Skocz do zawartości


Uwaga, ta strona używa Cookies
Stosujemy je, aby ułatwić Tobie korzystanie z naszego serwisu. Pamiętaj, że w każdej chwili możesz zmienić ustawienia dotyczące Cookies w ustawieniach swojej przeglądarki internetowej.
Dowiedz się więcej    
Akceptuję
Zdjęcie

Komputer wyłącza się przy wymagających gierkach.


  • Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
19 odpowiedzi w tym temacie

#1 zbyszeq96

zbyszeq96
  • Amator

  • 48 postów

Napisano 11 luty 2019 - 02:33

Witam serdecznie,

Przed opisem problemu, niżej moja specyfikacja PC :)
 
MOBO: H87 Performance
CPU: Intel Core i5-4670K
GPU: Radeon R9 290 4GB 
RAM: Ballistix DDR3 2x 8GB
Dysk SSD1: OCZ VECTOR180 960GB
Dysk SSD2: Crucial CT120
Dysk HDD: Dysk Western Digital Caviar Blue, 3.5'', 1TB
Zasilacz: Cooler Master G550M
 
A więc tak, problem dotyczy restartowania się komputera w momencie grania w nieco bardziej wymagające gierki, lub na wyższych ustawieniach. Dla przykładu w Fortnite pogram na minimalnych ustawieniach, gdzie jest totalna pixeloza i jest ok, lecz gdy czasem automatycznie zmieni mi na zalecaną lepsza jakość to po chwili komputer się restartuje. To samo gierek takich jak rocket league, czy ostatnio popularny apex, w obu tych przypadkach nie zdąży mi dojść do menu startowego, żeby nawet spróbować zmienić ustawienia na niższe i już restart. Testowałem również FurMark, i niestety po kliknięciu i próbie testu instant restart.
Na początku (bo opisywałem ten problem jakoś z rok temu) myślałem, że to zasilacz. Jednak odpiąłem grafikę, i zrobiłem FurMark na integrze, i chodziło bez problemu robiąc cały test. 
Następnie przy włożonym GPU sprawdzałem też ramy, wyjmując kości przekładając na innych miejscach, puszczając po 1, i to samo. Poszedłem krok dalej twierdząc, że może temp jest za dużą i od razu odłącza, ale po kupieni nowej pasty, rozebraniu grafiki i jej wyczyszczeniu + nałożeniu nowej pasty nic się nie zmieniło. Jeszce myślę, że port PCI E mógłby być na płycie głównej uszkodzony w jakiś sposób, ale nie mam możliwości wpięcia pod 2, gdyż karta jest tak długa, że zahacza o miejsce na dyski, których odpiąć się nie da. Z tego wychodzi, że uszkodzona jest karta graficzna, jednak jest to dość spory koszt aby ot tak sobie kupić i sprawdzić czy to na pewno to. Ma ktoś jakieś rady? Jak na moje uszkodzone jest jedno z 3, wejście PCI-E/lub płyta główna?, karta graficzna, bądź po prostu zasilacz, który przy integrze chodzi lux a może coś z kartą graficzną ma problem. Dodatkowo sprawdziłem kabelki zasilania od grafiki i innych, i żadna nie była uszkodzona mechanicznie, wszystko wyglądało ok.
 

Będę wdzięczny za każde wskazówki.


  • 0

#2 matekow

matekow
  • Entuzjasta

  • 624 postów

Napisano 11 luty 2019 - 04:51

Sprawdź zasilacz w większości przypadków jest to wina właśnie jego wina. Najlepiej podmień na jakiś sprawdzony może pożycz od kolegi? Twoja karta do energooszczędnych nie należy.
  • 1

#3 MiK

MiK
  • Satan's little helper

  • 6523 postów
  • Miejscowość:Tarnów

Napisano 11 luty 2019 - 07:13

Sprawdź w sterownikach ustawienie „power”. Ustaw minus -50%. Grafika będzie mniej wydajna ale pobierze mniej prądu. Jak będzie działać ok, to pewnie zasilacz.
  • 2

Płyta główna: Msi Z77A-G45 Procesor: i5 3570K @ 4.5GHz Chłodzenie procesora: Zalman Performa Pamięć RAM: G.SKILL RipjawsX 2x4GB 2400MHz Karta graficzna: XFX R9 Nano @ Fury X Zasilacz: Seasonic G-550 Dysk twardy: intel SSD 330 60 GB + SSD GoodRam 120GB + Seagate 1TB Karta muzyczna: Sound Blaster Z Zestaw Audio: Edifier R1600T III Obudowa: Corsair Carbide 330R Monitor: Dell P2214H.

#4 PLSBX

PLSBX
  • Małoletni bajkopisarz

  • 2071 postów

Napisano 11 luty 2019 - 08:37

Na początku (bo opisywałem ten problem jakoś z rok temu) myślałem, że to zasilacz. Jednak odpiąłem grafikę, i zrobiłem FurMark na integrze, i chodziło bez problemu robiąc cały test.

I poszedłeś dalej - dlaczego nie zastanowiłeś się tutaj nad ewentualnym brakiem papu dla grafiki? Zasilacz na 99%.
  • 2

Laptop >> Intel i5 4210m | GTX850m | 8GB 1600MHz 11Cl | ADATA SU900 512GB <<

Smartphone >> Samsung Note 8 + Etui z powerbankiem :) + JBL T600BT <<

 


#5 zbyszeq96

zbyszeq96
  • Autor tematu
  • Amator

  • 48 postów

Napisano 11 luty 2019 - 13:47

@matekow
własnie nie mam skąd wziąć, a wolałbym się upewnić bez kupowanie co jest winą, żeby nie kupić czegoś niepotrzbenego i się potem babrać w zwracanie produktów :D

 

@MiK
ustawiłem, włączyłem Apexa, od razu restart..

 

@PLSBX

No wiesz, jak pomyślałem, że na integrze FunMark działa, to jakoś wykluczylem zasilacz :D

 

Dorzucam jeszcze log z Hwinfo64 przy próbie włączenia np Apexa gdzie od razu jest restart po dojść do ekranu startowego gry

Użytkownik zbyszeq96 edytował ten post 11 luty 2019 - 14:25

  • 0

#6 matekow

matekow
  • Entuzjasta

  • 624 postów

Napisano 11 luty 2019 - 14:40

Niestety przez internet naprawy nie da się zrobić i więcej raczej nikt ci nie pomoże, jak nie masz skąd wziąć zasilacza to może jakiś serwis albo ci sprawdzi twój albo wypożyczy do diagnozy. Jednak wszyscy tutaj stawiają na winę zasilacza.
  • 0

#7 tazik21

tazik21
  • Dyskutant

  • 152 postów

Napisano 11 luty 2019 - 15:52

oczywiście kartę z integrowaną wyłączyłeś w biosie i wywaliłeś stery? Styki przeczyszczone(odtłuszczone) na karcie graficznej. Jakich sterowników używasz do tego r9?

 

Sprawdź w sterownikach ustawienie „power”. Ustaw minus -50%. Grafika będzie mniej wydajna ale pobierze mniej prądu. Jak będzie działać ok, to pewnie zasilacz.

 

W taki sposób, to chyba każda karta graficzna będzie niestabilna? jeszcze powinien obniżyć dość sporo taktowanie na rdzeniu i vram


  • 0

#8 MiK

MiK
  • Satan's little helper

  • 6523 postów
  • Miejscowość:Tarnów

Napisano 11 luty 2019 - 16:50

W taki sposób, to chyba każda karta graficzna będzie niestabilna?
 

 

Czemu? 


  • 0

Płyta główna: Msi Z77A-G45 Procesor: i5 3570K @ 4.5GHz Chłodzenie procesora: Zalman Performa Pamięć RAM: G.SKILL RipjawsX 2x4GB 2400MHz Karta graficzna: XFX R9 Nano @ Fury X Zasilacz: Seasonic G-550 Dysk twardy: intel SSD 330 60 GB + SSD GoodRam 120GB + Seagate 1TB Karta muzyczna: Sound Blaster Z Zestaw Audio: Edifier R1600T III Obudowa: Corsair Carbide 330R Monitor: Dell P2214H.

#9 lonialomax

lonialomax
  • Maniak

  • 3674 postów

Napisano 11 luty 2019 - 16:51

Jednak odpiąłem grafikę, i zrobiłem FurMark na integrze, i chodziło bez problemu robiąc cały test.
przeszedł bo zapotrzebowanie na energię przy grafice zintegrowanej ma się do obciążenia z R9 290 jak mrówka do słonia. Pożycz zasilacz od kolegi lub nawet z odpłatnością w jakimś serwisie, przynajmniej wyeliminujesz go jako przyczynę, a wszystko z opisu pasuje do tego.
  • 0

Mobo:  GA-Z170X-Gaming 7 - CPU: i7 6700k@4.6GHz - RAM:16GB G Skill F4-3600C17-4GVK - Grafika: GTX 1070 Extreme - Zasilacz: Corsair RM550x - Obudowa Zalman Z3 Plus


#10 MiK

MiK
  • Satan's little helper

  • 6523 postów
  • Miejscowość:Tarnów

Napisano 11 luty 2019 - 16:51

@MiK ustawiłem, włączyłem Apexa, od razu restart..

 

Podmiana zasilacza zostaje. Aby wyeliminować ten czynnik.  


  • 0

Płyta główna: Msi Z77A-G45 Procesor: i5 3570K @ 4.5GHz Chłodzenie procesora: Zalman Performa Pamięć RAM: G.SKILL RipjawsX 2x4GB 2400MHz Karta graficzna: XFX R9 Nano @ Fury X Zasilacz: Seasonic G-550 Dysk twardy: intel SSD 330 60 GB + SSD GoodRam 120GB + Seagate 1TB Karta muzyczna: Sound Blaster Z Zestaw Audio: Edifier R1600T III Obudowa: Corsair Carbide 330R Monitor: Dell P2214H.

#11 tazik21

tazik21
  • Dyskutant

  • 152 postów

Napisano 11 luty 2019 - 17:56

 

 

Czemu? 

 

"Sprawdź w sterownikach ustawienie „power”. Ustaw minus -50%."
 

 

R9 290 ma chyba TDP ok. 200W przy taktowaniu ok. 1000 mhz i napięciu rdzenia 1.1V, jeżeli niezmienni taktowania chociaż na rdzeniu, to jak wyobrażasz działanie karty graficznej na 0.6V  o taktowaniu 1000 mhz(tego przecież automatycznie nie zmieni?)  


  • 0

#12 MiK

MiK
  • Satan's little helper

  • 6523 postów
  • Miejscowość:Tarnów

Napisano 11 luty 2019 - 18:04

Moc (power) nie zmienia napięcia na rdzeniu tylko ogranicza ilość energii którą karta może wykorzystać. Dlatego sądziłem, że jak ograniczymy moc jaką może otrzymać karta, to zasilacz będzie działać. Oczywiście w ramach diagnostycznych, bo po co ograniczać w normalnym użytkowaniu moc. 

 

Power limit a nie Core voltage. 

 

maxresdefault.jpg


  • 0

Płyta główna: Msi Z77A-G45 Procesor: i5 3570K @ 4.5GHz Chłodzenie procesora: Zalman Performa Pamięć RAM: G.SKILL RipjawsX 2x4GB 2400MHz Karta graficzna: XFX R9 Nano @ Fury X Zasilacz: Seasonic G-550 Dysk twardy: intel SSD 330 60 GB + SSD GoodRam 120GB + Seagate 1TB Karta muzyczna: Sound Blaster Z Zestaw Audio: Edifier R1600T III Obudowa: Corsair Carbide 330R Monitor: Dell P2214H.

#13 tazik21

tazik21
  • Dyskutant

  • 152 postów

Napisano 11 luty 2019 - 22:26

To w jakiś magiczny sposób musi działać?

Volt * Amper = moc(Wat)

Zademonstruj te -50% i zagraj w jakąś gre 3D i pokaż zapisy GPU pod obciążeniem-programem hwinfo64

Użytkownik tazik21 edytował ten post 11 luty 2019 - 22:30

  • 0

#14 MiK

MiK
  • Satan's little helper

  • 6523 postów
  • Miejscowość:Tarnów

Napisano 11 luty 2019 - 22:35

https://youtu.be/cBj9u2binds?t=123

 

Volt * Amper = moc(Wat)

 

To ampery nie mogą iść w dół?  


  • 0

Płyta główna: Msi Z77A-G45 Procesor: i5 3570K @ 4.5GHz Chłodzenie procesora: Zalman Performa Pamięć RAM: G.SKILL RipjawsX 2x4GB 2400MHz Karta graficzna: XFX R9 Nano @ Fury X Zasilacz: Seasonic G-550 Dysk twardy: intel SSD 330 60 GB + SSD GoodRam 120GB + Seagate 1TB Karta muzyczna: Sound Blaster Z Zestaw Audio: Edifier R1600T III Obudowa: Corsair Carbide 330R Monitor: Dell P2214H.

#15 tazik21

tazik21
  • Dyskutant

  • 152 postów

Napisano 12 luty 2019 - 02:00

https://youtu.be/cBj9u2binds?t=123

 

 

 

 

To ampery nie mogą iść w dół?  

 

jedno od drugiego jest zależne(amper, volty). Mnie chodzi o zegary czy z automatu je zmniejszy? 


  • 0

#16 PLSBX

PLSBX
  • Małoletni bajkopisarz

  • 2071 postów

Napisano 12 luty 2019 - 15:54

Ampery spadną jak zejdzie się z taktowaniem. Mniejsze zapotrzebowanie na prąd = mniejszy pobór.

A ograniczenie maksymalnej mocy to nic innego jak throttling karty spowodowany przekroczeniem maksymalnego progu mocy i co za tym idzie zmniejszeniem taktowania.


Użytkownik PLSBX edytował ten post 12 luty 2019 - 15:55

  • 0

Laptop >> Intel i5 4210m | GTX850m | 8GB 1600MHz 11Cl | ADATA SU900 512GB <<

Smartphone >> Samsung Note 8 + Etui z powerbankiem :) + JBL T600BT <<

 


#17 MiK

MiK
  • Satan's little helper

  • 6523 postów
  • Miejscowość:Tarnów

Napisano 12 luty 2019 - 16:10

Napięcie też spada ale nie o 50%. Pewnie 50-100 mV max. 


  • 0

Płyta główna: Msi Z77A-G45 Procesor: i5 3570K @ 4.5GHz Chłodzenie procesora: Zalman Performa Pamięć RAM: G.SKILL RipjawsX 2x4GB 2400MHz Karta graficzna: XFX R9 Nano @ Fury X Zasilacz: Seasonic G-550 Dysk twardy: intel SSD 330 60 GB + SSD GoodRam 120GB + Seagate 1TB Karta muzyczna: Sound Blaster Z Zestaw Audio: Edifier R1600T III Obudowa: Corsair Carbide 330R Monitor: Dell P2214H.

#18 zbyszeq96

zbyszeq96
  • Autor tematu
  • Amator

  • 48 postów

Napisano 12 luty 2019 - 20:19

Problem rozwiązany, sytuacje powodował zasilacz, po jego wymianie wszystko jest ok default_smile.png
Dzięki za pomoc :)!


  • 0

#19 MiK

MiK
  • Satan's little helper

  • 6523 postów
  • Miejscowość:Tarnów

Napisano 12 luty 2019 - 20:49

po jego wymianie wszystko jest ok

 

Na co, jaki model? 


  • 0

Płyta główna: Msi Z77A-G45 Procesor: i5 3570K @ 4.5GHz Chłodzenie procesora: Zalman Performa Pamięć RAM: G.SKILL RipjawsX 2x4GB 2400MHz Karta graficzna: XFX R9 Nano @ Fury X Zasilacz: Seasonic G-550 Dysk twardy: intel SSD 330 60 GB + SSD GoodRam 120GB + Seagate 1TB Karta muzyczna: Sound Blaster Z Zestaw Audio: Edifier R1600T III Obudowa: Corsair Carbide 330R Monitor: Dell P2214H.

#20 zbyszeq96

zbyszeq96
  • Autor tematu
  • Amator

  • 48 postów

Napisano 12 luty 2019 - 21:30

CHIEFTEC GPS-700A8 (80+) 700W
  • 0




Użytkownicy przeglądający ten temat: 0

0 użytkowników, 0 gości, 0 anonimowych