Skocz do zawartości


Uwaga, ta strona używa Cookies
Stosujemy je, aby ułatwić Tobie korzystanie z naszego serwisu. Pamiętaj, że w każdej chwili możesz zmienić ustawienia dotyczące Cookies w ustawieniach swojej przeglądarki internetowej.
Dowiedz się więcej    
Akceptuję
Zdjęcie

Ciągłe crashe, freezy, bsody i restarty. Nowy komputer!

crash freez bsod restart

  • Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
9 odpowiedzi w tym temacie

#1 Perzot

Perzot
  • Nowicjusz

  • 10 postów

Napisano 22 styczeń 2019 - 17:58

Witam serdecznie. Mam problem z nowym komputerem oto specyfikacja:

CPU - Ryzen 5 2600

CPU FAN - Fera 3 v2

GPU - RX 590 XFX

RAM - HyperX Predator 2x4GB DDR4 3000 MHz (XPM)

SSD - Crucial MX500

MOBO - AsRock B450 PRO4

PSU - SilentiumPC Vero M2 600W

CASE - SilentiumPC Armis AR3

Windows 10 1803

 

Komputer posiadam lekko ponad tydzień i od samego początku borykam się z ciągłymi crashami, freezami, bsodami i restartami. Pojawiają się oczywiście podczas gry w niespodziewanym momencie.

Dodam, że system i sterowniki są aktualne, a przynajmniej tak pokazują wszystkie programy włącznie z jakimś Driver Boosterami.. Najczęściej występują Blue Screeny albo twarde restarty. Wiele razy próbowałem już przeinstalowywać sterowniki ale to nic nie daję. 

 

Kody BSOD:

PAGE_FAULT_IN_NONPAGED_AREA

plik atikmdag.sys

On pojawia się najczęściej.

 

SYSTEM_SERVICE_EXCEPTION

plik win32kfull.sys

Pojawił się raz.

 

IRQL_NOT_LESS_OR_EQUAL

Ten sprzed chwili.

 

Dodam jeszcze, że wczoraj po włączeniu komputera monitor nie dostał żadnego sygnału, a wentylatory ruszyły z pełną mocą. Nie wiem dokładnie które. Po restarcie wszystko wróciło do normy.

A przy podkręcanie CPU co prawda przez AMD Ryzen Master do 4GHz przy 1.3375V czujnik TMPIN5 pokazał 110°C. Było to przed aktualizacją BIOSU bo z tego co widzę pojawił się jakiś nowy czujnik CPUTIN. Bez OC problem również występuję.

 

Ma ktoś jakiś pomysł gdzie może leżeć winowajca? Wszystkie te błędy prowadzą do sterowników ale te sprawdzałem już milion razy.


  • 0

#2 daniel 12

daniel 12
  • Entuzjasta

  • 700 postów

Napisano 22 styczeń 2019 - 19:12

Bios najnowszy wgrany ? Sterowniki od grafiki jaka wgrana wersja .Pamięci ram do sprawdzenia .Bez oc na komputerze popracuj na początek i sterowniki od grafiki inne daj. 


Użytkownik daniel 12 edytował ten post 22 styczeń 2019 - 19:19

  • 0

CPU Ryzen 1700 oc , pamieci crucial 2400 mhz 24gb ,gtx 1080 palit sli  ,płyta główna msi x370 krait gaming ,dysk 1 tb wd caviar ,ssd 240gb crucial


#3 Perzot

Perzot
  • Autor tematu
  • Nowicjusz

  • 10 postów

Napisano 22 styczeń 2019 - 19:30

Bios najnowszy wgrany ? Sterowniki od grafiki jaka wgrana wersja .Pamięci ram do sprawdzenia .Bez oc na komputerze popracuj na początek i sterowniki od grafiki inne daj. 

Tak bios aktualny.

Sterowniki 19.1.1 - najnowsze ale operowałem już na różnych bez efektów.

Co do ram to właśnie kończę Prime95 Blend.

Aktualnie komputer bez OC.


  • 0

#4 AudiAWX

AudiAWX
  • Krzysztof

  • 695 postów
  • Miejscowość:Podlaskie

Napisano 22 styczeń 2019 - 19:33

Daj max wydajność w windzie. Może coś ma za mało napięcia na luzie. Ram w dobrych gniazdach, bo masz tylko 2 więc może nie tam gdzie powinien... Takie gdybanie.
  • 0

#5 daniel 12

daniel 12
  • Entuzjasta

  • 700 postów

Napisano 22 styczeń 2019 - 19:35

Jak instalowałeś sterowniki  do grafiki ?Jaka wersja biosu wgrana ?


Użytkownik daniel 12 edytował ten post 22 styczeń 2019 - 19:37

  • 0

CPU Ryzen 1700 oc , pamieci crucial 2400 mhz 24gb ,gtx 1080 palit sli  ,płyta główna msi x370 krait gaming ,dysk 1 tb wd caviar ,ssd 240gb crucial


#6 Perzot

Perzot
  • Autor tematu
  • Nowicjusz

  • 10 postów

Napisano 22 styczeń 2019 - 19:42

Daj max wydajność w windzie. Może coś ma za mało napięcia na luzie. Ram w dobrych gniazdach, bo masz tylko 2 więc może nie tam gdzie powinien... Takie gdybanie.

Jest dana maksymalna wydajność. Mam 4 gniazda i użyłem 2 i 4 licząc od CPU, dobrze? W instrukcji było to bardzo niejasne.

 

Jak instalowałeś sterowniki  do grafiki ?Jaka wersja biosu wgrana ?

Poprzez stronę producenta i aplikację Radeona.

Bios 1.80


  • 0

#7 pawluto

pawluto
  • Gaduła

  • 260 postów

Napisano 22 styczeń 2019 - 20:17

Zauważyłem że najczęściej ktoś ma problem gdy w zestawie jest mobo AsRock.

Przeanalizujcie ostatnie wpisy na forum - większość tego typu podobnych awarii było na zestawach z AsRock.

Nie jestem jakoś wrogiem AsRock ale coś za dużo tego ostatnio ...

 

Co ma do tego wsadzenie ram w wybrane sloty ?

Jeśli wsadził w nie te sloty które działają w dual chanel - to i tak ram powinien działać normalnie i bezproblemowo bez dual chanel.

 

Przeliczyłem pobór mocy - masz max 426 - Zasilacz powinien sobie poradzić ale może ma za małą sprawność ?

 

Ciężko jest coś ci doradzić.

 

Wsadz ram do slotu 1 i 3 - będzie dual chanel.

 

To może być uszkodzenie karty grafiki , zasilacz nie wyrabia a najpewniej uszkodzona płyta główna.

 

Rozłóż kompa na części i złóż na nowo.

Spróbuj zainstalować win7 zamiast win 10.


Użytkownik pawluto edytował ten post 22 styczeń 2019 - 20:25

  • 0

#8 AudiAWX

AudiAWX
  • Krzysztof

  • 695 postów
  • Miejscowość:Podlaskie

Napisano 22 styczeń 2019 - 21:13

No dual w ASRock to 2 i 4 akurat.
  • 0

#9 pablo_gda

pablo_gda
  • Nowicjusz

  • 5 postów

Napisano 22 styczeń 2019 - 21:26

Zacznij od memtesta.


  • 0

#10 pawluto

pawluto
  • Gaduła

  • 260 postów

Napisano 22 styczeń 2019 - 22:03

Audi - chyba masz rację - rzeczywiście instrukcja do tej płyty jest raczej kiepsko napisana jeśli chodzi o instalacje pamięci.

Z drugiej strony - Skoro 2 i 4 to dual chanel - Czy 1 i 3 to też dual chanel ?

Większość płyt obsługuje dual w 4 ( 2 i 2 ) slotach a AsRock tylko w dwóch ? Pozdro


  • 0





Również z jednym lub większą ilością słów kluczowych: crash, freez, bsod, restart

Użytkownicy przeglądający ten temat: 1

0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych