Tak to aktualnie wyglada...
Idzie jak krew z nosa... niebwiem czy to chwilowo przez ten bledy czy cos nie tak ?
Timer na dole po prawej pokazuje 460h
Użytkownik danceman edytował ten post 10 luty 2019 - 23:00
Napisano 10 luty 2019 - 22:57
Użytkownik danceman edytował ten post 10 luty 2019 - 23:00
Napisano 11 luty 2019 - 05:55
Napisano 11 luty 2019 - 10:16
Użytkownik danceman edytował ten post 11 luty 2019 - 11:06
Napisano 11 luty 2019 - 13:24
Nie wiem, jak użyta wersja Victorii działa pomimo ustawień. Chodzi o; timeout,ms, ustawione na 1000 ze wskazaniem na ustawienie na 250 i czy rzeczywiście działa według takiego czy innego ustawienia. Ogólnie ciężko jest stwierdzić na pewniaka czy rzeczywiście stan powierzchni jest taki jak pokazuje skan i remap z Vioctorii. Jeśli wierzyć komunikatom, to próba remapu napotkała problem, tylko jakiego rodzaju że nie chce się dokonywać. Przy takim rzeczywistym stanie, skłaniało by założyć HPA do sektora z pewnym zapasem przed pojawianiem się tych błędów, tylko z trybu PIO w Victorii. Jak na razie może wstrzymać się z dalszą pracą z Victorią i ewentualnie sprawdzić innymi narzędziami. Jak zrobiłeś do końca dysku operacje skanu i remap, sprawdzić smart czy coś się zmieniło. Można użyć innego programu np. z dos vivard jest w hirensie, może być chwilkę czekania jak program wykryje dysk albo nie, mi np. chwilkę ok minuty zeszło jak wyświetlił się dysk. I tym vivardem możesz zrobić skan czy potwierdzi takie wyniki jak Victoria.
Napisano 11 luty 2019 - 15:08
Napisano 11 luty 2019 - 15:32
Można też puścić skan tego konkretnego fragmetu wpisując LBA z palca w Victorri i zobaczyć jak to widzi.
Czyli puscic jeszcze raz skan w Victorii, ale bez remap ?
Ta Victoria, ktorej uzywam, to wersja na windowsa, poniewaz uzywam teraz Windowsa 10 z programami Hirena, ktory zbootowany jest na pendrivie.
Po tym jak zaczelo wykrywac te errory w Victorii w laptopie cos zaczelo mi tykac, chyba dysk twardy... przypomina dzwiek z przesuwania sie wskazowki zegarka
Napisano 11 luty 2019 - 15:47
Napisano 11 luty 2019 - 19:27
No jak sektory są remapowane, to mapuje zapasowe w miejsce uszkodzonych więc głowica powinna latać tam i spowrotem.
Jeśli sam skan jest czysty ( ewentualnie opóźnienie spowodowane że to remapowany sektor ) al nie uszkodzone ( czyli czerwony X ) to remap się powiódł.
Napisano 11 luty 2019 - 20:45
jak dane masz zgrane, to ja bym tylko ograniczył pojemność do zdrowego obszaru, bo nie ma co się bawić w to dłużej, z tego co widzę.
Napisano 11 luty 2019 - 21:38
W jaki sposob to zrobic ?jak dane masz zgrane, to ja bym tylko ograniczył pojemność do zdrowego obszaru, bo nie ma co się bawić w to dłużej, z tego co widzę.
Napisano 11 luty 2019 - 22:01
Napisano 12 luty 2019 - 11:54
Potrzebuje go jeszcze na jakis czas wiec probuje go podratowac zeby przynajmniej nowy system postawic, ale właśnie z tym mam problem - instalator windowsa nawet nie chce sie zaladowac (na innym PC laduje szybciutko) - czy to moze byc spowodowane awaria dysku ? Bo przeciez to sie laduje z palcaNajprościej zrób partycje na tylko pierwsze 60% pojemności ( lepiej by było geometrią ograniczyć, no ale to może później jak coś.
Remap tylko podmienia uszkodzone sektory na te z zapasowych, wiąże się to oczywiście z pogorszeniem wydajności.
Dysk i tak ma znacznie uszkodzoną powierzchnie i co najwyżej według mnie się na zapasowy backup nadaje, no ale to ja.
Użytkownik danceman edytował ten post 12 luty 2019 - 11:55
0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych