Skocz do zawartości


Uwaga, ta strona używa Cookies
Stosujemy je, aby ułatwić Tobie korzystanie z naszego serwisu. Pamiętaj, że w każdej chwili możesz zmienić ustawienia dotyczące Cookies w ustawieniach swojej przeglądarki internetowej.
Dowiedz się więcej    
Akceptuję
Zdjęcie

Napięcie RAM na ASrock B450m Pro4

ryzen g.skill 3000 b450

Najlepsza odpowiedź slo1q, 26 styczeń 2019 - 18:32

No pewnie, że nie ma ich na liście QVL. Co wcale nie znaczy, iż nie zadziałają. 

Kontaktowałem się w tej sprawie z kilkoma innymi osobami, które mają te pamięci i płytę, u nich po prostu po włączeniu XMP wszystko było pięknie. 

Zatem u mnie po prostu zonk, bo nie i już, nie trafiłem na loterii.

 

Edit:

 

Szanowni koledzy, dziękuję wszystkim za odpowiedzi, problemem okazałem się być ja, a dokładnie mój wybitnie niski intelekt w trakcie instalacji modułów.

Według instrukcji producenta płyty głównej, slotami obsługującymi maksymalną prędkość pamięci zarówno single rank, jak i dual rank, są sloty A2 i B2. A ja, kretyn, nie popatrzyłem najpierw do instrukcji i RAM zainstalowałem w slotach A1 i A2.

Teraz śmigają cudownie na 3000 MHz, timingi póki co 16-18-18-18, ale według Ryzen RAM Calculator, powinno udać mi się zejść do 14-16-16-16,

Także dla potomnych - płyta ASRock B450m Pro4 na pewno obsługuje pamięci G.Skill Aegis 3000 MHz w dwóch kościach po 8GB, ale muszą one być w slotach A2 i B2.

Przejdź do postu


  • Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
7 odpowiedzi w tym temacie

#1 slo1q

slo1q
  • Ultimate Grammar Nazi

  • 720 postów
  • Miejscowość:Tarnów

Napisano 24 styczeń 2019 - 09:47

Czołem,

mam pewien problem z napięciem i taktowaniem pamięci RAM G.Skill Aegis DDR4 3000 MHz.

 

Podmiot badań: płyta główna ASrock B450m Pro4, BIOS zarówno stary 1.6, jak i 2.0 przetestowane, do tego pamięci jak powyżej.

Z lektury internetów wynika, że większość ludzi nie ma problemu z odpaleniem wyżej wymienionych kostek na 3000 MHz, po włączeniu XMP.

Po instalacji 2 kości po 8 GB, ładnie chodzą po włączeniu profilu XMP z napięciem 1.2V i taktowaniem 2666 MHz, CL 16-18-18-18. Z CL udało się końcem końców zejść do 14-16-16-16, lecz mniejsza z tym.

Po ustawieniu częstotliwości właściwej dla profilu XMP, czyli 3000 MHz, pamięci nie wstają (max to 2666 MHz).

 

W BIOS ustawione napięcie to 1,35V, ale wszystkie programy diagnostyczne (Ryzen Master, Aida64, HWinfo) pokazują zawsze napięcie 1.2V.

Wnioskuję zatem, iż może to być problem BIOS lub płyty głównej, że nie chce podbić napięcia zasilającego pamięci.

 

Czy ktoś z Was może spotkał się z podobnym przypadkiem lub ma jakieś sugestie dotyczące możliwych rozwiązań?


  • 0

SPC Alea S35W, Xilence Performance A+ 530W, ASRock B450M Pro4, Ryzen 1600x @4GHz, SPC Spartan 3 Pro push-pull, GTX 1070 MSI Gaming Z, G.Skill Aegis DDR4 2x8 GB 3000MHz CL 16, GoodRam C40 120 GB, WD EZEX 1TB


#2 majster klepka

majster klepka
  • Dyskutant

  • 156 postów
  • Miejscowość:Lublin

Napisano 24 styczeń 2019 - 12:05

Miałem Patrioty Vipery4 3000 MHz. I miałem sporo problemów aby uruchomić te kości aby działały z profilem XMP. Dopiero bios w wersji 2.0 i ustawienie napięcia na 1.350 uruchomiły poprawnie ustawienia pamięci. W biosie pokazuje że działają z szybkością 3000 a w systemie cpu-z pokazuje trochę mniej 29xx. Jaki masz w nim procesor ? Ja zastosowałem Ryzena 1600X. Niestety to nie był mój komputer a kolegi i już nie pamiętam gdzie znajduje się ta zakładka do ustawiania napięć. Dodam że wartość jaka tam była podana wskazywała kolorem czerwonym jakie jest napięcie zmieniłem z auto na sugerowaną 1350


Użytkownik majster klepka edytował ten post 24 styczeń 2019 - 12:08

  • 0

Intel i5 8500, nvidia GTX 1060, Asrock B360M-Pro4, 16GB ram, monitor AOC G2778V


#3 slo1q

slo1q
  • Autor tematu
  • Ultimate Grammar Nazi

  • 720 postów
  • Miejscowość:Tarnów

Napisano 24 styczeń 2019 - 13:48

Dzięki za odpowiedź. Jest jednak rozbieżna z meritum mego zapytania.

W skrócie chodzi o to, że mimo manualnego ustawienia napięcia w BIOS na 1,35V, każdy program diagnostyczny raportuje mi 1.2V, czyli tak jakby zmiana tej opcji w UEFI była tylko wizualna, a faktycznie napięcia nie podnosi.

Pełna specyfikacja PC w sygnaturce.


  • 0

SPC Alea S35W, Xilence Performance A+ 530W, ASRock B450M Pro4, Ryzen 1600x @4GHz, SPC Spartan 3 Pro push-pull, GTX 1070 MSI Gaming Z, G.Skill Aegis DDR4 2x8 GB 3000MHz CL 16, GoodRam C40 120 GB, WD EZEX 1TB


#4 RuLeR

RuLeR
  • iddqd

  • 1227 postów
  • 3DMark 06:

Napisano 24 styczeń 2019 - 15:09

Tak patrze że max co ci gwarantuje ta płyta to 2667, z Raven Ridge w single rank 2933. Reszta to loteria nawet jak pamieci znajdują się na liście. Zobacz z jedną kością pewnie odpali na 1,35 w dualu będzie 1,21. Co pokazuje thaiphoon ?


  • 0

Spoiler

#5 slo1q

slo1q
  • Autor tematu
  • Ultimate Grammar Nazi

  • 720 postów
  • Miejscowość:Tarnów

Napisano 24 styczeń 2019 - 17:10

Według Thaiphoon i Ryzen RAM calculator te kostki powinny iść po XMP na 1,35V i 3 GHz.

Internet pełen jest przypadków, w których te konkretne kości działają z nominalnym taktowaniem. Tylko u mnie jest foch i napięcia nie podniesie.

Zrzut-ekranu-15.png


  • 0

SPC Alea S35W, Xilence Performance A+ 530W, ASRock B450M Pro4, Ryzen 1600x @4GHz, SPC Spartan 3 Pro push-pull, GTX 1070 MSI Gaming Z, G.Skill Aegis DDR4 2x8 GB 3000MHz CL 16, GoodRam C40 120 GB, WD EZEX 1TB


#6 RuLeR

RuLeR
  • iddqd

  • 1227 postów
  • 3DMark 06:

Napisano 24 styczeń 2019 - 17:35

Nawet nie ma ich na liście qvl, szczęście tym razem nie dopisało :)


  • 0

Spoiler

#7 slo1q

slo1q
  • Autor tematu
  • Ultimate Grammar Nazi

  • 720 postów
  • Miejscowość:Tarnów

Napisano 26 styczeń 2019 - 18:32   Najlepsza odpowiedź

No pewnie, że nie ma ich na liście QVL. Co wcale nie znaczy, iż nie zadziałają. 

Kontaktowałem się w tej sprawie z kilkoma innymi osobami, które mają te pamięci i płytę, u nich po prostu po włączeniu XMP wszystko było pięknie. 

Zatem u mnie po prostu zonk, bo nie i już, nie trafiłem na loterii.

 

Edit:

 

Szanowni koledzy, dziękuję wszystkim za odpowiedzi, problemem okazałem się być ja, a dokładnie mój wybitnie niski intelekt w trakcie instalacji modułów.

Według instrukcji producenta płyty głównej, slotami obsługującymi maksymalną prędkość pamięci zarówno single rank, jak i dual rank, są sloty A2 i B2. A ja, kretyn, nie popatrzyłem najpierw do instrukcji i RAM zainstalowałem w slotach A1 i A2.

Teraz śmigają cudownie na 3000 MHz, timingi póki co 16-18-18-18, ale według Ryzen RAM Calculator, powinno udać mi się zejść do 14-16-16-16,

Także dla potomnych - płyta ASRock B450m Pro4 na pewno obsługuje pamięci G.Skill Aegis 3000 MHz w dwóch kościach po 8GB, ale muszą one być w slotach A2 i B2.


Użytkownik slo1q edytował ten post 26 styczeń 2019 - 18:32

  • 0

SPC Alea S35W, Xilence Performance A+ 530W, ASRock B450M Pro4, Ryzen 1600x @4GHz, SPC Spartan 3 Pro push-pull, GTX 1070 MSI Gaming Z, G.Skill Aegis DDR4 2x8 GB 3000MHz CL 16, GoodRam C40 120 GB, WD EZEX 1TB


#8 RuLeR

RuLeR
  • iddqd

  • 1227 postów
  • 3DMark 06:

Napisano 26 styczeń 2019 - 18:39

Podstawa, nie sądziłem ze źle obsadziłeś sloty.


  • 0

Spoiler





Również z jednym lub większą ilością słów kluczowych: ryzen, g.skill, 3000, b450

Użytkownicy przeglądający ten temat: 1

0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych