Skocz do zawartości


Uwaga, ta strona używa Cookies
Stosujemy je, aby ułatwić Tobie korzystanie z naszego serwisu. Pamiętaj, że w każdej chwili możesz zmienić ustawienia dotyczące Cookies w ustawieniach swojej przeglądarki internetowej.
Dowiedz się więcej    
Akceptuję
Zdjęcie

GTX770 resetuje kompa. Problem z mobo?

GTX 770 awaria

  • Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
11 odpowiedzi w tym temacie

#1 janekmleko

janekmleko
  • Nowicjusz

  • 5 postów

Napisano 12 styczeń 2019 - 17:36

Cześć,

Dawno w komputerach nie siedziałem ale postanowiłem złożyć sobie ultrabudżeciaka skupując części na olx. Kupiłem, złożyłem i niestety komputer sam z siebie potrafi się resetować. Dzieje się tak przy włączeniu czegokolwiek wymagającego graficznie. WOT na minimalnych 180klatek, na średnich wejście do menu powoduje reset kompa. Próba benchmarka w 3DMark11 powoduje reset PC. W Furmarku odpaliłem test na fullHD i wszystko ładnie pięknie. Potem porobiłem coś, zresetowało mi komputer i potem w trakcie tego samego testu znowu reset. Wszystkie testy na OCCT śmigają, komp się nie grzeje strasznie i nie resetuje, wyniki testu w załączniku.
Próbowałem zrobić testy memtestem, ale po podłączeniu pendrive i uruchomieniu go nie włącza się program tylko miga biała kreseczka.
Test Windows Memory Diagnostic zaciął się jak dałem zaawansowany, ale potem jak dałem to wyniki pokazał.
Próbowałem isntalacje starszych jak i najnowszych sterowników,
Dysk bez Bad sectorów
Specyfikacja:
Karta: MSI GTX 770 Gaming OC, zasilana jeden 8pin z zasilacza i drugie 8pin z 2xMolex
Procek - i7 2600
Mobo - dell (0Y2MRG) z dell'a XPS8300, z tego co czytałem to ludzie wsadzali te gtx'y do tego kompa i po zmianie zasilacza wszystko hulało 
Ramy: 2x4GB od szajsunga i 2x4GB od hynixa, wszystkie cl9 i 1333mHz
Zasilacz: Tacens Mars Gaming MPII 650W
HDD: WD 250GB 
System: Win10 64bit (wersja edukacyjna)

Podejrzewam:
-Paździerzową płytę główną,
-Zasilacz (niby tacens jest na białej liście, ale dałem się oszukać na certyfikat bo ma jakieś nie wiadomo co 85plus i wyglądał jak bronze 80 :rotfl:  :rotfl: ), może przez to że daje prąd z 1x8pin i raz z przejściówki 2xmolex ->8pin,
-No i oczywiście grafę, chociaż u gościa jak kupowałem to wsadził do swojego pc i działało

Nie mam niestety jak sprawdzić poszczególnych podzespołów, chyba, że ktoś z warszawy by chciał za czekoladę pomóc. Niestety kwota jaka chcą za diagnoze na warszawskiej giełdzie elektronicznej to kpina w porównaniu do ceny sprzętu. 

Zasilacz w sumie zamówiłem 31 grudnia w sklepie internetowym i w razie co mógłbym pewnie oddać, bo 14 dni nie minęło, ale nie chce januszować, jeśli to nie to jest przyczyną.

Wyniki testów:
https://drive.google...kKATFZabhT1I80y
 

Ktoś się spotkał z czymś takim? Jakieś rady?


Wrzucam też logi z HWinfo do momentu kraksy
https://drive.google...jS6Cin97RXQzmt2


Użytkownik janekmleko edytował ten post 12 styczeń 2019 - 18:49

  • 0

#2 jarrino

jarrino
  • Maniak

  • 9327 postów
  • Miejscowość:Warszawa

Napisano 12 styczeń 2019 - 17:50

Odłącz kartę graficzną i spróbuj "zmęczyć" komputer na zintegrowanej. Jeśli nie będzie się resetował , to wina karty...(albo zasilacza).


  • 0

i5 9600K; EVGA Z370 ;32Gb Hyperx 2666 ; MSI 1070 ;Thermaltake Smart SE 630W


#3 janekmleko

janekmleko
  • Autor tematu
  • Nowicjusz

  • 5 postów

Napisano 13 styczeń 2019 - 19:43

Odłącz kartę graficzną i spróbuj "zmęczyć" komputer na zintegrowanej. Jeśli nie będzie się resetował , to wina karty...(albo zasilacza).

Przetestowane. Intel HD śmiga na 100% wydajności i komputer działa stabilnie.
Swoją drogę dziwne co ma zintegrowana karta do karty połączonej na PCIe? Masz jakiś artykuł ładnie to tłumaczący?

A jest możliwość, że to zrąbany port PCI express na płycie głównej?
​pytam bo się okazało, że nie działa jedno wejście sata

No i dzięki za odpowiedź


Nowe dane:
Podczas oglądania youtuba czy jakiegokolwiek streamu transmisje się zacinają. Nawet spotify laguje i muzyka ma mikrościęcia.
Po odłączeniu GTX'a problem nie występuje. Jestem na intelowym HD i wszystko śmiga wyśmienicie
 


Użytkownik janekmleko edytował ten post 12 styczeń 2019 - 18:48

  • 0

#4 jarrino

jarrino
  • Maniak

  • 9327 postów
  • Miejscowość:Warszawa

Napisano 13 styczeń 2019 - 20:31

Czy płyta ma drugi slot PCI ? Jeśli ma , to pewnie wolniejszy ,ale zamontuj tam kartę i sprawdź. Jeśli też będą kłopoty to wina chyba karty. I jeszcze jedno. Zainstaluj bardzo stare sterowniki graficzne , takie z okresu kiedy pojawiła się karta na rynku. Czy masz WSZYSTKIE aktualizacje systemu i sterowników , biosu itd. do płyty ?  https://www.google.c...chrome&ie=UTF-8


  • 0

i5 9600K; EVGA Z370 ;32Gb Hyperx 2666 ; MSI 1070 ;Thermaltake Smart SE 630W


#5 PLSBX

PLSBX
  • Małoletni bajkopisarz

  • 1980 postów

Napisano 14 styczeń 2019 - 18:27

Pożycz zasilacz od znajomego, najlepiej 600W+ i sprawdź.
650W za niecałe 200zł nie wydaje się być pewną konstrukcją. A GTX770 to karta która wymaga odpowiedniego zasilacza.

EDIT: Jak nie masz od kogo pożyczyć zasilacza to załatw chociaż miernik i sprawdź 12V czy stoi stabilnie ponad 11.8V czy może jednak spada niżej.


Użytkownik PLSBX edytował ten post 14 styczeń 2019 - 18:28

  • 0

Laptop >> Intel i5 4210m | GTX850m | 8GB 1600MHz 11Cl | ADATA SU900 512GB <<

Smartphone >> Samsung Note 8 + Etui z powerbankiem :) + JBL T600BT <<

 


#6 janekmleko

janekmleko
  • Autor tematu
  • Nowicjusz

  • 5 postów

Napisano 14 styczeń 2019 - 19:50

Czy płyta ma drugi slot PCI ? Jeśli ma , to pewnie wolniejszy ,ale zamontuj tam kartę i sprawdź. Jeśli też będą kłopoty to wina chyba karty. I jeszcze jedno. Zainstaluj bardzo stare sterowniki graficzne , takie z okresu kiedy pojawiła się karta na rynku. Czy masz WSZYSTKIE aktualizacje systemu i sterowników , biosu itd. do płyty ?  https://www.google.c...chrome&ie=UTF-8

Niestety nie ma, gdyby miała to byłoby pierwsze co bym zrobił. Spróbuje archaiczne sterowniki i dam znać!
 

 

Pożycz zasilacz od znajomego, najlepiej 600W+ i sprawdź.
650W za niecałe 200zł nie wydaje się być pewną konstrukcją. A GTX770 to karta która wymaga odpowiedniego zasilacza.

EDIT: Jak nie masz od kogo pożyczyć zasilacza to załatw chociaż miernik i sprawdź 12V czy stoi stabilnie ponad 11.8V czy może jednak spada niżej.

Przeprowadziłem się niedawno do stolycy i znajomi których tutaj mam mają tylko laptopy.


Plan jest taki: oddaje tego tacensa do sferisa i na olx kupie jakiś renomowany zasilacz z prawdziwym certyfikatem i może sprzedający pozwoli podłączyć mi sprzęt i przetestować. Dzięki za rady i pomoc, oczywiście będę na bieżąco dawał znać co i jak!


Zainstalowałem stare sterowniki, odpaliłem 3dmarka i radość! 56FPS'ów!!
Gdy moje serce się radowało to komp znów zrobił restart :|
Aczkolwiek kamień milowy osiągnięty, bo nie padł komputer przed włączeniem (zaraz po wczytaniu) marka tylko 20 sekund później


  • 0

#7 PLSBX

PLSBX
  • Małoletni bajkopisarz

  • 1980 postów

Napisano 14 styczeń 2019 - 20:16

Źle na zmianie zasilacza nie wyjdziesz - chyba że wybierzesz coś gorszego niż to. Tutaj chyba nawet zasiłki od SilentiumPC będą lepsze, ale nie polecam ich tak samo jak corsaira.
Jeśli problem nie ustąpi to będzie coś z kartą i mam nadzieję że to tylko zasilacz.


  • 0

Laptop >> Intel i5 4210m | GTX850m | 8GB 1600MHz 11Cl | ADATA SU900 512GB <<

Smartphone >> Samsung Note 8 + Etui z powerbankiem :) + JBL T600BT <<

 


#8 lonialomax

lonialomax
  • Maniak

  • 3566 postów

Napisano 15 styczeń 2019 - 19:22

Wymieniaj ten zasilacz czym prędzej. W/g HWiNFO napięcie 12V ma wartość 11.28V, a ta jest stanowczo poniżej norm ATX.


  • 0

Mobo:  GA-Z170X-Gaming 7 - CPU: i7 6700k@4.6GHz - RAM:16GB G Skill F4-3600C17-4GVK - Grafika: GTX 1070 Extreme - Zasilacz: Corsair RM550x - Obudowa Zalman Z3 Plus


#9 mistela222

mistela222
  • Dyskutant

  • 167 postów
  • Miejscowość:STG

Napisano 15 styczeń 2019 - 21:03

Wymieniaj ten zasilacz czym prędzej. W/g HWiNFO napięcie 12V ma wartość 11.28V, a ta jest stanowczo poniżej norm ATX.

Jak tyś to sprawdził? Takie rzeczy sprawdza się miernikiem, jak byś nie wierzył: :)


Użytkownik mistela222 edytował ten post 15 styczeń 2019 - 21:04

  • 0

i7 2600/ZOTAC GTX 1060 6GB AMP/MSI  B75MA-P45/GOODRAM CX 300 120 GB/WD WD10JPVX Blue 1TB/12GB Kingston 1333/Seasonic SS-400ET

 

i3 8300/ZOTAC GTX 1050TI/MSI H310 PRO-VH/GOODRAM CX 300 120 GB/ TOSHIPA P300 1TB/16GB ADATA 2400/Silentiumpc Vero M2 Bronze 600W


#10 lonialomax

lonialomax
  • Maniak

  • 3566 postów

Napisano 15 styczeń 2019 - 21:36

Takie rzeczy sprawdza się miernikiem
Owszem jeżeli bios i programy diagnostyczne pokazują poprawne wartości, a PC nie działa to pomiar miernikiem na pewno wskazany. W tym przypadku na siłę można jeszcze potwierdzać wskazania HWiNFO przez pomiar, ale podejrzewam, że nie będą zbyt wiele się różnić.
  • 0

Mobo:  GA-Z170X-Gaming 7 - CPU: i7 6700k@4.6GHz - RAM:16GB G Skill F4-3600C17-4GVK - Grafika: GTX 1070 Extreme - Zasilacz: Corsair RM550x - Obudowa Zalman Z3 Plus


#11 mistela222

mistela222
  • Dyskutant

  • 167 postów
  • Miejscowość:STG

Napisano 15 styczeń 2019 - 22:02

Właśnie potwierdzić takie wskazania miernikiem a nie zaraz wymieniać zasilacz. U mnie w tym miejscu HWINFO wskazuje 8,2..V to komputer nie powinien w ogóle działać. A temperatura Auxiliary (cokolwiek to jest) jest na poziomie -25*C. Takie właśnie są wskazania programów.Kosmos.


  • 0

i7 2600/ZOTAC GTX 1060 6GB AMP/MSI  B75MA-P45/GOODRAM CX 300 120 GB/WD WD10JPVX Blue 1TB/12GB Kingston 1333/Seasonic SS-400ET

 

i3 8300/ZOTAC GTX 1050TI/MSI H310 PRO-VH/GOODRAM CX 300 120 GB/ TOSHIPA P300 1TB/16GB ADATA 2400/Silentiumpc Vero M2 Bronze 600W


#12 PLSBX

PLSBX
  • Małoletni bajkopisarz

  • 1980 postów

Napisano 15 styczeń 2019 - 23:12

Przy 11.28V podczas jakiegokolwiek obciążenia powinno komputer odciąć - na samym CPU go nie odcina.
Po za tym autor napisał że zmienia zasilacz więc na co takie nabijanie postów? (hipokryta ze mnie)


  • 0

Laptop >> Intel i5 4210m | GTX850m | 8GB 1600MHz 11Cl | ADATA SU900 512GB <<

Smartphone >> Samsung Note 8 + Etui z powerbankiem :) + JBL T600BT <<

 






Również z jednym lub większą ilością słów kluczowych: GTX 770, awaria

Użytkownicy przeglądający ten temat: 1

0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych