Skocz do zawartości


Uwaga, ta strona używa Cookies
Stosujemy je, aby ułatwić Tobie korzystanie z naszego serwisu. Pamiętaj, że w każdej chwili możesz zmienić ustawienia dotyczące Cookies w ustawieniach swojej przeglądarki internetowej.
Dowiedz się więcej    
Akceptuję
Zdjęcie

Freeze Windowsa 7 na dysku SSD

windows 7 ssd freeze zacinanie się zamrożenie

  • Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
6 odpowiedzi w tym temacie

#1 SzAkaTaktyk

SzAkaTaktyk
  • Amator

  • 60 postów

Napisano 23 luty 2019 - 15:16

Freeze Windowsa 7 na dysku SSD

Witam. Niedawno postawiłem windowsa 7 pro na nowym dysku ssd Cruical BX300 120GB.

Zainstalowałem chyba wszystkie możliwe sterowniki do płyty głównej (B75MA-P45) oraz do karty graficznej, karty sieciowej i dźwiękowej. Mój problem polega na tym że bardzo często, po +/-  godzinie korzystania z komputera, windows się "zamraża" na minutę lub całkowicie że aż muszę restartować komputer przyciskiem na obudowie. Zauważyłem że gry i programy zainstalowane na tym oto dysku ssd się zamrażają a np GTA V na dysku HDD zamroziło mi się tylko raz kiedyś a teraz nawet po długim czasie użytkowania, nie zamraża się. Czasem bywa też tak że np program się zawiesi ale mogę ruszać myszką i ale i tak windows nie reaguje na moje polecenia np jak klikam aby wyłączyć dany program. Instalowałem różne wersje sterowników AHCI do mojej płyty głównej, w biosie tryb bootowania to AHCI... Nie wiem co mam robić, to jest naprawdę irytujące kiedy robię coś ważnego na komputerze.
Z góry dziękuję za pomoc!

*specyfikacja jakby była potrzebna*
i5 2500

b75ma-p45

hd7770 1gb

2x4gb ddr3

corsair vs450
ps: wątpie żeby to była wina innej części niż ten ssd ponieważ kiedy miałem windowsa 7 wcześniej na dysku hdd to nie było takiego problemu


Użytkownik SzAkaTaktyk edytował ten post 23 luty 2019 - 15:22

  • 0

#2 sebki1

sebki1
  • Nałogowiec

  • 1929 postów
  • Miejscowość:Mysłowice
  • 3DMark 06:13100

Napisano 23 luty 2019 - 16:00

Daj screena z parametrow SMART tego SSD najlepiej w programie CrystalDiskInfo albo HDTune.

W jakim procencie masz zapelniony ten dysk ? 


  • 0

CPU: INTEL CORE 2 QUAD Q6600 2.4 GHZ +  SILENTIUM SPARTAN 3 LT HE1012: MOBO: GIGABYTE GA-P31-ES3G IP31 S775 BOX RAM: GOODRAM 2GB DDR-2 800 + 2GB DDR-2 800 SSD: SAMSUNG 850 PRO 256 GB HDD: SAMSUNG HD502HI 500 GB 16 MB SATA-2, TOSHIBA HDWD120 2 TB: ASUS BW-16D1HT SATA BOX:

GPU: MSI GTX 750 Ti 2 GB OS: WINDOWS 7 PRO 64 BIT: PSU: XFX CORE 550w: FEVER AC09A-BK/BK ACHILLES PPFC400 LCD: ACER PREDATOR 24" XB240H


#3 SzAkaTaktyk

SzAkaTaktyk
  • Autor tematu
  • Amator

  • 60 postów

Napisano 23 luty 2019 - 16:14

Daj screena z parametrow SMART tego SSD najlepiej w programie CrystalDiskInfo albo HDTune.

W jakim procencie masz zapelniony ten dysk ? 

https://snag.gy/A7BZKa.jpg chyba to jest to

 

 

72,4GB(wolne) ze 111GB
 


Użytkownik SzAkaTaktyk edytował ten post 23 luty 2019 - 16:17

  • 0

#4 sebki1

sebki1
  • Nałogowiec

  • 1929 postów
  • Miejscowość:Mysłowice
  • 3DMark 06:13100

Napisano 23 luty 2019 - 16:57

A dolna czesc tej tabelki - jest tam jeszcze cos ?

Profilaktycznie mozesz sprobowac podmienic kabel SATA albo podpiac dysk do innego portu SATA na plycie glownej.


  • 0

CPU: INTEL CORE 2 QUAD Q6600 2.4 GHZ +  SILENTIUM SPARTAN 3 LT HE1012: MOBO: GIGABYTE GA-P31-ES3G IP31 S775 BOX RAM: GOODRAM 2GB DDR-2 800 + 2GB DDR-2 800 SSD: SAMSUNG 850 PRO 256 GB HDD: SAMSUNG HD502HI 500 GB 16 MB SATA-2, TOSHIBA HDWD120 2 TB: ASUS BW-16D1HT SATA BOX:

GPU: MSI GTX 750 Ti 2 GB OS: WINDOWS 7 PRO 64 BIT: PSU: XFX CORE 550w: FEVER AC09A-BK/BK ACHILLES PPFC400 LCD: ACER PREDATOR 24" XB240H


#5 SzAkaTaktyk

SzAkaTaktyk
  • Autor tematu
  • Amator

  • 60 postów

Napisano 24 luty 2019 - 16:33

A dolna czesc tej tabelki - jest tam jeszcze cos ?

Profilaktycznie mozesz sprobowac podmienic kabel SATA albo podpiac dysk do innego portu SATA na plycie glownej.

https://snag.gy/wZIx0Y.jpg
https://snag.gy/y8Tm1w.jpg
przełączyłem kabelek w inne gniazdo i brak zmian


  • 0

#6 sebki1

sebki1
  • Nałogowiec

  • 1929 postów
  • Miejscowość:Mysłowice
  • 3DMark 06:13100

Napisano 24 luty 2019 - 16:48

SMART jest czysty.Jeszcze ostatnia rzecz jaka mozesz zrobic to "Error scan" w HDTune - koniecznie z ODZNACZONĄ opcją "Quick scan".

Skoro zmiana kabla i gniazda nie pomogla to moze problem tkwi w czym innym ? sprobuj jeszcze przetestowac pamiec RAM memtestem86.


  • 0

CPU: INTEL CORE 2 QUAD Q6600 2.4 GHZ +  SILENTIUM SPARTAN 3 LT HE1012: MOBO: GIGABYTE GA-P31-ES3G IP31 S775 BOX RAM: GOODRAM 2GB DDR-2 800 + 2GB DDR-2 800 SSD: SAMSUNG 850 PRO 256 GB HDD: SAMSUNG HD502HI 500 GB 16 MB SATA-2, TOSHIBA HDWD120 2 TB: ASUS BW-16D1HT SATA BOX:

GPU: MSI GTX 750 Ti 2 GB OS: WINDOWS 7 PRO 64 BIT: PSU: XFX CORE 550w: FEVER AC09A-BK/BK ACHILLES PPFC400 LCD: ACER PREDATOR 24" XB240H


#7 kokosnh

kokosnh
  • Maniak

  • 11336 postów
  • 3DMark 06:24404

Napisano 24 luty 2019 - 17:49

Wsadź dla testu w porty SATA II czyli któreś sata od portu nr 2 do portu nr 6. Smart tak jak kolega wspomniał czysty. Jak skan hd tune wyjdzie ok, to będzie trzeba testować czy to nie cpu czy ram.
  • 0





Również z jednym lub większą ilością słów kluczowych: windows 7, ssd, freeze, zacinanie się, zamrożenie

Użytkownicy przeglądający ten temat: 0

0 użytkowników, 0 gości, 0 anonimowych