Skocz do zawartości


Uwaga, ta strona używa Cookies
Stosujemy je, aby ułatwić Tobie korzystanie z naszego serwisu. Pamiętaj, że w każdej chwili możesz zmienić ustawienia dotyczące Cookies w ustawieniach swojej przeglądarki internetowej.
Dowiedz się więcej    
Akceptuję
Zdjęcie

Pytanie do znawców nie doradzaczy. - display port


Najlepsza odpowiedź michal7t, 14 marzec 2019 - 11:57

 jak zrobić reinstalkę ?


Po usunięciu wszystkiego, i podłączeniu się pod kartę, jakby wszystko ustało..na razie ,

zmiany w sterownikach chyba też powinno się robić będąc monitorem podpięty pod kartę, ...

Przejdź do postu


  • Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
8 odpowiedzi w tym temacie

#1 michal7t

michal7t
  • Amator

  • 44 postów

Napisano 12 marzec 2019 - 21:54

Mam ważne pytanie, w komputerze mam zntegrowaną kartę graf intel 630 ( standard w nowych rozwiązaniach) fabrycznie mam zainstalowaną kartę radeon pro wx3100.

 

Teraz  pytanie, czy jeżeli podłączam monitor pod wyjście display port nie z karty graficznej czyli nie ( w wyjścia karty) tylko powyżej gdzie jest fabryczne zintegrowane to działa karta ?????

 

poprawka: czy działa karta AMD miałem na myśli, przepraszam nie dopisałem.


Użytkownik michal7t edytował ten post 12 marzec 2019 - 23:05

  • 0

#2 Wento

Wento
  • Maniak

  • 2440 postów
  • Miejscowość:ZG

Napisano 12 marzec 2019 - 22:15

Tak, zintegrowana działa(no chyba, że możesz ją wyłączyć w biosie). Wtedy mając monitor podpięty pod integrę, możesz też wybrać(w Windowsie), czy te wyjście ma korzystać z mocy obliczeniowej integry czy radeona.

standard w nowych rozwiązaniach

Nie tylko nowych.


  • 0

"To prawda....-mruknął Puchatek, spoglądając w lustro i klepiąc się po brzuszku. -Nie liczy się rozmiar. Liczy się puchatość!"

 

Moderator globalny/Ekspert działu: Telefony komórkowe i smartfony / Pełne zestawienie Ekspertów


#3 michal7t

michal7t
  • Autor tematu
  • Amator

  • 44 postów

Napisano 13 marzec 2019 - 00:12

Tak, zintegrowana działa(no chyba, że możesz ją wyłączyć w biosie). Wtedy mając monitor podpięty pod integrę, możesz też wybrać(w Windowsie), czy te wyjście ma korzystać z mocy obliczeniowej integry czy radeona.

 

Nie tylko nowych.

 

 

ok, zintegrowana działa cały czas tak sądzę, tylko  zależy mi na odpowiedzi czy dodatkowa też działa, ponieważ ciągle mam z nią problem, non stop, jak przełączę monitor pod w wyjścia z karty graficznej, wolniej uruchamia się komputer, ( minimalnie)

czasami zawiesza się kursor od myszy)

 

i teraz nie wiem czy : mam coś ze sterownikami, i czy np. lepiej korzystać z karty wbudowanej a karta graf WX3100, działa jako dodatkowa moc obliczeniowa ?

 

czy w momencie kiedy nie jestem podpięty pod kartę na nic mi ta karta, a jak się pod nią podepnę z monitorem od razu coś mi nie pasuje, ...

 

zacząłem czytać o sterownikach i zauważyłem ,że sterowniki pobierają się z :
1) menadżer urządzeń

2) system diagnostyczny dell

3) można pobrać ze strony AMD ( jak piszecie to najlepsze)

 

pobrałem sterowniki poprzez system diagnostyczny dell i witrak w karcie wali na maxa , dostaję wścieku ! 

później pobrałem sterowniki ze strony AMD, i wyglądało to jakby się na siebie nałożyły, bo w momecie uruchomienia kompa wiatrak w karcie znowu chodził na maxa, ale po 3 sek jak wstał system wiatrach cichł, ale ciągle błędy o panelu sterowania , ciągle zwieszający się panel sterowania kartą...

 

 

na dysku instalacyjnym był folder AMD, w  programach też folder AMD , usunołem przed chwilą wszystko , karta chodzi cały czas z wiatrakami na maxa, nie am jej w systemie,

 

 

 

pobrać od nowa sterowniki z AMD ? czy inaczej?? proszę o pomoc Panowie , dziękuję !

 

 

 

 

Komputer to nowy Dell precison, w fabrycznej konfiguracji , ma 2 tygodnie, komputer czyściutki, posiada nvm2 z wind + ssd wszystko clear.

na początku po uruchomieniu , karta pracowała cicho, dopiero po podłączeniu internetu zaczoł pobierać setki aktualizacji, 

 

panel sterowania kartą znikał, nie było go wcale .. pobierałe te strowniki , raz z tąd raz ze strony AMD, 

coś ciągle nie tak było, 

 

 

przed chwilą usunąłem wszystko co mogło być do AMD , Wyjąłem kartę z portu, może się rozładuje i nie będzie tak świedrować..karta to WX2100 nie 3100..

 

 

d5fce8a92a583.jpg

 

Jest tak:
Panel diagnostyki Dell:
jak podłączę kartę zaraz pokaże że sterowniki dostępne do pobrania:
d391bd216d477.png

 

 

sterowniki ze strony wsparcia dell:
4bcf487f2840e.png

 

 

 

df6c8ef85846f.png

 

Teraz pytanie czy nie pobierać nic, tylko ze strony AMD ?? bo prawdopodobnie i tak zostaną pobrane ze trony dell , i nałożą się na siebie i będzie to samo...


Cześć dalsza :
usunąłem wszystkie sterowniki , wchodzę na stronę DELL wsparcie, pokazuje jak jest karta i zaleca pobranie 560MB sterownik:
f65f09cdec44d.png

 

 

Na stronie AMD znajduje model karty i sterowniki mają 323MB:

9b79542abfbc1.png
 


macie jakiś pomysł ??? :(


No i dalej to samo , czyli gó**o, po pobraniu sterowników, nagle wzrasta pobór CPU, zaczyna chodzić wentylator zasilacza, jest głośniej,  a samo GPU działa skokowo , raz pokazuje użycie 2% raz 80% i tak cały czas...

 

 

wypierdzielam tą kartę, AMD to gó**o

 

 

 

Pobrane najnowsze sterowniki , po wejściu w menadżer urządzeń  wchodzę w kartę i aktualizuj sterowni i od razu coś pobiera, instaluje wiatraki zaczynają głośno chodzić, i nawet zawiesza się tekst ! 

jak to piszę, 

 

 

przełączę się na kartę wbudowaną wszystko chodzi.. gó**o i tyle

 

 

Po przełączeniu się na kartę graficzną, pobór RAM wzrasta do 35% ,  przełączenie na kartę wbudowaną spada do 20% , 


Użytkownik michal7t edytował ten post 13 marzec 2019 - 00:30

  • 0

#4 Wento

Wento
  • Maniak

  • 2440 postów
  • Miejscowość:ZG

Napisano 13 marzec 2019 - 00:24

Pobierz DDU - Display Driver Uninstaller, ze strony Guru3D. 

Uruchom jako administrator i najlepiej usuń po kolei każdy ze sterowników(Intel oraz AMD), wybierasz po prawej producenta, a następnie wybierasz jego kompletne usunięcie. Następnie pobierz sterowniki ze strony AMD i dopiero je zainstaluj.

 

Jeśli dalej będą problemy z kulturą pracy tego Radeona, pobierz GPU-Z i w zakładce sensors sprawdź zależność temperatury i jak się ma do prędkości turbinki na karcie. Sytuacja, którą opisujesz nie powinna mieć normalnie miejsca, tego typu skoki, z 2% do 80% na pulpicie to anomalia. 

 

W przypadku, gdyby faktycznie krzywa wariowała, można ją ustawić na sztywno w MSI Afterburner, ew. posiłkować się wbudowanym w sterowniki AMD Wattmanem, lecz to niezbyt stabilne narzędzie.


  • 0

"To prawda....-mruknął Puchatek, spoglądając w lustro i klepiąc się po brzuszku. -Nie liczy się rozmiar. Liczy się puchatość!"

 

Moderator globalny/Ekspert działu: Telefony komórkowe i smartfony / Pełne zestawienie Ekspertów


#5 michal7t

michal7t
  • Autor tematu
  • Amator

  • 44 postów

Napisano 13 marzec 2019 - 00:40

OK, może też usunę sterowniki INTEL normalnie cuda na h...u dzieją się z tym komputerem..

2a104f9d2b689.png

 

Dosłownie , nic nie jest otwarte tylko chrome i 3 zakładki a tu co chwila jakieś skoki 

bff06e1f33fc5.png

 

 

Odłączam się od Radeona, wszystko chodzi normalnie, żadnych opóźnień, maxymalny pobór GPU 2-3% nie 80% , spada pobór RAM i CPU.. 


Użytkownik michal7t edytował ten post 13 marzec 2019 - 01:01

  • 0

#6 chrisplbw

chrisplbw
  • Zapaleniec

  • 1443 postów

Napisano 13 marzec 2019 - 09:54

W przypadku, gdyby faktycznie krzywa wariowała, można ją ustawić na sztywno w MSI Afterburner, ew. posiłkować się wbudowanym w sterowniki AMD Wattmanem, lecz to niezbyt stabilne narzędzie.

Akurat się nie zgodzę WattMan działa bardzo dobrze, tylko sparowany z MSI AB robi cyrki - przetestowane i AB już od ponad roku u mnie gości.

 

wypierdzielam tą kartę, AMD to gó**o

Po co wylewać żale tutaj - masz wsparcie Dell może oni pomogą.

Mnie bardziej ciekawi czy to nie przypadkiem Win i jego aktualizacja nie miesza bardziej - o ile jeszcze jej nie usunąłeś: KB4482887


  • 0

AMD FX8350 4.0GHz@4.7GHz, Gigabyte GA990FXA-UD5, Gigabyte G1 RX470 4GB 1230/6600@1300/7000, Kingston HyperX Beast 1888 2x4 GB, Scythe Mugen 2 rev. B (Enermax TB Silence UCTB12P x2)+Gelid Extreme, Corsair RM550x 550W 80+Gold, Zalman Z11 Plus,  WD Blue 1TB, Lepa by Enermax BQL.Quiet PWM Bluex2. Motospeed V30, P10 Lite


#7 michal7t

michal7t
  • Autor tematu
  • Amator

  • 44 postów

Napisano 13 marzec 2019 - 10:20

Akurat się nie zgodzę WattMan działa bardzo dobrze, tylko sparowany z MSI AB robi cyrki - przetestowane i AB już od ponad roku u mnie gości.

 

 

 

Po co wylewać żale tutaj - masz wsparcie Dell może oni pomogą.

Mnie bardziej ciekawi czy to nie przypadkiem Win i jego aktualizacja nie miesza bardziej - o ile jeszcze jej nie usunąłeś: KB4482887

 

 

Może masz rację, tylko powiem Ci szczerze , kolega zakupił niemal identyczny kompuer z kartą AMD i jest to samo, 

tylko gorzej , bo jak przełączy się na kartę monitorem czasem windows się nie uruchamia.. 

 

jeśli to coś z Windowsem to jak to rozwiązać ? 

reinstalka od nowa ? bo wzasadzie pierwsze dni było wszystko OK, dopiero po jakiś aktualizacjach się to zaczęło, 

ale nowy komputer pobierał wszystko, BIOS, STEROWNIKI, ponad 1GB...później dołączyły aktualziacje windowsa.


  • 0

#8 Rafs0n

Rafs0n
  • Bywalec

  • 93 postów

Napisano 13 marzec 2019 - 11:17

Możesz spróbować zrobić reinstala bo Win 10 udostępnia taką możliwość. Jeśli dalej będą się działy takie rzeczy to do supportu Dell'a napisać i czekać na odpowiedź


Użytkownik Rafs0n edytował ten post 13 marzec 2019 - 11:18

  • 0

#9 michal7t

michal7t
  • Autor tematu
  • Amator

  • 44 postów

Napisano 14 marzec 2019 - 11:57   Najlepsza odpowiedź

 jak zrobić reinstalkę ?


Po usunięciu wszystkiego, i podłączeniu się pod kartę, jakby wszystko ustało..na razie ,

zmiany w sterownikach chyba też powinno się robić będąc monitorem podpięty pod kartę, ...


Użytkownik michal7t edytował ten post 14 marzec 2019 - 13:49

  • 0




Użytkownicy przeglądający ten temat: 0

0 użytkowników, 0 gości, 0 anonimowych