Skocz do zawartości


Uwaga, ta strona używa Cookies
Stosujemy je, aby ułatwić Tobie korzystanie z naszego serwisu. Pamiętaj, że w każdej chwili możesz zmienić ustawienia dotyczące Cookies w ustawieniach swojej przeglądarki internetowej.
Dowiedz się więcej    
Akceptuję
Zdjęcie

Po OC znika karta dźwiękowa

2500k i5 karta dźwiękowa muzyczna intel oc

  • Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
4 odpowiedzi w tym temacie

#1 pzilk

pzilk
  • Gaduła

  • 417 postów
  • Miejscowość:WLKP Leszno

Napisano 05 maj 2019 - 15:06

Witam,
na starym jak świat procku i5 2500k i płycie p67 pro3 zachciało mi się podnieść zegary. Od paru lat śmigał na 4,0 ale na dziś ledwo zipie na tych ustawianiach. Większość, jak nie wszystkie te procki śmigają na 4,5 i wyżej. 
Dlatego ustawiłem tak bios
https://imgur.com/TGpAfKB
https://imgur.com/5zouWt4

https://imgur.com/dbsDjSa

Przy tych ustawieniach komputer testowałem intel burn testem i temperatury 65C po 10 minutach(noctua nh-d14). Byłoby wszytko fajnie ale przestała być widoczna karta dźwiękowa SB0880. Przywracając ustawienia biosu karta wraca i działa. 
Gdzie popełniam błąd?


  • 0

* Ryzen7 2700 * Asus TUF b450 Gaming Plus * Gigabyte Aours RX 580 8GB * Patriot Viper 2x8GB 3200MHz *


*WD WD5000AAKX & WD10EZEX & WD1003FZEX & 850 Evo 250Gb *


* SteelSeries Siberia Elite * Edifier R2600 *


#2 PLSBX

PLSBX
  • Małoletni bajkopisarz

  • 2150 postów

Napisano 05 maj 2019 - 16:37

Dlaczego podkręcasz z włączonym power saving mode?
Przede wszystkim napisz co zmieniasz względem tych 4,0GHz które miałeś od zawsze.


  • 0

#3 pzilk

pzilk
  • Autor tematu
  • Gaduła

  • 417 postów
  • Miejscowość:WLKP Leszno

Napisano 05 maj 2019 - 17:03

Już tyle razy resetowanem że przypadkiem do scr nie wyłączyłem.
  • 0

* Ryzen7 2700 * Asus TUF b450 Gaming Plus * Gigabyte Aours RX 580 8GB * Patriot Viper 2x8GB 3200MHz *


*WD WD5000AAKX & WD10EZEX & WD1003FZEX & 850 Evo 250Gb *


* SteelSeries Siberia Elite * Edifier R2600 *


#4 Bichits

Bichits
  • Emeryt komputerowy

  • 2611 postów
  • Miejscowość:Toruń

Napisano 06 maj 2019 - 14:29

PCIe bus na 100 jest?
  • 0

Mobo: MSI B450 Tomahawk Max CPU: AMD Ryzen 5 3600 Cooler: Box GPU: Sapphire RX 5700 Pulse (@ XT 144TMU, 2304 Shaders) Ram: 2 x 8 GB Crucial Ballistix Sport LT 3200MHz CL 16 SSD: SanDisk SSD PLUS 120GB + GoodRam Iridium PRO 480GB + Crucial MX500 1TB Sound Card: Sound Blaster SB1500 PSU: Thermaltake Smart SE 530w  Case: Phanteks Enthoo Pro Window, black Mouse: Roccat Kone Pure Owl - Eye 3300DPI Keybord: Logitech G105 blue Monitor: AOC C24G1


#5 pzilk

pzilk
  • Autor tematu
  • Gaduła

  • 417 postów
  • Miejscowość:WLKP Leszno

Napisano 06 maj 2019 - 21:48

PCIe bus na 100 jest?

Nie mogę znaleźć tej opcji.

Zmieniałem ustawienia pojedynczo od góry. Po zmianie mnożnika na 40 dźwięk jest(reszta opcji domyślne). restart i dodatkowo kolejna zmiana spread spectrum na disabled i już brak karty w windowsie. O co chodzi? Ciężko jest mi później przywrócić kartę. muszę parę razy resetować ustawienia i kilkakrotnie uruchomić windowsa. Chyba najszybciej wraca jak wyłączę z prądu na listwie i chwile odczekam. 

O co chodzi z tym spread spectrum? 

Teraz zmieniłem mnożnik na 42 spectrum zostawiłem auto i zmieniłem limity na 230. Napięcie pokazuje 1,371 V. Komp stabilny temperatura po 20 min w bfv 56C. Nie ruszałem offsetu ani ustawień c3 c6 itd. 


Użytkownik pzilk edytował ten post 06 maj 2019 - 22:41

  • 0

* Ryzen7 2700 * Asus TUF b450 Gaming Plus * Gigabyte Aours RX 580 8GB * Patriot Viper 2x8GB 3200MHz *


*WD WD5000AAKX & WD10EZEX & WD1003FZEX & 850 Evo 250Gb *


* SteelSeries Siberia Elite * Edifier R2600 *






Również z jednym lub większą ilością słów kluczowych: 2500k, i5, karta dźwiękowa, muzyczna, intel, oc

Użytkownicy przeglądający ten temat: 1

0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych