Skocz do zawartości


Uwaga, ta strona używa Cookies
Stosujemy je, aby ułatwić Tobie korzystanie z naszego serwisu. Pamiętaj, że w każdej chwili możesz zmienić ustawienia dotyczące Cookies w ustawieniach swojej przeglądarki internetowej.
Dowiedz się więcej    
Akceptuję
Zdjęcie

Czy mój pc nie wyrabia?


  • Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
11 odpowiedzi w tym temacie

#1 gom4z

gom4z
  • Nowicjusz

  • 18 postów

Napisano 29 styczeń 2019 - 18:42

Witam, mam pewien problem.

Gra Black ops 4 - Multiplayer
Ustawienia najwyższe, fps średnio 70-100+, monitor 24cale 60hz
Wszystko ok, gdyby nie nagłe spadki do 8 fps co się wiąze z zacinaniem się gry na kilka sekund..
Komputer po formacie, po wymianie pasty na cpu oraz gpu i cały wyczyszczony.
Podzespoły się nie grzeją, tempratury w normie.
Dyski hdd i ssd sprawdzone - są ok. (hd tune, crystaldiskmark)
Po odłączeniu dysku hdd problem nie znika, gra zainstalowana na ssd, wcześniej była na hdd i to samo.
Co moze być przyczyną? Komputer nie nalezy do najgorszych, a takie rzeczy mi robi. Gra specjalnie nie jest równiez wymagająca..

2x8GB RAM 13CL 2133mhz hyperx savage
night elf b150m
gtx 1070
intel i5 6600
fera 3
itp


  • 0

#2 Rokhtar

Rokhtar
  • Entuzjasta

  • 740 postów
  • Miejscowość:Kaer Morhen
  • 3DMark 06:-1

Napisano 29 styczeń 2019 - 18:47

Objaw podobny do zapchanej pamięci RAM lub pamięci na karcie graficznej, jak to wygląda w chwili wystąpienia problemu?

Możesz to zauważyć np.: w MSiAfterburnerze na rejestratorze danych.


  • 0

CPU: Phenom II X4 BE955 3.6 GHz 1.35V, CoolerCpu: Silentiumpc Fortis HE 1225(2x arcticcooling F12), GPU: MSI GTX 670 Power edition OC ,MOBO: Gigabyte GA-770T MA-UD3P "z radiatorem na sekcji",HDD: Samsung 850Pro 256GB, Seagate 1TB 7200,Ram: 2x4Gb Corsair Vengeance 1600 MHz Cl9,1x4Gb Goodram play 1600MHz CL9,PSU: Be'quiet L7 530W,Obudowa: Silentiumpc Gladius M40 ,Monitor: Acer S211HL 21'http://www.speedtest...sult/3060615642 masz gorszy net? to się pochwal!<p>


#3 jarrino

jarrino
  • Maniak

  • 10382 postów
  • Miejscowość:Warszawa

Napisano 29 styczeń 2019 - 20:27

Jaki system ? W win 10 często występuje problem z aktualizacją systemu. Masz wszystkie aktualizacje ? Bywa tak , że mimo pełnej aktualizacji , system i tak je co jakiś czas próbuje wyszukiwać w necie. Zobacz FixWin10 ,tam jest w pewnym miejscu wymieniony ten problem i program próbuje go naprawić...


  • 0

i5 9600K; EVGA Z370 ;32Gb Hyperx 2666 ; MSI 1070 ;Thermaltake Smart SE 630W


#4 gom4z

gom4z
  • Autor tematu
  • Nowicjusz

  • 18 postów

Napisano 29 styczeń 2019 - 21:34

Zapodam Wam screenshota podczas gry, gdy występowały ścinki oraz filmik z wykresami na afterburner

 

https://zapodaj.net/...5fbdd0.jpg.html

 

https://megawrzuta.p...63aec7305d.html

 

Co sądzicie?

 

Windows 7 SP1 64


Użytkownik gom4z edytował ten post 29 styczeń 2019 - 21:34

  • 0

#5 Rokhtar

Rokhtar
  • Entuzjasta

  • 740 postów
  • Miejscowość:Kaer Morhen
  • 3DMark 06:-1

Napisano 29 styczeń 2019 - 21:49

No na screenie ewidentnie widać 100% obciążenia na całym CPU, wątpię żeby to gra była w stanie to zrobić. Problem leży zapewne w działaniu systemu jak już Jarrino wspomniał, może warto było by zajrzeć do "dziennika zdarzeń" i poszukać w nim danej chwili w której to nastąpiło.


  • 0

CPU: Phenom II X4 BE955 3.6 GHz 1.35V, CoolerCpu: Silentiumpc Fortis HE 1225(2x arcticcooling F12), GPU: MSI GTX 670 Power edition OC ,MOBO: Gigabyte GA-770T MA-UD3P "z radiatorem na sekcji",HDD: Samsung 850Pro 256GB, Seagate 1TB 7200,Ram: 2x4Gb Corsair Vengeance 1600 MHz Cl9,1x4Gb Goodram play 1600MHz CL9,PSU: Be'quiet L7 530W,Obudowa: Silentiumpc Gladius M40 ,Monitor: Acer S211HL 21'http://www.speedtest...sult/3060615642 masz gorszy net? to się pochwal!<p>


#6 kokosnh

kokosnh
  • Maniak

  • 11305 postów
  • 3DMark 06:24404

Napisano 29 styczeń 2019 - 22:04

COD black ops 4 zajeżdżał mi i7 2600K 4.7GHz na wszystkich 8 wątkach do 100% (choć w 4K i wysokich ustawieniach grafiki), więc niestety CPU prawdopodobnie. 
Tam chyba i7-8700K to minimum 

Normalnie po zmniejszeniu cieni, odbić itp mniej ważnych elementów miałem tak 60-80FPS, ale spadało do 20-30 podczas walki. Najgorzej było na pustyni... 


  • 0

Spoiler

#7 gom4z

gom4z
  • Autor tematu
  • Nowicjusz

  • 18 postów

Napisano 29 styczeń 2019 - 23:04

Gdzie dokładnie znajdę ten dziennik?
Komputer jest świeżo po formacie, nic nie ma poza niezbędnymi sterownikami i jednej gry.
W procesach też nic nie widać oraz w zasobach żeby cokolwiek innego pozeralo CPU. Może u mnie jest po prostu Bottleneck? Karta się nudzi, i procesor do tej karty jest za słaby?
  • 0

#8 Rokhtar

Rokhtar
  • Entuzjasta

  • 740 postów
  • Miejscowość:Kaer Morhen
  • 3DMark 06:-1

Napisano 30 styczeń 2019 - 00:13

start/wyszukaj program i pliki/pogląd zdarzeń/widoki niestandardowe/zdarzenia administracyjne

ew. pozostałe zakładki, szukać po datach wystapienia.


  • 0

CPU: Phenom II X4 BE955 3.6 GHz 1.35V, CoolerCpu: Silentiumpc Fortis HE 1225(2x arcticcooling F12), GPU: MSI GTX 670 Power edition OC ,MOBO: Gigabyte GA-770T MA-UD3P "z radiatorem na sekcji",HDD: Samsung 850Pro 256GB, Seagate 1TB 7200,Ram: 2x4Gb Corsair Vengeance 1600 MHz Cl9,1x4Gb Goodram play 1600MHz CL9,PSU: Be'quiet L7 530W,Obudowa: Silentiumpc Gladius M40 ,Monitor: Acer S211HL 21'http://www.speedtest...sult/3060615642 masz gorszy net? to się pochwal!<p>


#9 gom4z

gom4z
  • Autor tematu
  • Nowicjusz

  • 18 postów

Napisano 30 styczeń 2019 - 06:41

No trochę jakichś tam błędów jest..

Na jakie zwrócić uwagę co może powodować takie zachowanie?


  • 0

#10 Rokhtar

Rokhtar
  • Entuzjasta

  • 740 postów
  • Miejscowość:Kaer Morhen
  • 3DMark 06:-1

Napisano 30 styczeń 2019 - 10:57

Ja bym spróbował odnaleźć jakiś wpis z chwili wystąpienia problemu(sprawdzić sobie to mniej więcej na jakimś zegarku).


  • 1

CPU: Phenom II X4 BE955 3.6 GHz 1.35V, CoolerCpu: Silentiumpc Fortis HE 1225(2x arcticcooling F12), GPU: MSI GTX 670 Power edition OC ,MOBO: Gigabyte GA-770T MA-UD3P "z radiatorem na sekcji",HDD: Samsung 850Pro 256GB, Seagate 1TB 7200,Ram: 2x4Gb Corsair Vengeance 1600 MHz Cl9,1x4Gb Goodram play 1600MHz CL9,PSU: Be'quiet L7 530W,Obudowa: Silentiumpc Gladius M40 ,Monitor: Acer S211HL 21'http://www.speedtest...sult/3060615642 masz gorszy net? to się pochwal!<p>


#11 gom4z

gom4z
  • Autor tematu
  • Nowicjusz

  • 18 postów

Napisano 30 styczeń 2019 - 14:42

Podczas lagu nie ma nic w dzienniku.

Aktualizacja biosa coś wniesie?

 

I o to rezultat..

Zmieniłem rozdziałke na mniejszą - 0 efektu

Zmieniłem ustawienia graficzne na nawet najnizszą - 0 efektu

Więc zablokowałem klatki na limit tych 40 fps, co się stało?

GPU nadal miało podobne uzycie jak do tej pory, natomiast uzycie CPU spadło do 60-70-80%, tam się wahało zaleznie od miejsca czy coś.

Czy to największa rozdziałka, czy to najnizsze czy to najwyzsze ustawienia uzycie CPU ciągle było 100%, jedynie ogranicznik FPS pokazuje, ze uzycie CPU o wiele się zmniejsza, więc testowałem to na ustawieniach graficznych na high i low - bez zmian, jedynie zablokowane fps pomagało zmniejszyć uzycie. Ograniczenie klatek do 60 juz było widać, ze CPU spadło, ale wolałem bardziej, więc dałem do 40. I co?

I dalej są te dropy - haha.. Niewazne jakie ustawienia, ograniczenia klatek itp, dropy są do tych 8 fps, a zazwyczaj jak złapie te 8 fps to wywala z gry, bo pokazuje ze połączenie zerwane.


Użytkownik gom4z edytował ten post 30 styczeń 2019 - 15:37

  • 0

#12 Rokhtar

Rokhtar
  • Entuzjasta

  • 740 postów
  • Miejscowość:Kaer Morhen
  • 3DMark 06:-1

Napisano 30 styczeń 2019 - 22:31

hmm, rozumiem że taka przypadłość jest tylko w tej grze, tak? ciekawe...

A jak z połączeniem sieciowym? Na próbę można zobaczyć jak się gra zachowa gdy: wyłączysz windows update, antywirusa(wszystkie moduły), ew. dodatkowo zaporę systemową- w ten sposób wykluczymy przyczynę w połączeniu sieciowym.

Jeszce inną opcją jest problem z jakimś sterownikiem(wadliwa instalka lub błąd przy samej instalacji), albo uszkodzony wew. client gry(na tyle że normalnie się uruchamia ale w odpowiednim momencie trafia na jakiś bug).

Jeśli chodzi o symptomy problemów ze sterownikami to najładniej to widać we wcześniej wspomnianym dzienniku zdarzeń. 


  • 0

CPU: Phenom II X4 BE955 3.6 GHz 1.35V, CoolerCpu: Silentiumpc Fortis HE 1225(2x arcticcooling F12), GPU: MSI GTX 670 Power edition OC ,MOBO: Gigabyte GA-770T MA-UD3P "z radiatorem na sekcji",HDD: Samsung 850Pro 256GB, Seagate 1TB 7200,Ram: 2x4Gb Corsair Vengeance 1600 MHz Cl9,1x4Gb Goodram play 1600MHz CL9,PSU: Be'quiet L7 530W,Obudowa: Silentiumpc Gladius M40 ,Monitor: Acer S211HL 21'http://www.speedtest...sult/3060615642 masz gorszy net? to się pochwal!<p>





Użytkownicy przeglądający ten temat: 0

0 użytkowników, 0 gości, 0 anonimowych