Skocz do zawartości


Uwaga, ta strona używa Cookies
Stosujemy je, aby ułatwić Tobie korzystanie z naszego serwisu. Pamiętaj, że w każdej chwili możesz zmienić ustawienia dotyczące Cookies w ustawieniach swojej przeglądarki internetowej.
Dowiedz się więcej    
Akceptuję
Zdjęcie

Dziwne crashe 1080TI


  • Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
6 odpowiedzi w tym temacie

#1 Enemelek

Enemelek
  • Nowicjusz

  • 3 postów

Napisano 07 grudzień 2018 - 07:57

Cześć, mam dość nietypowy problem problem, gdy temperatura GPU wzrośnie powyżej 70 stopni a następnie spadnie do ~50 np. po wyłączeniu benchmarka / gry / aplikacji wykorzystującej GPU, wyskakują artefakty i wyłącza się monitor. Po tym konieczny jest restart komputera.

 

Problem eliminuje ustawienie wentylatorów tak by karta nie przekraczała 65/70 stopni, jednakże jest to uciążliwe (hałas).

 

-To co sprawdziłem: RAM, zasilacz zmieniony na nowy.

 

A moje pytanie jest następujące, są jakieś większe szanse ,że problemem jest MOBO/CPU czy zwyczajnie wysyłać kartę na gwarancję ?


  • 0

#2 marcinbar

marcinbar
  • Bywalec

  • 80 postów

Napisano 07 grudzień 2018 - 08:41

Spróbuj przeinstalować sterownik do grafy.

 

Podaj pełna specyfikację komputera. 


  • 0

#3 jarrino

jarrino
  • Maniak

  • 9109 postów
  • Miejscowość:Warszawa

Napisano 07 grudzień 2018 - 08:42

Podaj części składowe komputera ,ale chyba wina karty. Zaglądnij do podglądu zdarzeń i zobacz opisy błędów krytycznych...


Użytkownik jarrino edytował ten post 07 grudzień 2018 - 08:44

  • 0

i5 9600K; EVGA Z370 ;32Gb Hyperx 2666 ; MSI 1070 ;Thermaltake Smart SE 630W


#4 Enemelek

Enemelek
  • Autor tematu
  • Nowicjusz

  • 3 postów

Napisano 07 grudzień 2018 - 08:50

Ah zapomniałem dodać system przeinstalowany, sterowniki też(tak za pomocą DDU)

 

Chłodzenie CPU Thermalright Macho 120 Rev.A (TR145)

i5-6600K, 3.5GHz, 6MB, BOX (BX80662I56600K)

1080TI Asus Strix

Obudowa SilentiumPC Gladius M35W Pure Black (SPC156)

Płyta główna MSI Z170A TOMAHAWK, Z170

Monitor AOC AG352UCG6

RAM - HyperX Savage DDR4, 8GB, 3000MHz, CL15 x2

Zasilacz SilentiumPC Supremo FM2 Gold 750W


Użytkownik Enemelek edytował ten post 07 grudzień 2018 - 09:43

  • 0

#5 lonialomax

lonialomax
  • Maniak

  • 3533 postów

Napisano 07 grudzień 2018 - 10:40

Uruchom HWiNFO z zakładki Sensors następnie klik na ikonkę notatnika w dolnym, prawym rogu i wskazujesz miejsce gdzie ma być zapisany log i zminimalizuj okno programu. Graj do wystąpienia problemu. po ponownym uruchomieniu kierujesz się do zapisanego logu następnie wrzuć go na jakiś hosting, a tu daj linka.
 


  • 0

Mobo:  GA-Z170X-Gaming 7 - CPU: i7 6700k@4.6GHz - RAM:16GB G Skill F4-3600C17-4GVK - Grafika: GTX 1070 Extreme - Zasilacz: Corsair RM550x - Obudowa Zalman Z3 Plus


#6 dragzor

dragzor
  • Gaduła

  • 358 postów

Napisano 07 grudzień 2018 - 16:30

To mogą być oznaki słabnącego łączenia rdzenia z pcb karty. BGA czy jak to nazywało. Przy obciążeniu nagrzewają się te połączenia(powiększają się w skali mikro) przy wychłodzeniu (kurczą się) i mogą powstawać mikropęknięcia... Ogólnie przyglądałbym się sytuacji i przygotował się do RMA, jak masz jeszcze gwarancję.


  • 0

Ryzen 1600X-X370 Gaming Pro-2x8GB 3200 cl15 TridentZ-RX 580-EVGA G2 650W-BQ DR3-Phanteks P300-ASUS MG279Q

 

Ryzen 1700-Prime X370-Pro-2x8GB 3200 cl14 FlareX-Gaming G1 1060 6GB-Focus+ 750W-Fortis 3-TV

Intel 4670k-H97 Fatality-2x8GB 1866 cl9 Sniper-R7 360-Thermaltake SmartSE850W-SCASR1000-SPC Aquarius M60W-LG 27IPS


#7 Enemelek

Enemelek
  • Autor tematu
  • Nowicjusz

  • 3 postów

Napisano 07 grudzień 2018 - 20:43

Dzięki za zainteresowanie, jutro podeślę logi, a co do RMA tak z tym nie będzie problemu i jestem na to przygotowany. Chciałem się tylko upewnić czy to wina GPU :)


  • 0




Użytkownicy przeglądający ten temat: 0

0 użytkowników, 0 gości, 0 anonimowych