Skocz do zawartości


Uwaga, ta strona używa Cookies
Stosujemy je, aby ułatwić Tobie korzystanie z naszego serwisu. Pamiętaj, że w każdej chwili możesz zmienić ustawienia dotyczące Cookies w ustawieniach swojej przeglądarki internetowej.
Dowiedz się więcej    
Akceptuję
Zdjęcie

Ryzen 2200g - sterowniki do iGPU

ryzen 2200g sterowniki igpu

  • Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
29 odpowiedzi w tym temacie

#21 uberas

uberas
  • Autor tematu
  • Dyskutant

  • 151 postów

Napisano 27 marzec 2019 - 17:58

Musisz w TV wybrać źródło HDMI, i tu sprawdzić czy są obsługiwane przez TV takie częstotliwości: 50 / 60 i 24 Hz. Jeżeli będą dostępne to wybierasz >24MHz< i powinno zadziałać.

Zauwazylem, ze TV sam się tak ustawia - niestety powinien na 1024x768 (taka rozdzielczość ma bios), ogólnie od paru dni mi wszystko działało - musiałem po prostu za każdym razem wyłączać komputer z gniazdka. Wyłączenie lub zresetowanie przez windowsa wszystko psuło
  • 0

#22 lonialomax

lonialomax
  • Maniak

  • 4056 postów

Napisano 28 marzec 2019 - 08:41

Bez wyłączenia PC połączenie HDMI z TV nie zostaje przerwane i telewizor jest w trybie wyższej rozdzielczości, której bios nie obsługuje i stąd brak obrazu bios. Sprawdź czy wniosą jakieś zmiany ustawień biosu w opcji VGA

Allows you to select which type of operating system to boot.
- Auto Enables legacy option ROM only.
- EFI Driver Enables EFI option ROM. (Default)
This item is configurable only when Fast Boot is set to Enabled or Ultra Fast.


  • 0

Mobo:  Z370 Aorus Gaming 7 - CPU: i5 9600k@4.8GHz - RAM:16GB  G Skill SniperX F4-3600 C19-8GSXKB - Grafika: GTX 1070 Extreme - Zasilacz: Corsair RM550x - Obudowa Zalman Z3 Plus


#23 uberas

uberas
  • Autor tematu
  • Dyskutant

  • 151 postów

Napisano 29 marzec 2019 - 17:06

Bez wyłączenia PC połączenie HDMI z TV nie zostaje przerwane i telewizor jest w trybie wyższej rozdzielczości, której bios nie obsługuje i stąd brak obrazu bios. Sprawdź czy wniosą jakieś zmiany ustawień biosu w opcji VGA
Allows you to select which type of operating system to boot.
- Auto Enables legacy option ROM only.
- EFI Driver Enables EFI option ROM. (Default)
This item is configurable only when Fast Boot is set to Enabled or Ultra Fast.

Niestety nic to nie zmienia - jeżeli ta teza by była prawdziwa to adekwatnie przy dedykowanej karcie graficznej tez tak powinno być, a nie jest
  • 0

#24 lonialomax

lonialomax
  • Maniak

  • 4056 postów

Napisano 29 marzec 2019 - 17:58

to adekwatnie przy dedykowanej karcie graficznej tez tak powinno być, a nie jest

Karta graficzna dedykowana obsługuje około 120 trybów rozdzielczości i przesyła obraz dopasowując rozdzielczość do monitora. W trybie bios przesyła rozdzielczość1024x768 60 Hz którą Twój TV obsługuje. Po wejściu do Windowsa i uruchomieniu sterownika grafiki karta dostosowuje rozdzielczość do natywnej TV czyli 1360x768 60 Hz.

 

Wyłączenie lub zresetowanie przez windowsa wszystko psuło

Bo cały czas chodzi o ilość HZ bez wyłączenia PC czyli przerwania połączenia grafiki TV oczekuje na obraz w rozdzielczości 1080P 24Hz. Po ponownym uruchomieniu bios jest w rozdzielczości 1024x768 60 Hz, której TV nie widzi, bo czuwa na rozdzielczości 1080P 24Hz. Możesz to sprawdzić przez wejście do biosu domyślnie, bo nie masz obrazu, następnie wejść w ustawienia TV i przełączyć źródło obrazu na częstotliwość 1024x768 60 Hz. W/g tezy powinieneś zobaczyć ekran biosu.


Użytkownik lonialomax edytował ten post 29 marzec 2019 - 17:59

  • 0

Mobo:  Z370 Aorus Gaming 7 - CPU: i5 9600k@4.8GHz - RAM:16GB  G Skill SniperX F4-3600 C19-8GSXKB - Grafika: GTX 1070 Extreme - Zasilacz: Corsair RM550x - Obudowa Zalman Z3 Plus


#25 uberas

uberas
  • Autor tematu
  • Dyskutant

  • 151 postów

Napisano 01 kwiecień 2019 - 00:53

Karta graficzna dedykowana obsługuje około 120 trybów rozdzielczości i przesyła obraz dopasowując rozdzielczość do monitora. W trybie bios przesyła rozdzielczość1024x768 60 Hz którą Twój TV obsługuje. Po wejściu do Windowsa i uruchomieniu sterownika grafiki karta dostosowuje rozdzielczość do natywnej TV czyli 1360x768 60 Hz.

