Skocz do zawartości


Uwaga, ta strona używa Cookies
Stosujemy je, aby ułatwić Tobie korzystanie z naszego serwisu. Pamiętaj, że w każdej chwili możesz zmienić ustawienia dotyczące Cookies w ustawieniach swojej przeglądarki internetowej.
Dowiedz się więcej    
Akceptuję
Zdjęcie

AMD Radeon RX 580 8GB Sapphire Nitro+ - problem z taktowaniem


  • Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
33 odpowiedzi w tym temacie

#1 senjarek25

senjarek25
  • Nowicjusz

  • 20 postów

Napisano 11 czerwiec 2019 - 19:05

Witam, ostatnio zakupiłem kartę graficzną 

AMD Radeon RX 580 8GB Sapphire Nitro+ 

 

Problem, i to co mnie niepokoi polega na tym, iż taktowania jej są dziwne (a przynajmniej mi się tak wydaje, jestem zielony jeśli o to chodzi)

 

Karta pod obciążeniem (w czasie gry) ma maksymalnie 1145mhz taktowania rdzenia, oraz 2250 taktowania pamięci , o ile taktowanie pamięci jest w porządku , to taktowanie rdzenia wydaje mi się że powinno być większe. 

 

 

Mój sprzęt;

Płyta główna - MSI H81M-P33

RAM- 2X 4GB DDR3

KARTA GRAFICZNA - jak w tytule

procesor - i5- 4460

zasilacz - Corsair cx750

 

 

Podaje linki do zdjęć

 

Sterownik AMD

 

https://imagizer.ima...8904/UETkMt.png

 

GPU-Z

 

https://imagizer.ima...1471/iWjfC6.png

 

AMD afterburner podczas włączonego wiedźmina 

 

https://imagizer.ima...6408/j6G1uk.png

 

Wiedźmin 1680x1050  wszystko Ultra

https://imagizer.ima...8692/e9IXRd.png

 

Jak na nich widać, taktowanie rdzenia to maksymalnie 1145mhz, wydaje mi się że powinno być więcej, ale też mogę racji nie mieć.Czy może ma to podłoże w reszcie podzespołów , może mam coś za słabe do grafiki? Nie wiem, nie znam się ale liczę na podpowiedzi osób które się znają :)

 

 

 


  • 0

#2 DjXbeat

DjXbeat
  • Nałogowiec

  • 1988 postów

Napisano 11 czerwiec 2019 - 19:08

Karta nowa czy używana? 

Nie zdziwił bym się gdybyś dostał kartę po koparce z przygotowanym do kopania Biosem - niskie taktowanie rdzenia + pamięć podniesiona na 2250Mhz  8-)

 

RX 580 8GB Sapphire Nitro+ ma taktowanie 1411/2000Mhz więc sprawa jest podejrzana. 


Użytkownik DjXbeat edytował ten post 11 czerwiec 2019 - 19:11

  • 0

#3 senjarek25

senjarek25
  • Autor tematu
  • Nowicjusz

  • 20 postów

Napisano 11 czerwiec 2019 - 19:13

Karta używana, jeżeli więc została przetaktowana , to domyślam się że takie taktowania są na minus dla gier? I czy możliwe jest wgranie biosu do karty fabrycznego?


  • 0

#4 krzyhox

krzyhox
  • I'm a mysterious person

  • 2171 postów

Napisano 11 czerwiec 2019 - 19:13

Zwiększ może limit zużycia energii.


  • 0

CPU:Ryzen 2700 CHŁODZENIE:SilentiumPC Navis pro 240,GPU:MSI radeon rx 470 gaming x

MOBO: MSI B450-tomahawk RAM:ADATA XPG SPECTRIX 16gb 3000 MHz/3200 MHz ,PSU:SilentiumPC Vero L1 600W  DYSK:plextor SSD 128GB M6S,OBUDOWA: fractal design define R5

SONY PlayStation 4 Pro 1TB 

Lenovo B50-80


#5 senjarek25

senjarek25
  • Autor tematu
  • Nowicjusz

  • 20 postów

Napisano 11 czerwiec 2019 - 19:14

Zwiększ może limit zużycia energii.

Power limit ustawiłem w afterburner na 50%, na maksymalnie w prawo , dalej nie mogę, widać to na screenie


  • 0

#6 DjXbeat

DjXbeat
  • Nałogowiec

  • 1988 postów

Napisano 11 czerwiec 2019 - 19:18

Zwiększ może limit zużycia energii.

Ja mam Sapphire RX 580 8GB Armor i karta w Wieśku 3 trzyma 1340-1366Mhz a ma niższe limitu. 

Ewidentnie widać, że na karcie jest Bios przygotowany do kopania kryptowalut bo karta na starcie ma 1145/2250Mhz z niskim napięciem a Nitro+ powinno mieć 1411/2000Mhz. 


Karta używana, jeżeli więc została przetaktowana , to domyślam się że takie taktowania są na minus dla gier? I czy możliwe jest wgranie biosu do karty fabrycznego?

Oczywiście, że na minus bo masz wydajność gorszą od RX570.

Jeżeli masz gwarancję i karta Ci padnie to nie uznają Ci bo jest zmieniony Bios.  


  • 0

#7 pendzel_3

pendzel_3
  • Entuzjasta

  • 679 postów

Napisano 11 czerwiec 2019 - 19:27

To jest własnie jeden z tych przykładów gdzie komuś nie chciało się nawet przeflashować biosu przed opchnięciem tych GPU.

 

I pół biedy jeśli chodziło tylko o przetaktowanie do koparki - znam przypadki kiedy biosy były specjalnie zmodowane ponieważ na "fabryce" GPU siało już artefaktami, musisz poszukać oficjalnego biosu do tej karty i go przywrócić.

 

Na szczęście ta karta ma podwójny bios, wiec zawsze bezpieczniejsza opcja - poczytaj o tym trochę zanim się za to zabierzesz.


  • 0

#8 senjarek25

senjarek25
  • Autor tematu
  • Nowicjusz

  • 20 postów

Napisano 11 czerwiec 2019 - 20:08

Potrafię wgrać bios do karty graficznej przez AtiFlash, tymbardziej że faktycznie ma dwa biosy, Czy byłby ktoś na tyle dobry i pomógłby mi znaleźć prawidłowy fabryczny bios do pobrania?

 

I nie, nie ma z nią żadnych problemów ani artefaktów wszystko śmiga, tylko po prostu zegary nie te... na szczęście.


Użytkownik senjarek25 edytował ten post 11 czerwiec 2019 - 20:09

  • 0

#9 DjXbeat

DjXbeat
  • Nałogowiec

  • 1988 postów

Napisano 11 czerwiec 2019 - 20:22

 Czy byłby ktoś na tyle dobry i pomógłby mi znaleźć prawidłowy fabryczny bios do pobrania?

 

https://www.techpowe...580-8192-171019


  • 0

#10 senjarek25

senjarek25
  • Autor tematu
  • Nowicjusz

  • 20 postów

Napisano 11 czerwiec 2019 - 20:42

Wgrałem podaną 

 

Wgrałem ten bios, gpu-z pokazywał prawidłowe taktowania, jednak co chwila ekran stawał się ciemno-szaro-niebieski cały (nie czarny) albo jakby monitor gubił się i wyłączał na chwile. Czy to na pewno prawidłowy bios? Albo sam nie wiem, co jest nie tak.


  • 0

#11 DjXbeat

DjXbeat
  • Nałogowiec

  • 1988 postów

Napisano 11 czerwiec 2019 - 22:01

Wgrałem podaną 

 

Wgrałem ten bios, gpu-z pokazywał prawidłowe taktowania, jednak co chwila ekran stawał się ciemno-szaro-niebieski cały (nie czarny) albo jakby monitor gubił się i wyłączał na chwile. Czy to na pewno prawidłowy bios? Albo sam nie wiem, co jest nie tak.

To jest prawidłowy Bios.

Czyli wszystko wiadomo. 

Karta kopała i miała wgrany bios typowo pod kopanie. Wyższee taktowanie powoduje niestabilność więc sprzedający zostawił Ci Bios z kopania z niskim taktowaniem.

karta do zwrotu.  


  • 0

#12 pendzel_3

pendzel_3
  • Entuzjasta

  • 679 postów

Napisano 11 czerwiec 2019 - 22:02

Mam nadzieję że posłuchałes mojej rady, poczytales i zagrałeś backupa starego biosu? Czy na tym biosie który był wcześniej dało się podnieść zegary do fabrycznych? Jaki mamy status pacjenta? Nie chce krakac ale obym się mylił kilka postów wyżej

Użytkownik pendzel_3 edytował ten post 11 czerwiec 2019 - 22:02

  • 0

#13 senjarek25

senjarek25
  • Autor tematu
  • Nowicjusz

  • 20 postów

Napisano 11 czerwiec 2019 - 23:13

Mam nadzieję że posłuchałes mojej rady, poczytales i zagrałeś backupa starego biosu? Czy na tym biosie który był wcześniej dało się podnieść zegary do fabrycznych? Jaki mamy status pacjenta? Nie chce krakac ale obym się mylił kilka postów wyżej

Oczywiście że posłuchałem, backup zrobiony nawet dwa razy bo na pendrive dodatkowo. 

 

Swoją drogą dziękuję bogu że ta karta ma dwa biosy, ile mi to roboty zaoszczędziło.

No więc  tak, zacząłem kombinować, wgrywałem dosłownie każdy bios pokolei do rx580, do każdej wersji tej karty (myśląc o tym że sprzedawca źle opisał model) I faktycznie najwyraźniej tak było ponieważ biosem który działa na niej w pełni jest ten bios:

https://www.techpowe...-580-8-gb.b4435

Czyli do wersji pulse tej karty, mający taktowania 1366(boost) i 2000.

 

Tak więc mając na niej dwa działające biosy (ten którego nazwaliśmy "koparkowy") oraz Pulse z taktowaniem do 1366mhz zacząłem wszystko testować , wydajności w grach. Grami tymi były ; Wiedźmin 3 ultra, Shadow of War full wysokie oraz cs go (na takich ustawieniach na jakich gram). Rezultaty były takie.. że;

 

Wiedźmin 3 na biosie 1366 chodził dobrze, ale te taktowanie które się boostuje w momencie obciążenia działało tak losowo, np. w Novigradzie na rynku, włączało się od razu trzymając stałę 1366mhz, gra miała 55-60 klatek. A np w jakimś lesie nie włączało się , mhz skakało od 1100 do 1200  przez co klatki na sekundę były od 40 do 50.

 

Na biosie "koparkowym" gra chodziła płynnie, nieważne gdzie jestem , w jakiej lokacji, 1145mhz było non stop, przez co czy w lesie , czy w Novigradzie na rynku miałem około te 58 w zwyż kilka klatek fps.

 

 

W grze Shadow of war (na szczęście ma wbudowany ala "benchmark") wynik na biosie "koparkowym" to 85 klatek, a na biosie od Pulse do 1366mhz wynik to 81 klatek.

 

Cs go działał podobnie, nie ma co tego komentować.

 

I teraz po tym wszystkim, głupio mi to trochę przyznać , ale wydajność jest lepsza na biosie nazwanym przez nas "koparkowym", nie wiem, może to było jakieś celowe przetaktowanie karty przez poprzedniego właściciela, bo odnotował na tym większą wydajność ? Kto wie. 

 

Ale ogólnie taktowanie 1145/2250  wygrało z taktowaniem fabrycznym 1366/2000.  Cóż, może jednak wszystko jest z moją kartą w takim razie dobrze.. Nie wiem, dziwna sprawa , peirwszy raz z czymś takim się spotkałem, ale fajnie było pomajstrować , zostawię kartę taką jaka jest, bios 1366mhz i tak mam zainstalowany na niej również.

 

A wy co o tym myślicie panowie? Trochę wam tutaj rozprawkę napisałem, ale podsumowując ; Pacjent żyje, i ma się dobrze.


  • 0

#14 Rebelmind

Rebelmind
  • Czerwonoarmista

  • 3302 postów
  • Miejscowość:Geteborg

Napisano 11 czerwiec 2019 - 23:51

Sapphire Nitro+, po lekkim UV (undervolt) i podniesieniu limitu napięcia o 10-15% powinna trzymać stałe 1411 MHz na rdzeniu w Wiedźminie 3- testowałem 3 różne sztuki u siebie, w tym jedna z koparki.

A powiedz mi autorze, masz może iChill włączony? Jeżeli tak - wyłącz i zobacz ponownie.

Możesz mi podać jaki masz product number twojej karty? Może ja znajdę Bios dla Ciebie :D

Poza tym ten 2, nie edytowalny Bios fabryczny rx 580 8gb powinien i tak być szybszy od koparkowego.
  • 0
| X5680 @4.0 | Rx 580 4GB | 3x8 GB | IRDM Pro 240 GB | Asus X58 Sabertoth | Win 7

#15 senjarek25

senjarek25
  • Autor tematu
  • Nowicjusz

  • 20 postów

Napisano 11 czerwiec 2019 - 23:57

Sapphire Nitro+, po lekkim UV (undervolt) i podniesieniu limitu napięcia o 10-15% powinna trzymać stałe 1411 MHz na rdzeniu w Wiedźminie 3- testowałem 3 różne sztuki u siebie, w tym jedna z koparki.

A powiedz mi autorze, masz może iChill włączony? Jeżeli tak - wyłącz i zobacz ponownie.

Możesz mi podać jaki masz product number twojej karty? Może ja znajdę Bios dla Ciebie :D

Poza tym ten 2, nie edytowalny Bios fabryczny rx 580 8gb powinien i tak być szybszy od koparkowego.

iChill wyłączony, Device id to 1002 67df - 1da2 e366 .  wiem że po wpisaniu tego wyskakuje pełno biosów do 580 , oraz kilka do 590, aczkolwiek żaden z tych do 580 nie działał prawidłowo, albo w ogóle nie działał


  • 0

#16 Rebelmind

Rebelmind
  • Czerwonoarmista

  • 3302 postów
  • Miejscowość:Geteborg

Napisano 12 czerwiec 2019 - 00:00

Nie "Device_ID" a product number z naklejki na dole chłodzenia:

https://images.app.g...QNtAsWP8M4kkQs7
  • 0
| X5680 @4.0 | Rx 580 4GB | 3x8 GB | IRDM Pro 240 GB | Asus X58 Sabertoth | Win 7

#17 senjarek25

senjarek25
  • Autor tematu
  • Nowicjusz

  • 20 postów

Napisano 12 czerwiec 2019 - 00:16

Nie "Device_ID" a product number z naklejki na dole chłodzenia:

https://images.app.g...QNtAsWP8M4kkQs7

https://imagizer.ima...9923/COpkL0.png

 

Proszę, jednak po tym numerze również szukałem biosy, i sprawdzałem każdy


  • 0

#18 tazik21

tazik21
  • Dyskutant

  • 220 postów

Napisano 12 czerwiec 2019 - 05:27

czyli za pomącą samego przełącznika nie sprawdzałeś czy są dwa różne biosy? bo nie chce mi się wierzyć, że były tam takie same koperkowe biosy.


  • 0

CPU: AMD R5 1600 3.2 Ghz GPU: Sapphire RX 580 4 GB RAM: GoodRAM 16GB (2x8GB) DDR4 2400MHz@3200MHz
MTB: ASrock X370 Gaming X SSD: Plextor 128 GB M.2 PSU: Cooler Master 550W mod 


#19 Rebelmind

Rebelmind
  • Czerwonoarmista

  • 3302 postów
  • Miejscowość:Geteborg

Napisano 12 czerwiec 2019 - 06:46

Up kolega ma rację, sprawdź zegar (test w W3) na tym drugim biosie po przełączeniu (on jest fabryczny, bowiem nie można go napisać).

UPDATE:

Masz widzę pamięci Microna - ten jeden, jedyny Bios jest pod SKU Twojej karty:

https://www.techpowe...580-8192-171019

Użytkownik Rebelmind edytował ten post 12 czerwiec 2019 - 06:40

  • 0
| X5680 @4.0 | Rx 580 4GB | 3x8 GB | IRDM Pro 240 GB | Asus X58 Sabertoth | Win 7

#20 DjXbeat

DjXbeat
  • Nałogowiec

  • 1988 postów

Napisano 12 czerwiec 2019 - 08:57

Masz widzę pamięci Microna - ten jeden, jedyny Bios jest pod SKU Twojej karty:

https://www.techpowe...580-8192-171019

Właśnie ten bios podałem mu od razu jak zaczął poszukiwania ;) 


  • 0




Użytkownicy przeglądający ten temat: 0

0 użytkowników, 0 gości, 0 anonimowych