Skocz do zawartości


Uwaga, ta strona używa Cookies
Stosujemy je, aby ułatwić Tobie korzystanie z naszego serwisu. Pamiętaj, że w każdej chwili możesz zmienić ustawienia dotyczące Cookies w ustawieniach swojej przeglądarki internetowej.
Dowiedz się więcej    
Akceptuję
Zdjęcie

Ograniczenie FPS w grach

fps gry ograniczenie mała liczba klatek

  • Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
10 odpowiedzi w tym temacie

#1 CrackiN

CrackiN
  • Bywalec

  • 81 postów
  • Miejscowość:Rzeszów

Napisano 30 styczeń 2019 - 18:36

Witam, męczę się z tym problemem już kilka tygodni, sprawdzałem wszystkie ustawienia karty graficznej, gier, samego systemu operacyjnego.

 

Po krótkim czasie od uruchomienia komputera grając np. w Wiedźmina 3 czy choćby jakąś starszą grę która wymaga niewiele, FPSy blokują się na 15, czasem 30. Pomaga tylko restart gry lub wielokrotna zmiana ustawień z trybu pełnoekranowego na okno i znów na pełnoekranowy. Nawet Allplayer podczas odtwarzania filmu zachowuje się w podobny sposób. 

 

Podzespoły:

-Karta graficzna Sapphire Radeon Nitro RX 460 4GB GDDR5 (128 Bit)

-Procesor Intel Core i3-6100 3.7GHz, 3MB

-Pamięć GoodRam Play, DDR4, 8 GB,2400MHz, CL15

-Płyta główna ASRock H110M-DGS

 

Windows 10, zainstalowany na SSD, gry na HDD.

 

Wcześniej problem nie występował, karta graficzna ma wyłączoną opcję Chill (prawdopodobnie oszczędzanie energii, zmniejsza pobór prądu przez kartę tym samym obniżając jej wydajność). Reszta ustawień karty graficznej i gier taka jak była zanim problem się pojawił (pozwalały na płynną grę).

 

Oczywiście zmiana ustawień w grach na minimalne nic nie daje.

 

Rozwiązania na które trafiłem przeszukując internet nic nie dały (wyłączenie np. DVR). 

 

Wszystkie sterowniki na bieżąco aktualizowane.


  • 0

Mój skromy składak: Zasilacz OCZ Fire Power CoreXStream Series 500W ATX Non-Modular (CXS500W-EU), Napęd LG SuperMulti GH24NSD1 RBBB, Karta graficzna Sapphire Radeon Nitro RX 460 4GB GDDR5 (128 Bit) DVI-D, HDMI, DP, BOX (11257-02-20G), Procesor Intel Core i3-6100 3.7GHz, 3MB, BOX (BX80662I36100), Pamięć GoodRam PLAY DDR4, 8GB, 2400MHz, CL15 (GY2400D464L15/8G), Płyta główna ASRock H110M-DGS, H110, DualDDR4-2133, SATA3, DVI, mATX (H110M-DGS), Dysk SSD GoodRam CX200 120GB SATA3 (SSDPR-CX200-120), Dysk Western Digital Caviar Blue, 3.5'', 1TB, SATA/600, 7200RPM, 64MB cache (WD10EZEX), Obudowa BitFenix Nova (BFX-NOV-100-KKWSK-RP)


#2 Player1

Player1
  • Maniak

  • 2951 postów
  • Miejscowość:Opole

Napisano 30 styczeń 2019 - 20:50

A problem nie pojawił się po którejś aktualizacji sterowników do karty? Może warto wrócić do poprzednich, choćby na próbę.


  • 0

i5 7400 / Asus Prime B250 Plus / Crucial DDR4 Ballistix Sport LT 2x4 GB / RX 580 8gb / A-DATA XPG SX8200 240 GB / Plextor M5 128 GB / Crucial MX 100 256 GB / HDD 500 GB / CM 690


#3 majster klepka

majster klepka
  • Dyskutant

  • 156 postów
  • Miejscowość:Lublin

Napisano 30 styczeń 2019 - 21:55

Pewnie jakiś wirus przeskanuj kompa jakimś darmowym aby nie systemowym. Zobacz w Menadżer Zadań czy przypadkiem nie masz mocno obciążonej karty graficznej jakimś programem jeśli tak to witam w klubie też tak miałem.


Użytkownik majster klepka edytował ten post 30 styczeń 2019 - 21:59

  • 0

Intel i5 8500, nvidia GTX 1060, Asrock B360M-Pro4, 16GB ram, monitor AOC G2778V


#4 login1969

login1969
  • Nałogowiec

  • 1611 postów

Napisano 30 styczeń 2019 - 22:05

Może koparka się zainstalowała?Osobiście miałem kopareczkę,z tym że moja karta pracowała  na 100% gdy nie była obciążona (pulpit).


  • 0

Procesor:I5 4670K@4,4GHz  1,31V, Mobo:Gigabyte Z87P-D3,Karta graficzna:MSI GTX 1080 Ggaming X,PSU:TACENS VALEO V 800 W,Monitor:

Acer Predator XB241Hbmipr, 24" 144Hz@180Hz,G-Sync,RAM: 2x4GB 1600 MHz,Mysz: LOGITECH G203


#5 tazik21

tazik21
  • Dyskutant

  • 211 postów

Napisano 31 styczeń 2019 - 03:44

nie masz czasem włączonej funkcji FRTC? Alt + R lub ustawienia karty randeon, żeby to sprawdzić. Jeszcze może być tak, że masz, to przypisane w profilach do każdej gry. W spoczynku jakie ma obciążenie GPU i CPU?


Użytkownik tazik21 edytował ten post 31 styczeń 2019 - 03:51

  • 0

CPU: AMD R5 1600 3.2 Ghz GPU: Sapphire RX 580 4 GB RAM: GoodRAM 16GB (2x8GB) DDR4 2400MHz@3200MHz
MTB: ASrock X370 Gaming X SSD: Plextor 128 GB M.2 PSU: Cooler Master 550W mod 


#6 jakub1t

jakub1t
  • Nałogowiec

  • 1750 postów
  • 3DMark 06:?

Napisano 31 styczeń 2019 - 09:42

Sprawdź temperaturę procesora. Chodź jak coś się dzieje nawet w allplayerze to pewnie wszystko w porządku z nimi.
  • 0

SilentiumPC Gladius m20 Gigabyte h55m-s2h Xeon X3440 3.8 1.184V 4R/8W AC freezer 33, micron 2x4gb ddr3 1333/1600mhz. MSI GTX770 gaming , Kingston V300 120gb , WD GREEN 1TB , Pentagram 620w , HP x23LED , Sony str-db780 , Mordaunt-Short 912 , Sub STX 190A ,  Brainwavz  HM5 .


#7 CrackiN

CrackiN
  • Autor tematu
  • Bywalec

  • 81 postów
  • Miejscowość:Rzeszów

Napisano 31 styczeń 2019 - 16:23

Screen z menadżera zadań na pulpicie z wyłączeniem zbędnych programów. No cóż, czas jeszcze raz przeskanować pc pod kątem koparek / wirusów 

 

6cc57e3df421d34cd956b757876d8a2d_orig.jp


  • 0

Mój skromy składak: Zasilacz OCZ Fire Power CoreXStream Series 500W ATX Non-Modular (CXS500W-EU), Napęd LG SuperMulti GH24NSD1 RBBB, Karta graficzna Sapphire Radeon Nitro RX 460 4GB GDDR5 (128 Bit) DVI-D, HDMI, DP, BOX (11257-02-20G), Procesor Intel Core i3-6100 3.7GHz, 3MB, BOX (BX80662I36100), Pamięć GoodRam PLAY DDR4, 8GB, 2400MHz, CL15 (GY2400D464L15/8G), Płyta główna ASRock H110M-DGS, H110, DualDDR4-2133, SATA3, DVI, mATX (H110M-DGS), Dysk SSD GoodRam CX200 120GB SATA3 (SSDPR-CX200-120), Dysk Western Digital Caviar Blue, 3.5'', 1TB, SATA/600, 7200RPM, 64MB cache (WD10EZEX), Obudowa BitFenix Nova (BFX-NOV-100-KKWSK-RP)


#8 tazik21

tazik21
  • Dyskutant

  • 211 postów

Napisano 31 styczeń 2019 - 21:03

pokaż jeszcze z menadżera, który to proces tak hula. Użyj Norton Security, kiedyś też miałem problem z koparkami i sobie poradził. Z tego co zauważyłem wiele połączeń z moim kompem blokował, dzień w dzień i tak przez cały tydzień i dali spokój. 

 

PS. na twoim kompie jest w użyciu, video encode, to może być coś jeszcze innego, ale sprawdź tym Norton Security. Nie pamiętam, gdzie u mnie na karcie graf. było duże wykorzystanie GPU przypisane, dla nielegalnej koparki.


Użytkownik tazik21 edytował ten post 31 styczeń 2019 - 21:09

  • 0

CPU: AMD R5 1600 3.2 Ghz GPU: Sapphire RX 580 4 GB RAM: GoodRAM 16GB (2x8GB) DDR4 2400MHz@3200MHz
MTB: ASrock X370 Gaming X SSD: Plextor 128 GB M.2 PSU: Cooler Master 550W mod 


#9 CrackiN

CrackiN
  • Autor tematu
  • Bywalec

  • 81 postów
  • Miejscowość:Rzeszów

Napisano 01 luty 2019 - 19:17

pokaż jeszcze z menadżera, który to proces tak hula. Użyj Norton Security, kiedyś też miałem problem z koparkami i sobie poradził. Z tego co zauważyłem wiele połączeń z moim kompem blokował, dzień w dzień i tak przez cały tydzień i dali spokój. 

 

PS. na twoim kompie jest w użyciu, video encode, to może być coś jeszcze innego, ale sprawdź tym Norton Security. Nie pamiętam, gdzie u mnie na karcie graf. było duże wykorzystanie GPU przypisane, dla nielegalnej koparki.

 

Dzięki za pomysł z Nortonem, dopiero on wykrył koparkę

 

257a6ab52fb8cedf0e542f2d844a2e97_orig.jp

 

Co do procesu niby wszystkie zużywają 0%, jedynie ten jeden pojawia się na sekundę i znika co chwilę 

 

 
12ab447bbf8a2533f21c242ef459fa51_orig.jp

Użytkownik CrackiN edytował ten post 01 luty 2019 - 19:23

  • 0

Mój skromy składak: Zasilacz OCZ Fire Power CoreXStream Series 500W ATX Non-Modular (CXS500W-EU), Napęd LG SuperMulti GH24NSD1 RBBB, Karta graficzna Sapphire Radeon Nitro RX 460 4GB GDDR5 (128 Bit) DVI-D, HDMI, DP, BOX (11257-02-20G), Procesor Intel Core i3-6100 3.7GHz, 3MB, BOX (BX80662I36100), Pamięć GoodRam PLAY DDR4, 8GB, 2400MHz, CL15 (GY2400D464L15/8G), Płyta główna ASRock H110M-DGS, H110, DualDDR4-2133, SATA3, DVI, mATX (H110M-DGS), Dysk SSD GoodRam CX200 120GB SATA3 (SSDPR-CX200-120), Dysk Western Digital Caviar Blue, 3.5'', 1TB, SATA/600, 7200RPM, 64MB cache (WD10EZEX), Obudowa BitFenix Nova (BFX-NOV-100-KKWSK-RP)


#10 tazik21

tazik21
  • Dyskutant

  • 211 postów

Napisano 01 luty 2019 - 23:30

się rozumie że screen shot menadżera jest po usunięciu zagrożenia?

 

Czyli tak jak pisałem jeszcze przez jakiś czas będą cie męczyć, norton będzie blokował połączenia. Powinno być to w raportach NS gdzieś zapisane lub nawet natrafisz na info chmurkę, że połączenie zostało zablokowane. Chociaż z obciążeniem GPU po usunięciu zagrożenia miałem spokój- tak mnie się wydaje.

 

Jakie to programy nie dawały rady wykryć koparki jeśli można wiedzieć?


  • 0

CPU: AMD R5 1600 3.2 Ghz GPU: Sapphire RX 580 4 GB RAM: GoodRAM 16GB (2x8GB) DDR4 2400MHz@3200MHz
MTB: ASrock X370 Gaming X SSD: Plextor 128 GB M.2 PSU: Cooler Master 550W mod 


#11 CrackiN

CrackiN
  • Autor tematu
  • Bywalec

  • 81 postów
  • Miejscowość:Rzeszów

Napisano 02 luty 2019 - 09:53

Malwarebytes, ADWCleaner, jeszcze kilka darmowych. No nic, na feriach poleci format najpewniej. Dzięki za pomoc.


  • 0

Mój skromy składak: Zasilacz OCZ Fire Power CoreXStream Series 500W ATX Non-Modular (CXS500W-EU), Napęd LG SuperMulti GH24NSD1 RBBB, Karta graficzna Sapphire Radeon Nitro RX 460 4GB GDDR5 (128 Bit) DVI-D, HDMI, DP, BOX (11257-02-20G), Procesor Intel Core i3-6100 3.7GHz, 3MB, BOX (BX80662I36100), Pamięć GoodRam PLAY DDR4, 8GB, 2400MHz, CL15 (GY2400D464L15/8G), Płyta główna ASRock H110M-DGS, H110, DualDDR4-2133, SATA3, DVI, mATX (H110M-DGS), Dysk SSD GoodRam CX200 120GB SATA3 (SSDPR-CX200-120), Dysk Western Digital Caviar Blue, 3.5'', 1TB, SATA/600, 7200RPM, 64MB cache (WD10EZEX), Obudowa BitFenix Nova (BFX-NOV-100-KKWSK-RP)






Również z jednym lub większą ilością słów kluczowych: fps, gry, ograniczenie, mała, liczba, klatek

Użytkownicy przeglądający ten temat: 0

0 użytkowników, 0 gości, 0 anonimowych