Skocz do zawartości


Uwaga, ta strona używa Cookies
Stosujemy je, aby ułatwić Tobie korzystanie z naszego serwisu. Pamiętaj, że w każdej chwili możesz zmienić ustawienia dotyczące Cookies w ustawieniach swojej przeglądarki internetowej.
Dowiedz się więcej    
Akceptuję
Zdjęcie

BIOS nie widzi drugiego dysku ssd pod sata

sata m2 dyskl ssd problem

  • Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
8 odpowiedzi w tym temacie

#1 Lysek99

Lysek99
  • Amator

  • 40 postów

Napisano 27 marzec 2019 - 20:16

Witam!

Przyszedł mi dzisiaj komp, wszystko ok, tylko mam jakieś problemy z dyskami.

Dysku ssd pod sata (mx300) nie widzi mi wcale i w systemie i w biosie, a dysk pod m.2 widzi w boot, dziala na nim windows. Obu nie widac w disk info w biosie.

Plyta glowna asus prime b450m-a


  • 0

#2 MESSER

MESSER
  • Nałogowiec

  • 1978 postów

Napisano 27 marzec 2019 - 20:54

Płyta ma zainstalowany najnowszy BIOS?

I drugie pytanie co będzie jak podłączy się ten dysk na SATA na inne złącze SATA na płycie?


  • 0

#3 Lysek99

Lysek99
  • Autor tematu
  • Amator

  • 40 postów

Napisano 27 marzec 2019 - 20:56

zainstalowany najnowszy, probowalem pod kazdy mozliwy sata 

plus: ten dysk pod m.2 ma niby predkosci 3000/3500, a hdtune pokazuje mi predkosc odczytu 1500


  • 0

#4 MESSER

MESSER
  • Nałogowiec

  • 1978 postów

Napisano 27 marzec 2019 - 21:10

Skoro zmiana portów nie przyniosła żadnego efektu można przywrócić ustawienia BIOS do domyślnych, jak i to nie pomoże zostaje jeszcze sprawdzić czy na innym komputerze ten dysk SSD SATA będzie "widziany".


  • 0

#5 Lysek99

Lysek99
  • Autor tematu
  • Amator

  • 40 postów

Napisano 27 marzec 2019 - 21:21

plus kolejna ciekawostka, nie widze woluminu d, mimo, ze dodawalem go przy instalacji windowsa


  • 0

#6 matekow

matekow
  • Entuzjasta

  • 660 postów

Napisano 27 marzec 2019 - 21:46

Sprawdź mój komputer->ppm zarządzaj->manager dysków i tam powinno być widać partycję->ppm formatuj
  • 0

#7 Lysek99

Lysek99
  • Autor tematu
  • Amator

  • 40 postów

Napisano 27 marzec 2019 - 21:50

partycję juz ogarnałem, prędkości dysku m.2 też ok, ale nadal nie widze ssd, plus nie widze obu w biosie


  • 0

#8 kokosnh

kokosnh
  • Maniak

  • 10776 postów
  • 3DMark 06:24404

Napisano 27 marzec 2019 - 22:16

Ten MX300 pod sata ( bo tego nie widzi rozumiem) ma na 100% zasilanie? Jak to w zarzadzaniu dyskami widać daj screena
  • 0

#9 wodego

wodego
  • Gaduła

  • 313 postów

Napisano 28 marzec 2019 - 02:02

Pamiętniej, że sata 5/6 masz nieaktywne, więc tam nie testuj. Wyciągnij m.2 i sprawdź czy dysk sata widać.


  • 0





Również z jednym lub większą ilością słów kluczowych: sata, m2, dyskl, ssd, problem

Użytkownicy przeglądający ten temat: 1

0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych