoc, w planach mam format windowsa może troche da...


Zrobie zaraz screena, narazie nie mam możliwości.


Boże ściny co 2 sekundy budynki ledwo się ładują, tekstury po 5 sekundach metr ode mnie

https://imgur.com/a/C0W4EEZ


Naprawdę przydałaby mi się pomoc, w planach mam format windowsa może troche da...

Oczywiśćie to wszystko występuję po 20 minutach


Zrobie zaraz screena, narazie nie mam możliwości.


Boże ściny co 2 sekundy budynki ledwo się ładują, tekstury po 5 sekundach metr ode mnie

https://imgur.com/a/C0W4EEZ


Naprawdę przydałaby mi się pomoc, w planach mam format windowsa może troche da...


Oczywiśćie to wszystko występuję po 20 minutach

Cholera 4 screeny były te same, coś się zepsuło


  • 0

#4 tazik21

tazik21
  • Dyskutant

  • 229 postów

Napisano 21 lipiec 2019 - 15:07

100% obciążony dysk co robi system na nim?


  • 0

CPU: AMD R5 1600 3.2 Ghz GPU: Sapphire RX 580 4 GB RAM: GoodRAM 16GB (2x8GB) DDR4 2400MHz@3200MHz
MTB: ASrock X370 Gaming X SSD: Plextor 128 GB M.2 PSU: Cooler Master 550W mod 


#5 lonialomax

lonialomax
  • Maniak

  • 3956 postów

Napisano 21 lipiec 2019 - 16:00

Pokaż dalsze części odczytu parametrów. Ważne są napięcia  temperatury płyty gł. chipsetu i karty graficznej. System ma wszystkie aktualizacje? Jeżeli nie to może mielić po dysku wykorzystując zarówno dysk jak i CPU. Robiłeś jakąś optymalizację systemu pod kątem prywatności i aplikacji Microsoftu działających w tle? Widać też, że są braki w pojemności RAM.


  • 0

Mobo:  Z370 Aorus Gaming 7 - CPU: i5 9600k@4.8GHz - RAM:16GB  G Skill SniperX F4-3600 C19-8GSXKB - Grafika: GTX 1070 Extreme - Zasilacz: Corsair RM550x - Obudowa Zalman Z3 Plus


#6 Dervi

Dervi
  • Autor tematu
  • Nowicjusz

  • 17 postów

Napisano 22 lipiec 2019 - 12:41

100% obciążony dysk co robi system na nim?

Czekaj to mam źle zainstalowany windows? xD nie wiem co się dzieje


Pokaż dalsze części odczytu parametrów. Ważne są napięcia  temperatury płyty gł. chipsetu i karty graficznej. System ma wszystkie aktualizacje? Jeżeli nie to może mielić po dysku wykorzystując zarówno dysk jak i CPU. Robiłeś jakąś optymalizację systemu pod kątem prywatności i aplikacji Microsoftu działających w tle? Widać też, że są braki w pojemności RAM.

Zrobie, właśnie wysyłając linka uświadomiłem sobie że screeny się nie zrobiły, potem znowu zrobie i nic nie kombinowałem.

 

//edit jakie braki?


Prosze bardzo nowe screeny https://imgur.com/a/9NucwaT


Użytkownik Dervi edytował ten post 21 lipiec 2019 - 18:39

  • 0

#7 jarrino

jarrino
  • Maniak

  • 10224 postów
  • Miejscowość:Warszawa

Napisano 22 lipiec 2019 - 13:08

Poczytaj autorze o win10  i 100% użycia dysku. Jest na to kilka sposobów, więc nie będę wymieniał jednego...


  • 0

i5 9600K; EVGA Z370 ;32Gb Hyperx 2666 ; MSI 1070 ;Thermaltake Smart SE 630W


#8 Dervi

Dervi
  • Autor tematu
  • Nowicjusz

  • 17 postów

Napisano 22 lipiec 2019 - 14:38

Poczytaj autorze o win10  i 100% użycia dysku. Jest na to kilka sposobów, więc nie będę wymieniał jednego...

próbowałem i nic


  • 0

#9 tazik21

tazik21
  • Dyskutant

  • 229 postów

Napisano 22 lipiec 2019 - 15:41

bad sectory sprawdzałeś na dysku, daj też screen z S.M.A.R.T. dysku. Gdy nic nie robisz prze 10-30 min.(najlepiej po restarcie/ włączeniu kompa) to czy dysk jest 100% obciążony? czy dopiero jak coś uruchomisz to nadmiernie system z niego korzysta.


  • 0

CPU: AMD R5 1600 3.2 Ghz GPU: Sapphire RX 580 4 GB RAM: GoodRAM 16GB (2x8GB) DDR4 2400MHz@3200MHz
MTB: ASrock X370 Gaming X SSD: Plextor 128 GB M.2 PSU: Cooler Master 550W mod 


#10 jarrino

jarrino
  • Maniak

  • 10224 postów
  • Miejscowość:Warszawa

Napisano 22 lipiec 2019 - 15:58

Czy jak zawiesisz aktualizacje i odłączysz internet, dalej masz takie użycie dysku ?


  • 0

i5 9600K; EVGA Z370 ;32Gb Hyperx 2666 ; MSI 1070 ;Thermaltake Smart SE 630W


#11 Dervi

Dervi
  • Autor tematu
  • Nowicjusz

  • 17 postów

Napisano 22 lipiec 2019 - 16:14

Czy jak zawiesisz aktualizacje i odłączysz internet, dalej masz takie użycie dysku ?

Zaniedlugo sprawdze

 

nie wiem co robi ten kaspersky https://imgur.com/a/v0XQg3l


Użytkownik Dervi edytował ten post 22 lipiec 2019 - 16:15

  • 0

#12 kubuses

kubuses
  • Nowicjusz

  • 1 postów

Napisano 22 lipiec 2019 - 20:28

Wyłącz tego Kasperskiego i sprawdź czy Ci się zacznie odwieszać - ja u siebie miałem podobnie, tylko że z Avastem - same problemy z tymi antywirusami


  • 0

#13 Dervi

Dervi
  • Autor tematu
  • Nowicjusz

  • 17 postów

Napisano 23 lipiec 2019 - 18:19

Wyłącz tego Kasperskiego i sprawdź czy Ci się zacznie odwieszać - ja u siebie miałem podobnie, tylko że z Avastem - same problemy z tymi antywirusami

To nic nie daje.


To nic nie daje.

Powinieniem od nowa zainstalowac windowsa? Nie mam waznych plikow.


bad sectory sprawdzałeś na dysku, daj też screen z S.M.A.R.T. dysku. Gdy nic nie robisz prze 10-30 min.(najlepiej po restarcie/ włączeniu kompa) to czy dysk jest 100% obciążony? czy dopiero jak coś uruchomisz to nadmiernie system z niego korzysta.

nie ma zadnych bad sectory, zaniedlugo dam. Zobacze


  • 0

#14 tazik21

tazik21
  • Dyskutant

  • 229 postów

Napisano 23 lipiec 2019 - 23:47

to spróbuj na nowo windowsa zainstalować


  • 0

CPU: AMD R5 1600 3.2 Ghz GPU: Sapphire RX 580 4 GB RAM: GoodRAM 16GB (2x8GB) DDR4 2400MHz@3200MHz
MTB: ASrock X370 Gaming X SSD: Plextor 128 GB M.2 PSU: Cooler Master 550W mod 


#15 MariuszB35PL

MariuszB35PL
  • Zapaleniec

  • 1416 postów

Napisano 24 lipiec 2019 - 00:01

Pamięci RAM masz na płycie włożone tak żeby działały w dual Chanel? Zazwyczaj jest to że pamięć powinna być w 1 i 3 slocie lub 2 i 4 , jeśli masz w 1 i 2 to pamięć RAM będzie działać wolniej a to może powodować takie zawieszki w grach.

Użytkownik MariuszB35PL edytował ten post 24 lipiec 2019 - 00:02

  • 0

#16 Dervi

Dervi
  • Autor tematu
  • Nowicjusz

  • 17 postów

Napisano 25 lipiec 2019 - 13:39

Albo dobra zresetuje do ustawien fabrycznych. 


Użytkownik Dervi edytował ten post 25 lipiec 2019 - 13:50

  • 0

#17 Dervi

Dervi
  • Autor tematu
  • Nowicjusz

  • 17 postów

Napisano 03 sierpień 2019 - 14:21

Eh to nic nie dało, biegne i lag co 5 sekund :/


Eh to nic nie dało, biegne i lag co 5 sekund :/

Znaczy troche jest lepiej, bo nie raz jest ok, ale jak cos sie wiecej dzieje czy jestem w jakieś lokalizacji to mam te lagi co 3-4 sekundy


  • 0

#18 lonialomax

lonialomax
  • Maniak

  • 3956 postów

Napisano 03 sierpień 2019 - 22:09

Tak z ciekawości zainstalowałem na Windows 10 starą grę Call of Duty 2 i co się okazuję, że gra która hula na 7-ce aż miło to na 10-ce mam to samo co Ty, co chwila jest mikro sekundowa przycinka. Także, jak dla mnie Windows 10 w dalszym ciągu jest nie dopracowany i jest, mimo upływu czasu w fazie testowej. Jak masz możliwości sprawdź poprawność działania gier na 7-ce.  


  • 0

Mobo:  Z370 Aorus Gaming 7 - CPU: i5 9600k@4.8GHz - RAM:16GB  G Skill SniperX F4-3600 C19-8GSXKB - Grafika: GTX 1070 Extreme - Zasilacz: Corsair RM550x - Obudowa Zalman Z3 Plus


#19 Dervi

Dervi
  • Autor tematu
  • Nowicjusz

  • 17 postów

Napisano 04 sierpień 2019 - 21:27

Tak z ciekawości zainstalowałem na Windows 10 starą grę Call of Duty 2 i co się okazuję, że gra która hula na 7-ce aż miło to na 10-ce mam to samo co Ty, co chwila jest mikro sekundowa przycinka. Także, jak dla mnie Windows 10 w dalszym ciągu jest nie dopracowany i jest, mimo upływu czasu w fazie testowej. Jak masz możliwości sprawdź poprawność działania gier na 7-ce.  

Nie mam możliwości :/ 


Nie mam możliwości :/

Może ktoś pomóc? // btw planuje zaniedlugo zakupic dysk SSD 512 gb może to coś pomoże :/


  • 0

#20 jarrino

jarrino
  • Maniak

  • 10224 postów
  • Miejscowość:Warszawa

Napisano 04 sierpień 2019 - 22:02

Jeżeli jest tak jak napisał Lonialomax, to raczej nikt ci nie pomoże. A jest to problem, który występuje w starych grach u wielu ludzi(na win10). Próbowałeś uruchomić grę w trybie zgodności ze starszym systemem ?


  • 0

i5 9600K; EVGA Z370 ;32Gb Hyperx 2666 ; MSI 1070 ;Thermaltake Smart SE 630W





Użytkownicy przeglądający ten temat: 0

0 użytkowników, 0 gości, 0 anonimowych