Skocz do zawartości


Uwaga, ta strona używa Cookies
Stosujemy je, aby ułatwić Tobie korzystanie z naszego serwisu. Pamiętaj, że w każdej chwili możesz zmienić ustawienia dotyczące Cookies w ustawieniach swojej przeglądarki internetowej.
Dowiedz się więcej    
Akceptuję
Zdjęcie

UEFI windows 7 64 bit problem

Uefi Windows 7 Problem

  • Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
4 odpowiedzi w tym temacie

#1 FLOOR

FLOOR
  • Nowicjusz

  • 23 postów

Napisano 01 grudzień 2018 - 14:47

Witam, mam problem z właczeniem starego systemu z HDD na nowym komputerze - płyta to asrock b450m pro4. Przy właczaniu się komputera następuje ładowanie windowsa, po czym komputer się resetuje i znowu daje mi możliwość wejścia do uefi, i tak w kółko. Gdy uruchamiam naprawianie systemu myszka i klawiatura ( oba na usb, przepinanie nic nie daje ) przestają dzialać i nie mogę nic zrobić, pozostaje zresetowac pc. Na dysku jest win 7 64 bit.

Użytkownik FLOOR edytował ten post 01 grudzień 2018 - 14:50

  • 0

#2 chrisplbw

chrisplbw
  • Nałogowiec

  • 1560 postów

Napisano 01 grudzień 2018 - 15:14

Kto Ci powiedział, że "stary Win" będzie chodził na nowych podzespołach? zasada stary dysk z systemem i nowe bebechy sprawdza się bardzo rzadko.

 

Po zmianie praktycznie całej konfiguracji powinieneś zainstalować Win od nowa.


Użytkownik chrisplbw edytował ten post 01 grudzień 2018 - 15:14

  • 0

AMD FX8350 4.0GHz@4.7GHz, Gigabyte GA990FXA-UD5, Gigabyte G1 RX470 4GB, Kingston HyperX Beast 1888 2x4 GB, Scythe Mugen 2 rev. B (Enermax TB Silence UCTB12P x2)+Gelid Extreme, Corsair RM550x 550W 80+Gold, Zalman Z11 Plus,  WD Blue 1TB, Lepa by Enermax BQL.Quiet PWM Bluex2. Motospeed V30, P10 Lite


#3 FLOOR

FLOOR
  • Autor tematu
  • Nowicjusz

  • 23 postów

Napisano 01 grudzień 2018 - 15:33

Kto Ci powiedział, że "stary Win" będzie chodził na nowych podzespołach? zasada stary dysk z systemem i nowe bebechy sprawdza się bardzo rzadko.
 
Po zmianie praktycznie całej konfiguracji powinieneś zainstalować Win od nowa.


Do tego juz zdazylem dojsc, liczylem bardziej na pokierowanie mnie jak wszystko po kolei ustawic w uefi, by wgrać w7 z płyty prawidłowo.
  • 0

#4 MESSER

MESSER
  • Nałogowiec

  • 1979 postów

Napisano 01 grudzień 2018 - 16:53

W UEFI wystarczy w sekcji Boot wybrać jako pierwszy napęd DVD.

Jaka wersja Windows 7, bo prawo do przenoszenia licencji miała tylko wersja BOX ( inaczej było w wersji Windows 8.0 gdzie licencja była na użytkownika, i ten mógł sobie instalować  na dowolnym swoim sprzęcie, aby było zgodne z liczbą posiadanych licencji).

Inna sprawa to samego klucza, ten jest zapisywany w BIOS, i raczej na nowym sprzęcie nie ma możliwości naprawy systemu z w/w powodu( chyba że masz ten klucz zapisany  by wklepać do instalatora).

 

 


  • 0

#5 lonialomax

lonialomax
  • Maniak

  • 4038 postów

Napisano 01 grudzień 2018 - 18:22

Jaki masz CPU? Na stronie ASRock masz wpis Procesor Raven Ridge obsługuje tylko 64-bitowy system Microsoft® Windows® 10.


  • 0

Mobo:  Z370 Aorus Gaming 7 - CPU: i5 9600k@4.8GHz - RAM:16GB  G Skill SniperX F4-3600 C19-8GSXKB - Grafika: GTX 1070 Extreme - Zasilacz: Corsair RM550x - Obudowa Zalman Z3 Plus






Również z jednym lub większą ilością słów kluczowych: Uefi, Windows 7, Problem

Użytkownicy przeglądający ten temat: 1

0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych