Skocz do zawartości


Uwaga, ta strona używa Cookies
Stosujemy je, aby ułatwić Tobie korzystanie z naszego serwisu. Pamiętaj, że w każdej chwili możesz zmienić ustawienia dotyczące Cookies w ustawieniach swojej przeglądarki internetowej.
Dowiedz się więcej    
Akceptuję
Zdjęcie

Problemy z nowym SSD Patriot Burst

ssd patriot burst

Najlepsza odpowiedź kokosnh, 24 czerwiec 2019 - 22:05

No niewiele to widać, ja bym oddał i kupił lepszy SSD Przejdź do postu


  • Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
8 odpowiedzi w tym temacie

#1 rockywood

rockywood
  • Gaduła

  • 283 postów
  • GG:4753111
  • Miejscowość:Tarnów

Napisano 24 czerwiec 2019 - 15:30

Witam speców :) opiszę mój problem...

 

Kupiłem w tamtym tygodniu w znanym i chyba lubianym sklepie internetowym (nie morele ;) ) nowy dysk - Patriot Burst SSD 240 GB. Przeniosłem system ze starego SSD Cruciala robiąc "klona" partycji - chciałem mieć po prostu więcej pamięci na dysku systemowym.

 

Stary chciałem dać do lapka i coś mnie tknęło, żeby jeszcze go nie czyścić... No i zaczęło się:

 

Przy dowolnej operacji na dysku Patriota w losowych ale dosyć częstych momentach następowała "zwiecha", świeciła się dioda pracy dysku przed ok 20-30 sekund i operacja była kończona bez komunikatów czy błędów.

Przez pierwszą godzinę nie zwracałem na to uwagi bo myślałem, że "się coś ułoży i będzie git". Nie było git - nie da się tak pracować na komputerze. Otwieranie okien, stron, kopiowaczie itd itp - czasowa zwiecha.

 

Pomyślałem, że pewnie podczas klonowania coś poszło nie tak - spoko jakoś to przeżyję - robię format i jadę instalkę windowsa na czysto (mam tylko Win7). Instalacja ekspresem przeszła bez przygód (tzn nie zauważyłem nic) - 10-15 minut i nowy system stoi. ALE problem ze zwiechami występuje nadal... :/.

Puściłem aktualizacje - w trakcie instalacji poleciał BSOD :[. Po resecie komputer wywalił komunikat o braku BOTMGR czy coś takiego - tak jakby nie było dysku. Wchodzę do biosa a tam... nie ma dysku :menda:

 

Ociekurde - sprawdzam kable, wypinam, dmucham, wpinam odpalam i jest - uruchomiła się "instalka" aktualizacji pokazując, że nie udało się coś tam i następuje przywracanie konfiguracji... Po ponad 5h (poszedłem na zakupy) wracam a tu nadal przywraca. Ileż można - reset. Znowu brak dysku. Wymieniłem kabel SATA - to samo. Brak dysku. Sie wkur*** tak że już szukałem papierów ale okazało się że mam je tylko elektronicznie więc wracam do starego dysku - tego Patriota podpiąłem zamiast innego HDD i system go widzi ale przy próbie startu z niego ten ...ZNIKA :roll:

 

Teraz jestem w systemie na Crucialu, przeleciałem dysk Patriota wszelkimi dostępnymi programami i nic - wszystko przechodzi śpiewająco, w SMART brak ostrzeżeń - wszystkie wartości w normie jak to nowy dysk.

 

Co ja mam teraz z tym szajsem zrobić? Chyba tylko zwrot pozostaje, póki nie minęło 14 dni bo przecież nie będę walczył na siłę jak takie jaja się dzieją.

Co może być nie tak? Może coś przeoczyłem przy podpinaniu i konfiguracji dysku? :( :( :( :( W BIOSIE nic nie grzebałem oprócz priorytetu startu.


Użytkownik rockywood edytował ten post 24 czerwiec 2019 - 15:31

  • 0

Asus Z97-AR | Asus GTX 970 Black OC | i5-4670k @3.5 Ghz | SilentiumPC Grandis XE1236 | Crucial Ballstix 2x4GB 1600 Mhz | Seagate 1 TB S3 + SSD Crucial 128 MX100 | Thermaltake SE 530W | Zalman Z3 | Genesis Thor 300 + GX75 + X7 Gaming | Iiyama ProLite X2783HSU-B3 | Creative Inspire P5800 5.1


#2 kokosnh

kokosnh
  • Maniak

  • 11441 postów
  • 3DMark 06:24404

Napisano 24 czerwiec 2019 - 19:22

Daj szybko screena pełnej tabelki SMART z CrystalDiskInfi i zrób też benchmark AS SSD (też screena)


  • 0

Spoiler

#3 rockywood

rockywood
  • Autor tematu
  • Gaduła

  • 283 postów
  • GG:4753111
  • Miejscowość:Tarnów

Napisano 24 czerwiec 2019 - 21:22



Daj szybko screena pełnej tabelki SMART z CrystalDiskInfi i zrób też benchmark AS SSD (też screena)

W Smarcie nie wiele widać... a z benchmarka wynika że jest o 1/3 wolniejszy on Cruciala :o ehh

 

yoasf6z3667n_t.jpg

2i22o99yjfoc_t.jpg


  • 0

Asus Z97-AR | Asus GTX 970 Black OC | i5-4670k @3.5 Ghz | SilentiumPC Grandis XE1236 | Crucial Ballstix 2x4GB 1600 Mhz | Seagate 1 TB S3 + SSD Crucial 128 MX100 | Thermaltake SE 530W | Zalman Z3 | Genesis Thor 300 + GX75 + X7 Gaming | Iiyama ProLite X2783HSU-B3 | Creative Inspire P5800 5.1


#4 kokosnh

kokosnh
  • Maniak

  • 11441 postów
  • 3DMark 06:24404

Napisano 24 czerwiec 2019 - 22:05   Najlepsza odpowiedź

No niewiele to widać, ja bym oddał i kupił lepszy SSD
  • 1

#5 rockywood

rockywood
  • Autor tematu
  • Gaduła

  • 283 postów
  • GG:4753111
  • Miejscowość:Tarnów

Napisano 24 czerwiec 2019 - 22:16

No niewiele to widać, ja bym oddał i kupił lepszy SSD

cóż... nigdzie na necie nie widzę podobnego problemu z żadnym SSD więc podejrzewam, że ten ma jakąś wadę. Odeślę go jak najszybciej.

 

Zerowanie dysku przed odesłaniem wystarczy?


  • 0

Asus Z97-AR | Asus GTX 970 Black OC | i5-4670k @3.5 Ghz | SilentiumPC Grandis XE1236 | Crucial Ballstix 2x4GB 1600 Mhz | Seagate 1 TB S3 + SSD Crucial 128 MX100 | Thermaltake SE 530W | Zalman Z3 | Genesis Thor 300 + GX75 + X7 Gaming | Iiyama ProLite X2783HSU-B3 | Creative Inspire P5800 5.1


#6 kokosnh

kokosnh
  • Maniak

  • 11441 postów
  • 3DMark 06:24404

Napisano 24 czerwiec 2019 - 22:45

Secure erase przy SSD do mazania danych. Szczerze to to pewnie wina kontrolera, czyli phisona s11.
  • 0

#7 anemus

anemus
  • Gaduła

  • 274 postów

Napisano 24 czerwiec 2019 - 22:59

Maż coś walnięte wiec zwróć. Tak to jest z elektroniką, że czasem się trafi. Ten model powinien mieć jakieś 1/3 lepsze wyniki w as. Powpychałem parę tych patriotów (3) do starych laptopów by ciotki dorżnęły ale wszystkie w as miały 1070-1080pkt.

ps.

Tak jak pisze kokosnh - ceny się tak wypłaszczyły dla sata, że za 20-50zł więcej można kupić coś znacznie lepszego.


Użytkownik anemus edytował ten post 24 czerwiec 2019 - 23:14

  • 1

#8 rockywood

rockywood
  • Autor tematu
  • Gaduła

  • 283 postów
  • GG:4753111
  • Miejscowość:Tarnów

Napisano 25 czerwiec 2019 - 00:13

 

 

Dzięki za kolejne potwierdzenie przypuszczeń, że coś jest nie rere z tym dyskiem. Zwrot zgłoszony - jutro odsyłam.

 

Temat można zamknąć.


  • 0

Asus Z97-AR | Asus GTX 970 Black OC | i5-4670k @3.5 Ghz | SilentiumPC Grandis XE1236 | Crucial Ballstix 2x4GB 1600 Mhz | Seagate 1 TB S3 + SSD Crucial 128 MX100 | Thermaltake SE 530W | Zalman Z3 | Genesis Thor 300 + GX75 + X7 Gaming | Iiyama ProLite X2783HSU-B3 | Creative Inspire P5800 5.1


#9 mw1975

mw1975
  • Zapaleniec

  • 1155 postów

Napisano 25 czerwiec 2019 - 12:44

@ autorze!

Kupiłeś najtańszy dysk SSD i masz pretensje, że jest wolny!? Zresztą, sam mam Bursta 480 GB w laptopie i nie narzekam. Owszem, być może lepiej byłoby kupić np. Cruciala, ale nawet w trybie oszczędzania energii laptop startuje w mniej, niż 10s. Jeszcze jedno. W moim laptopie Win 7 Pro nie starował, bo dysk 256 sklonowałem na 480 GB. Dopiero po założeniu partycji na wolnej przestrzeni dyskowej laptop, teraz już z SSD, ożył.


  • 0





Również z jednym lub większą ilością słów kluczowych: ssd, patriot, burst

Użytkownicy przeglądający ten temat: 1

0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych