Skocz do zawartości


Uwaga, ta strona używa Cookies
Stosujemy je, aby ułatwić Tobie korzystanie z naszego serwisu. Pamiętaj, że w każdej chwili możesz zmienić ustawienia dotyczące Cookies w ustawieniach swojej przeglądarki internetowej.
Dowiedz się więcej    
Akceptuję
Zdjęcie

Problem


  • Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
109 odpowiedzi w tym temacie

#81 gepardmak

gepardmak
  • Maniak

  • 4376 postów

Napisano 02 luty 2019 - 07:57

Na liście obsługiwanych przez płytę kości 3200 Mhz są tylko 3 modele i Twój zestaw do nich nie należy. 


Spróbuj w salonie x-kom wymienić kości na tę https://www.x-kom.pl...cl16-2x8gb.html


  • 0

#82 LifeIsDeath

LifeIsDeath
  • Autor tematu
  • Dyskutant

  • 220 postów

Napisano 02 luty 2019 - 07:57

czyli powodem restartow moze byc ustawienie 3200Mhz na tej plycie przy tych kosciach?


  • 0

#83 gepardmak

gepardmak
  • Maniak

  • 4376 postów

Napisano 02 luty 2019 - 07:58

Tak to jest możliwe. Jeśli masz inny dostępny profil dla tych kości o niższym taktowaniu zastosuj go i przetestuj. Ale docelowego taktowania na tych kościach raczej nie uzyskasz. Płyta nie potrafi z nimi poprawnie współpracować(to kwestia bios). Kości Kingstona są na liście QVL i powinny odpalić z nominalnym taktowaniem. 


Użytkownik gepardmak edytował ten post 02 luty 2019 - 08:01

  • 0

#84 LifeIsDeath

LifeIsDeath
  • Autor tematu
  • Dyskutant

  • 220 postów

Napisano 02 luty 2019 - 07:58

chcialbym miec pewnosc, czy lezy gdzies moja wina, czy to wysylac na zwrot, cos jeszcze posprawdzac?


  • 0

#85 gepardmak

gepardmak
  • Maniak

  • 4376 postów

Napisano 02 luty 2019 - 08:03

Pewność da Ci montaż innych kości lub wybranie innego profilu jeśli takowy jest dostępny, potem test i stabilna praca zestawu. 


Użytkownik gepardmak edytował ten post 02 luty 2019 - 08:03

  • 0

#86 LifeIsDeath

LifeIsDeath
  • Autor tematu
  • Dyskutant

  • 220 postów

Napisano 02 luty 2019 - 09:39

Nie ma się co szarpać, procesor, płytę oraz pamięci ram odsyłam, nie minęło jeszcze 15 dni od otrzymania towaru, Polecisz mi płytę oraz ram pod ryzen 5 2600, żeby wszystko do siebie pasowało?


https://www.x-kom.pl...aming-plus.html

ta plyta sie nada?


  • 0

#87 gepardmak

gepardmak
  • Maniak

  • 4376 postów

Napisano 02 luty 2019 - 14:09

Spokojnie przecież to co miałeś to nie był zły sprzęt. Jedynie ramy były z poza listy kompatybilnych. To może zdarzyć się również na innej płycie. Spróbuj wymienić tylko ramy na te, które Ci poleciłem Kingstona. Jeśli nie będą działać zwrócisz wszystko ok. 


  • 0

#88 LifeIsDeath

LifeIsDeath
  • Autor tematu
  • Dyskutant

  • 220 postów

Napisano 02 luty 2019 - 17:19

No tak, ale memtest nie daje bledow na jednej kosci wiec cos poza ramem tez moze byc uszkodzone, skoro mam mozliwosc oddania calego zamowionego towaru to z niej skorzystam, a zamowie nowy


  • 0

#89 gepardmak

gepardmak
  • Maniak

  • 4376 postów

Napisano 02 luty 2019 - 19:01

Jak uważasz. 


  • 0

#90 LifeIsDeath

LifeIsDeath
  • Autor tematu
  • Dyskutant

  • 220 postów

Napisano 04 luty 2019 - 13:07

https://www.x-kom.pl...zen-5-2600.html

 

https://www.x-kom.pl...aming-plus.html

 

Jakiś ram 3200 ktos poleci aby nie bylo takich samych problemow?


  • 0

#91 lonialomax

lonialomax
  • Maniak

  • 4589 postów

Napisano 04 luty 2019 - 20:10

Tu masz listę wszystkich pamięci RAM zalecanych przez producenta płyty gł. dla konkretnie Pinnacle Ridge Twojego procesora: https://pl.msi.com/M...#support-mem-14

W górnym pasku wybierasz aplet z wpisem Wsparcie pamięci by Rx-2x00  Jakbyś tak zastosował dobór RAM dla płyty Gigabyte nie miałbyś tych problemów.


Użytkownik lonialomax edytował ten post 04 luty 2019 - 20:16

  • 0

Mobo:  Z370 Aorus Gaming 7 - CPU: i5 9600k@ 4.9 GHz - RAM:16GB  G Skill SniperX F4-3600 C19-8GSXKB@ 3800MHz - Grafika: GTX 1070 Extreme - Zasilacz: Corsair RM550x - Obudowa Zalman Z3 Plus


#92 LifeIsDeath

LifeIsDeath
  • Autor tematu
  • Dyskutant

  • 220 postów

Napisano 05 luty 2019 - 10:03

Tu masz listę wszystkich pamięci RAM zalecanych przez producenta płyty gł. dla konkretnie Pinnacle Ridge Twojego procesora: https://pl.msi.com/M...#support-mem-14

W górnym pasku wybierasz aplet z wpisem Wsparcie pamięci by Rx-2x00  Jakbyś tak zastosował dobór RAM dla płyty Gigabyte nie miałbyś tych problemów.

Problem w tym, że w opisie x-komu nie pisze jaki to jest dokładnie model np. to

 

https://www.x-kom.pl...cl16-2x8gb.html

 

Wiemy tylko, że to 3200Mhz DDR4 2x 8gb


  • 0

#93 lonialomax

lonialomax
  • Maniak

  • 4589 postów

Napisano 05 luty 2019 - 10:12

Zaraz pod nazwą produktu masz wpis od: Patriot | kod producenta: PV416G320C6K i tym się kierujes


  • 0

Mobo:  Z370 Aorus Gaming 7 - CPU: i5 9600k@ 4.9 GHz - RAM:16GB  G Skill SniperX F4-3600 C19-8GSXKB@ 3800MHz - Grafika: GTX 1070 Extreme - Zasilacz: Corsair RM550x - Obudowa Zalman Z3 Plus


#94 LifeIsDeath

LifeIsDeath
  • Autor tematu
  • Dyskutant

  • 220 postów

Napisano 11 luty 2019 - 20:37

rzeczywiscie, ok to biore te patrioty, dzieki


Niekompatybilny zestaw oddany na zwrot, dzis złożyłem nowy

 

ryzen 5 2600

 

msi b450 gaming plus

 

2x 8 3200mhz od patriota

 

Wziąłem się za testy, z tego co pamiętam z wcześniejszego ryzena 5 2600 trzymał on taktowanie ciągle takie samo, tutaj z nowym zaraz po rozpoczęciu testu taktowania wynoszą od 3.4 do 3.7 i ciągle sobie skaczą, widać to na wykresie, powinno tak byc?

 

Przed obciążeniem, stabilne 3.9: https://zapodaj.net/...68f8e2.png.html

 

Minuta obciążenia, falowanie: https://zapodaj.net/...67224a.png.html


  • 0

#95 lonialomax

lonialomax
  • Maniak

  • 4589 postów

Napisano 11 luty 2019 - 21:30

Sprawdź w Prime95 też z podglądem w HWiNFO.


  • 0

Mobo:  Z370 Aorus Gaming 7 - CPU: i5 9600k@ 4.9 GHz - RAM:16GB  G Skill SniperX F4-3600 C19-8GSXKB@ 3800MHz - Grafika: GTX 1070 Extreme - Zasilacz: Corsair RM550x - Obudowa Zalman Z3 Plus


#96 LifeIsDeath

LifeIsDeath
  • Autor tematu
  • Dyskutant

  • 220 postów

Napisano 11 luty 2019 - 21:39

Sprawdź w Prime95 też z podglądem w HWiNFO.

oki, juz sciagam


hm na prime95 stałe 3.5, dziwne, nie za malo? 

 

https://zapodaj.net/...3ce006.png.html


moze cos z napieciami? bez obciazenia skacze blisko 1.25, pod obciazeniem skacze kolo 1.119v


Użytkownik LifeIsDeath edytował ten post 11 luty 2019 - 21:40

  • 0

#97 lonialomax

lonialomax
  • Maniak

  • 4589 postów

Napisano 11 luty 2019 - 22:06

w biosie znajdź pozycję CPU Loadline Calibration Control sprawdź jakie opcje masz dostępne, bo to że bios obniża napięcia CPU pod dużym obciążeniem to normalne i w ustawieniu tej pozycji na Auto tak będzie się zachowywać.


Użytkownik lonialomax edytował ten post 11 luty 2019 - 22:08

  • 0

Mobo:  Z370 Aorus Gaming 7 - CPU: i5 9600k@ 4.9 GHz - RAM:16GB  G Skill SniperX F4-3600 C19-8GSXKB@ 3800MHz - Grafika: GTX 1070 Extreme - Zasilacz: Corsair RM550x - Obudowa Zalman Z3 Plus


#98 LifeIsDeath

LifeIsDeath
  • Autor tematu
  • Dyskutant

  • 220 postów

Napisano 11 luty 2019 - 22:23

https://zapodaj.net/...03060e.jpg.html

 

https://zapodaj.net/...df8f4b.jpg.html

 

https://zapodaj.net/...1cad69.jpg.html


Tak to wyglada w BIOSie, nie znalazlem tej opcji


  • 0

#99 lonialomax

lonialomax
  • Maniak

  • 4589 postów

Napisano 11 luty 2019 - 23:53

Rozwiń zakładkę DigitALL Power tam powinny być opcje kontroli napięć.


  • 0

Mobo:  Z370 Aorus Gaming 7 - CPU: i5 9600k@ 4.9 GHz - RAM:16GB  G Skill SniperX F4-3600 C19-8GSXKB@ 3800MHz - Grafika: GTX 1070 Extreme - Zasilacz: Corsair RM550x - Obudowa Zalman Z3 Plus


#100 LifeIsDeath

LifeIsDeath
  • Autor tematu
  • Dyskutant

  • 220 postów

Napisano 12 luty 2019 - 09:51

https://zapodaj.net/...cc445a.jpg.html

 

Tak wygląda ta zakladka, pierwsze 2 opcje do wyboru 1/8 moduł, reszta off/on/auto


Użytkownik LifeIsDeath edytował ten post 12 luty 2019 - 09:52

  • 0




Użytkownicy przeglądający ten temat: 3

0 użytkowników, 3 gości, 0 anonimowych