Skocz do zawartości


Uwaga, ta strona używa Cookies
Stosujemy je, aby ułatwić Tobie korzystanie z naszego serwisu. Pamiętaj, że w każdej chwili możesz zmienić ustawienia dotyczące Cookies w ustawieniach swojej przeglądarki internetowej.
Dowiedz się więcej    
Akceptuję
Zdjęcie

czarne / białe prostokąciki przy uruchamianiu i mało FPS - Radeon RX580

problemMaSzyna Asus P5KC Radeon RX580 grafika BIOS Sapphire RX580 Nitro+ FPS

  • Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
9 odpowiedzi w tym temacie

#1 jankrystian

jankrystian
  • Krystian

  • 2 postów
  • Miejscowość:Świdnik

Napisano 06 maj 2019 - 19:54

Witam wszystkich!

Jakiś czas temu kupiłem do kompa kartę graficzną Radeon RX580 od Sapphire w wersji Nitro+. Grafika działa lecz podczas uruchamiania komputera przed rozpoczęciem ładowania się systemu operacyjnego pojawiają się czarne i białe prostokąciki zamiast loga płyty głównej i skrótów klawiaturowych do uruchomienia BIOS-u.

W BIOSie jest wszystko OK.

 

Drugi kwestia która przeszkadza bardziej mojemu bratu niż mi to mała liczba FPS-ów w grach jak na taki sprzęt. Np. w grze "MaSzyna" (taki symulator jazdy pociągiem) liczba FPS-ów wynosi średnio 30 lecz potrafi spaść do 15. W inny symulator - "Train Driver 2" w opinii mojego brata - "nie da się grać".

Powyższe gry działają podobnie jak na naszej poprzedniej grafice - Nvidii GeForce gtx 280...

 

Zauważyłem także że podczas odtwarzania filmów powstają poziome linie na ekranie gdzie obraz się "rozjeżdża". Ogólnie mam wrażenie że grafika nie działa tak płynnie jak powinna na tym sprzęcie.

 

Czasami, jak system jest uśpiony to po wybudzeniu na ekranie wyświetla się "śnieg". Wtedy zmieniam w monitorze źródło obrazu na analogowe a następnie z powrotem na cyfrowe i wszystko wraca do normy.  :)

 

moje Podzespoły:

karta graficzna: Sapphire Radeon RX580 Nitro+ 4GB

procesor: Intel Core 2 Quad Q9650

RAM: 2 x 1GB DDR2 800Mhz  +  2 x 2GB DDR2 1066Mhz

płyta główna: Asus P5KC

zasilacz: be quiet! 600W

 

Grafika jest połączona z monitorem za pomocą złącza DVI.

 

Dodam że płyta główna ma złączę PCI-E w wersji 2 a karta graficzna w wersji 3. Ale z tego co czytałem to powinno być ze sobą kompatybilne.

 

Proszę o pomoc i Pozdrawiam!  ;)

Krystian


  • 0

#2 dragzor

dragzor
  • Pasjonat

  • 860 postów

Napisano 06 maj 2019 - 20:58

Ogólnie masz słaby procesor jak i przestarzałą platformę, która może hamować gpu do poziomu starego 280, może i więcej po radeony mają ponoć większy narzut sterownika na cpu.

 

Jakie masz użycie grafiki podczas gry?


  • 0

Ryzen 3700X-X370 Gaming Pro-2x8GB 3200 cl15 TridentZ@3800cl16-EVGA 1080Ti SC-EVGA G2 650W-BQ DR3-Phanteks P300-ASUS MG279Q

 

Ryzen 1700-Prime X370-Pro-2x8GB 3200 cl14 FlareX-Gaming G1 1060 6GB-Focus+ 750W-Fortis 3-TV

Intel 4670k-H97 Fatality-2x8GB 1866 cl9 Sniper-RX 580-Thermaltake SmartSE850W-SCASR1000-SPC Aquarius M60W-LG 27IPS


#3 chrisplbw

chrisplbw
  • Nałogowiec

  • 1542 postów

Napisano 07 maj 2019 - 05:30

Windows i sterowniki aktualne? Jakiś zrzut z WattMan lub GPU-Z z taktowaniem zegarów i napięciami pod obciążeniem.


Użytkownik chrisplbw edytował ten post 07 maj 2019 - 05:37

  • 0

AMD FX8350 4.0GHz@4.7GHz, Gigabyte GA990FXA-UD5, Gigabyte G1 RX470 4GB, Kingston HyperX Beast 1888 2x4 GB, Scythe Mugen 2 rev. B (Enermax TB Silence UCTB12P x2)+Gelid Extreme, Corsair RM550x 550W 80+Gold, Zalman Z11 Plus,  WD Blue 1TB, Lepa by Enermax BQL.Quiet PWM Bluex2. Motospeed V30, P10 Lite


#4 k0chan

k0chan
  • Maniak

  • 4806 postów

Napisano 07 maj 2019 - 06:00

karta wyzionęła ducha, jak już na poziomie loga biosu wali ci artefaktami, to juz kaszana - jak nie masz gwarancji, możesz pobawić się w piekarnik , ewentualnie dać ją do serwisu, gdzie takie rzeczy bardziej profesjonalnie robią. może na kilka miechów da się ją jeszcze wskrzesić 

pewnie kupiona na allegro/olx po "okazyjnej" cenie, z dopiskiem nigdy nie kopała :D


Użytkownik k0chan edytował ten post 07 maj 2019 - 06:02

  • 0
MB: Asus P8P67-M ! CPU: I7 2600 (@4,0 GHz) ! GPU: Palit GTX 1660 6gb Dual ! RAM: 8GB RAM @1866 MHz ! SSD: Goodram Iridium Pro 240 GB ! HDD: 1x 2 TB Toshiba p300; 2x 500 GB Samsung F3 ! PSU: SilentiumPC Supremo L2 550W 80+ Gold

#5 40rozbojnik

40rozbojnik
  • Entuzjasta

  • 671 postów
  • Miejscowość:Warszawa

Napisano 07 maj 2019 - 08:55

Jakiś czas temu kupiłem do kompa kartę graficzną Radeon RX580 od Sapphire w wersji Nitro+

 

Grafika działa lecz podczas uruchamiania komputera przed rozpoczęciem ładowania się systemu operacyjnego pojawiają się czarne i białe prostokąciki

 

Nówka czy używka? Jak używka to pewnikiem zdychający, pokoparkowy szrot - stąd owe objawy i spadki klatek. Sam używałem w podobnym, archaicznym zestawie 7970'ki i wszystko było super.


  • 0

Ryzen 5 1600, MSI B350 PC MATE, GOODRAM IRDM 2*8GB DDR4 2400MHz@3000MHz, Sapphire RX580 Nitro+ 8GB OC, GOODRAM IRIDIUM PRO 240GB, 1.5 TB Hitachi+Seagate, Chieftec Force Series 650 W, SPC Pax M70 V2


#6 MESSER

MESSER
  • Nałogowiec

  • 1979 postów

Napisano 07 maj 2019 - 19:08

karta wyzionęła ducha, jak już na poziomie loga biosu wali ci artefaktami, to juz kaszana - jak nie masz gwarancji, możesz pobawić się w piekarnik , ewentualnie dać ją do serwisu, gdzie takie rzeczy bardziej profesjonalnie robią. może na kilka miechów da się ją jeszcze wskrzesić 

pewnie kupiona na allegro/olx po "okazyjnej" cenie, z dopiskiem nigdy nie kopała :D

Może sam jeszcze pół roku/ kilka miesięcy temu doradził "piekarnik".

Tu przez forum w którymś z tematów z lutego/marca, ktoś wstawił filmy od użytkownika YT "Forest"

"Forest" ma nie małą w mojej ocenie wiedzę na temat napraw kart graficznych.

Proponuję obejrzeć jego ostatni filmik z 4 maja, gdzie autor mówi co myśli o "pieczeniu" nowszych modeli kart graficznych.

 

https://www.youtube....h?v=tXrYsrdlJPw


  • 0

#7 dragzor

dragzor
  • Pasjonat

  • 860 postów

Napisano 07 maj 2019 - 19:43

Mojej 7970/280x piekarnik pomógł, działała przez 9miesięcy, poźniej znowu to samo ;)


  • 0

Ryzen 3700X-X370 Gaming Pro-2x8GB 3200 cl15 TridentZ@3800cl16-EVGA 1080Ti SC-EVGA G2 650W-BQ DR3-Phanteks P300-ASUS MG279Q

 

Ryzen 1700-Prime X370-Pro-2x8GB 3200 cl14 FlareX-Gaming G1 1060 6GB-Focus+ 750W-Fortis 3-TV

Intel 4670k-H97 Fatality-2x8GB 1866 cl9 Sniper-RX 580-Thermaltake SmartSE850W-SCASR1000-SPC Aquarius M60W-LG 27IPS


#8 jankrystian

jankrystian
  • Autor tematu
  • Krystian

  • 2 postów
  • Miejscowość:Świdnik

Napisano 15 maj 2019 - 10:55

karta wyzionęła ducha, jak już na poziomie loga biosu wali ci artefaktami, to juz kaszana - jak nie masz gwarancji, możesz pobawić się w piekarnik , ewentualnie dać ją do serwisu, gdzie takie rzeczy bardziej profesjonalnie robią. może na kilka miechów da się ją jeszcze wskrzesić 

pewnie kupiona na allegro/olx po "okazyjnej" cenie, z dopiskiem nigdy nie kopała :D

Tak, kupiona była na Allegro w okazyjnej cenie. Według zapewnień sprzedawcy nie kopała tylko była używana do renderingu.

Te artefakty pojawiają się tylko przed rozpoczęciem uruchamiania systemu. Później już nie występują. Co to jest ten "piekarnik"?


Nówka czy używka? Jak używka to pewnikiem zdychający, pokoparkowy szrot - stąd owe objawy i spadki klatek. Sam używałem w podobnym, archaicznym zestawie 7970'ki i wszystko było super.

Według zapewnień sprzedawcy była używana do renderingu.


Mojej 7970/280x piekarnik pomógł, działała przez 9miesięcy, poźniej znowu to samo ;)

Jakie miałeś objawy?


  • 0

#9 Rebelmind

Rebelmind
  • Czerwonoarmista

  • 4454 postów
  • Miejscowość:Geteborg

Napisano 15 maj 2019 - 13:29

@Up piekarnik?

Stoi takie urządzenie w kuchni (zazwyczaj), w którym to za pomocą bombardowania promieniowaniem cieplnym możesz zmienić stan skupienia materii }:->
  • 0

| 3700x | Asus C7h Wifi | 2x8 GB 3600 cl16 | Intel 600p 512GB | Rvii LC | Win 10 |


#10 pendzel_3

pendzel_3
  • Nałogowiec

  • 1689 postów

Napisano 15 maj 2019 - 14:04

Według zapewnień sprzedawcy nie kopała tylko była używana do renderingu.

 

87fab157fcb62decmed.png 


  • 2





Również z jednym lub większą ilością słów kluczowych: problemMaSzyna, Asus P5KC, Radeon RX580, grafika, BIOS, Sapphire RX580 Nitro+, FPS

Użytkownicy przeglądający ten temat: 0

0 użytkowników, 0 gości, 0 anonimowych