Skocz do zawartości


Uwaga, ta strona używa Cookies
Stosujemy je, aby ułatwić Tobie korzystanie z naszego serwisu. Pamiętaj, że w każdej chwili możesz zmienić ustawienia dotyczące Cookies w ustawieniach swojej przeglądarki internetowej.
Dowiedz się więcej    
Akceptuję
Zdjęcie

Płyta główna Gigabyte X470 AORUS ULTRA GAMING - problem z uruchomieniem


  • Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
7 odpowiedzi w tym temacie

#1 pio9a

pio9a
  • Nowicjusz

  • 3 postów

Napisano 06 grudzień 2018 - 11:04

Podczas uruchomienia komputera wiatraki się uruchamiają słychać, że komputer działa, ale podświetlenie płyty się nie świeci, a na monitorze nic nie ma i zapalają się na zmianę diody DRAM i CPU na Płycie Głównej jedyny sposób by uruchomić komputer, to przytrzymać przycisk reset na około 10 sekund i wtedy wszystko startuję do pulpitu. Po wyłączeniu komputera i odłączeniu zasilania np: z gniazdka trzeba operacje powtarzać, a jak się nie wyłączy z zasilania to startuje normalnie za pierwszym razem przyciskiem power. Co może być nie tak?

Specyfikacja:

Obudowa SilentiumPC Regnum RG2W Pure Black
Zasilacz Corsair VS Series 450W
Dysk SSD Corsair MP500 120GB M.2 PCIe NVMe
Płyta główna Gigabyte X470 AORUS ULTRA GAMING
Procesor AMD Ryzen 3 2200G, 3.5GHz, 4MB
Pamięć GoodRam IRDM DDR4. 8GB, 3200MHz
Napęd Asus Napędy optyczne Asus DRW-24D5MT/BLK/B/AS 


  • 0

#2 jarrino

jarrino
  • Maniak

  • 9128 postów
  • Miejscowość:Warszawa

Napisano 06 grudzień 2018 - 11:17

Płyta ustawiona na "domyślne",czyli "default" ?


  • 0

i5 9600K; EVGA Z370 ;32Gb Hyperx 2666 ; MSI 1070 ;Thermaltake Smart SE 630W


#3 kamyk13

kamyk13
  • Bywalec

  • 117 postów

Napisano 06 grudzień 2018 - 13:10

Spróbuj odpalić na jednej kości RAM,

i sprawdź czy masz w prawidłowych slotach włożone kości.


  • 0

#4 pio9a

pio9a
  • Autor tematu
  • Nowicjusz

  • 3 postów

Napisano 07 grudzień 2018 - 10:09

Spróbuj odpalić na jednej kości RAM,

i sprawdź czy masz w prawidłowych slotach włożone kości.

Mam tylko jedną pamieć ram 8GB i patrzyłem na różnych slotach i nic to nie pomaga. Jak ustawić płytę na domyślne??


  • 0

#5 kamyk13

kamyk13
  • Bywalec

  • 117 postów

Napisano 07 grudzień 2018 - 13:00

Mam tylko jedną pamieć ram 8GB i patrzyłem na różnych slotach i nic to nie pomaga. Jak ustawić płytę na domyślne??

 

przestawiasz zworkę na płycie głównej "CMOS" lub wyciągasz baterię z pyty głównej.

 

Prościej jest wejść w BIOS i na ostatnie zakładce  "Save & Exit"  masz opcję  "Load Optimized Defaults" wybierasz ją

 

Load Optimized Defaults
Press <Enter> on this item and select Yes to load the optimal BIOS default settings.

 

i wciskasz Enter i uruchamiasz ponownie.


  • 0

#6 jarrino

jarrino
  • Maniak

  • 9128 postów
  • Miejscowość:Warszawa

Napisano 07 grudzień 2018 - 14:41

Jeszcze jest ustawienie zasilania w biosie,zobacz jakie tam masz możliwości do wyboru...


  • 0

i5 9600K; EVGA Z370 ;32Gb Hyperx 2666 ; MSI 1070 ;Thermaltake Smart SE 630W


#7 pio9a

pio9a
  • Autor tematu
  • Nowicjusz

  • 3 postów

Napisano 08 grudzień 2018 - 14:39

Jeszcze jest ustawienie zasilania w biosie,zobacz jakie tam masz możliwości do wyboru...

 

Wszelkie zmienianie tam opcji nie pomaga.

 

https://www.youtube....eature=youtu.be


Użytkownik pio9a edytował ten post 08 grudzień 2018 - 14:39

  • 0

#8 kamyk13

kamyk13
  • Bywalec

  • 117 postów

Napisano 10 grudzień 2018 - 15:47

Security Device Support - wyłącz (Disable)

 

czy przewód od  Resetu i Zasilania jest prawidłowo wpięty +/ - ? (  możliwe że może być tu problem)

 

https://www.fotosik....EMDFiQV9QChhJtp

 

 

czy masz taką opcję : https://images67.fot...223cbeecd01.jpg

 

zakładka "Zapisz i Zakończ" - Moc ładowania ??? Auto... ?

 

istnieje też opcja że płyta ma problem z którymś z kondensatorów na płycie głównej i słaba jest moc na rozruchu.

 

 

Przeglądam instrukcję do tej płyty sprawdzę co może być nie tak z ustawieniami ....


Jeden z użytkowników tej płyty pisał o takim samym problemie na forum Gigabyte

i wgranie wcześniejszej wersji BIOS "F3' POMOGŁO rozwiązać problem.


Temat do zamknięcia ???


Użytkownik kamyk13 edytował ten post 08 grudzień 2018 - 20:02

  • 0




Użytkownicy przeglądający ten temat: 0

0 użytkowników, 0 gości, 0 anonimowych