Bo cały czas chodzi o ilość HZ bez wyłączenia PC czyli przerwania połączenia grafiki TV oczekuje na obraz w rozdzielczości 1080P 24Hz. Po ponownym uruchomieniu bios jest w rozdzielczości 1024x768 60 Hz, której TV nie widzi, bo czuwa na rozdzielczości 1080P 24Hz. Możesz to sprawdzić przez wejście do biosu domyślnie, bo nie masz obrazu, następnie wejść w ustawienia TV i przełączyć źródło obrazu na częstotliwość 1024x768 60 Hz. W/g tezy powinieneś zobaczyć ekran biosu.

Jak już mówiłem nie mogę tego przełączyć bo nie mam pilota - lecz wyłączenie i włączenie TV jak już wejdę na ślepo do biosu tez powinno pomoc, a nie pomaga? Bios tez ładuje swoje sterowniki VGA wiec teoretycznie nie powinno być różnicy integra/dedyk, a jednak jest. Niestety, nie potrafię rozwiązać tego problemu i brakuje mi już pomysłów
  • 0

#26 lonialomax

lonialomax
  • Maniak

  • 4056 postów

Napisano 01 kwiecień 2019 - 14:53

lecz wyłączenie i włączenie TV jak już wejdę na ślepo do biosu tez powinno pomoc

Nie, TV zapisuje w pamięci ostatni wybór sygnału wideo i bez przełączenia przez użytkownika cały czas szuka sygnału z ostatnio używanego źródła (u Ciebie na częstotliwości 1080P 24Hz której bios nie obsługuje) Jak tego nie sprawdzisz przez ustawienia częstotliwości w TV to raczej nie rozwiąże się tego problemu. Możesz jeszcze pożyczyć monitor komputerowy i sprawdzić czy wina jest po stronie grafiki zintegrowanej czy TV.

 Ogólnie każdy TV powinien mieć sterowanie ręczne więc Podłącz PC-TV kablem D-Sub.następnie wejdź ręcznie w ustawienia TV i wybierz wejście D-SUB. Tu nie masz ograniczeń co do częstotliwości ze strony płyty gł. i powinien być widoczny bios i karta graficzna ustawi się na rozdzielczość  1920x1200@60 Hz. W instrukcji masz jeszcze taki wpis: Jeśli urządzenie jest podłączone przez HDMI i Telewizor jest wyłączany w tryb gotowości, gdy urządzenie wraca, może być komunikat o błędzie na ekranie „Brak wideo”. Może będziesz musiał wyłącz urządzenie w gnieździe ściennym, aby zresetować urządzenie dotyczy Połączenia HDMI. I to chyba wszystko tłumaczy.


Użytkownik lonialomax edytował ten post 01 kwiecień 2019 - 16:00

  • 0

Mobo:  Z370 Aorus Gaming 7 - CPU: i5 9600k@4.8GHz - RAM:16GB  G Skill SniperX F4-3600 C19-8GSXKB - Grafika: GTX 1070 Extreme - Zasilacz: Corsair RM550x - Obudowa Zalman Z3 Plus


#27 uberas

uberas
  • Autor tematu
  • Dyskutant

  • 151 postów

Napisano 04 kwiecień 2019 - 20:25

Nie, TV zapisuje w pamięci ostatni wybór sygnału wideo i bez przełączenia przez użytkownika cały czas szuka sygnału z ostatnio używanego źródła (u Ciebie na częstotliwości 1080P 24Hz której bios nie obsługuje) Jak tego nie sprawdzisz przez ustawienia częstotliwości w TV to raczej nie rozwiąże się tego problemu. Możesz jeszcze pożyczyć monitor komputerowy i sprawdzić czy wina jest po stronie grafiki zintegrowanej czy TV.
Ogólnie każdy TV powinien mieć sterowanie ręczne więc Podłącz PC-TV kablem D-Sub.następnie wejdź ręcznie w ustawienia TV i wybierz wejście D-SUB. Tu nie masz ograniczeń co do częstotliwości ze strony płyty gł. i powinien być widoczny bios i karta graficzna ustawi się na rozdzielczość 1920x1200@60 Hz. W instrukcji masz jeszcze taki wpis: Jeśli urządzenie jest podłączone przez HDMI i Telewizor jest wyłączany w tryb gotowości, gdy urządzenie wraca, może być komunikat o błędzie na ekranie „Brak wideo”. Może będziesz musiał wyłącz urządzenie w gnieździe ściennym, aby zresetować urządzenie dotyczy Połączenia HDMI. I to chyba wszystko tłumaczy.

Jezeli chodzi o szukanie sygnału - próbowałem na wiele sposobów to sprawdzać, wyłączać włączać tv, zmieniać ustawienia przyciskami lecz nic to nie daje - ewidentnie jest to wina iGPU. Resetując komputer TV czyta bios jako 1920x1080 24hz ale od razu automatycznie łapie rozdzielczosc biosu 1024x768 60hz przy użyciu dedykowanej karty graf. Niestety, kabel dsub zupełnie nie działa - nie ma obrazu jakkolwiek bym nie spróbował i podejrzewam, ze vega 8 po prostu nie obsługuje formatu analogowego tak jak robią to inne nowsze karty (bodajże gtx7xx w górę). W zasadzie nic to nie tłumaczy - TV cały czas szuka sygnału i nie ma tu znaczenia, czy go wyłącze/przełączę - na Vega 8 po prostu działa tylko i wyłącznie przy pierwszym starcie, potem po resecie nie widać biosu i jest 640x480, co mogę zmienić zmieniając sterowniki monitora, lecz po kolejnym resecie jest to samo
  • 0

#28 lonialomax

lonialomax
  • Maniak

  • 4056 postów

Napisano 04 kwiecień 2019 - 21:53

próbowałem na wiele sposobów to sprawdzać, wyłączać włączać tv
W instrukcji jest napisane, że masz wyłączyć urządzenie tzn. nie TV tylko PC i to się zgadza z Twoim opisem.

kabel dsub zupełnie nie działa - nie ma obrazu jakkolwiek bym nie spróbował
Napisz krok po kroku co rozumiesz pod stwierdzeniem  „jakkolwiek bym nie spróbował" Masz w TV wybrać źródło sygnału PC

ze vega 8 po prostu nie obsługuje formatu analogowego
Vega 8 jak najbardziej obsługuje rozdzielczość VGA tzn. 640×480 więc nie koniecznie jest tu jakaś wina karty zintegrowanej. Zmień TV lub zamontuj kartę graficzną dedykowaną-zewnętrzną i będzie po problemie. 
  • 0

Mobo:  Z370 Aorus Gaming 7 - CPU: i5 9600k@4.8GHz - RAM:16GB  G Skill SniperX F4-3600 C19-8GSXKB - Grafika: GTX 1070 Extreme - Zasilacz: Corsair RM550x - Obudowa Zalman Z3 Plus


#29 uberas

uberas
  • Autor tematu
  • Dyskutant

  • 151 postów

Napisano 04 kwiecień 2019 - 23:19

W instrukcji jest napisane, że masz wyłączyć urządzenie tzn. nie TV tylko PC i to się zgadza z Twoim opisem. Napisz krok po kroku co rozumiesz pod stwierdzeniem „jakkolwiek bym nie spróbował" Masz w TV wybrać źródło sygnału PC Vega 8 jak najbardziej obsługuje rozdzielczość VGA tzn. 640×480 więc nie koniecznie jest tu jakaś wina karty zintegrowanej. Zmień TV lub zamontuj kartę graficzną dedykowaną-zewnętrzną i będzie po problemie.

To nie jest zasada, ze zawsze gdy wyłącze to się odpali - czasem tak, czasem nie (zauważyłem, ze po dłuższym postoju jest to bardziej prawdopodobne) - przez wyłączenie rozumiem z kontaktu. Reset biosu za to pomaga zawsze.

Jakkolwiek bym nie próbował czyli podłączam dsub TV-PC - odpalam tv wybierając źródło vga (dsub) - nic się nie wyświetla wiec zmieniam źródło na hdmi i wracam na vga (może złapie) - nie łapie. Wyłączam TV i włączam, nie łapie. Wyłączam i PC i TV i próbuje - nie lapie. Wchodząc w windowsa z obiema kartami aktywnymi przepinam hdmi na gtx770 na vga w Vedze, nic to nie daje. Podłączam rownolegle hdmi na gtx770 i vga na płycie - nic. Ustawie primary graphics na auto - nie działa, iGPU only - nie działa. Zupełnie nie ma obrazu przez d-sub i sprawdziłem dwa kable. Aktualnie mam gtx770, ale po prostu starcza mi Vega 8, chciałbym jej używać lecz nie mogę
  • 0

#30 lonialomax

lonialomax
  • Maniak

  • 4056 postów

Napisano 05 kwiecień 2019 - 14:02

Dla mnie to Twój TV jest mało elastyczny co do połączenia z PC więc sprawdź Vega 8 z jakimś monitorem komputerowym.


  • 0

Mobo:  Z370 Aorus Gaming 7 - CPU: i5 9600k@4.8GHz - RAM:16GB  G Skill SniperX F4-3600 C19-8GSXKB - Grafika: GTX 1070 Extreme - Zasilacz: Corsair RM550x - Obudowa Zalman Z3 Plus





Użytkownicy przeglądający ten temat: 0

0 użytkowników, 0 gości, 0 anonimowych