Skocz do zawartości


Uwaga, ta strona używa Cookies
Stosujemy je, aby ułatwić Tobie korzystanie z naszego serwisu. Pamiętaj, że w każdej chwili możesz zmienić ustawienia dotyczące Cookies w ustawieniach swojej przeglądarki internetowej.
Dowiedz się więcej    
Akceptuję
Zdjęcie

Uszkodzony procesor?

i7 uszkodzony procesor

  • Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
1 odpowiedź w tym temacie

#1 WaltKowalski

WaltKowalski
  • Pasjonat

  • 897 postów
  • Miejscowość:Bydgoszcz

Napisano 12 czerwiec 2019 - 20:35

Witam,

 

Postaram się szybko i treściwie powiedzieć o co chodzi, ogółem ostatnie pół roku grałem w mało wymagające gierki typu crossout czasem wot, ale dziś sobie odpaliłem Hunta Showdown który dosyć mocno obciąża procesor czasem nawet w 70-80% no i pojawił się problem, dwa razy mi komputer wyrzucił bluescreena z powodu przegrzania się procesora, przez chwilę myślałem, że mi padła pompka w chłodzeniu, ale jednak nie po głębszej analizie doszedłem do wniosku, że ostatni rdzeń procesora momentalnie po zapuszczeniu benchmarka łapie temp 99 stopni kiedy pozostałe 3 trzymają około 75-80 taką temp trzyma procesor po podkręceniu. Na stockowych zegarach na ostatnim rdzeniu trzyma 95 stopni co i tak średnio mnie zadowala.

 

Wszedłem w uefi i wyłączyłem w opcjach ostatni rdzeń, procesor chodził na 3 jajkach i działał normalnie nie łapał bluescreena i temp trzymał takie jak powinien mieć. Czy to na pewno może być uszkodzony procesor czy jednak coś innego? Procesor ponoć był na delidzie tak mówił poprzedni użytkownik od którego go kupiłem ponad 3 lata temu jestem skłonny mu uwierzyć bo trochę silikon spod IHS procka wychodzi.

 

Komputer i tak miałem czyścić w najbliższych dniach i dawać wszędzie nowe pasty, ale szczerze wątpię, aby to była wina wyschniętej pasty

 

Screensho_qsxssas.jpg

 

Screensho_qsxssqp.jpg

 

EDIT: A no i to, że na drugim zdjęciu jest 95 stopni to akurat przypadek zazwyczaj cały czas jest 99 stopni oba screeny z procesorem po OC a samo OC było ustawione ze 2 lata temu i tak chodził do dziś, ale teraz go ustawiłem na stock  

 

EDIT2: W idle zachowuje się normalnie nie ma jakoś znacznie wyższych temperatur w porównaniu do reszty 


Użytkownik WaltKowalski edytował ten post 12 czerwiec 2019 - 20:53

  • 0

CPU: i7 4790k@4,7GHz - 1.270v, Cooler: Alphacool Eisbaer 420mm, Mobo: Msi Z97 gaming 5,  Ram: 24GB G.skill Tridentx 2400MHz cl10, GPU: Asus R9 FuryX, PSU: Seasonic Xseries 750w, Case: Be quiet! Dark Base PRO 900 , HDD: Seagate Barracuda 1TB+ 2TB, SSD: Kingston Hyperx 120gb + Crucial MX500 M.2


#2 Kolo91

Kolo91
  • Bywalec

  • 144 postów
  • Miejscowość:Motkowice

Napisano 13 czerwiec 2019 - 07:03

Spróbuj najpierw wymienić pastę na procku. Raz też tak miałem jak wyschła pasta na starym zestawie.


  • 0
CPU: INTEL Core i5-6600K @ 4,4 GHz @ 1,200V CHŁODZENIE: Corsair H100i v2 MOBO: Asus Z170M-PLUS RAM: Kingston HyperX FURY 8GB DDR4 2133MHz CL14(1x8GB), SSD: Goodram Iridium Pro 240GB GPU: AMD FX 570 Gigabyte 8 GB PSU: Chieftec GPS500A CASE: BE QUIET DARK BASE PRO 900<p>





Również z jednym lub większą ilością słów kluczowych: i7, uszkodzony procesor

Użytkownicy przeglądający ten temat: 1

0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych